Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to moja jesienna propozycja na zdrowy i smaczny posiłek. Klasyczny przepis i tradycyjny sposób wykonania to gwarancja niezapomnianego smaku!

- tylko kilka składników
- do podania na śniadanie lub na obiad
- dokładny opis kroków wykonania zapiekanki

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas zapiekania ryżu z jabłkami: 25 minut
Liczba porcji: forma 22 x 30 cm - około 2100 g

Kaloryczność kcal: 80 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na masę z ryżu

  • 300 g suchego ryżu np. Basmati - około 1 i 1/4 szklanki
  • 2 szklanki mleka lub napoju sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru - minimum 20 g
  • 1 łyżka masła np. klarowanego

Składniki na prażone jabłka

  • około 1,5 kg jabłek - u mnie 7 średnich
  • 2 łyżki cukru - minimum 20 g
  • pół łyżeczki cynamonu

Ryż zapiekany z jabłkiem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Naczynie do zapiekania: forma 22 x 30 cm lub inna o podobnych wymiarach

Jabłka ważone były przed obraniem i usunięciem gniada nasiennego. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Z podanej ilości składników otrzymałam około 2100 gramów ryżu zapiekanego z jabłkami. Będzie to przynajmniej sześć sporych porcji. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Ryż zapiekany z jabłkami, 1

Zapiekanka ryżowa z jabłkami jest jednym z przepisów, do których czuję ogromny sentyment. Pachnące polskie jabłka zbierałam spod naszych jabłonek już jako mała dziewczynka. Przepyszne kosztele i ogromne bielutkie papierówki oraz jednocześnie. Do tego kilka innych odmian soczystych, ale już słodszych jabłek (np. Gala, Lobo, Szampion). W naszym ogrodzie było przynajmniej kilka różnych jabłoni. Część zjadaliśmy na świeżo, "prosto z drzewa" na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Z części Mama szykowała jabłka do słoików na kilka sposobów. Ogromna ilość jabłek lądowała też w piwniczce, jako zapas owoców na całą zimę i wczesną wiosnę. Te wspominania są nie tylko piękne, ale i pachnące prawdziwym sadem.

Ryż zapiekany z jabłkami przepis

Szykując tę pyszną zapiekankę na słodko polecam Ci sięgnąć po mieszankę przynajmniej kilku odmian polskich jabłek. 1,5 kilograma średniej wielkości jabłek to około 7-8 sztuk. Sama użyłam trzech antonówek, by prażone jabłka były nie tylko słodkie, ale kwaśne jednocześnie. Do tego kilka innych odmian soczystych, ale już słodszych jabłek. Pamiętaj, że im więcej różnych jabłek, tym ciekawszy i bardziej różnorodny smak gotowej zapiekanki z ryżem. 

Ryż zapiekany z jabłkami, 2

Umyj dokładnie wszystkie jabłka. Unikaj uszkodzonych i obitych jabłek. Każde jabłko cieniutko obierz a następnie przekrawaj je na pół. Z połówek dokładnie wycinaj gniazdo nasienne. Idealnie obrane i oczyszczone połówki jabłek zetrzyj na tarte, na grubych oczkach. Możesz też ścierać obrane ze skórki jabłka do tak zwanego "ogryzka". Ja jednak wole najpierw usunąć całe gniazdo nasienne. 

Porada: Nie wyrzucaj skórek po jabłkach ani gniazd nasiennych. Są one bowiem bogatym źródłem błonnika. Skórki można ususzyć i zajadać lub też parzyć z nich owocową herbatkę. Ze świeżo obranych skórek polecam przegotować pyszne smoothie lub dodać je do ulubionego koktajlu owocowego lub warzywnego. Drobno pokrojone skórki warto też dodać do sałatki lub surówki np. z porem. Polskie jabłka spełniają najbardziej rygorystyczne normy jakości, a polscy sadownicy to grupa producentów o najwyższych standardach. Dlatego na skórkach polskich jabłek nie znajdziemy szkodliwych substancji wynikających ze sposobu uprawy lub przechowywania. Ze skórek i gniazd nasiennych śmiało ugotujesz kompot. Gniazda nasienne oraz skórka z jabłek zawiera najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjną jelit.
Ryż zapiekany z jabłkami, 3

Starte na tarce jabłka umieść w szerszym garnku z grubym dnem. Ustaw małą moc palnika i gotuj je pod przykryciem przez 15 minut. Po kilku minutach możesz zamieszać jabłka i sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia. Tarte jabłka nie powinny się przypalać. 

Po tym czasie zdejmij przykrywkę i odrobinę zwiększ moc palnika. Do prażonych jabłek dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz do dwóch łyżek cukru. Sama wsypałam tylko jedną łyżkę cukru trzcinowego, ponieważ część jabłek była dość słodka a kilka jabłek kwaśnych. Lubię słodko kwaśne prażone jabłka, więc dla mnie były to idealne proporcje. Proponuję zatem dodać najpierw tylko trochę cukru a następnie zamieszać i sprawdzić smak jabłek. W razie potrzeby dodaj więcej cukru. 

