Awokado pieczone z jajkiem

Awokado pieczone z jajkiem

Szybkie, smacznie, lekkie i bardzo efektowne danie z piekarnika.

Czas przygotowywania: do 10 minut
Pieczenie: do 25 minut w temperaturze 180 stopni
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 4 jajka
• garść świeżego szpinaku
• garść pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki oliwy
• szczypiorek i koperek
• szczypta soli i pieprzu

Dodatki: podpieczone bagietki, seler naciowy, ćwiartki limonki lub plasterki cytryny

Wszystkie warzywa przepłucz pod zimną wodą. Jajka dobrze umyj.

Wybierz naczynie, które pomieści ułożone obok siebie 4 połówki awokado. Na dno naczynia wyłóż liście szpinaku (bez ogonków).

Awokado przetnij na pół do natknięcia się na pestkę, tak by powstały dwie "łódki". Usuń pestkę. Używając łyżki możesz lekko poszerzyć otwór po pestce. Na szpinaku ułóż połówki awokado - skórką do dołu. Do każdego otworu po pestce wbij jedno jajko.

W przestrzenie między łódkami wetknij połówki pomidorków. Całość oprósz solą i pieprzem. Posyp poszatkowanym koperkiem i polej oliwą.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Aby żółtka były płynne piecz całość nie dłużej niż 20 minut.
Aby żółtka były ścięte piecz całość około 25 minut.

Przed włączeniem piekarnika.
awokado-pieczone-z-jajkiem-1

Po upieczeniu posyp danie poszatkowanym szczypiorkiem. Pieczone awokado z jajkiem idealnie smakuje skropione sokiem z cytryny  w towarzystwie z grillowanej bagietki.

awokado-pieczone-z-jajkiem-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Para z gara
2017-04-06 14:10
O mój Boże! Aż się boję to zrobić! Chyba nie dam nikomu :P
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-07 08:36
HA ha.. wcale Ci się nie dziwię :-)