Sałatka z soczewicą i cukinią

Sałatka z soczewicą i cukinią

Soczewica czerwona jest cudowna do sałatek. Należy ją tylko odpowiednio przygotować :-) Do tego smażona cukinia oraz kilka prostych przypraw i pyszny posiłek gotowy!

- prosto i szybko
- kolorowo i smacznie
- bez mięsa

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • pełna szklanka soczewicy czerwonej - 220 g suchej masy
  • 1 cukinia zielona lub żółty kabaczek
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 duże pomidory np. malinowe
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • przyprawy: pół łyżeczki pieprzu, po łyżeczce bazylii i oregano lub świeże listki

Jak ugotować soczewicę?
Odmierz pełną szklankę suchej soczewicy. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet 7 razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. to naprawdę zajmuje tylko kilka minut :-) Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać. U mnie nigdy nie gotuje się dłużej niż 10 minut. Po zdjęciu garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia.

Młodą cukinię umyj i odetnij oba końce. Pokrój ją w półplasterki nie grubsze niż 5 mm. Obsyp suszonymi ziołami i pieprzem (świeże zioła zostaw na koniec). Jeśli nie używasz sosu sojowego możesz dodać również płaską łyżeczkę soli. Nagrzej patelnię. Wlej oliwę. Dodaj cukinię i podsmażaj ją 10 minut. 

Całą zawartość patelni przełóż do miski z soczewicą. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz świeże zioła i sos sojowy. Zamieszaj.

salatka-z-soczewica-i-cukinia-1

Smacznego :-)

Średnia 4.4 / 5 (13 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl