Sałatka z burratą
Sałatka z burratą to niezwykle pyszna, bardzo kolorowa i zdrowa sałatka, którą polecam szykować szczególnie latem. Przepis jest prosty i elastyczny. To sałatka idealna na kolację lub na grilla.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 duże porcje
Kaloryczność kcal: 525 w 1 porcji
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na sałatkę [ więcej ]
- 2 sery Burrata z zalewy - 2 x 125 g
- 1 nieduża sałata rzymska lub inna
- 100 g pomidorków koktajlowych
- świeże listki bazylii i oregano
Składniki na zielony sos
- 4 łyżki ulubionej oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki oregano lub kilka świeżych listków
- przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli; spora szczypta pieprzu
Sałatka z burratą
W małym naczyniu umieść: 4 łyżki ulubionej oliwy; 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki; garść świeżych listków bazylii; pół łyżeczki oregano lub kilka świeżych listków; 1/3 płaskiej łyżeczki soli; sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego lub w malakserze.
W jednej większej misce lub już na dwóch osobnych talerzach wyłóż (jeśli od razu komponujesz dwie porcje sałatki) poszarpane w dłoniach liście sałaty rzymskiej oraz połówki mini pomidorów.
Porada: Można też użyć roszponki wymieszanej z rukolą. Pomidory mogą być duże np. malinowe. Należy je wówczas pokroić na mniejsze kawałki na jeden kęs.
Na środek każdej porcji wyłóż po jednej burracie (bez zalewy). Całość polej zielonym sosem. Dodaj też świeże listki bazylii oraz oregano. Sałatkę można dodatkowo oprószyć solą, pieprzem, płatkami chili lub oregano. Sałatka z burratą świetnie komponuje się z grzankami lub świeżym, jasnym pieczywem.
Porada: Dla zaostrzenia smaku polecam też dodać cienko krojone piórka czerwonej cebuli. Aby sałatka była kwaśniejsza, sprawdzą się też kapary oraz oliwki kalamata.
Smacznego.