Sałatka z soczewicy
Soczewica czerwona jest cudowna do sałatek. Należy ją tylko odpowiednio przygotować. Sałatka z soczewicy czerwonej w towarzystwie cukinii smakuje cudownie. Sałatka jest prosta do zrobienia, szybka i smaczna.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- pełna szklanka soczewicy czerwonej - 220 g suchej masy
- 1 cukinia zielona lub żółty kabaczek
- 6 łyżek oliwy
- 2 duże pomidory np. malinowe
- 6 łyżek sosu sojowego
- przyprawy: pół łyżeczki pieprzu, po łyżeczce bazylii i oregano lub świeże listki
Sałatka z soczewicą
Jak ugotować soczewicę?
Odmierz pełną szklankę suchej soczewicy. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet 7 razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. to naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać. U mnie nigdy nie gotuje się dłużej niż 10 minut. Po zdjęciu garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia.
Młodą cukinię umyj i odetnij oba końce. Pokrój ją w półplasterki nie grubsze niż 5 mm. Obsyp suszonymi ziołami i pieprzem (świeże zioła zostaw na koniec). Jeśli nie używasz sosu sojowego możesz dodać również płaską łyżeczkę soli. Nagrzej patelnię. Wlej oliwę. Dodaj cukinię i podsmażaj ją 10 minut.
Całą zawartość patelni przełóż do miski z soczewicą. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz świeże zioła i sos sojowy. Zamieszaj.
Gorąco polecam Ci również mój przepis bakłażan z soczewicą.
Smacznego.