Sałatka z awokado
Sałatka z awokado, pomidorów i mozzarelli, to fantastyczna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka na każdą okazję. Zapraszam po mój ulubiony, sprawdzony i bardzo uniwersalny przepis.
- super do dań mięsnych i z grilla
- można do niej dodać orzechy, jajka, szynkę
- super szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa sałatka
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 600 g sałatki
Kaloryczność kcal: 125 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 duże i dojrzałe awokado - około 250 g
- mały kawałek czerwonej cebuli - około 30 g
- spora garść pomidorków np. koktajlowych - 150 g
- 125 g mozzarelli light - kulka w zalewie
- 50 g ulubionej sałaty - karbowana lub dowolna mieszanka
- 2 łyżki ulubionej oliwy - około 20 ml
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- po szczypcie świeżo mielonego pieprzu i soli
- zioła do wyboru: bazylia, natka pietruszki, oregano
Sałatka z awokado
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 600 gramów sałatki z awokado.
Przed szykowaniem sałatki z awokado i pomidorów zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. orzechy włoskie lub szynkę parmeńską.
Sałatka z awokado przepis
Aby zrobić idealną sałatkę, sięgnij po dowolne, dojrzałe i duże awokado. U mnie było to zwykłe, zielone awokado (pod ręką miałam też awokado Hass, które również świetnie sprawdza się w tej sałatce). Awokado umyj i natnij po całości, aż do pestki, a następnie rozdziel na dwie połówki. Usuń pestkę, a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Czasem skórka jest bardzo cienka i mocno przylegająca do miąższu. Zalecam wówczas użyć obieraczki do ziemniaków. Połówki awokado pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs.
W większej misce umieść około 50 gramów (może być więcej) umytej i poszarpanej na mniejsze kawałki sałaty karbowanej. Dodaj kawałki awokado.
Porada: Sałatę karbowaną możesz zamienić na roszponkę, sałatę rukolę, szpinak baby, sałatę rzymską, czy też dowolną, ulubioną mieszankę sałat.
Około 150 gramów małych pomidorków umyj i przekrój na pół. Tak naprawdę możesz tutaj użyć dowolnych pomidorów. Ważne, by pokroić je na kawałki na jeden kęs. Kawałek czerwonej cebuli o wadze około 30 gramów pokrój w bardzo cienkie piórka. Mozzarellę z zalewy o wadze około 125 gramów również pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
Na koniec polej sałatkę dwiema łyżkami ulubionej oliwy i wyciśnij jedną lub dwie łyżki cytryny lub limonki. Sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą, a następnie wymieszaj i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Gotową sałatkę udekoruj świeżymi ziołami. Polecam do wyboru: bazylię, natkę pietruszki lub oregano.
Porada 1: Aby sałatka z awokado była bardziej sycąca, możesz do niej dodać jajka gotowane na twardo, orzechy włoskie lub piniowe oraz/lub ulubioną szynkę dojrzewającą w plasterkach. Sprawdzi się nawet wcześniej podsmażona i pokrojona na kawałki pierś z kurczaka.
Porada 2: Sól można zamienić na odrobinę sosu sojowego. Mozzarellę można zamienić na ser feta. Pamiętaj jednak o tym, by już nie solić sałatki. Cebulę czerwoną zastąpisz cebulą zwykłą, cukrową lub szczypiorkiem.
Sałatka z awokado to sałatka idealna do wielu tradycyjnych dań oraz do potraw z grilla. Można ją przechowywać w lodówce do dnia następnego. Przed podaniem zawsze zamieszaj sałatkę.
Smacznego!