Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem

Masz ochotę na domowe kopytka ze szpinakiem? Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, zielony kolor. Do tego są super smaczne i niezwykle delikatne. Kopytka szpinakowe to świetny pomysł na prosty i tani obiad. 

Zdecydowanie najlepsze są podane od razu po wyjęciu z wody. Wystarczy polać je roztopionym masłem i udekorować ulubionymi ziołami. Kopytka ze szpinakiem bardzo dobrze smakują też w towarzystwie pomidorów, ale i do tradycyjnego obiadu z sosem. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 12 minut
Ilość porcji: 900 gramów kopytek

Kalorie: 130 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej - 80 g
  • 1 średnie jajko
  • garść świeżego szpinaku baby
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez dodatku masła i ziół. 
Dodatkowy czas: gotowanie ziemniaków

Aby zrobić kopytka ze szpinakiem potrzebujesz również: maszynka do mielenia lub ręczna praska do ziemniaków; ręczny blender typu żyrafa lub blender kielichowy; duży i szeroki garnek; drewniana stolnica lub czysty blat; odrobina mąki do podsypywania; łyżeczka soli do wody, w której będą się gotowały kopytka; nożyk do krojenia kopytek; szeroki cedzak do łowienia ugotowanych kopytek. 

Kopytka szpinakowe można podać z roztopionym masłem z dodatkiem świeżych ziół: tymianek, oregano, bazylia, pietruszka, koperek, czy rozmaryn. Zielone kopytka, tak jak każde inne możesz też jeść z sosem i duszonymi warzywami lub mięsem oraz z surówką. Bardzo dobra jest surówka z czerwonej kapusty oraz surówka Colesław

Kopytka ze szpinakiem, 1

Kopytka ze szpinakiem

Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę, a garnek z ziemniakami odstaw z powrotem na palnik. Reszta wody z ziemniaków odparuje w ciągu kilku sekund. Potrząśnij ziemniakami i odstaw je jeszcze na chwilę na palnik. 

Po przestudzeniu ziemniaki zmiel w maszynce lub przepuść przez ręczną praskę. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. 

Kopytka ze szpinakiem, 2

W małym rondelku umieść garść umytych liści szpinaku. Jeśli używasz szpinaku baby, to nie musisz odrywać ogonków. W zwykłym szpinaku z dużymi liśćmi ogonki warto usunąć. Do szpinaku wbij jedno jajko. Całość zmiksuj na gładki koktajl np. przy pomocy ręcznego blendera typu żyrafa.
Kopytka ze szpinakiem, 3

Do zmielonych ziemniaków dodaj 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, pół szklanki mąki pszennej oraz koktajl z jajka i szpinaku i sól. 
Kopytka ze szpinakiem, 4

Całość wyrabiaj ręcznie do uzyskania gładkiego "ciasta". Obie mąki powinny się idealnie wymieszać z resztą składników.
Kopytka ze szpinakiem, 5

Zmielone ziemniaki z dodatkami przełóż na drewnianą stolnicę oprószoną lekko mąką. Odrywaj po kawałku ciasta, który roluj dłońmi na kształt wałeczka o średnicy około 2 cm. Krój nożykiem zgrabne kopytka.
Kopytka ze szpinakiem, 6

W tym czasie w dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Garnek wypełnij wodą nie więcej niż do połowy wysokości. Do wrzątku wsyp płaską łyżeczkę soli. Na gotujący się wrzątek kładź kopytka. Kopytka są delikatne, więc polecam nakładać je na cedzak. Z cedzaka prosto do wrzątku. Po wypłynięciu kopytek na wierzch poczekaj jeszcze 4 minuty i wyłów kopytka przy pomocy tego samego cedzaka. 

