Sałatka z brokułem i fetą
Szybka i prosta do zrobienia a do tego pyszna i piękna! Taka jest właśnie sałatka z brokułem i fetą, którą zrobisz dosłownie z kilku składników. Zapraszam po przepis.
- świetna sałatka na imprezy
- kilka składników i krótki czas wykonania
- do podania z chrupiącym, prażonym słonecznikiem
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 1200 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 100 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 małe brokuły - łącznie 1 kg
- garść pestek słonecznika - 50 g
- 200 g sera feta - małe opakowanie
- 5 łyżek jogurtu naturalnego - 100 g
- 2 łyżki majonezu - 40 g
- 1 ząbek czosnku - 5 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Sałatka brokułowa z fetą
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów sałatki. Będą to cztery porcje.
Przed szykowaniem brokuła z fetą zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać np. prażone płatki migdałów zamiast pestek słonecznika.
Sałatka z brokułem i fetą przepis
Aby zrobić sałatkę z brokułami i fetą należy zacząć od ugotowania brokułów. Dwa małe brokuły ważyły u mnie po 500 gramów. Umyj je dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odetnij różyczki i usuń głąb.
Do większego garnka wlej wodę. Wodę zagotuj pod przykryciem. Wsyp łyżeczkę soli i włóż umyte różyczki z brokuła. Garnek przykryj przykrywką i zwiększ moc palnika, by woda ponownie zaczęła się gotować. Wyreguluj moc palnika, by woda tylko lekko mrugała. Gotuj tak brokuły do miękkości. Zajmie Ci to około 8-10 minut (lub krócej - w zależności od wielkości różyczek). Ugotowane brokuły od razu wyłóż na durszlak a następnie na salaterkę do przestudzenia.
W międzyczasie przygotuj sobie szybki i prosty sos czosnkowy. Aby go zrobić wymieszaj w jednej miseczce dwie łyżki majonezu, pięć łyżek kremowego jogurtu naturalnego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę soku z cytryny lub limonki.
Ugotowane i odsączone różyczki brokuła rozłóż na szerokim półmisku. Polej je sosem czosnkowym a następnie rozłóż też 200 gramów fety pokrojonej w małą kostkę. Całość posyp nasionami słonecznika, które polecam wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni. Będą wówczas rumiane i chrupiące. Sałatkę oprósz też na koniec świeżo mielonym pieprzem. Ponieważ feta jest słona, to nie dosalam już sałatki. Jeśli jednak użyjesz seta sałatkowego, który nie jest tak słony jak feta, to możesz dosolić brokuły już na talerzu.
Porada 1: Do sałatki można też dołożyć garść kukurydzy konserwowej lub też kilka pomidorków koktajlowych. Do całości pasują też połówki jajek na twardo.
Porada 2: Prażone pestki słonecznika można zastąpić prażonymi pestkami dyni lub też podprażonymi płatkami z migdałów.
Jakie jest Twoje ulubione danie z brokułami? A może wolisz kalafiora?
Jeśli lubisz brokuły wypróbuj też mój przepis makaron z brokułami.
Smacznego!