Krewetki przepis

Krewetki przepis

Zapraszam po super przepis na krewetki smażone na maśle klarowanym z czosnkiem i papryczką chili. To bardzo proste i pyszne danie, które można podawać na wiele ciekawych sposobów. 

- uniwersalny przepis
- świetna baza do innych dań
- pomysł na szybkie danie we dwoje

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: do 400 g dania

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 300 g dużych krewetek mrożonych lub świeżych - około 24 sztuk
  • 5 ząbków czosnku - około 25 g
  • 3 łyżki masła klarowanego - do 40 g
  • 2 łyżki ulubionej oliwy - 20 ml
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1/4 świeżej papryczki chili
  • garść kolendry lub natki pietruszki
  • po szczypcie soli i pieprzu

Krewetki z czosnkiem

Aby zrobić krewetki z patelni możesz użyć zarówno krewetek świeżych, jak i mrożonych surowych lub mrożonych blanszowanych/gotowanych. Wybieraj jak największe krewetki o długości minimum 3 cm. Warto też kupić oczyszczone już krewetki, którym został tylko ogon, by oszczędzić sobie dodatkowej pracy. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz do 400 gramów krewetek z patelni. Zanim zaczniesz szykować krewetki smażone, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Krewetki przepis, 1

Krewetki przepis

Potrzebujesz około 300 gramów dużych krewetek (tygrysie lub królewskie). Jeśli masz krewetki świeże i nieoczyszczone, to zacznij od usunięcia nóżek. Następnie zdejmij pancerz oraz ewentualnie usuń ogon (ja go zostawiam). Na końcu delikatnie natknij grzbiet krewetki i usuń ciemne jelito. Krewetki przepłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Krewetki mrożone blanszowane/gotowane powinny być już całkowicie oczyszczone i nic nie trzeba z nimi robić. Należy je tylko naturalnie rozmrozić, a następnie odlać ewentualną glazurę i osuszyć ręczniczkiem papierowym. Krewetki surowe mrożone należy po rozmrożeniu obejrzeć oraz przeczytać na opakowaniu w jakim stanie zostały zamrożone, a następnie ewentualnie sunąć np. ciemne jelito. Aby przyspieszyć rozmrażanie krewetek można je umieścić w naczyniu z lekko ciepłą wodą.

Krewetki przepis, 2

Zacznij nagrzewać dobrej jakości patelnię z grubym dnem (średnia moc palnika). Na patelnię wylej dwie łyżki oliwy oraz wyłóż trzy łyżki masła klarowanego. Na nagrzany tłuszcz wyłóż pięć obranych i pokrojonych w plasterki ząbków czosnku. Po około 30 sekundach wyłóż również kilka plasterków świeżo krojonej papryczki chili i smaż całość jeszcze około 30 sekund. 

Porada: Masło klarowane można zamienić na olej kokosowy w tej samej ilości lub dać więcej oliwy. Świeże chili zaś zamienić na szczyptę chili suszonego np. w płatkach. Jeśli wolisz, by krewetki były zarumienione, to nie dawaj od razu całego tłuszczu, tylko np. jedną łyżkę masła, zaś resztę tłuszczu na sam koniec smażenia, czy np. razem z natką. 
Krewetki przepis, 3

Zwiększ moc palnika i od razu wyłóż na patelnię wszystkie oczyszczone i osuszone krewetki. Smaż je po minucie z każdej strony, a następnie dodaj 3 lub 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki albo też około 50 ml wytrawnego, białego wina. Zamieszaj całość i smaż jeszcze przez około 30 sekund. 

Porada: Krewetki smażą się błyskawicznie, dlatego też nie piszę jak długo smażyć te wcześniej gotowane, a ile minut smażymy surowe. Czas będzie bardzo podobny. Surowe krewetki z koloru szarego zrobią się biało różowe.
Krewetki przepis, 4

Na koniec dodaj małą szczyptę soli i pieprzu oraz sporą garść świeżo siekanej kolendry lub natki pietruszki. Całość zamieszaj i wyłącz. Krewetki smażone podawaj jeszcze gorące. Najprościej jest podać je z bagietką lub innym świeżym pieczywem. Świetnie smakują też na porcji białego ryżu lub na porcji makaronu ryżowego lub pszennego makaronu tagliatelle. Ogonki nie są jadalne i należy je usuwać.
Krewetki przepis, 5

