Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasta z bobu na kanapki i nie tylko, to fantastyczny pomysł na pyszne użycie świeżego bobu. Polecam skorzystać z krótkiego sezonu na bób i wypróbować mój ulubiony przepis.

- błyskawiczne wykonanie
- ciekawe pomysły na dodatki
- można ją długo przechowywać w lodówce

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania bobu: 5 minut
Liczba porcji: około 500 g pasty

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g pasty
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 500 g bobu - najlepiej młodego
  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 4-8 łyżek soku z cytryny lub z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku - około 4 g
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 4 listki świeżej mięty
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu
  • ewentualne dodatki do wyboru: łyżka pasty tahini, 2 jajka na twardo; pół awokado; odrobinę chili; dwie połówki suszonych pomidorów z oleju

Pasta z bobu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 500 gramów domowej pasty z bobu.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować pastę z bobu, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Do zrobienia pasty użyłam młodego bobu. Ma on intensywniejszy kolor oraz bardziej kleistą konsystencję, niż starszy bób. Bób starszy jest jaśniejszy i lekko mączysty. 

Pasta z bobu, 1

Pasta z bobu przepis

500 g świeżego bobu umieść na sitku i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody wrzuć przepłukany bób. Wsyp też płaską łyżkę soli. Bardzo młody bób gotuje się dość szybko. Już po 4-5 minutach możesz sprawdzić, czy jest już gotowy. Po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki. Średnio młody bób gotuje się do 6 minut. Bób jest już dość duży, ale nadal intensywnie zielony po zdjęciu łupinki. Taki bób nie jest jeszcze "mączysty". Bób starszy, bledszy i bardziej mączysty w smaku, będzie się gotował około 8-12 minut. Ten bardzo stary bób może się gotować znacznie dłużej. Należy wówczas kontrolować jego stopnień miękkości.

Gotowy bób od razu przelej na sitko/durszlak umieszczony w zlewie i zalej zimną, bieżącą wodą. Skórka/łupinka natychmiast zacznie się marszczyć i mocniej przylegać do bobu. Po lekkim przestudzeniu zdejmij skorki/łupinki z całego ugotowanego bobu.

Pasta z bobu, 2

Obrany bób umieść w kielichu blendera próżniowego lub też w wysokim naczyniu, jeśli będziesz używać blendera ręcznego typu żyrafa. W naczyniu umieść również: 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub ewentualnie innego oleju roślinnego; 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki (po zmiksowaniu sprawdzisz smak pasty i zdecydujesz, czy dodać więcej soku); mały ząbek czosnku lub odrobina chili (można pominąć); 5 łyżek lodowatej wody; 4 listki świeżej mięty (można pominąć); 1/3 łyżeczki soli oraz spora szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na gładką pastę, a następnie sprawdź jej smak i konsystencję. Być może dodasz do niej więcej soku z cytryny, zimnej wody lub też soli.

Porada: Jeśli używasz bobu starszego, to razem z podstawowymi składnikami, możesz też dodać do pasty jedną łyżkę pasty tahini lub/oraz dwie połówki pomidorów suszonych z oleju. Zarówno do młodego, jak i do starszego bobu pasuje też dojrzałe awokado, które albo miksujemy, albo też dodajemy do pasty w formie drobno pokrojonej i wymieszanej z odrobiną soku z limonki i świeżej kolendry lub mięty. Idealna na kanapki jest też pasta z bobu i jajka gotowanego na twardo. Dwa jajka siekam drobno po ugotowaniu i np. mieszam z gotową pastą. 

Pasta z bobu, 3

Pasta z bobu, 4

Z czym podawać pastę z bobu: świeża bagietka lub zwykłe pieczywo; paluszki, krakersy lub grissini; słupki warzyw - seler, naciowy, marchew, papryka; łódki z liści cykorii lub sałaty rzymskiej. Pastę z bobu przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu z zamknięciem. Może tak leżeć śmiało do jednego tygodnia. 
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (117 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pasta z bobu

Domowe pasty są ostatnio bardzo modne i można je zrobić na wiele pysznych sposobów. Pasta z bobu należy do tych mocno sezonowych past, które szykujemy tylko w dość krótkim okresie czasu. Tym bardziej warto skorzystać z tego, że można zajadać bób na kilka sposobów. Najpopularniejsze pasty znajdziesz oczywiście na moim Blogu Kulinarnym. Pasta z makreli to wielki hit, a do tego można ją szykować przez cały rok. 
Z jajkiem gotowanym na twardo jest naprawdę pyszna. Warto wiedzieć, że pasta z bobu i jajek jest również możliwa do zrobienia. Sama zazwyczaj jajka gotuję osobno i dodaję do gotowej już pasty z bobu, np. obok lub na paście, w formie drobno siekanej. Bardzo smaczna jest też pasta z tuńczyka, idealna na kanapki. Mój przepis na pastę z bobrem, to oczywiście również idealna pasta z bobu do kanapek. W klimacie roślinnym bardzo smaczna jest pasta z ciecierzycy, gdzie nie daję już tahini. Tak samo pasta z soczewicy, albo super pyszna pasta z fasoli. Wracając do tematu tahini, to oczywiście taka wersja w przypadku pasty z bobu jest jak najbardziej możliwa. Aby powstał hummus z bobu wystarczy dodać do składników łyżkę tahini, np. z mojego przepisu. 

Pasta z bobu do chleba

Pasta z bobu jest idealną pastą na kanapki oraz do zajadania z paluszkami, czy warzywami pokrojonymi w słupki. To gotowanie pyszna pasta z bobu idealna na początek lata. Najbardziej lubię, gdy pasta z bobu szykowana jest z bobu młodego. Ma intensywny kolor oraz trochę inną strukturę, niż pasta z bobu starszego. Starszy bób będzie miał mniej intensywny kolor, za to strukturę lekko ziarnistą. To trochę jak z ziemniakami typu A oraz typu C. Te mączyste odpowiadają starszej wersji bobu. Pasta z bobu nie musi być szykowana zawsze tak samo. Wersji smakowych można przygotować dość dużo. Wspomniałam wcześniej o wersji z jajkami. Pasta z bobu i jajek jest świetna na śniadanie, na kanapki. Pyszna jest również pasta z bobu i awokado, gdzie awokado albo miksujemy z bobek albo kroimy i dodajemy dodatkowo. Aby pasta z bobu była ostrzejsza dajemy czosnek lub chili. U mnie jest to raczej zawsze pasta z bobu z czosnkiem, ale pasta z bobu i chili tez będzie smaczna. Gdy bób jest starszy, to polecam dodawać do niego suszone pomidory z oleju. Pasta z bobu i suszonych pomidorów smakuje nieziemsko. Zapraszam serdecznie do szykowania tej pysznej pasty. Pasta z bobu przepis tylko czeka, by ją zrobić.