Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami to wspaniały wypiek, który polecam nie tylko w sezonie na świeże truskawki. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto pachnące, puszyste i przepyszne.

- na drożdżach świeżych lub instant
- można też użyć mrożonych truskawek
- wiele porad, dokładny opis wykonania i zdjęcia

Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia minimum: 35 minut
Liczba porcji: ponad 1600 g ciasta

Kaloryczność kcal: 290 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej typ. 550
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka - 250 ml
  • 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
  • 7 g drożdży instant lub 30 g drożdży świeżych
  • 80 g drobnego cukru - 4 pełne łyżki
  • 3 żółtka dużych jajek
  • 500 g truskawek - świeże lub mrożone

Składniki na kruszonkę

  • 50 g prawdziwego masła - 1/4 klasycznej kostki
  • 50 g cukru drobnego
  • 70 g mąki pszennej np. typ. 550

Składniki na lukier cytrynowy

  • 3 łyżki soku z cytryny lub wody
  • 10 łyżek cukru pudru - około 120 g

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Forma do pieczenia: nie mniejsza niż 24 x 24 cm. Może być też tortownica 25-28 cm lub forma 20 x 30 cm
Czas pieczenia: około 35-45 minut (w zależności o wielkości formy).

Jajka, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam też kruszonkę oraz lukier. Przed szykowaniem ciasta zapraszam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania ciasta. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1600 gramów ciasta drożdżowego z truskawkami, kruszonką oraz lukrem. 

Ciasto drożdżowe z truskawkami, 1

Ciasto drożdżowe z truskawkami, 2

Drożdżowe z truskawkami

Do dużej miski wsyp 500 gramów mąki pszennej (u mnie typ. 550). Wsyp też szczyptę soli (nie było jej w składnikach) oraz 4 pełne łyżki cukru drobnego, czyli 80 gramów cukru. Następnie dodaj też trzy żółtka dużych jajek (białka możesz użyć do innego przepisu - np. pavlova), drożdże (pokruszone, świeże o wadze 30 gramów lub 7 gramów suszonych instant), 100 gramów roztopionego i przestudzonego lub miękkiego masła. Wlej również szklankę lekko ciepłego mleka , czyli 250 ml mleka. 

Porada: Nawet używając świeżych drożdży nie trzeba szykować rozczynu (ciasto trzeba jednak dłużej wyrabiać i potrzebuje więcej czasu na wyrastanie). Można to jednak zrobić. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w naczyniu o pojemności około 500 ml (rozczyn mocno wyrasta) umieść 30 gramów drożdży świeżych; dwie łyżki mąki zabrane z odmierzonych 500 gramów; łyżkę cukru zabraną z przygotowanej porcji; około 50 ml mleka - również odlanego z przygotowanych wcześniej 250 ml mleka. Rozczyn już po 20 minutach powinien urosnąć i bardzo się spienić. Wystarczy dodać go do reszty składników i wyrabiać ciasto na gładko, jak to opisałam poniżej. 

Ciasto drożdżowe z truskawkami, 3

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak około pięciu minut. Po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie. Będzie się nadal lekko przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić masę ręcznie, ale potrwa to trochę dłużej.

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Po godzinie powinno ładnie urosnąć. W razie potrzeby wydłuż czas wyrastania nawet o 30 minut. 
Poniżej ciasto po wyrobieniu, ale przed wyrastaniem:

Ciasto drożdżowe z truskawkami, 4

Poniżej ciasto po godzinie wyrastania:
Ciasto drożdżowe z truskawkami, 5

Dno wybranej formy (u mnie forma 24 x 24 cm cm - wymiary wewnętrzne) wyłóż papierem do pieczenia. Ja boków nie wykładam papierem do pieczenia tylko natłuszczam je masłem. Jeśli jednak wolisz, to możesz śmiało wyłożyć papierem również boki formy. Foremka o wymiarach 24 x 24 cm to najmniejsza forma jaką polecam użyć do upieczenia ciasta. Wychodzi wysokie, ale trzeba je też dłużej piec. Jeśli użyjesz blaszki o wymiarach np. 20 x 30 cm, to ciasto będzie trochę niższe, ale upiecze się zapewne po około 35 minutach. Polecam też tortownice 25-28 cm średnicy. 

Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej do pieczenia formy. W trakcie wykładania i wyrównywania ciasta, odgazuje się ono i będzie znów trochę niższe. Urośnie ponownie podczas drugiego wyrastania oraz jeszcze w trakcie pieczenia. 
Ciasto drożdżowe z truskawkami, 6

Około 500 gramów truskawek bardzo dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Usuń szypułki i osusz truskawki przy pomocy ręcznika papierowego. Większe sztuki pokrój na trochę mniejsze kawałki. Do upieczenia ciasta drożdżowego wybieraj truskawki, które nie były zbierane po deszczach. Im bardziej mięsiste i słodkie (nie wodniste) truskawki, tym lepiej. 

Po wyłożeniu truskawek na ciasto polecam całość przykryć ściereczką i odstawić formę na około 30 minut, do ponownego wyrastania. Kruszonkę szykujemy i wykładamy na ciasto i truskawki już przed samym pieczeniem. 

