Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Sałatka z awokado, pomidorów i mozzarelli, to fantastyczna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka na każdą okazję. Zapraszam po mój ulubiony, sprawdzony i bardzo uniwersalny przepis.

- super do dań mięsnych i z grilla
- można do niej dodać orzechy, jajka, szynkę
- super szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa sałatka 

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 600 g sałatki

Kaloryczność kcal: 125 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 duże i dojrzałe awokado - około 250 g
  • mały kawałek czerwonej cebuli - około 30 g
  • spora garść pomidorków np. koktajlowych - 150 g
  • 125 g mozzarelli light - kulka w zalewie
  • 50 g ulubionej sałaty - karbowana lub dowolna mieszanka
  • 2 łyżki ulubionej oliwy - około 20 ml
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • po szczypcie świeżo mielonego pieprzu i soli
  • zioła do wyboru: bazylia, natka pietruszki, oregano

Sałatka z awokado

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 600 gramów sałatki z awokado.

Przed szykowaniem sałatki z awokado i pomidorów zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. orzechy włoskie lub szynkę parmeńską.

Sałatka z awokado, 1

Sałatka z awokado przepis

Aby zrobić idealną sałatkę, sięgnij po dowolne, dojrzałe i duże awokado. U mnie było to zwykłe, zielone awokado (pod ręką miałam też awokado Hass, które również świetnie sprawdza się w tej sałatce). Awokado umyj i natnij po całości, aż do pestki, a następnie rozdziel na dwie połówki. Usuń pestkę, a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Czasem skórka jest bardzo cienka i mocno przylegająca do miąższu. Zalecam wówczas użyć obieraczki do ziemniaków. Połówki awokado pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs. 

W większej misce umieść około 50 gramów (może być więcej) umytej i poszarpanej na mniejsze kawałki sałaty karbowanej. Dodaj kawałki awokado. 

Porada: Sałatę karbowaną możesz zamienić na roszponkę, sałatę rukolę, szpinak baby, sałatę rzymską, czy też dowolną, ulubioną mieszankę sałat.

Sałatka z awokado, 2

Około 150 gramów małych pomidorków umyj i przekrój na pół. Tak naprawdę możesz tutaj użyć dowolnych pomidorów. Ważne, by pokroić je na kawałki na jeden kęs. Kawałek czerwonej cebuli o wadze około 30 gramów pokrój w bardzo cienkie piórka. Mozzarellę z zalewy o wadze około 125 gramów również pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. 

Na koniec polej sałatkę dwiema łyżkami ulubionej oliwy i wyciśnij jedną lub dwie łyżki cytryny lub limonki. Sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą, a następnie wymieszaj i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Gotową sałatkę udekoruj świeżymi ziołami. Polecam do wyboru: bazylię, natkę pietruszki lub oregano. 

Porada 1: Aby sałatka z awokado była bardziej sycąca, możesz do niej dodać jajka gotowane na twardo, orzechy włoskie lub piniowe oraz/lub ulubioną szynkę dojrzewającą w plasterkach. Sprawdzi się nawet wcześniej podsmażona i pokrojona na kawałki pierś z kurczaka. 

Porada 2: Sól można zamienić na odrobinę sosu sojowego. Mozzarellę można zamienić na ser feta. Pamiętaj jednak o tym, by już nie solić sałatki. Cebulę czerwoną zastąpisz cebulą zwykłą, cukrową lub szczypiorkiem. 

Sałatka z awokado, 3

Sałatka z awokado, 4

Sałatka z awokado to sałatka idealna do wielu tradycyjnych dań oraz do potraw z grilla. Można ją przechowywać w lodówce do dnia następnego. Przed podaniem zawsze zamieszaj sałatkę. 
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (921 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka z awokado