Prażone jabłka cały czas mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, by odparować nadmiar wody. Po około pięciu minutach można już wyłączyć palnik i odstawić garnek z jabłkami na bok.

Porada: Do prażonych jabłek można też dodać nasionka z połowy laski cynamonu, małą łyżeczkę pasty lub esencji waniliowej. 

Ryż zapiekany z jabłkami, 4

Pora na ryż. Potrzebujesz 300 gramów suchego ryżu. Ja używam ryżu sypkiego (jaśminowego, basmati lub zwykłego białego). 300 gramów ryżu to niecałe 1 i 1/4 szklanki ryżu. Jeśli posiadasz tylko ryż w torebkach, to użyj trzy torebki ryżu (pakowane po 100 gramów). Ryż wysypujesz z torebek do garnka z wrzącym mlekiem. 

Do ugotowania ryżu wybierz swój sprawdzony garnek, który nie przypala. Wlej do niego dwie szklanki (500 ml) mleka lub też napoju sojowego oraz jedną szklankę zwykłej wody. Całość zagotuj a następnie wsyp cały ryż i zamieszaj zawartość garnka. Polecam dodać też niewielką szczyptę soli. Zmniejsz moc palnika do takiej, by ryż z mlekiem tylko lekko mrugał. Garnek przykryj przykrywką. Ryż gotuj przez około 15 minut lub trochę dłużej, do miękkości. Co parę minut mieszaj go przy pomocy drewnianej łyżki a na pięć minut przed końcem gotowania dodaj też łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego. 

Porada 1: Już do gotującego się mleka z wodą dołożyłam małą laskę cynamonu. Trzymałam ją w garnku do samego końca, by uzyskać delikatnie cynamonowy aromat. Laska cynamonu nie jest jednak niezbędnym dodatkiem, dlatego też nie ma jej na liście składników. 

Porada 2: Na 300 gramów suchego ryżu użyłam 3 szklanek płynu i uzyskałam idealnie gęsty ryż. Może się jednak zdarzyć tak, że będziesz potrzebować trochę więcej wody lub mleka. W razie potrzeby dolej np. trochę mleka pod koniec gotowania ryżu. 
Ryż zapiekany z jabłkami, 5

Do upieczenia zapiekanki ryżowej z jabłkami wybrałam naczynie ceramiczne o wymiarach 22 x 30 cm. Naczynie wysmarowałam od środka masłem a następnie wyłożyłam do niego trochę większą część ugotowanego, gęstego ryżu. Ryż rozprowadziłam dokładnie po całej powierzchni formy a następnie wyrównałam jego powierzchnię przy pomocy łyżki. 
Ryż zapiekany z jabłkami, 6

Na warstwę ryżu wyłóż całe uprażone wcześniej jabłka. Prażone jabłka (tak samo jak ryż) mogą być jeszcze ciepłe. Postaraj się wypełnić nimi wszystkie przestrzenie a na końcu wyrównaj powierzchnię. 
Ryż zapiekany z jabłkami, 7

Na samym końcu rozłóż też resztę ugotowanego ryżu i lekko go przyklep. Całość przed pieczeniem można posypać odrobiną cukru trzcinowego lub cukru z prawdziwą wanilią. 
Ryż zapiekany z jabłkami, 8

Foremkę z ryżem i jabłkami umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra dół). Wybierz półkę o piętro niższą niż środkowa. Zapiekankę zapiekaj tak bez przykrycia przez około 25 minut. Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika. Przed podaniem całość oprószyłam lekko cynamonem. 
Ryż zapiekany z jabłkami, 9

Ryż zapiekany z jabłkami można jeść na gorąco od razu po zapieczeniu. Jeszcze gorący nie będzie się zapewne idealnie kroił, jednak po przestudzeniu można go nakładać prawie jak ciasto. Zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu bardzo dobrze smakuje podany z łyżką kwaśnej śmietany, czy też z gałką lodów waniliowych. 

Inne dodatki jakie polecam to: serek homogenizowany naturalny lub waniliowy; jogurt naturalny; śmietanka słodka 30 % gotowana z cukrem waniliowym i masłem; bita śmietana i plasterki bananów lub rodzynki. 
Ryż zapiekany z jabłkami, 10

Ryż zapiekany z jabłkami, 11

Ryż zapiekany z jabłkami, 12

Na koniec jeszcze kilka słów o polskich jabłkach :)

Jesień bezsprzecznie kojarzy się z jabłkami. W rzeczywistości, te owoce dojrzewają, w zależności od odmiany, już od połowy lipca aż do późnej jesieni. Dobra wiadomość jest taka, że sezon na jabłka trwa właściwie przez cały rok. Jabłka, cechują się znakomitymi właściwościami przechowalniczymi. Dzięki temu zachowują najwyższe walory smakowe i odżywcze nawet do kolejnych zbiorów. Jesienią warto też pamiętać o przetworach takich jak musy, dżemy, kompoty, przeciery lub soki. Popularność zyskują też jabłka suszone, ale można je z powodzeniem również marynować, mrozić a nawet kisić.

