Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Mizeria

Mizeria

Mizeria po polsku, czyli jedna z lepszych sałatek do tradycyjnego obiadu. Sałatka ze świeżych ogórków, śmietany i koperku od dziesiątek już lat  podbija nasze podniebienia. Jest prosta i szybka do zrobienia.

- najlepszy przepis na mizerię
- tylko kilka idealnie dobranych składników
- jedna z popularniejszych sałatek z Polsce

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: 500 g sałatki

Kaloryczność kcal: 55 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 g ogórków świeżych - 2 ogórki węże
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka soli
  • mała garść koperku
  • szczypta cukru pudru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoja śmietana może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 500 gramów sałatki mizeria. 

Mimo, że mizerię robię w swoim chyba od zawsze, postanowiłam sprawdzić, czy jest jakiś stary przepis na tę pyszną sałatkę ze świeżych ogórków. W książce "W staropolskiej kuchni" znalazłam krótki, ale wyczerpujący opis jej wykonania. Okazało się, że niewiele różni się ona od tej, którą nauczyła mnie robić moja Mama. Uwielbiam mizerię!

Mizeria, 1

Mizeria

Najważniejsze w mizerii są świeże, chrupiące i nie przerośnięte ogórki. W sezonie wybierz mniejsze ogórki gruntowe, które będą miały jeszcze drobne nasiona. Jeśli ogórki są małe i prosto po zerwaniu, to nie trzeba ich nawet obierać. Wystarczy je umyć i odciąć oba końce. 

Poza sezonem polecam zakup ogórków szklarniowych. Ogórki umyj, odetnij oba końce i cienko obierz. Każdego ogórka poszatkuj drobno lub pokrój w cieniutkie plasterki. Ja sięgam zazwyczaj po gilotynę do warzyw. Jeśli ogórki są grube i maja spore nasiona, to polecam pokroić je wzdłuż na cztery kawałki i wyciąć mokre gniazdo nasienne z pestkami. Gniazdo nasienne nie będzie potrzebne do sałatki. 

Mizeria, 2

Cieniutko pokrojone ogórki posyp łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na bok, na 10 minut. Po tym czasie zamieszaj raz jeszcze ogórki i odciśnij delikatnie z nadmiaru wody, którą puściły. 
Mizeria, 3

W trakcie czekania na puszczenie przez ogórków wody możesz sobie przygotować resztę składników. W małej miseczce umieść cztery łyżki kwaśnej śmietany 18 %. Wyciśnij trzy łyżki soku z cytryny i dodaj szczyptę cukru pudru. Śmietanę zamieszaj. Pół mniejszego pęczku koperku posiekaj drobno. Sok z cytryny można też zastąpić octem jabłkowych. Ja daję go wówczas trochę mniej niż soku z cytryny. 
Mizeria, 4

Śmietanę z sokiem oraz koperek dodaj do odciśniętych z wody ogórków. Całość delikatnie zamieszaj i odstaw na kilka minut do lodówki. Surówkę ze świeżych ogórków i śmietany z koperkiem najlepiej jest przygotować na 10-30 minut przed obiadem. 
Mizeria, 5

W szykowaniu mizerii ważne jest, by posolić pokrojone drobno ogórki i po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody. Dodatek soli przyspiesza proces puszczania przez ogórki wody. Nie musisz się wówczas martwić o to, by jak najszybciej podać mizerię. Bardzo często spotykam się z przeświadczeniem, że mizerię trzeba jeść od razu po zrobieniu, bo bardzo szybko nie nadaje się do podania. Unikniesz tego, jeśli odlejesz nadmiar wody oraz wytniesz z ogórków gniazdo nasienne z dużymi pestkami (jeśli takie są). 

Przed podaniem, mizerię można jeszcze oprószyć pieprzem. Mizeria smakuje świetnie z ziemniakami z wody lub z puree ziemniaczanym. Do tego np. roladki schabowe lub pulpety w sosie pomidorowym

Mizeria, 6

Kilka świeżych listów bazylii to również niesamowicie trafiony dodatek do porcji mizerii. Spróbuj koniecznie!
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (908 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Mizeria

Mizeria z ogórków, czyli bardzo popularna i lubiana powszechnie sałatka z ogórków świeżych ze omiataną i koperkiem. Mizeria pojawia się na polskich stołach w całym kraju. W każdym regionie szykuje się tę niezwykle prostą i pyszną sałatkę. Mizeria pochodzi od słowa mizerny, czyli wątły, słaby, czy też godny litości. Nie wiemy czemu sałatka z zielonych ogórków nazwana została mizerią. Wiemy jednak, że jest pyszna i bardzo popularna w Polsce. Cytując Wikipedię: Mizeria – sałatka z zielonych ogórków (potartych lub pokrojonych w plasterki). Najczęściej występuje z dodatkiem cebuli i śmietany, kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, choć bywają także wersje z olejem i pieprzem lub z sokiem z cytryny i cukrem. Do mizerii bywają także dodawane: pomidor, koperek, szczypiorek, mięta lub natka pietruszki. A wiecie co jest jeszcze cudownie pyszne z ogórków? Oczywiście domowe ogórki kiszone na zimę w słoiki. 

Mizeria przepis

Sałatka z zielonych ogórków najczęściej jadana jest z ziemniakami gotowanymi i mięsem z sosem. Moja wersja mizerii jest tą najbardziej tradycyjną. Przepis pochodzi z centralnej Polski. Jak zrobic mizerie? Moja mizeria to sałatka z ogórków, śmietany kwaśnej, koperku, soku z cytryny i soli z odrobiną cukru. Mizeria z octem gości na moim stole równie często. Moja pyszna mizeria ze śmietaną zawsze zjadana jest w kilka minut. Zobacz koniecznie również inne moje przepisy na sałatki i surówki do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty oraz prosta surówka z kiszonej kapusty to tylko dwa spośród kilkudziesięciu przepisów jakie znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym. Świetnym dodatkiem do obiadu są też buraczki zasmażane