Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

To są moim zdaniem najlepsze pierogi z truskawkami, jakie tylko można zrobić. To wspaniały i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Krok po kroku opisałam jak zrobić idealne ciasto i jak gotować pierogi.

- pierogi z truskawkami bez dodatku cukru
- świetny pomysł na obiad dla całej rodziny
- sprawdzony przepis na ciasto do pierogów z owocami

Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia ciasta: 30 minut
Czas gotowania pierogów: 20 minut
Liczba porcji: 50 pierogów

Kaloryczność kcal: 48 w 1 pierogu
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek

Ciasto na pierogi z truskawkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Potrzebujesz również: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do pierogów lub szklankę średnica około 8 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak do łowienia pierogów.

Czas chłodzenia ciasta: 30 minut.
Czas wałkowania i lepienia pierogów: minimum 25 minut.
Gotowanie pierogów: 3 serie po 4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam sosu z jogurtu naturalnego i cukru pudru.

Pierogi z truskawkami szykuję cały rok. Najczęściej jednak robię je ze świeżych truskawek w sezonie na te owoce. Samo szykowanie ciasta jest banalnie proste i szybkie. Gotowanie pierogów to również drobnostka. Najwięcej czasu zajmuje mi zawsze rozwałkowanie cieniutko ciasta i lepienie pierogów. Jeśli więc masz w domu jakiegoś małego pomocnika, to zachęcam do zatrudnienia go przy lepieniu pierożków. Z doświadczenia wiem, że dzieci są bardzo chętne do "zabawy" z ciastem :)

Pierogi z truskawkami, 1

Pierogi z truskawkami, 2

Jak zrobić pierogi z truskawkami

Zacznijmy od przygotowania ciasta na pierogi z truskawkami. Do większej miski wsyp 500 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Jest to połowa kilogramowego opakowania, jakie standardowo sprzedawane jest w sklepach. Jeśli liczysz mąkę na szklanki, to będą to trzy szklanki o pojemności 250 ml (nie nasypujesz jednak mąki do pełna. Zawsze zostawiaj około 1 cm wolnej przestrzeni od wewnątrz rantu). Nigdy też nie "ubijaj" mąki w szklance :) Ostatecznie polecam używać wagi kuchennej.. Wydatek nie jest duży, a waga przydaje się niemal każdego dnia. 

Do miski wbij jedno duże jajko. Wlej też roztopione i przestudzone masło. Takie bardzo miękkie, rozpływające się masło też będzie idealne. 50 gramów masła, to 1/4 kostki o wadze 200 gramów. 

Pierogi z truskawkami, 3

Dodaj szczyptę soli i wlej wodę. Odmierz 250 ml wody (jedna szklanka). Ja używam przegotowaną i przestudzoną wodę. Do tego ciasta nie daję wrzątku.
Pierogi z truskawkami, 4

Całość najpierw chwilę mieszam a potem łączę w jednolite ciasto i wyrabiam chwilę dłońmi. Ciasto nie będzie super zwarte. Może być lekko lepiące. Jeśli zachowane były proporcje składników, to nie powinno być potrzeby ani dolewania wody, ani dosypywania mąki. 
Pierogi z truskawkami, 5

Uformuj kulę z ciasta i zawiń ją w woreczek spożywczy. Ciasto odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto osiągnie ostateczną strukturę i odpocznie na tyle, by nie kurczyło się ponownie podczas wałkowania.

W trakcie leżakowania ciasta w lodówce polecam przygotować sobie stolnicę lub dużą drewnianą deskę, wałek oraz wykrawaczkę do pierogów i mąkę do podsypywania ciasta. Jeśli nie masz wykrawaczki metalowej, to możesz użyć szklanki o średnicy około 7-8 cm lub też okrągłej foremki do wykrawania ciastek. 

Świeże truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki. Truskawki osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki. Im mniejsze planujesz zrobić pierogi, tym mniejsze kawałki truskawek przygotuj. Będzie Ci łatwiej zamykać je w pierożkach.
Pierogi z truskawkami, 6

Ciasto po odwinięciu z folii może się lekko do niej kleić. Nic nie szkodzi. Zanim wyłożysz ciasto na stolnicę polecam wyjąć je dłońmi lekko oprószonymi mąką. 
Pierogi z truskawkami, 7

Ciasto umieść na oprószonym mąką blacie lub na stolnicy. Ciasto podziel na trzy części. Dwie części przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej części uformuj kulę gotową do wałkowania. Ciasto będzie klejące.. tak ma być. Po podsypaniu mąką będzie się fantastycznie wałkować.