Awokado to smaczny i bardzo zdrowy owoc wykorzystywany przez człowieka już od ponad 7 tysięcy lat. Uprawiany głównie w Ameryce Południowej. Największymi producentami awokado są Meksyk, Dominikana i Peru. Całe szczęście coraz lepszej jakości awokado możemy kupić też w Polsce. Stosuje się go również jako kosmetyk czy naturalne lekarstwo. Nas oczywiście interesuje jego wykorzystanie kulinarne. Awokado to pyszny i smaczny owoc i najlepiej smakuje podany w jak najprostszej formie. Czy to jako substytut masła na kanapki czy w formie prostej i smacznej sałatki z awokado. W mojej wersji jest to kolorowa i bardzo zdrowa sałatka z awokado i pomidora. Taka salatka z awokado to rewelacyjny pomysł na kolację, śniadanie, czy też jako jedna z sałatek na przyjęcia. Sałatka z awokado może być też wzbogacona o inne pyszne dodatki. Pasują do niej orzechy włoskie, pekan, czy piniowe. Możesz do niej dodać szynkę dojrzewającą lub jajko gotowane na twardo. Sałatka z awokado to nie tylko olśniewająco smaczne danie, ale też prawdziwa bomba zdrowotna. Nie bez powodu awokado nazywane jest "superfood", a ja czuję się zobowiązana, aby pokazać Wam, dlaczego warto go włączyć do swojej diety, szczególnie w postaci sałatek! Zacznijmy od korzyści zdrowotnych. Awokado jest dosłownie przepełnione zdrowymi tłuszczami. To głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są kluczowe dla zdrowego układu sercowo-naczyniowego. To nie koniec. Awokado jest także źródłem białka, błonnika i wielu ważnych witamin i minerałów, m.in. witamin K, E, C, B5, B6 oraz folianów. Zobacz też inne moje pyszne pomysły na potrawy bez mięsa: Jesienią polecam kopytka z dyni oraz makaron z brokułami. Bardzo ciekawym przepisem jest też regionalny gzik oraz śniadaniowa szakszuka

Sałatka z awokado i pomidora

Awokado możemy łączyć z różnymi smakami. Jako, że samo ma delikatny, maślany smak to jednak najlepiej smakuje w połączeniu z bardziej wyrazistymi warzywami. Dlatego chętnie podajemy awokado z cebulą, czosnkiem czy pomidorami. Takim najbardziej znanym połączeniem awokado jest pasta guacamole. Możemy przygotować ją jako samodzielny posiłek i jeść na przykład z nachosami czy też jako dodatek do dań obiadowych, zwłaszcza mięsa. Doskonałym dodatkiem do mięs czy po prostu jako lekka kolacja jest moja sałatka z awokado, którą bardzo polecam. Domowa sałatka z awokado i pomidorem jest też niezwykle szybka w przygotowaniu. Jeśli tylko masz pod ręką wszystkie składniki, to sałatka z awokado i pomidorów powstanie błyskawicznie. Sałatka z awokado i pomidorami może być śmiało podana z kromką pieczywa lub też jako dodatek do obiadu. Sałatka z awokado jest też świetnym sposobem na urozmaicenie codziennej diety. Awokado doskonale komponuje się z wieloma składnikami, dzięki czemu możemy w prosty sposób przygotować wiele różnorodnych wersji sałatek. Idealnie sprawdza się w połączeniu z różnego rodzaju sałatami, pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą czy papryką. Wspaniałe jest także w duecie z owocami morza, jak krewetki czy grillowany łosoś. Nie zapominajmy też o ziołach i przyprawach. Prosta sałatka z awokado staje się prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki, gdy dodamy do niej kilka listków bazylii, gałązkę mięty, czy odrobinę ostrej papryczki chili. Sałatka z awokado jest także doskonała na różne okazje. Można ją podać jako lekki lunch w pracy, przekąskę podczas spotkania ze znajomymi, czy też elegancką przystawkę na romantyczną kolację we dwoje. W wersji mini, jako sałatka awokado w jedzeniowym kubeczku, będzie idealna na przyjęcie. Także na wielkim rodzinie obiedzie lub grillu, tym bardziej, że awokado doskonale komponuje się z grilowanym mięsem! Podsumowując, sałatka z awokado to danie, które warto uwzględnić w swoim jadłospisie. Smaczne, zdrowe, uniwersalne i niesamowicie urozmaicone. A to tylko nieliczne z zalety, które przemawiają za włączeniem sałatki do naszej diety. Smacznego!