Zupa owocowa

Zupa owocowa

Zupa owocowa to pyszna i bardzo prosta propozycja na szybki posiłek. Z kilku składników wyczarujesz niezwykle pyszną i lekko zupkę, którą możesz podać na obiad szczególnie latem. Zapraszam po mój przepis.

- zupa bez bulionu
- z dodatkiem kisielu
- super na obiad dla dzieci
- z owoców świeżych lub mrożonych

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania makaronu: 10 minut
Czas studzenia kompotu: 30 minut
Ilość porcji: 3250 g dania

Kaloryczność kcal: 65 w 100 g zupy

Składniki:
  • 800 g owoców: maliny, wiśnie, truskawki, borówki, jeżyny..
  • 400 g makaronu np. kokardki - waga przed ugotowaniem
  • 1 kisiel np. truskawkowy z cukrem + 1/4 szklanki wody
  • pół szklanki jogurtu naturalnego - około 160 g
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 1 litr wody

Zupa owocowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z 400 gramów suchego makaronu pszennego w kształcie kokardek otrzymasz po ugotowaniu około 800 gramów makaronu.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Użyłam zatem jogurtu naturalnego oraz cukru pudru. 

Przed szykowaniem zupy owocowej zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Można bowiem np. zamiast makaronu pszennego użyć makaronu ryżowego lub kukurydzianego, lub też użyć kisielu bez cukru i dosłodzić zupę osobno. Sam jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim, śmietaną kwaśną, serkiem mascarpone, czy nawet serkiem waniliowym homogenizowanym.

Zupa owocowa, 1

Zupa owocowa, 2

Zupa owocowa przepis

Zacznij od owoców. Potrzebujesz około 800 gramów różnych owoców. U mnie były to: wiśnie drylowane (rozmrożone), morele, borówki, maliny oraz truskawki. Możesz też użyć: jagody, porzeczki, jeżyny, czereśnie... Możesz też śmiało sięgnąć wyłącznie po mieszankę owoców mrożonych. 

Świeże owoce umyj i w razie potrzeby usuń pestki. Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki. 

Zupa owocowa, 3

Do garnka wlej litr wody oraz pół litra soku jabłkowego (może być z kartonu) i dodaj owoce. 
Zupa owocowa, 4

"Kompot" zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość przez pięć minut, by owoce puściły cały sok i zmiękły. 
Zupa owocowa, 5

Jedną saszetkę ulubionego kisielu wymieszaj dokładnie w 1/4 szklanki wody i wlej do kompotu z owocami. Całość mieszaj do ponownego zagotowania i lekkiego zgęstnienia. Kompot z owocami i kisielem powinien być szklisty (bez widocznej mąki). Po chwili możesz już wyłączyć prawie gotową zupę owocową i odstawić ją do przestudzenia, bowiem dopiero po przestudzeniu można do niej dodać jogurt. 

Jeśli nie chcesz lub nie możesz dodawać do "zupy" nabiału, to możesz pominąć ten etap i podać zupę owocową z makaronem bez jogurtu. Nie musisz wówczas czekać na to, by "zupa" przestygła i możesz podać ją z ugotowanym makaronem. 

Porada: Jeśli używasz kisielu z cukrem, to raczej nie ma już potrzeby dosładzania zupy owocowej. Jeśli zaś używasz kisielu bez cukru, to polecam dodać dwie łyżki cukru. 
Zupa owocowa, 6

Gdy zupa owocowa stygnie przed dodaniem do niej jogurtu naturalnego, możesz w tym czasie ugotować makaron. Ja wybrałam makaron w kształcie klasycznych kokardek, ale możesz też sięgnąć po makaron Tagliatelle, Penne, muszelki, czy Pappardelle. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 400 gramów suchego makaronu potrzebujesz 4 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente według zaleceń z opakowania. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.

Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub do miski. Makaron ma być mokry. Tym razem wyszło mi około 800 gramów ugotowanego makaronu. 

Porada: Makaron pszenny można śmiało wymienić na makaron ryżowy, kukurydziany lub np. gryczany.

Zupa owocowa, 7

Jeśli zupa owocowa nie jest już gorąca, to można do niej dodać około pół szklanki jogurtu naturalnego, który można ewentualnie zastąpić kwaśną śmietaną 12% lub 18%. Jogurt można też zastąpić mlekiem lub nawet serkiem waniliowym. Całość zamieszaj i sprawdź smak oraz konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub innego słodzidła lub też więcej wody, czy też soku jabłkowego jeśli zupa owocowa jest za gęsta. 

Porada: Nie dodawaj jogurtu do wrzącej zupy, ponieważ jogurt może się zwarzyć. 
Zupa owocowa, 8

Ugotowany makaron nakładaj na talerze (gorący lub przestudzony). Do każdej miseczki wlej też zupę owocową. Porcje słodkiej zupki można też dodatkowo udekorować świeżymi kawałkami owoców. 
Zupa owocowa, 9

Zupa owocowa, 10

Jakie jest Twoje ulubione danie z owocami?

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (206 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa owocowa

Muszę przyznać, że  w moim domu rodzinnym nie było tradycji szykowania zupy owocowej. Zupa owocowa z makaronem nie była szykowana ani przez moją Mamę, ani przez Babcię.. albo nie pamiętam już tego. Z całą pewnością szykowane były rozmaite kompoty oraz napoje, które powstawały z rzadkiego kisielu. Bardzo rzadki kisiel nie raz zastępował kompot, czy zwykłą wodę. Bardzo popularny był za to makaron z truskawkami, który w wersji najprostszej był makaronem posypanym cukrem z dodatkiem truskawek. Kiedyś jogurty naturalne nie były tak popularne jak teraz, więc czasem zalewało się wszystko tylko mlekiem. Sama również dość długo nie szykowałam zupy owocowej. Zupa owocowa przepis pojawiła się też u nas dopiero wtedy, gdy mieliśmy nieco starsze dzieci. Taka zupa owocowa z wiśniami pojawia się u nas również zimą, ponieważ zawsze mrożę sporo wiśni drylowanych na zimę. Latem już szalejemy i zupa owocowa z kluskami zawiera cały zestaw rozmaitych owoców. Oczywiście nawet zimą można szykować zupę owocową, ponieważ śmiało można sięgać po miksy mrożonych owoców. Z doświadczenia jednak wiem, że zupa owocowa z kisielem to jednak zupka, którą najchętniej zajada się latem. 

Zupa owocowa z wiśni

Najpopularniejsza jest własnie zupa owocowa z wiśni, ale pamiętajmy też o innych owocach. Zupa owocowa z truskawek oraz łączenie ze sobą różnych owoców, to według mnie najlepsze rozwiązanie. Im więcej różnych owoców, tym więcej smaków oraz kolorów. Zupa owocowa przepisy to nie tylko zupa owocowa z dodatkiem jogurtu. Można też śmiało pominąć nabiał i przygotować ją bez jogurtu. Nie trzeba wówczas czekać na to, by kompot z kisielem przestygł i można ją podać i szybciej i na gorąco. Zatem co kto lubi i oczywiście co kto może.. Co jeszcze na szybko i na słodko.. Może sałatka owocowa w kilku super pysznych wersjach? Gorąco polecam też mój ulubiony przepis na kluski leniwe, które można podawać na wiele sposobów, w tym również z owocami. Zachęcam do buszowania po stronie. Mój Blog Kulinarny to nie tylko słodkości, ale i pyszne zupy, sałatki, czy dania mięsne. Zapraszam!