Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Zapraszam po pyszne, domowe pierogi z jagodami świeżymi lub mrożonymi. Przepis jest sprawdzony a ciasto na pierogi idealnie nadaje się do pierogów z owocami.

- uwielbiane przez dzieci
- świetny pomysł na słodki obiad
- sprawdzony przepis na ciasto do pierogów z owocami

Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia ciasta na pierogi: 30 minut
Czas gotowania pierogów łącznie: 20 minut
Liczba porcji: 50 pierogów

Kaloryczność kcal: 46 w 1 pierogu
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 średnie jajko
  • 50 g masła - 1/4 kostki
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 500 g jagód
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • ewentualnie do polania: jogurt lub śmietana z cukrem pudrem

Pierogi z jagodami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do pierogów lub szklankę średnica około 8 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak do łowienia pierogów.

Czas chłodzenia ciasta: 30 minut.
Czas wałkowania i lepienia pierogów: minimum 25 minut.
Gotowanie pierogów: 3 serie po 4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam sosu z jogurtu naturalnego i cukru pudru.

Pierogi z jagodami szykuję zazwyczaj od końca czerwca do połowy lipca, jednak czasem sięgam też po mrożone owoce. Samo szykowanie ciasta jest banalnie proste i szybkie. Gotowanie pierogów to również drobnostka. Najwięcej czasu zajmuje mi zawsze rozwałkowanie cieniutko ciasta i lepienie pierogów. Samo lepienie pierogów uwielbiam, więc robię je z przyjemnością. Kto też lubi lepić pierogi? :)

Pierogi z jagodami, 1

Pierogi z jagodami, 2

Pierogi z jagodami przepis

Zacznijmy od przygotowania ciasta na pierogi z jagodami. Do większej miski wsyp 500 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Jest to połowa kilogramowego opakowania, jakie standardowo sprzedawane jest w sklepach. Jeśli liczysz mąkę na szklanki, to będą to trzy szklanki o pojemności 250 ml (nie nasypujesz jednak mąki do pełna. Zawsze zostawiaj około 1 cm wolnej przestrzeni od wewnątrz rantu). 

Do miski wbij jedno średnie jajko. Wlej też roztopione i przestudzone masło. Takie bardzo miękkie, rozpływające się masło też będzie idealne. 50 gramów masła, to 1/4 kostki o wadze 200 gramów. Zamiast masła można też dodać do ciasta trzy łyżki oleju roślinnego. 

Pierogi z jagodami, 3

Dodaj szczyptę soli i wlej wodę. Odmierz 250 ml wody (jedna niepełna szklanka). Ja używam przegotowaną i przestudzoną wodę. Do tego ciasta nie daję wrzątku.
Pierogi z jagodami, 4

Całość najpierw chwilę mieszam a potem łączę w jednolite ciasto i wyrabiam chwilę dłońmi. Ciasto nie będzie super zwarte. Może być lekko lepiące. Jeśli zachowane były proporcje składników, to nie powinno być potrzeby ani dolewania wody, ani dosypywania mąki. 
Pierogi z jagodami, 5

Uformuj kulę z ciasta i zawiń ją w woreczek spożywczy. Ciasto odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto osiągnie ostateczną strukturę i odpocznie na tyle, by nie kurczyło się ponownie podczas wałkowania.

W trakcie leżakowania ciasta w lodówce polecam przygotować sobie stolnicę lub dużą drewnianą deskę, wałek oraz wykrawaczkę do pierogów i mąkę do podsypywania ciasta. Jeśli nie masz wykrawaczki metalowej, to możesz użyć szklanki o średnicy około 7-8 cm lub też okrągłej foremki do wykrawania ciastek. 

Ciasto po odwinięciu z folii może się lekko do niej kleić. Nic nie szkodzi. Zanim wyłożysz ciasto na stolnicę polecam wyjąć je dłońmi lekko oprószonymi mąką. 

Pierogi z jagodami, 6

Świeże jagody lub borówki umyj pod zimną, bieżącą wodą i przebierz z ewentualnych listów i innych zanieczyszczeń. Bardzo dobrze odsączone z wody owoce zasyp trzema łyżkami cukru i delikatnie wymieszaj. Cukier możesz pominąć lub zastąpić miodem lub np. cukrem trzcinowym lub brzozowym.. 
Pierogi z jagodami, 7

Ciasto umieść na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy i podziel na trzy części. Dwie części przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej części uformuj kulę gotową do wałkowania. Ciasto będzie klejące.. tak ma być. Po podsypaniu mąką będzie się fantastycznie wałkować.