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Będzie to: niecałe pół szklanki mąki pszennej - 70 gramów; 50 g cukru drobnego; 50 g prawdziwego masła. Dodatkowo polecam dodać też odrobinę pasty waniliowej lub też wydłubać trochę nasionek z laski wanilii i wyrobić z pozostałymi składnikami kruszonki. Na ciasto i truskawki wyłóż gotową kruszonkę. 

Porada: Można też użyć truskawek mrożonych o wadze około 400 gramów. Trzeba je jednak najpierw naturalnie rozmrozić, a następnie ogrzać do temperatury pomieszczenia i osuszyć. Rozmrożonych truskawek nie kroimy już przed wyłożeniem ich na ciasto. 

Ciasto drożdżowe z truskawkami, 7

Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 35-45 minut. Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto drożdżowe z truskawkami jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. Moje ciasto piekło się około 40 minut (mniejsza forma = wyższe ciasto i trochę dłuższy czas pieczenia). 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć szybkie ciasto z pieca. Warto uwolnić ciasto z formy i odłożyć je na kratkę do całkowitego przestudzenia, by na koniec polać je jeszcze domowym lukrem cytrynowym. 

Lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny. Dodaj też 10 łyżek cukru pudru. Lukier należy mieszać przy pomocy łyżki. Jeśli będziesz mieszać lukier odrobinę dłużej, to zrobi się on jeszcze gładszy. Nie wystarczy bowiem wymieszać pudru z sokiem. Cukier puder powinien się również rozpuścić w soku. Gotowy lukier wyłóż na przestudzone ciasto.

Ciasto drożdżowe z truskawkami, 8

Ciasto drożdżowe z truskawkami, 9

Jeśli ciasto drożdżowe z truskawkami nie zostanie zjedzone w dnu pieczenia, to wystarczy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w przezroczystą torbę na zakupy lub duży, spożywczy worek strunowy (chlebak lub chłodna szafka kuchenna będzie idealna). W ten sposób można je trzymać do następnego dnia. Jeśli planujesz dłuższe przechowywanie tego ciasta, to trzeba je odłożyć do lodówki i trzymać pod kloszem.

Sprawdź też moje inne ciasta z truskawkami. Polecam mój przepis na tradycyjne ciasto z truskawkami, doskonałe ciasto z budyniem oraz ciasto z galaretką.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1011 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Jak już piekę przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami, a do tego robię to w sezonie na świeże truskawki, to zawsze jest to ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką i z pysznym lukrem na bazie soku z cytryny. Gdy jest naprawę gorąco, to wygrywa czasem sernik na zimno z truskawkami. Jednak zapach pieczonego ciasta i zapiekanych w nim truskawek to kusząca propozycja. Bardzo lubię też przepis na ciasto z truskawkami i budyniem, które również gorąco polecam upiec. Mój przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką jest super prosty do zrobienia. Przyznaję, że jestem tak wygodna, że do upieczenia tego ciacha używam zazwyczaj drożdży instant, więc pomijam całkiem etap szykowania rozczynu. Takie ciasto drozdzowe z truskawkami wychodzi wspaniale i zazwyczaj nie przetrwa u mnie dłużej niż dwa dni. Nie wiem tak naprawdę jak długo zachowuje świeżość, ponieważ jest to test praktycznie niewykonalny. Moje drożdżowe z truskawkami i kruszonką znika tak szybko, że za każdym razem jestem zaskoczona tym, jak bardzo smakuje mojej rodzinie. Nawe szykując je, by zrobić dla moich Czytelników ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką przepis, musiałam kilka razy zaznaczać, że nie można go kroić póki nie ostygnie, ponieważ ciasto muszę najpierw sfotografować. 

Drożdżowe z truskawkami

Do szykowania drożdżowych wypieków używam miksera z hakami do ciast drożdżowych. To mikser, którego nie trzeba trzymać w ręku, ponieważ zawiera zintegrowaną misę. Mogę zatem napisać, że jest to ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrabiania, ponieważ wszystkie składniki lądują w misce. Następnie tylko włączam mikser i po 10 minutach mam piękne, idealnie gładkie i gotowe do wyrastania ciasto na ciasto drożdżowe z truskawkami. Oczywiście przepisy na ciasto drozdzowe z truskawkami są różne i nawet można robić to ciasto bazując na moim przepisie podstawowym na ciasto drożdżowe i też wyjdzie. Tymczasem moje ciasto drożdżowe z truskawkami przepis, to ciacho na szybko. W sezonie na świeże truskawki, gdy na dworze jest ciepło i nie chce nam się długo stać w kuchni przy gorących garnkach, decyduję się zazwyczaj na szybkie wypieki i błyskawiczne rozwiązania. Dlatego też ciasto drożdżowe z truskawkami robię na drożdżach instant. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by do zrobienia tego ciasta użyć mrożonych truskawek. Ciasto drożdżowe z truskawkami mrożonymi też się uda. Trzeba jednak pamiętać o tym, by truskawki wcześniej rozmrozić, dobrze osuszyć i ocieplić. Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego.