Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Świetna i szybka sałatka z awokado, pomidorów i czerwonej cebuli. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Sałatka pasuje na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły.

Polecam ją szczególnie do dań mięsnych w tym do dań z grilla. Smakuje również doskonale z owocami morza czy po prostu ze świeżym chlebem.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 1 duże i dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • spora garść pomidorków np. koktajlowych
  • mały pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeża bazylia np. grecka

Sałatka z awokado

Awokado umyj, wysusz i przetnij na pół. Obierz ze skóry i usuń pestkę. Pokrój na małe kawałki. Pomidorki pokrój na ćwiartki, zaś cebulę obierz i pokrój np. w piórka. Posiekaj szczypiorek i bazylię. Całość polej oliwą. Oprósz świeżo mielonym, czarnym pieprzem oraz solą. Opcjonalnie można ją również skropić sokiem z limonki lub cytryny i wymieszać.

Sałatka z awokado, 1

Jedna z propozycji obiadowych: kasza gryczana, pierś z kaczki, czerwona fasola duszona z papryką w sosie pomidorowym oraz papryczki chili.
Sałatka z awokado, 2

Sałatka z awokado, 3

Jakie są Wasze pomysły podania?

Polecam też wypróbuj mój przepis pasta z awokado. Będzie Ci smakować również moja sałatka z krewetkami.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (430 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Awokado sałatka

Awokado to smaczny i bardzo zdrowy owoc wykorzystywany przez człowieka już od ponad 7 tysięcy lat. Uprawiany głównie w Ameryce Południowej. Największymi producentami awokado są Meksyk, Dominikana i Peru. Całe szczęście coraz lepszej jakości awokado możemy kupić też w Polsce. Stosuje się go również jako kosmetyk czy naturalne lekarstwo. Nas oczywiście interesuje jego wykorzystanie kulinarne. Awokado to pyszny i smaczny owoc i najlepiej smakuje podany w jak najprostszej formie. Czy to jako substytut masła na kanapki czy w formie prostej i smacznej sałatki z awokado.

Sałatka z awokado i pomidorów

Awokado możemy łączyć z różnymi smakami. Jako, że samo ma delikatny, maślany smak to jednak najlepiej smakuje w połączeniu z bardziej wyrazistymi warzywami. Dlatego chętnie podajemy awokado z cebulą, czosnkiem czy pomidorami. Takim najbardziej znanym połączeniem awokado jest pasta guacamole. Możemy przygotować ją jako samodzielny posiłek i jeść na przykład z nachosami czy też jako dodatek do dań obiadowych, zwłaszcza mięsa. Doskonałym dodatkiem do mięs czy po prostu jako lekka kolacja jest moja sałatka z awokado, którą bardzo polecam.