Sałatka z awokado
Świetna i szybka sałatka z awokado, pomidorów i czerwonej cebuli. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Sałatka pasuje na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły.
Polecam ją szczególnie do dań mięsnych w tym do dań z grilla. Smakuje również doskonale z owocami morza czy po prostu ze świeżym chlebem.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 duże i dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- spora garść pomidorków np. koktajlowych
- mały pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- świeża bazylia np. grecka
Sałatka z awokado
Awokado umyj, wysusz i przetnij na pół. Obierz ze skóry i usuń pestkę. Pokrój na małe kawałki. Pomidorki pokrój na ćwiartki, zaś cebulę obierz i pokrój np. w piórka. Posiekaj szczypiorek i bazylię. Całość polej oliwą. Oprósz świeżo mielonym, czarnym pieprzem oraz solą. Opcjonalnie można ją również skropić sokiem z limonki lub cytryny i wymieszać.

Jedna z propozycji obiadowych: kasza gryczana, pierś z kaczki, czerwona fasola duszona z papryką w sosie pomidorowym oraz papryczki chili.


Jakie są Wasze pomysły podania?
Polecam też wypróbuj mój przepis pasta z awokado. Będzie Ci smakować również moja sałatka z krewetkami.
Smacznego!