Deser z truskawkami
Piękny i super pyszny deser z truskawkami, to coś co gorąco polecam w sezonie na świeże truskawki i nie tylko. Przepis jest niezwykle prosty, a deser błyskawiczny do zrobienia.
- deser gotowy w 20 minut
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- truskawki można zamienić na maliny lub borówki
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3 pucharki
Kaloryczność kcal: 510 w 1 pucharku
- 6 herbatników typu petitki - około 60 g
- pół szklanki śmietanki kremówki 30 % - około 150 g
- 200 g serka mascarpone - niecałe małe opakowanie
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- minimum 150 g truskawek
- dodatki do wyboru: czekolada, listki mięty, granola, biszkopty
Deser z truskawek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę oraz serek masacarpone trzymaj schłodzone w lodówce.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszły trzy porcje deseru, czyli trzy dość duże pucharki o pojemności około 190 ml każdy.

Deser z truskawkami
Przygotuj sobie trzy pucharki o pojemności około 190 ml (tylko orientacyjna pojemność). W każdym pucharku umieść po dwa pokruszone w dłoniach herbatniki. Wybieram kruche i miękkie ciasteczka. Bardzo dobrze sprawdzą się też dowolne biszkopty, czy nawet ulubiona granola. Na dno pucharków można też wyłożyć inne pokruszone ciastka (oreo, pieguski) lub też resztki domowego ciasta czekoladowego.

Drugą warstwą będzie masa śmietanowa. W wysokim naczyniu umieść dobrze schłodzone pół szklanki śmietanki kremówki 30 % , czyli około 150 gramów oraz 200 g serka mascarpone (serek również schłodzony) i trzy płaskie łyżki cukru pudru. Całość zacznij ubijać mikserem. Rozpocznij od małych obrotów, by nie zachlapać całej kuchni, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Krem ubijaj tak do momentu, gdy zacznie robić się sztywny. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać go za długo, ponieważ śmietanka zacznie się warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubity krem śmietanowy zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera. Gotowy krem umieść w pucharkach.

Na warstwę kremu można już wyłożyć umyte, świeże truskawki. Podanie ich jest dowolne. Ja kroję je na spore kawałki. Można je też ugnieść widelcem i połączyć np. z odrobiną pasty waniliowej. W formie rozdrobnionej doskonale sprawdzą się truskawki mrożone (rozmrożone przed podaniem).
Tak samo dobrze będą tu pasować również inne owoce lub ich mieszanki: maliny, borówki, morele, brzoskwinie.


Świeże listki mięty lub melisy będą idealną, jadalną dekoracją deserów. Przed podaniem można też dodać dowolną czekoladę (w kawałkach lub tartą). Świetnie sprawdzi się też podłużny biszkopt, czy też posypka z granoli lub ulubionych płatków śniadaniowych. Gałka lodów śmietankowych lub truskawkowych to również świetny pomysł.
Smacznego.