Krewetki przepis, 6

Przepis na krewetki smażone na maśle możesz jeszcze "rozwinąć", by zrobić krewetki w sosie. Wystarczy, że razem z kolendrą, czy też z natką pietruszki na patelnię wylejesz też około 100 ml śmietanki kremówki lub tyle samo dobrej jakości mleczka kokosowego. Do tego jeszcze odrobina np. trawy cytrynowej w paście albo listek kafiru, czy też łyżeczka czerwonej pasty curry. Krewetki w sosie podawaj z makaronem pszennym lub ryżowym albo ze zwykłym ryżem. 

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (321 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krewetki przepis

Do przepisu na krewetki smażone na maśle można użyć dowolnych krewetek. Mogą to być krewetki tygrysie lub też krewetki królewskie, ale i te mniejsze też wyjdą pysznie. Zatem krewetki koktajlowe na maśle klarowanym również są super smaczne. Na krewetki przepisy w Internecie jeśli chodzi o tę najprostszą wersję są do siebie dość podobne. Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować krewetki z mojego przepisy, to gorąco zachęcam do przeczytania najpierw całego przepisu na to jak zrobić idealne krewetki na maśle. Czy będą to krewetki tygrysie, czy też krewetki królewskie, to warto wiedzieć, że możesz tak naprawdę wybrać całkiem dowolne krewetki. I nie chodzi tu tylko o to, że nie muszą być one bardzo duże, ale też o to, że można użyć zarówno krewetek świeżych, czyli surowych, jak i surowych mrożonych. Mogą to być również krewetki mrożone blanszowane. Najlepiej jest zakupić od razu krewetki, które są już oczyszczone z jelit oraz zewnętrznego pancerza. Jeśli jednak macie krewetki świeże i nieobrane, to koniecznie trzeba je wcześniej obrać. To jak obrać krewetki, czyli jak obierać krewetki znajdziesz w treści przepisu na krewetki smażone. Jeśli chodzi o inne przepisy na krewetki, to już niedługo podam też przepis na krewetki w sosie, czyli np. krewetki z makaronem. Warto wiedzieć, że ten właśnie przepis na krewetki z czosnkiem może stanowić idealną bazę pod to, by śmiało podawać je do makaronu. Wystarczy bowiem dodać do gotowych krewetek z patelni trochę mleczka kokosowego lub też śmietanki kremówki. O tym jednak przeczytasz jeszcze szerzej, gdy będziesz przeglądać mój przepis na krewetki. Pozostaje jeszcze kwestia tego jak jeść krewetki, czyli z czym podawać krewetki z patelni. Najprościej jest podać je z bagietką lub innym jasnym pieczywem. Super sprawdzą się do takiej przekąski jak bruschetta. Krewetki smażone można tez podać na porcji ryżu lub makaronu ryżowego, albo też pszennego ale typu tagliatelle. 

Krewetki z czosnkiem

Tak wiec przepisy na krewetki są do siebie dość podobne. Sama szykuję swoje krewetki z patelni z czosnkiem ale można też dodać dodatkowo odrobinę cebulki dymki czy nawet pora. Bardzo ważne jest dla mnie użycie masła klarowanego, ale osoby które muszą unikać nabiału mogę ewentualnie sięgnąć po olej kokosowy lub też zdecydować się wyłącznie na oliwę. Niektórzy sami próbują zrobić krewetki smażone, jednak bardzo często kończy się to tak, że wychodzą im jakieś takie bez smaku. Mięso krewetek jest delikatne i wymaga odpowiedniego doprawienia. Sama sól oraz pieprz to zdecydowanie za mało i przyprawy te nie wydobędą wszystkiego co najlepsze z krewetek. Moje krewetki z czosnkiem smażone na maśle klarowanym z dodatkiem oliwy to krewetki na maśle ze świeżą papryczką chili oraz natką kolendry lub pietruszki. Jeśli chodzi o natkę to naprawdę można jej dodać tutaj sporo. Niesamowicie ważnym składnikiem jest jak dla mnie świeżo wyciskany sok z cytryny lub z limonki. To dzięki odpowiedniej kwasowości otrzymasz idealny smak krewetek. Krewetki przepis z patelni może być też szykowany na białym, wytrawnym winie. Pomijasz wówczas dodatek soku, lub dajesz go odrobinę, ale dopiero po odparowaniu wina. Ja jednak decyduję się zazwyczaj na sok z cytryny, ponieważ rzadko pijam alkohol i musiałabym mieć od razu jakiś plan na to, by wykorzystać resztę otwartej butelki z winem. Jeśli jednak planujesz podać krewetki z patelni na romantyczną kolację, to wersja na krewetki smażone z białym winek może być idealna. Resztę wina podajesz wówczas do kieliszków. Jeśli zatem chcesz wiedzieć jak zrobic krewetki po mojemu, to zapraszam po przepis na pyszne krewetki z czosnkiem. Zapraszam też po coś równie pysznego. To mój ulubiony kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym. Zobacz też przepis na sajgonki z mięsem mielonym. 

