Prosta surówka
Do tradycyjnego obiadu można podać wiele surówek. W okresie jesienno-zimowym najlepsze są takie, które zawierają kiszonki. Ta prosta surówka z kiszonej kapusty, ogórków oraz papryki i cebuli będzie idealna.
Surówki z kapustą kiszoną najlepiej smakują z ziemniakami i kotlecikiem. Moja surówka do obiadu też jest świetna. Robisz ją jednak z kapusty świeżej.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 550 gramów surówki
Kaloryczność kcal: 100 w 100 gramach surówki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 300 g kiszonej kapusty
- 100 g kiszonych ogórków - 1 duży lub 4 malutkie
- pół czerwonej papryki - około 70 g
- pół czerwonej cebuli
- 5 łyżek oleju roślinnego
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki kminku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z tej ilości surówki powstaną śmiało cztery porcje do obiadu.
Prosta surówka z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków gotowa jest do podania od razu po zrobieniu. Warto jednak odstawić ją do lodówki przynajmniej na 20 minut, by papryka oraz cebula zmiękły i przegryzły się wszystkie smaki.
Prosta surówka
Do zrobienia ten surówki użyj średnio kwaśnej kapusty kiszonej. Moja kapusta miała dość delikatny i smak i nie zawierała w składzie marchewki. Możesz jednak użyć kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki oraz kuminu lub kminku.
Kapustę kiszoną odciśnij lekko z nadmiaru soku i poszatkuj, ale nie za drobno. Jeśli kapusta jest bardzo słona i kwaśna, to możesz ją wcześniej przepłukać raz zimną wodą i odcisnąć.
Potrzebujesz około 100 gramów ogórków kiszonych. Jest to jeden duży ogórek, lub np. 4 malutkie (tak jak u mnie). W ogórkach odetnij oba końce. Ogórki potnij na cienkie plasterki.
Połówkę czerwonej papryki świeżej potknij w krótkie paski. Potrzebujesz około 70 gramów papryki. Cebulę czerwoną pokrój w piórka a następnie jeszcze na pół. Do tej prostej surówki użyj pół średniej wielkości cebuli. Cebulę czerwoną możesz też zamienić na cebule zwykłą lub cukrową. Cebula zwykła jest ostrzejsza od czerwonej i cukrowej, więc możesz dać jej mniej.
Wszystkie składniki umieść w jednej misce i dodaj 4-5 łyżek oleju. Polecam bardzo delikatną oliwę z oliwek lub olej roślinny o neutralnym smaku. Sprawdzi się tutaj olej ryżowy oraz olej z pestek winogron.
Do surówki dodaj też łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz pół łyżeczki kminku (nie mielony). Jeśli nie przepadasz za smakiem kminku, to możesz go pominąć. Pieprz ziołowy jest gotową mieszanką kilku przypraw. To bardzo wygodna w użyciu mieszanka, którą mogę porównać do ziół prowansalskich. Tam również znajduje się zestaw idealnie dobranych ziół. Co zazwyczaj wchodzi w skład pieprzu ziołowego? Będzie to np: gorczyca biała, kolendra, kminek, czosnek, majeranek. Czasem również chili oraz kozieradka.
Wszystkie składniki surówki bardzo dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki, by się "przegryzły".
Prosta surówka pasuje do tłuczonych ziemniaków, kasz oraz makaronu z mięsem. Polecam roladki wieprzowe ze szpinakiem. Schab duszony też będzie świetny. Zerknij też na przepis na kotlety siekane.. coś prostego i innego z piersi z kurczaka.
Smacznego.