Sałatka z soczewicą i cukinią

Sałatka z soczewicą i cukinią

Soczewica czerwona jest cudowna do sałatek. Należy ją tylko odpowiednio przygotować. Sałatka z soczewicy czerwonej w towarzystwie cukinii smakuje cudownie. Sałatka jest prosta do zrobienia, szybka i smaczna. 

Zobacz też mój ulubiony przepis na pastę z pieczonego buraka z fetą!

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pełna szklanka soczewicy czerwonej - 220 g suchej masy
  • 1 cukinia zielona lub żółty kabaczek
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 duże pomidory np. malinowe
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • przyprawy: pół łyżeczki pieprzu, po łyżeczce bazylii i oregano lub świeże listki

Jak ugotować soczewicę?
Odmierz pełną szklankę suchej soczewicy. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet 7 razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. to naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać. U mnie nigdy nie gotuje się dłużej niż 10 minut. Po zdjęciu  garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia.

Młodą cukinię umyj i odetnij oba końce. Pokrój ją w półplasterki nie grubsze niż 5 mm. Obsyp suszonymi ziołami i pieprzem (świeże zioła zostaw na koniec). Jeśli nie używasz sosu sojowego możesz dodać również płaską łyżeczkę soli. Nagrzej patelnię. Wlej oliwę. Dodaj cukinię i podsmażaj ją 10 minut. 

Całą zawartość patelni przełóż do miski z soczewicą. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz świeże zioła i sos sojowy. Zamieszaj.
Sałatka z soczewicą i cukinią, 1

Gorąco polecam Ci również przepis na przepyszny pasztet wegetariański z soczewicy!
Sałatka z soczewicą i cukinią, 2

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (33 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Dania z soczewicy wegetariańskie

Zarówno soczewica zielona jak i czerwona są idealne pod wszelkie zupy, pasty czy sałatki bez dodatku mięsa. Sałatka z soczewicy i fety będzie miała wyraźny smak i cudownie podkreśli smak słonego sera. Taką sałatkę z soczewicy i innych warzyw można przygotować jeszcze szybciej używając soczewicy z puszki. Sałatka z soczewica i jajkiem będzie bardzo sycąca i super szybka do zrobienia. To idealna sałatka na kolację.

Najlepsza sałatka z soczewicy

Sałatka z soczewicy czerwonej jest przepyszna. Dodaję do niej podsmażoną cukinię i obiad praktycznie jest już gotowy. Dania z soczewicy zielonej i czerwonej są bardzo zdrowe i bogate w białko roślinne, które jest przyswajane przez ludzki organizm aż w 85 procentach. Tylko soja wypada lepiej niż soczewica. 

Dania z soczewicy czerwonej

Przepisów na dietetyczną soczewicę można wymyślać w nieskończoność. Cudowny jest pasztet z soczewicy lub przepis na kapustę z soczewicą. Jeśli lubisz przepisy na dania bez mięsa, to polecam Ci też inne moje przepisy na potrawy wegetariańskie