Risotto na słodko

Risotto na słodko

Świetny pomysł na pyszne śniadanie lub obiad na słodko! Risotto na mleku z cynamonem i borówkami polecam szykować zarówno latem, jak i zimą. Borówki można zastąpić truskawkami lub orzechami włoskimi. 

Na takie słodkie risotto możesz również wyłożyć prażone kawałki jabłek lub gruszek. Jeśli szukasz też innych inspiracji na zdrowe i pyszne śniadania, to polecam Ci mój przepis na owsiankę z owocami

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 23 minut
Ilość porcji: 1100 gramów dania

Kalorie: 150 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do risotto - 250 g
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki śmietanki 30 % - 150 g
  • 2 szklanki borówek - 360 g
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka miodu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały również z dodatkiem borówek.

Każdemu brakuje czasem pomysłu na śniadanie lub obiad. Czasem mamy ochotę przygotować coś pysznego, ale w miarę szybkiego i lekkiego. Moje risotto na słodko z borówkami i cynamonem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek lub płatków z mlekiem. 

Risotto na słodko, 1

Domowe risotto na słodko

Na patelni roztop dwie łyżki masła. Wsyp szklankę ryżu do risotto. Ryż z masłem mieszaj przez trzy minuty na patelni, na małej mocy palnika.

Risotto na słodko, 2

Na patelnię z ryżem wlej szklankę mleka. Całość zamieszaj i podgrzewaj dalej na odrobinę wyższej mocy palnika przez pięć minut. Pamiętaj o tym, by zamieszać kilka razy risotto. Po pięciu minutach wlej pół szklanki wody. Zamieszaj i podgrzewaj całość dalej przez dziesięć minut. Ryż wchłonie najpierw masło z mlekiem a następnie dodatkową porcję wody. Zacznie powoli pęcznieć i mięknąć. 
Risotto na słodko, 3

Po tym czasie do risotto wlej pół szklanki śmietanki 30 % i dodaj łyżkę miodu. Ryż mieszaj ostatnie pięć minut na małej mocy palnika. Po tym czasie ryż powinien być już miękki. 
Risotto na słodko, 4

Gotowy słodki ryż możesz zostawić na patelni lub przełożyć do miski. 
Risotto na słodko, 5

Na każdą porcję risotto na słodko wyłóż garść umytych borówek. Na samym końcu całość oprósz cynamonem. 
Risotto na słodko, 6

Takie risotto można też przygotować sobie dzień wcześniej i tylko lekko podgrzać z rana na śniadanie. Z tej ilości składników powstają cztery porcje sycącego i pysznego śniadania. 
Risotto na słodko, 7

Risotto na słodko, 8

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (22 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/100208

Risotto na słodko

Najlepsze domowe risotto w wersji na słodko. Z gotowej bazy słodkiego ryżu na mleku z dodatkiem miodu możesz tworzyć najróżniejsze smaki. Risotto na słodko można bowiem podać nie tylko z borówkami i cynamonem , ale i z samym cynamonem. Możesz dodać rodzynki wymoczone w mleku lub w rumie. Zamiast borówek słodkie risotto będzie idealne również z prażonym jabłkiem lub gruszką. Świetnie smakuje też z truskawkami lub malinami. 

Risotto z miodem i cynamonem 

Słodkie risotto szykowane na mleku i śmietance smakuje wybornie. To cudowny pomysł na śniadanie. To też świetny pomysł na obiad. Polecam szykować je też dzieciom rano, przed wyjściem do szkoły. Jeśli szukasz innych inspiracji na super śniadania, to polecam Ci przepis na szakszukę z mozzarellą oraz pyszne gofry. Zerknij też na inne pomysły na śniadanie