Sałatka z cukinii
Boska, super prosta do zrobienia sałatka z cukinii. To jedna z ciekawszych propozycji na wyjątkowe a przy tym niewymagające danie z cukinią. To sałatka z cukinią surową, zatem propozycja niezwykła, warta uwagi!
- cukinia marynowana w soku z cytryny i oliwie
- gwarancja niezwykłego smaku i "świeżości" dania
- rewelacyjny przepis na wyjątkową sałatkę na przyjęcia
Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania cukinii: 30 minut
Czas chłodzenia sałatki: 20 minut
Liczba porcji: 450 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 190 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 większa cukinia lub 2 małe - 300 g
- 100 g sera feta
- 1 średnia cytryna
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- 1 średni ząbek czosnku
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- garść świeżych ziół: rukola, bazylia lub oregano
- przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, większa szczypta pieprzu
Sałatka z cukinii
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 450 gramów sałatki z cukinii. Będą to 2 duże lub 4 mniejsze porcje.
Kochani.. to jest wyjątkowa sałatka. Obok carpaccio z buraka to ostatnio mój hit wśród szybkich i pysznych i lekkich dań na przyjęcia. Zwyczajnie ją uwielbiam. W tej sałatce jest wszystko co kocham.. sok z cytryny, oliwa, ser feta i ta delikatna cukinia! Zachęcam do zrobienia.
Sałatka z cukinią
Jedną większą lub dwie mniejsze cukinie umyj dokładnie. Cukinie muszą być młode i mieć miękką skórkę, oraz jeszcze drobne gniazdo nasienne. Odetnij tylko oba końce. Cukinie potnij na bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plasterki. Użyj do tego gilotyny do warzyw, która kroi warzywa na bardzo cienkie plasterki. Możesz też użyć temperówki do warzyw ze specjalną nakładką do pasków lub też do "spaghetti". Zwykłym nożem też da radę pokroić cienko cukinię. Może to wówczas trochę dłużej potrwać.
Im cieńsze plasterki cukinii, tym lepiej. Marynata szybciej przenika i zmiękcza cukinię a kawałki warzywa smakują jeszcze lepiej.
Do miski z cienkimi plasterkami (mogą być długie jak makaron tagliatelle, lub krótkie) dodaj świeżo wyciśnięty sok z jednej soczystej cytryny, 4 łyżki delikatnej oliwy, 1/4 płaskiej łyżeczki soli oraz jeden średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 10-30 minut, do marynowania (do lodówki lub na blat w kuchni).
Im cieniej pokrojona cukinia i im młodsze cukinie, tym szybciej miękną i są gotowe do jedzenia. Moja cukinia już po 10 minutach była idealna. Nie odkładałam jej nawet do lodówki. Jeśli Twoja nie mięknie tak szybko, lub jest grubiej pokrojona, to odstaw ją do lodówki na 30 minut.
Możesz też zrobić to inaczej i dodać wszystkie składniki marynaty prócz oliwy. Wymieszaj wówczas cukinię i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie odciśnij sok wraz z wodą, którą puściła cukinia i wylej płyn. Dopiero potem dodaj oliwę. Ja jednak bardzo lubię smak soku z cytryny i nie wylewam nadmiaru płynu, który się zgromadził.
Gotową cukinię nakładam na talerze przy pomocy szczypiec. Nadmiar marynaty zostaje zatem w misce. Ser feta kruszę w dłoniach na mniejsze kawałki i umieszczam na talerzu z cukinią. Całość oprószam świeżo mielonym pieprzem i dekoruję ziołami. Bardzo pysznie sprawdza się zawsze bazylia oraz rukola.
Na koniec sałatkę posypuję też orzeszkami piniowymi. Nie prażę ich wcześniej na patelni. Nie ma takiej potrzeby.
W momencie, gdy porcja sałatki z cukinii jest już gotowa, decyduję czy polać ją dodatkowo marynatą, która została w misce. Zazwyczaj tak właśnie robię a czasem dodaję jeszcze mały chlust oliwy.
Bardzo ważne jest to, by do zamarynowanej cukinii dodawać resztę składników dopiero przed samym podaniem sałatki do zjedzenia.
A tutaj moje pyszne spaghetti z warzyw, które szykuję bardzo podobnie. Jest pycha!
Smacznego.