W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek. U mnie wyszły 3 partie. Ważne jest, by kopytka nie gotowały się na wysokiej mocy palnika. Inaczej zaczną się pienić i zamiast się ugotować, szybko napuchną i zrobią się zbyt miękkie. 
Kopytka ze szpinakiem, 7

Ugotowane kopytka odkładaj na salaterkę. Warto od razu polać je sosem, podsmażonym masłem z bułką tartą, samym masłem z ziołami, czy też nawet  ze śmietaną i owocami. 
Kopytka ze szpinakiem, 8

Kopytka ze szpinakiem, 9

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (90 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-02-25 17:03
Kopytka przepyszne 👌i bardzo łatwe do zrobienia. A to moje dzieło 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍😍
2019-06-16 21:30
Aniu kopytka bardzo pyszne :) zielonych nigdy nie robiłam .
Wyszły pyszne .Dziękuje ci Aniu za twoje przepisy jestes cudowna ze prowadzisz taki blog .
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Kasiu😍
2019-06-16 21:31
Zdjęcia zapomniałam ha ha ha
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-07-14 18:56
Niestety, ciasto się klei i nie da się uformować wałeczków. Jaki może być powód? Zagniataliśmy bardzo krótko.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-14 19:27
Być może to kwestia bardziej mokrych ziemniaków. Podsyp więcej mąki.
2019-07-25 20:10
Moje kopytka zawsze się kleja. Nie wiem co robię źle. 😂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-26 09:01
To kwestia wyczucia z ilością mąki, która może być różna ze względu na to, że zawsze używamy innych ziemniaków. Podsypuj ciasto mąką i będzie dobrze 👍 To już naprawdę kwestia wprawy i wyczucia. Przyjdzie z czasem 🙂🙂
2019-09-08 16:28
Kopytka robione z podwójnych ilości ale 1 jajo. Mąki ostatecznie dosypane prawie 2x więcej a ciasto i tak klejące że nie da się wyrobić. Mi nie wyszedł przepis.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-08 20:27
Czy ziemniaki były dobrze osuszone z wody po ugotowaniu? Czy był użyty szpinak baby, czy szpinak mrożony? Zazwyczaj szpinak mrożony ma dużo wody. Szklanka o pojemności 250 ml?
2019-09-08 21:06
Kopytka super, pierwszy raz robiłam zielone, wyszły idealne z tej proporcji, polecam 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny kolor Halinko 😀
2019-09-15 15:09
U mnie na zielono ale...kluski :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-09-16 11:33
Połączone dwa przepisy :) nigdy wcześniej nie sądziłam że mi sie to uda
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-11-06 13:59
Wyszły idealne . 🌞🌞🌞🌞🌞🌞
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-11-08 13:49
Właśnie zrobiłam, drugi raz z tego przepisu. Dziś zaserwuję z sosem grzybowym z własnych grzybeczków. Bardzo smaczne, mięciutkie i delikatne. 😍👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-11-11 23:13
👌👌👌👌Pychota
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
Reklama

Kopytka ze szpinakiem

Ziemniaki to jedne z moich ulubionych warzyw. Bardzo lubię wykorzystywać je w swojej kuchni. Uwielbiam smażyć tradycyjne placki ziemniaczane lub placki z gotowanych ziemniaków. Wszelkiego rodzaju kluski z ziemniaków to chyba danie, któremu nikt nie odmawia. Uwielbiam kopytka! Kopytka szpinakowe są tak piękne, delikatne i pyszne, że można je jeść nawet same. Zielone kopytka smakują super zarówno podane z sosem i mięsem oraz ulubioną surówką, jak i na słodko ze śmietaną i owocami.

Kopytka szpinakowe

Zazwyczaj dzieci nie przepadają za szpinakiem. Za to lubią ziemniaki. Połączenie ziemniaków ze szpinakiem to świetny pomysł. Takie zielone kopytka wyglądają bardzo zachęcająco. Są pyszne i gdyby nie sam kolor, to nie czuć w nich szpinaku.. może troszeczkę. Domowe kopytka ze szpinakiem świetnie smakują również w towarzystwie kapusty. Kapusta zasmażana lub jajko sadzone będzie pyszne z kopytkami szpinakowymi. Zielone kopytka to jeden z fajniejszych pomysłów na obiad dla dzieci.