Krewetki przepisy

Krewetki to skorupiaki zamieszkujące zarówno wody słodkie jak i słone. Z czego większość, bo 75%, żyje w wodach morskich. Można je znaleźć w pobliżu dna morskiego na większości wybrzeży i ujść rzek, a także w rzekach i jeziorach. Występują nawet w polskim Bałtyku, a odmiana słodkowodna w Odrze.  W celach konsumpcyjnych wykorzystuje się jednak głównie krewetki hodowlane.

Na Świecie sklasyfikowanych zostało ponad 2500 gatunków i wiele z większych odmian odławia się na cele spożywcze. Najważniejsze znaczenie ma krewetka biała (Litopenaeus vannamei), która jest najpopularniejszą krewetką hodowlaną i stanowi aż 40% wszystkich konsumowanych krewetek. Na drugim miejscu jest bardzo lubiana krewetka tygrysia (Penaeus monodon) i stanowi 15% światowej produkcji.  Największymi producentami są kraje azjatyckie takie jak Chiny, Tajlandia, Indonezja, Indie i Wietnam. Dostarczają 75% światowej produkcji krewetek. Jeżeli chodzi zaś o krewetki dzikie to najczęściej odławia się krewetkę akiami w Japonii, a w Europie  zimnowodną krewetkę północna. 

W kuchni najczęściej wykorzystujemy krewetkę białą oraz krewetkę tygrysią. Są powszechnie dostępnie w sklepach, a hodowane ze względu na swój rozmiar. Krewetka biała osiąga około 23 cm długości, a krewetka tygrysia nawet 33 cm! Kupując krewetki na opakowaniu będzie zawsze oznaczony rozmiar. Zazwyczaj kupujemy krewetki w rozmiarze od 36/40 (średnio duże) do 16/20 (Extra Jumbo). Podany przedział oznacza ile sztuk krewetek będzie w 450 gramach. I tak na przykład rozmiar 21/25 mówi nam, że w paczce 450 gramowej będzie między 21 a 25 krewetek. Należy zapamiętać, czym mniejsza liczba tym większe krewetki :) W Polsce czasami podaje się też rozmiar w przeliczeniu na 1 kg. Jest to jednak zaznaczone na opakowaniu i trzeba też zwrócić na to uwagę.

Krewetki nie tylko mają bardzo smaczne i delikatne mięsa, ale też powszechnie uznawane są za zdrowe. Są bowiem bogate w tłuszcze omega-3. Podobnie jak w przypadku innych owoców morza, krewetki są bogate w wapń i jod. Krewetki możemy kupić w 4 wariantach. Świeże, świeże gotowane, mrożone i mrożone gotowane. Ja preferuje krewetki niegotowane. Moim zdaniem optymalna cena do jakości to krewetki mrożone niegotowane. Są dużo tańszy od świeżych, a jeżeli dobrze je przygotujemy to będę nie do odróżnienia w smaku. Krewetki mrożone mają również ten plus, że zazwyczaj kupujemy je już oczyszczone. Na to też trzeb zwrócić uwagę podczas zakupu. Oczyszczania krewetek to bardzo pracochłonna czynności na którą raczej szkoda czasu. Chyba, że zależy nam na przygotowaniu bardzo efektownego wizualnie dania i z tego względu chcemy użyć świeżych krewetek.