Pod kulę z ciasta wysyp trochę mąki. Daj też mąkę na kulę i lekko ją spłaszcz. Ciasto rozwałkuj na super cienki placek. Wycinaj kółka. Każdą sztukę możesz dodatkowo rozciągać jeszcze lekko w dłoniach. Na środek nakładaj farsz z owoców. W jednym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka jagód o wadze około 10 gramów. Pierożki składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo zrobić na każdym pierogu falbanki, dzięki którym jeszcze mocniej skleisz pierogi. Będą też ładniej wyglądały. 

Pierogi z jagodami, 8

Pierogi z jagodami, 9

Pierogi z jagodami, 10

Pierogi z jagodami, 11

Pierogi z jagodami układaj obok siebie na desce oprószonej mąką. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Ciasto po wykrawaniu pierogów zagniataj ponownie, wałkuj i wycinaj kolejne pierogi.
Pierogi z jagodami, 12

Każdą serię, po około 15 sztuk na raz, umieszczaj w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna mocno buzować. Ma tylko delikatnie mrugać. Po około minucie pierogi z jagodami wypłyną na powierzchnię. Pierogi wyławiaj po około 4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie serie przygotowanych pierogów. Wyszło mi równo 50 pierogów z pysznymi jagodami.

Porada: Może się zdarzyć tak, że przy cienkim cieście robi się wewnątrz bąbelek powietrza i pierogi od razu wypływają na powierzchnię. Wówczas odczekaj minutę i dopiero po minucie zacznij odliczać właściwe cztery minuty do wyłowienia pierogów. Pierogi warto dobrze odcedzić po wyłowieniu z wody. Dodatkowo możesz lekko natłuścić masłem szeroki talerz, na który wykładasz pierogi. 

Pierogi z jagodami, 13

Pierogi z jagodami, 14

Pierogi z jagodami, 15

Przed podaniem polałam pierogi jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną cukru pudru. Polecam też serki waniliowe lub owocowe albo kwaśną śmietanę. Bardzo dobry jest również gorący sos wykonany ze śmietanki kremówki 30 % z dodatkiem cukru waniliowego i odrobiny masła lub oleju kokosowego.
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (491 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pierogi z jagodami

Domowe pierogi, kopytka, kluski śląskie oraz wszelkie pyzy i kluski leniwe, to najpyszniejsze, tradycyjne jedzenie. Trzeba poświęcić odrobinę czasu, by je zrobić, jednak jest warte tego niewielkiego wysiłku. Są to też jedne z tańszych dań a do tego wspaniałe i uwielbiane prawie przez każdego. W sezonie na świeże owoce zawsze przynajmniej kilka razy szykuję pierogi z truskawkami lub też knedle. Lepienie pierogów bardzo mnie relaksuje. Nie przepadam za samym rozwałkowywaniem ciasta, jednak sklejanie pierogów uwielbiam. Mój przepis na pierogi z jagodami jest bardzo prosty i praktycznie zawsze szykuję go tak samo. Aby zrobić pierogi z jagodami można użyć zarówno jagód świeżych, jak i tych mrożonych. Nawet dobrej jakości dżem jagodowy może służyć za farsz. Do samych jagód dodaję trochę cukru lub miodu. Czasem też mieszam jagody z ugniecionym twarogiem tłustym lub półtłustym i podaję mojej rodzince pierogi z jagodami i serem.  

Pierogi z borówkami

Jagody można też zastąpić borówkami, które kupić u nas można przez cały rok. Są większe niż jagody leśne i mają delikatniejszy smak. Pierogi z jagodami przepisy są do siebie dość podobne. Dla mnie ważne jest więc ciasto. Moje ciasto na pierogi z jagodami zawiera w składzie jajko oraz masło. Czasem szykuję je z przepisu na ciasto wyłącznie z mąki i wrzątku i też wychodzą pyszne pierogi z jagodami. Jednak zazwyczaj sięgam właśnie po ciasto, które podam w tym właśnie przepisie. Pierogi z jagodami kcal - w jednym pierogu jest około 46. Jeśli lubisz domowe jedzenie, to myślę, że spodoba Ci się ten własnie przepis na pierogi z jagodami lub borówkami. Pierogi z jagodami przepis nie musi być zawsze taki sam. Możesz bowiem podać swoje pierogi na kilka sposobów. Przepisy na pierogi z jagodami polane jogurtem wymieszanym z odrobiną cukru pudru, to nasze ulubione. Można je też posypać samym cukrem i świeżymi jagodami. Bardzo dobrze smakują też z serkiem waniliowym lub też kleksem z kwaśnej śmietany, czy też nawet gorącym sosem zrobionym ze śmietanki kremówki, cukru i masła. Smacznego!