Risotto na słodko
Świetny pomysł na pyszne śniadanie lub obiad na słodko! Risotto na mleku z cynamonem i borówkami polecam szykować zarówno latem, jak i zimą. Borówki można zastąpić truskawkami lub orzechami włoskimi.
Na takie słodkie risotto możesz również wyłożyć prażone kawałki jabłek lub gruszek. Jeśli szukasz też innych inspiracji na zdrowe i pyszne śniadania, to polecam Ci mój przepis na owsiankę z owocami - owsianka z owocami.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 23 minut
Liczba porcji: 1100 gramów dania
Kaloryczność kcal: 150 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 szklanka ryżu do risotto - 250 g
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wody
- pół szklanki śmietanki 30 % - 150 g
- 2 szklanki borówek - 360 g
- łyżeczka cynamonu
- łyżka miodu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały również z dodatkiem borówek.
Każdemu brakuje czasem pomysłu na śniadanie lub obiad. Czasem mamy ochotę przygotować coś pysznego, ale w miarę szybkiego i lekkiego. Moje risotto na słodko z borówkami i cynamonem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek lub płatków z mlekiem.

Domowe risotto na słodko
Na patelni roztop dwie łyżki masła. Wsyp szklankę ryżu do risotto. Ryż z masłem mieszaj przez trzy minuty na patelni, na małej mocy palnika.

Na patelnię z ryżem wlej szklankę mleka. Całość zamieszaj i podgrzewaj dalej na odrobinę wyższej mocy palnika przez pięć minut. Pamiętaj o tym, by zamieszać kilka razy risotto. Po pięciu minutach wlej pół szklanki wody. Zamieszaj i podgrzewaj całość dalej przez dziesięć minut. Ryż wchłonie najpierw masło z mlekiem a następnie dodatkową porcję wody. Zacznie powoli pęcznieć i mięknąć.

Po tym czasie do risotto wlej pół szklanki śmietanki 30 % i dodaj łyżkę miodu. Ryż mieszaj ostatnie pięć minut na małej mocy palnika. Po tym czasie ryż powinien być już miękki.

Gotowy słodki ryż możesz zostawić na patelni lub przełożyć do miski.

Na każdą porcję risotto na słodko wyłóż garść umytych borówek. Na samym końcu całość oprósz cynamonem.

Takie risotto można też przygotować sobie dzień wcześniej i tylko lekko podgrzać z rana na śniadanie. Z tej ilości składników powstają cztery porcje sycącego i pysznego śniadania.


Smacznego.