Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie. Przepis można wykorzystać również jako jeden z głównych składników do Burrito, czy też do fajitas. 

- gotowe w 30 minut
- bardzo smaczne danie z ryżu
- dokładny opis wykonania i zdjęcia

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 750 g dania

Kaloryczność kcal: 185 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 szklanka ryżu białego długoziarnistego - 240 g (waga suchego ryżu)
  • 1,5 szklanki bulionu np. drobiowego - 400 ml
  • pół szklanki przecieru z pomidorów np. pasaty - 125 ml
  • 40 g cebuli lub małe 3 cebulki szalotki (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku - około 10 g (lub płaska łyżka czosnku suszonego)
  • 2 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia
  • przyprawy: pół łyżeczki chili w proszku lub kawałek świeżej papryczki, ewentualnie sól i pieprz

Ryż po meksykańsku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 750 gramów ryżu po meksykańsku. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ryż po meksykańsku, 1

Przepis na ryż po meksykańsku

Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia (może być odrobinę więcej). Od razu wsyp też szklankę suchego ryżu. Zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia i podsmażaj ryż przez 2-3 minuty ciągle go mieszając, by zrobił się lekko złoty. Olej ma "oblepić" cały ryż. 

Porada: Przed wlaniem bulionu i przecieru można dodać do ryżu tylko siekaną cebulę, świeży czosnek i świeży kawałek papryczki chili i podsmażać całość kilka minut. Nie jest to jednak konieczne i ja tego nie robię. 

Ryż po meksykańsku, 2

Po chwili wlej ostrożnie 400 ml bulionu drobiowego (najlepiej gorącego lub lekko podgrzanego) oraz pół szklanki przetartych pomidorów (passata z butelki lub zmiksowane pomidory z puszki). Dodaj też dwa ząbki obranego i przepuszczonego przez praskę czosnku (może być też drobno posiekany czosnek lub płaska łyżka czosnku suszonego) oraz około 40 gramów drobno posiekanej cebuli (zwyczajna, czerwona lub małe szalotki). Dodaj też pół łyżeczki chili w proszku lub kawałek świeżej papryczki, którą przed dodaniem na patelnię należy drobno posiekać. 

Porada: Bulion drobiowy można odlać od wcześniej ugotowanego rosołu lub też zastąpić go bulionem warzywnym. Oba przepisy znajdziesz na Blogu. Warto przygotować trochę więcej bulionu lub przecieru, ponieważ w trakcie pęcznienia ryżu ilość podana przeze mnie może nie być wystarczająca. Może być bowiem tak, że woda mocniej u Ciebie odparuje, użyty przez Ciebie ryż wchłonie więcej płynu lub też wolisz, gdy ryż po meksykańsku jest bardziej "soczysty". 
Ryż po meksykańsku, 3

Całość zamieszaj. Patelnię przykryj przykrywką. Jak tylko ryż w bulionie zacznie się gotować, zredukuj moc palnika to takiej, by zawartość patelni tylko lekko ale wyraźnie "mrugała". Ryż po meksykańsku "gotuj" tak minimum 20 minut, lub trochę dłużej - do miękkości ryżu. Po 10-15 minutach skontroluj ilość płynu, by w razie potrzeby dolać odrobinę bulionu lub przecieru. Może być też sok z pomidorów. Całość zamieszaj przy okazji. 
Ryż po meksykańsku, 4

Mój ryż po meksykańsku był idealny już po około 22 minutach trzymania całości pod przykrywką. Na koniec sprawdź jego smak i zdecyduj, czy dodasz do niego jeszcze trochę chili lub też wyostrzysz smak przez dodanie szczypty soli i pieprzu. 

Porada: Dla koloru i wyrazistszego smaku, do ryżu można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. 

Ryż po meksykańsku, 5

Ryż po meksykańsku jest już gotowy do jedzenia. To też jeden z głównych składników pysznego Burrito. Można go użyć do Chili con carne, dań z fasolą, do smażonego kurczaka, czy fajitas.

Bardzo często na sam koniec dodaję na patelnię fasolę oraz kukurydzę z puszki i mozzarellę pokrojoną w drobną kosteczkę. Do tego natka pietruszki lub kolendra, czasem też ogórek kiszony lub konserwowy. Całość można nawet zawinąć w tortille pszenne.

Polecam Ci też mój przepis quesadilla.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (270 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ryż po meksykańsku

Dodatek do posiłku lub też całkowicie samodzielne danie. Ryż po meksykańsku z powodzeniem zdobisz w swoim domu. To prosty przepis, który nie wyga ani wielu składników, ani też godzin spędzonych nad garnkami. Ryż po meksykańsku do danie, do którego zawsze używa się ryż biały długoziarnisty. Ryż po meksykańsku do oczywiście danie kuchni meksykańskiej. Ryz po meksykańsku sprawdzi się rewelacyjnie samo prosty posiłek. Można go też dodać do dań z fasolą, czy też do wołowiny lub z tacosami. Wiele osób uważa, że ryż po meksykańsku to to samo, co co ryż po hiszpańsku. Różnica jest jednak znacząca, ponieważ Hiszpanie do swojego ryżu dodają szafran. Ryż po meksykańsku stanowi jeden z głównych składników do burrito. Można go też podać z chili con carne. Ryż po meksykańsku rewelacyjnie smakuje tez z fajitas bez kurczaka lub z kurczakiem. 

Ryż po meksykańsku przepis

Ryż po meksykańsku szykujemy z białego ryżu długoziarnistego, przecieru z pomidorów, bulionu drobiowego oraz przypraw i ewentualnie cebuli. Bardzo ważne jest to, by dodać chili w proszku lub też drobno posiekane, świeże papryczki. Ryż po meksykańsku szykujmy też z czosnkiem świeżym lub suszonym. Można go zrobić tak, by był bardziej soczysty i wilgotny lub też przygotować wersję na ryż po meksykańsku w formie klejącej, ale dość gęstej. Osobiście wolę bardziej zwarty ryż po meksykańsku. Przepis na ryż po meksykańsku może być szykowny nie tylko jako jeden ze składników danego dania ale również w towarzystwie przepisów z kuchni meksykańskiej. Bardzo dobrze komponuje się zatem podany z przekąskami typu salsa. Może być też drugim daniem, gdy szykujemy zupę. Będzie to oczywiście zupa meksykańska. Zapraszam zatem po prosty i sprawdzony przepis na ryż meksykański.