Nie trzeba sięgać po importowane owoce egzotyczne, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych w okresie jesienno-zimowym. Zdrowe, pyszne, dojrzewające latem i jesienią polskie jabłka stanowią prawdziwą bombę witaminową. Zdaniem dietetyków należy stawiać na produkty lokalne i sezonowe.

Ryż zapiekany z jabłkami, 13

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami powstał na potrzebę promocji polskich jabłek w ramach Kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym również w języku polskim: fruitvegetableseurope

Kampania jest współfinansowana ze środków UE.

Średnia 4.9 / 5 (61 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ryż zapiekany z jabłkiem

Kiedy mam ochotę na jesienne danie na słodko, to bardzo często sięgam po mój ulubiony przepis na ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem. To bardzo prosty sposób na to, by zrobić coś super pysznego i tak niesamowicie uniwersalnego. Taki ryż zapiekany z jabłkami można bowiem podać na każdy posiłek w ciągu dnia. Ryz zapiekany z jabłkami to świetna propozycja na śniadanie zarówno w tygodniu pracy, jak i na weekend. Zapiekanka z ryżem i jabłkami może bowiem po upieczeniu i przestudzeniu wylądować w lodówce. Następnego dnia rano, gdy jesteśmy mocno zabiegani, wystarczy ją tylko pogrzać i podać do zjedzenia. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem pachnie tak pięknie, że skusi każdego miłośnika jabłek i cynamonu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną poddać również na obiad lub na kolację. Jeśli ryz zapiekany z jabłkami piekę w porze obiadowej, to zawsze podaję to danie na obiad. Jak coś zostanie to chowam do lodówki i serwuję po podgrzaniu samo lub z dodatkami. Ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną robię tak, że śmietany nie zapiekam. Nie ma takiej potrzeby. Ryż zapiekany z jabłkami nie musi być niepotrzebnie dosładzany przez tworzenie kolejnej słodkiej warstwy. Według mnie lepiej jest dodać sobie już na talerzu odrobinę śmietany kwaśnej lub np. jogurtu naturalnego, jeśli wolisz lżejszą wersję. Na koniec całość polecam oprószyć dodatkowo odrobiną cynamonu. Gorąco polecam Ci też przepis na jabłka pieczone w piekarniku. 

Zapiekany ryż z jabłkami

Jak wygląda ryż zapiekany z jabłkiem przepis według moich upodobań smakowych, dowiesz się z dokładnego opisu przepisu. Pomyślałam też o tym, by zapiekanka z ryżem i jabłkiem mogła być zjedzona zarówno przez tzw. wszystkożerców, ale przez osoby z nietolerancją laktozy. Podaję zatem kilka zamienników, które można użyć w zastępstwie klasycznych składników. Na ryż zapiekany z jabłkami przepisy są bardzo różne. Niektórzy dodają więcej cukru lub też wanilii. Są tacy, co mieszają ryż z serkami. Moja wersja na ryż zapiekany z jabłkiem jest bardzo klasyczna i stanowi u nas nierozłączny element jesiennej diety. Zazwyczaj kupuję na raz sporo jabłek i sięgam po różne odmiany. Przy okazji szykowania ryżu zapiekanego z jabłkiem robię też mus jabłkowy na zimę, który szykuję zazwyczaj bez dodatku cukru. Jeśli zostanie Ci trochę jabłek, to polecam upiec bardzo proste ciasto z jabłkami i kruszonką z cynamonem. 

Zapiekany ryż z jabłkami

Jak już wspominałam w przepisie na mus z jabłek, Polska jest światowym liderem w eksporcie jabłek, produktu, który stał się prawdziwym symbolem gospodarki naszego kraju, będącego w latach 2016-2019 trzecim producentem owoców i warzyw w UE, zaraz po Hiszpanii i Włoszech. Mamy się czym chwalić i możemy być dumni z takiego wyniku. W Polsce jest tyle pięknych i pachnących słońcem sadów z jabłkami i innymi owocami. Praktycznie w każdym gospodarstwie, czy nawet mniejszych ogródku mamy swoje własne jabłonki. To choćby dlatego mamy taki ogrom przepisów na najróżniejsze dania z użyciem jabłek. I nie tylko mowa tu o słodkościach. Jabłka dodajemy do mięs, do sałatek oraz pieczeni i soków warzywnych. Gorąco zapraszam po mój sprawdzony i niesamowicie prosty do zrobienia przepis na ryż zapiekany z jabłkami. Smacznego!