Jajko w awokado
Szybkie, smacznie, lekkie i bardzo efektowne danie z piekarnika. Jajko w awokado to ciekawy pomysł na zdrowe śniadanie.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- garść świeżego szpinaku
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- szczypiorek i koperek
- szczypta soli i pieprzu
Dodatki: podpieczone bagietki, seler naciowy, ćwiartki limonki lub plasterki cytryny
Jajka w awokado
Wszystkie warzywa przepłucz pod zimną wodą. Jajka dobrze umyj.
Wybierz naczynie, które pomieści ułożone obok siebie 4 połówki awokado. Na dno naczynia wyłóż liście szpinaku (bez ogonków).
Awokado przetnij na pół do natknięcia się na pestkę, tak by powstały dwie "łódki". Usuń pestkę. Używając łyżki możesz lekko poszerzyć otwór po pestce. Na szpinaku ułóż połówki awokado - skórką do dołu. Do każdego otworu po pestce wbij jedno jajko.
W przestrzenie między łódkami wetknij połówki pomidorków. Całość oprósz solą i pieprzem. Posyp poszatkowanym koperkiem i polej oliwą.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Aby żółtka były płynne piecz całość nie dłużej niż 20 minut.
Aby żółtka były ścięte piecz całość około 25 minut.
Przed włączeniem piekarnika.
Po upieczeniu posyp danie poszatkowanym szczypiorkiem. Pieczone awokado z jajkiem idealnie smakuje skropione sokiem z cytryny w towarzystwie z grillowanej bagietki.
Z ciekawych i smacznych dań z jajkiem polecam przepis frittata.
Smacznego :-)