Pod kulę z ciasta wysyp trochę mąki. Daj też mąkę na kulę i lekko ją spłaszcz. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę możesz dodatkowo rozciągać jeszcze lekko w dłoniach. Na środek nakładaj farsz z samych kawałków truskawek. W jednym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka truskawek. Pierożki składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo zrobić na każdym pierogu falbanki, dzięki którym jeszcze mocniej skleisz pierogi. Będą też ładniej wyglądały. 
Pierogi z truskawkami, 8

Pierogi z truskawkami układaj obok siebie na desce oprószonej mąką. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Ciasto po wykrawaniu pierogów zagniataj ponownie, wałkuj i wycinaj kolejne pierogi.
Pierogi z truskawkami, 9

Każdą serię, po około 15 sztuk na raz, umieszczaj w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna mocno bulgonić. Ma tylko delikatnie mrugać. Po około minucie pierogi z truskawkami wypłyną na powierzchnię. Pierogi wyławiaj po około 4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie serie przygotowanych pierogów. Wyszło mi równo 50 pierożków z truskawkami.

Porada: Może się zdarzyć tak, że przy cienkim cieście robi się wewnątrz bąbelek powietrza i pierogi od razu wypływają na powierzchnię. Wówczas odczekaj minutę i dopiero po minucie zacznij odliczać właściwe cztery minuty do wyłowienia pierogów. Pierogi warto dobrze odcedzić po wyłowieniu z wody. Dodatkowo możesz lekko natłuścić masłem szeroki talerz, na który wykładasz pierogi. 
Pierogi z truskawkami, 10

Pierogi z truskawkami, 11

Moje pierogi z truskawkami nie są niczym słodzone. Jeśli trafisz na mało słodkie pierogi to możesz "farsz" z kawałków truskawek wymieszać dodatkowo z łyżką cukru. Bardzo dobry będzie domowy cukier waniliowy. Możesz też wymieszać kawałki truskawek ze zmielonym twarogiem z dodatkiem jednego żółtka i cukru. 

Przed podaniem polałam pierogi jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną cukru pudru. Polecam też serki waniliowe lub owocowe.
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (1518 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pierogi z truskawkami

Domowe pierogi szykujemy najprzyjemniej raz w roku i są to pierogi z kapustą i grzybami. Świetne są też bardzo popularne pierogi ruskie oraz chyba wszystkie inne, ponieważ my przepadami za pierogami. Mam kilka ulubionych przepisów na ciasto na pierogi z masłem i decyduję tylko, jakie ciasto będzie najlepsze do wybranego przeze mnie farszu. Aby zrobić pierogi z truskawkami postanowiłam wykonać miękkie i elastyczne ciasto z dodatkiem masła. Dodaję wówczas jedno jajko i tylko letnią wodę. Domowe pierogi z truskawkami robię głównie moi dzieciom jak tylko zacznie się sezon na truskawki. Takie pyszne i sprawdzone pierogi z truskawkami polecam każdemu. To pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Możesz też śmiało zrobić pierogi z truskawkami mrożonymi i zaserwować owocowe pierogi nawet zimą. Wystarczy wówczas rozmrozić truskawki, odlać ewentualną glazurę i pokroić je na mniejsze kawałki. Pierogi z truskawkami kcal - 48 w jednym pierogu. 

Przepis na pierogi z truskawkami

Sam przepis na pierogi z truskawkami jest super prosty. Wystarczy zagnieść ciasto i odstawić je na 30 minut do lodówki. Ja w tym czasie zawsze szykuję sobie wówczas truskawki i stanowisko do wykrawania i lepienia pierogów z truskawkami. Warto mieć w domu dużą deskę lub stolnicę oraz wałek i fajną wykrawaczkę do robienia pierogów. Specjalnie przygotowałam przepis na pierogi z truskawkami bez cukru, by każdy podając swoje pierogi mógł zdecydować, czy je posłodzić już na talerzu, czy też zostawić w wersji bardziej zdrowej i dietetycznej. Gorąco zachęcam też do sprawdzenia innych moich przepisów na dania z truskawkami. Super pyszne jest ciasto z truskawkami oraz koktajl truskawkowy. Boska jest też moja ukochana lemoniada truskawkowa.