Deser z truskawkami

Deser z truskawkami

Piękny i super pyszny deser z truskawkami, to coś co gorąco polecam w sezonie na świeże truskawki i nie tylko. Przepis jest niezwykle prosty, a deser błyskawiczny do zrobienia. 

- deser gotowy w 20 minut
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- truskawki można zamienić na maliny lub borówki

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3 pucharki

Kaloryczność kcal: 510 w 1 pucharku

Składniki:
  • 6 herbatników typu petitki - około 60 g
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 % - około 150 g
  • 200 g serka mascarpone - niecałe małe opakowanie
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • minimum 150 g truskawek
  • dodatki do wyboru: czekolada, listki mięty, granola, biszkopty

Deser z truskawek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę oraz serek masacarpone trzymaj schłodzone w lodówce.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszły trzy porcje deseru, czyli trzy dość duże pucharki o pojemności około 190 ml każdy. 

Deser z truskawkami, 1

Deser z truskawkami

Przygotuj sobie trzy pucharki o pojemności około 190 ml (tylko orientacyjna pojemność). W każdym pucharku umieść po dwa pokruszone w dłoniach herbatniki. Wybieram kruche i miękkie ciasteczka. Bardzo dobrze sprawdzą się też dowolne biszkopty, czy nawet ulubiona granola. Na dno pucharków można też wyłożyć inne pokruszone ciastka (oreo, pieguski) lub też resztki domowego ciasta czekoladowego. 

Deser z truskawkami, 2

Drugą warstwą będzie masa śmietanowa. W wysokim naczyniu umieść dobrze schłodzone pół szklanki śmietanki kremówki 30 % , czyli około 150 gramów oraz 200 g serka mascarpone (serek również schłodzony) i trzy płaskie łyżki cukru pudru. Całość zacznij ubijać mikserem. Rozpocznij od małych obrotów, by nie zachlapać całej kuchni, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Krem ubijaj tak do momentu, gdy zacznie robić się sztywny. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać go za długo, ponieważ śmietanka zacznie się warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubity krem śmietanowy zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera. Gotowy krem umieść w pucharkach. 
Deser z truskawkami, 3

Na warstwę kremu można już wyłożyć umyte, świeże truskawki. Podanie ich jest dowolne. Ja kroję je na spore kawałki. Można je też ugnieść widelcem i połączyć np. z odrobiną pasty waniliowej. W formie rozdrobnionej doskonale sprawdzą się truskawki mrożone (rozmrożone przed podaniem). 

Tak samo dobrze będą tu pasować również inne owoce lub ich mieszanki: maliny, borówki, morele, brzoskwinie. 
Deser z truskawkami, 4

Deser z truskawkami, 5

Świeże listki mięty lub melisy będą idealną, jadalną dekoracją deserów. Przed podaniem można też dodać dowolną czekoladę (w kawałkach lub tartą). Świetnie sprawdzi się też podłużny biszkopt, czy też posypka z granoli lub ulubionych płatków śniadaniowych. Gałka lodów śmietankowych lub truskawkowych to również świetny pomysł. 

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (99 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Deser z truskawkami

W sezonie na świeże truskawki każdego dnia staram się przygotować z nich coś pysznego. Czasem będzie to tylko szybki podwieczorek czyli makaron z truskawkami albo też coś do picia, czyli kompot z truskawek. Jeśli mam ochotę na słodkie wypieki, to uwielbiam piec ciasta. Gdy nie chce mi się piec to szykuję sernik na zimno z truskawkami. Każdego dnia coś z nimi robię. Truskawki są super, bo można je angażować nie tylko w słodkości deserowe, ale i w obiady takie jak knedle i pierogi, czy nawet sałatki. Bardzo często robię z nimi rozmaite desery w pucharkach. Taki deser truskawkowy szykuję zazwyczaj bliżej weekendu. Na hasło: deser truskawki mam w głowie milion pomysłów. Długo zastanawiałam się jaką wersję na deser z truskawek na szybko pokazać moim Czytelnikom. Robię tak dużo wersji, że nie sposób jest pokazać je wszystkie w jednym przepisie na deser truskawkami. U mnie nie ma nudy. Przepis na deser truskawkowy ma "wiele twarzy". Postanowiłam jednak przygotować dla Was taką najbardziej błyskawiczną wersję, która będzie też taka, że pozwoli mi na słowa komentarzu i wstawienie Wam kilku moich porad. Polecam Ci też inny szybki deser, czyli pyszny i prosty do zrobienia śmietanowiec z galaretkami. 

Deser z truskawek

Zauważyłam, że bardzo dużą popularnością cieszy się mój przepis na krem do tortu, który szykuję na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Tak też właśnie wygląda mój szybki deser z truskawkami. Właśnie taki krem stanowi główny dodatek do truskawek w pucharku. W tym przepisie pokazuję bardzo szybki deser z truskawek, czyli super prosty deser z truskawek. Gorąco polecam podawać tego typu desery właśnie w przezroczystych pucharkach lub nawet w zwykłych, przezroczystych szklankach. Domowy deser z truskawkami, w którym pięknie prezentują się poszczególne, odcinające się kolorystycznie warstwy robi ogromne wrażenie. A wiadomo, że jemy również oczami. Samo przygotowanie takiego deseru z truskawkami w pucharku jest banalnie proste. Na spód daję zazwyczaj połamane biszkopty, ciasteczka, czy nawet zwykłą granolę. Potem idzie krem śmietankowy z mascarpone oraz truskawki. Całość można jeszcze udekorować tym samym, co umieściliśmy na spodzie lub też zaszaleć i wyłożyć jakiś ulubiony batonik, czy kawałek czekolady. Zapraszam zatem po mój super prosty do zrobienia i bardzo smaczny deser z truskawkami.