Sałatka z kurczakiem szarpanym
Prosty i szybki przepis na sałatkę z szarpaną piersią kurczaka, awokado, oliwkami. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Sałatka pasuje idealnie na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- [zobacz] 100 g szarpanej piersi z kurczaka
- garść szpinaku baby
- pół czerwonej papryki
- garść czarnych oliwek z zalewy
- pół awokado
- 2 łyżki pokruszonych/zmielonych pestek dyni
- odrobina twardego sera typu parmezan
- na wierzch sałatki: 2 łyżki oliwy, łyżka soku z limonki, odrobina soli, świeżo mielony pieprz
Przygotuj sobie pół filetu z piersi kurczaka według tego przepisu - jak zrobić pierś z kurczaka. Możesz również usmażyć pierś bez dodatków i pokroić ją na kawałki.
Warzywa przepłucz pod zimną wodą i osusz np. ręcznikiem papierowym. Układaj na talerzach: szpinak, awokado pokrojone w paski, porcje kurczaka, oliwki, paprykę pokrojoną w paski, starty lub pokruszony ser oraz lekko zmielone lub posiekane nożem pestki dyni.
Całość polej oliwą i skrop sokiem z limonki lub cytryny. Oprósz świeżo mielonym, czarnym pieprzem oraz solą.
Sprawdź też mój przepis sałatka gyros, jest pyszna i bajecznie kolorowa.
Smacznego :-)