Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jak obrać mango

Jak obrać mango

Zobacz jak obrać mango! Proste, szybkie i sprawdzone sposoby na to, jak obierać mango i jak jeść mango. Dokładny opis i zdjęcia krok po kroku pomogą Ci opanować obieranie owoców mango do perfekcji. 

- kilka niezawodnych sposobów na obieranie mango
- zdjęcia i dokładny opis krok po kroku
- świetne propozycje na dania z mango

Czas przygotowania: 1 minuta
Czas obierania: 3 minuty
Liczba porcji: 1

Kaloryczność kcal: 60 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 dojrzały owoc mango - 300 g

W pierwszej kolejności należy sięgnąć po owoc mango, który nadaje się do spożycia. W sklepie wybieraj owoce, które nie są uszkodzone i nie były już wielokrotnie macane i wygniatane. Z drugiej strony wiadomo, że w taki właśnie sposób wszyscy sprawdzamy, czy owoce są już dojrzałe.. A dojrzałe mango powinno być jędrne. Pod naciskiem powinno lekko się odkształcać. Owoce mango nie powinny być całkiem zielone i twarde. Takie owoce są jeszcze bardzo niedojrzałe. 

Jak obrać mango, 1

Wybieraj mango, które ma mocno wyczuwalny, świeży i apetyczny zapach. Owoce nie powinny mieć uszkodzonej skórki. Zwróć uwagę na miejsce przy szypułce. To tam najczęściej zaczyna się psuć owoc. Obejrzyj owoc. Wszelkie "niedoskonałości" powinny Cię niepokoić. Jeśli tylko masz taką możliwość, to polecam zakup owoców mango premium. 

Jak obrać mango?

Jest kilka sposobów na to, jak obrać owoce mango. Zacznę od tego, który sama stosuję najczęściej i bardzo go lubię. Owoc przed obraniem umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Dojrzałe mango są bardzo soczyste. Polecam więc kroić i obierać je nad naczyniem lub matą, by nie stracić za dużo cennego i pysznego soku. Z owocem mango obchodź się delikatnie. Trzymaj je lekko w dłoniach i nie naciskaj za mocno. Znajdź miejsce, gdzie widać jak umiejscowiona jest podłużna i płaska pestka.

Odetnij część owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki. Odetnij też drugą część owocu. Również wzdłuż pestki. Otrzymasz w ten sposób dwa duże kawałki miąższu ze skórką oraz plaster mango z pestką. Z plastra z pestką zdejmij skórę przy pomocy małego nożyka lub obieraczki do warzyw. Nożykiem odcinaj pozostałe kawałki miąższu przy samej pestce.

Jak obrać mango, 2

Dwie połówki z miąższem możesz dalej obrać na kilka sposobów. Najprościej jest wydrążyć miąższ przy samej skórce przy pomocy łyżki. Jest to sposób, który stosuję, gdy miąższ ma potem zostać zmiksowany na gładko i nie ma potrzeby, by pokroić go w ładne kawałki. 

Jeśli zależy Ci na tym by otrzymać jeden duży kawałek owocu, to możesz zastosować metodę ze szklanką. Powoli nakładasz owoc skórką do zewnątrz i przesuwasz owoc ku dołowi. Miąższ i sok lądują w szklance a skórka na zewnątrz. 
Jak obrać mango, 3

Najpopularniejszy i najbardziej efektowny sposób na obieranie mango, to tworzenie szachownicy i wywinięcie połówki na druga stronę, by powstał jeżyk z mango. Używając małego nożyka ponacinaj miąższ w paski a potem jeszcze raz w paski, tyle że w poprzek. Nacinaj miąższ z wyczuciem, by nie przeciąć skórki owocu. 
Jak obrać mango, 4

Ponacinany owoc mango wywiń na drugą stronę. Kawałki owoców możesz zdjąć nożem lub w mniejszych porcjach przy pomocy łyżki. 
Jak obrać mango, 5

Owoc mango możesz też po umyciu i osuszeniu obrać przy pomocy obieraczki do warzyw. Podczas takiego obierania owoc mango "traci" sporo soku i robi się bardzo śliski. Uważaj by mango nie wypadło Ci z rąk. Sok zbieraj do naczynia. Cienko obrane mango możesz obkroić nożem przy samej pestce a potem gotowy miąższ kroić dowolnie na dłuższe paski lub kwadraciki.

Z mango wychodzą pyszne koktajle. Polecam Ci najbardziej tradycyjny koktajl mango lassi oraz mój ulubiony owocowy koktajl z mango. Owoce mango możesz dodawać do sałatek owocowych lub zajadać jako samodzielny deser. Z mango można zrobić lody np. sorbet z mango. Pulpę z mango można dodawać do ciast i serników lub polewać nią placki i naleśniki. 

Mango bardzo dobrze smakuje też w sałatkach z białym mięsem i z krewetkami. Zerknij na wszystkie moje przepisy z mango
Zapraszam!
Średnia 4.9 / 5 (261 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jak obrać mango

Mango to bardzo soczysty i aromatyczny owoc uprawiany głównie w Indiach, w Pakistanie i na Filipinach. W naturze owoce mango występują w Azji Południowej. To stamtąd właśnie pochodzi indyjskie mango. W zależności od odmiany owoce mango mogą ważyć 200 gramów, ale i nawet trzy razy tyle i więcej. Dojrzałe mango osiągają różną barwę. Mogą być zielono żółte, pomarańczowe i czerwone. Te kolory przenikają się i łączą ze sobą. Ponieważ w bardzo soczystym owocu znajduje się bardzo spłaszczone i duże nasiono a do tego skóra jest twarda i mocna.. owoce mango bywają problematyczne przy obieraniu. Dlatego też warto wiedzieć jak jeść mango. W pierwszej kolejności warto poznać kilka sposobów na to, jak obierać mango

Jak jeść mango

To jak obierać mango zobaczysz w poście, w którym umieściłam tez kilka zdjęć pomocniczych. Mango jak jeść, jak pokroić mango.. Wiele osób zastanawia się i wyszukuje w internecie jak to się najlepiej robi.. Zatem jak się je mango? Ponieważ owoce mango mają super pyszny miąższ to po obraniu i usunięciu nasiona można go jeść samego. Z mango wychodzą pyszne lody. Uwielbiam latem zajadać pyszny sorbet z mango. Jeśli chodzi o napoje, to polecam przepis na mango lassi oraz na koktajl z mango, który szykuję z samych owoców i ich soku. Wspaniały jest też pudding chia z mango, który polecam na Walentynki. Na wytrawnie świetna będzie też sałatka z mango i kurczakiem. Koniecznie wypróbuj też pudding mango. Mój Blog Kulinarny to również super przepisy na ciasta, obiady, zupy oraz inne domowe pyszności!