Awokado pieczone z jajkiem

Awokado pieczone z jajkiem

Szybkie, smacznie, lekkie i bardzo efektowne danie z piekarnika.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypiorek i koperek
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatki: podpieczone bagietki, seler naciowy, ćwiartki limonki lub plasterki cytryny

Wszystkie warzywa przepłucz pod zimną wodą. Jajka dobrze umyj.

Wybierz naczynie, które pomieści ułożone obok siebie 4 połówki awokado. Na dno naczynia wyłóż liście szpinaku (bez ogonków).

Awokado przetnij na pół do natknięcia się na pestkę, tak by powstały dwie "łódki". Usuń pestkę. Używając łyżki możesz lekko poszerzyć otwór po pestce. Na szpinaku ułóż połówki awokado - skórką do dołu. Do każdego otworu po pestce wbij jedno jajko.

W przestrzenie między łódkami wetknij połówki pomidorków. Całość oprósz solą i pieprzem. Posyp poszatkowanym koperkiem i polej oliwą.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Aby żółtka były płynne piecz całość nie dłużej niż 20 minut.
Aby żółtka były ścięte piecz całość około 25 minut.

Przed włączeniem piekarnika.

Awokado pieczone z jajkiem, 1

Po upieczeniu posyp danie poszatkowanym szczypiorkiem. Pieczone awokado z jajkiem idealnie smakuje skropione sokiem z cytryny  w towarzystwie z grillowanej bagietki.

Awokado pieczone z jajkiem, 2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (22 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14457

Komentarze

2017-04-06 14:10
O mój Boże! Aż się boję to zrobić! Chyba nie dam nikomu :P
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-07 08:36
HA ha.. wcale Ci się nie dziwię :-)