Devolay

Devolay

Kotlet de volaille, czyli klasyczny Devolay z masłem ziołowym, to pyszna propozycja na wyjątkowy obiad. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na soczyste roladki z piersi z kurczaka. 

- idealna, chrupiąca panierka
- pyszne masło ziołowe z czosnkiem
- bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia masła ziołowego: 1 godzina
Czas smażenia kotletów: 12 minut
Liczba porcji: 4 duże kotlety

Kaloryczność kcal: 460 w 1 kotlecie

Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka - około 160 g sztuka
  • 80 g prawdziwego masła lub trochę mniej
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • garść siekanej natki pietruszki lub koperku
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki pieprzu; 1/3 łyżeczki soli
  • panierka: 2 duże jajka; 6 łyżek bułki tartej; 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • do smażenia: do 500 ml oleju roślinnego lub masło klarowane

Devolay

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery, spore kotlety de volaille.

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może wolisz użyć koperku, zamiast natki pietruszki lub też chcesz usmażyć swoje dewolaje jeszcze z serem, czy z pieczarkami. 

Devolay, 1

Devolay, 2

Kotlety de volaille przepis

Przygotuj masło ziołowe do kotletów (najlepiej zimne lub tylko lekko miękkie). W małej misce umieść do 80 gramów prawdziwego masła 82 %. Trzy ząbki czosnku obierz i wyciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Dołóż również garść drobno posiekanej natki pietruszki oraz 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego i 1/3 łyżeczki soli. 

Porada: Natkę pietruszki można śmiało zamienić na świeży koperek. Można też pominąć czosnek lub też dać go mniej. 

Devolay, 3

Całość ugnieć i wymieszaj, najlepiej przy pomocy zwykłego widelca. Uformuj kształt wydłużonego jajka. Masło ziołowe zawiń w kawałek przezroczystej folii i odłóż do lodówki, by ponownie stwardniało. Zapewne wystarczy jedna godzina. 

Porada: Ziołowe masło można sobie przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać zawinięte w lodówce. 
Devolay, 4

Cztery nie za duże filety z piersi z kurczaka (razem dwie całe piersi bez polędwiczek) rozbij tłuczkiem.

Na blat kuchenny połóż grubą podkładkę z materiału lub rękawicę kuchenną. Na podkładce umieść drewnianą deskę. Na środek deski wyłóż pojedynczy filet. Na plaster mięsa połóż torebkę foliową. Tak przygotowany kotlet możesz zacząć ubijać tłuczkiem do mięsa. Rób to delikatniej i ostrożniej, niż w przypadku schabu wieprzowego. Filety nie muszą być super cienkie. Ważne by były w miarę jednej grubości i można je było bez propblemu zawinąć w roladkę. Moje miały około 8-10 mm grubości. 
Devolay, 5

Schłodzone masło ziołowe odwiń z folii i podziel nożem na cztery podłużne kawałki. Układaj je tak, by kawałek masła nie wystawał na boki i znajdował się trochę wyżej niż na środku rozbitego filetu. Roladki zwijaj ścisło i dokładnie. W ten sposób zwiń wszystkie kotlety de volaille. Jeśli Twoje roladki ledwo się zawinęły i boisz się o to, że w trakcie smażenia masło wypłynie, to użyj jeszcze wykałaczek. 

Porada: Szykując klasyczne "dewolaje" nie zawijam w kotlety nic więcej. Można jednak dołożyć jeszcze słupek ulubionego sera (zwykły, mozzarella, czy też ser typu cheddar). Razem z serem można też zawinąć podsmażone wcześniej, z ulubionymi przyprawami, pieczarki. Dobrze smakuje słupek świeżej papryki w dowolnym kolorze, czy też podłużnie ukrojony kawałek ogórka kiszonego lub konserwowego. 

Devolay, 6

Zawinięte ciasto kotlety należy kolejno obtoczyć w panierce. Przygotuj zatem trzy talerze. Do jednego rozbij dwa duże jajka, a następnie rozbełtaj je dokładnie widelcem lub rózgą kuchenną. W drugim talerzu umieść trzy płaskie łyżki mąki pszennej np. uniwersalnej (do 30 gramów). Do trzeciego talerza wsyp około 80 gramów bułki tartej, czyli mniej więcej sześć pełnych łyżek. 

Każdego kotleta w pierwszej kolejności obtocz w mące. Następnie zanurz w jajku, potem obtocz w bułce tartej. Raz jeszcze jajko i bułka tarta (za drugim razem pomijasz już mąkę). 

Kolejność: mąka - jajko - bułka - jajko - bułka. 

Devolay, 7

W taki sposób obtocz w panierce wszystkie dewolaje.  Umieść je obok siebie na drewnianej desce. 

Porada: Niektórzy (szczególnie gdy szykowane są mini kotlety de volaille z połówek filetów) zawijają każdą roladkę w kawałek folii przezroczystej (jak wcześniej z masłem ziołowym) i mrożą. Po wyjęciu z zamrażarki i zdjęciu folii kotlety (jeszcze zamrożone) umieszcza się na głębokim tłuszczu i smaży około 8 minut (np. we frytkownicy z regulacją temperatury 175-180 stopni). 
Devolay, 8

Swoje kotlety devolay smażę pojedynczo. Dzięki temu zużywam mniej oleju do smażenia. Wybieram bowiem nie za duży, głębszy garnek. Kotlet ma być nieco krótszy by nie dotykał wewnętrznych boków garnka. 

Do garnka wlej nie więcej 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni. Jeśli masz termometr cukierniczy, to gorąco polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka lub nawet kilkanaście minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek skórki chleba, czy dowolnej bułki "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć.

W garnku z nagrzanym tłuszczem umieść jeden kotlet de volaille (najlepiej przy pomocy szczypiec). Kotlety devolay powinno się smażyć na głębokim tłuszczu (np. we frytkownicy). Sama jednak wolę zużyć mniej oleju. Mój kotlet lekko wystaje, więc w połowie smażalnia przekręcam go na drugą stronę. Smażenie trwa u mnie około 10-12 minut. Cały czas kontroluję też temperaturę tłuszczu. Zazwyczaj rośnie ona mocno po kilku minutach i trzeba ją zredukować.

"Dewolaj" nie może za szybko się rumienić, ponieważ mięso w środku musi mieć czas na dosmażenie. Nie skracaj zatem czasu smażenia, tylko zmniejsz moc palnika. Jeśli masz nieco mniejsze kotlety lub smażysz je na głębokim tłuszczu we frytkownicy, to kotlet może być gotowy po 8 minutach, ale nie szybciej. W ten sposób po kolei usmaż wszystkie kotlety. Gotowe wyławiaj przy pomocy szczypiec lub szerokiego metalowego sitka.

Devolay, 9

Kotlety de volaille podajemy od razu po usmażeniu, by po przekrojeniu wypływało ze środka gorące masło. De volaille pasują kolorowe i sałatki i rozmaite surówki. Pasują do nich również kasze, ziemniaki, czy kluski. Możesz je podawać tak samo jak klasyczne schabowe , czy też kotlety mielone. 

Devolay, 10

Devolay, 11

"Dewolaje" podgrzewam na suchej patelni, bez przykrywki i na niskiej mocy palnika (trzeba je co 1-2 minuty przekręcić na drugą stronę). W piekarniku również bez przykrywania, w dowolnym naczyniu do zapiekania. Ustawiam około 120 stopni i po 10-12 minutach są już gorące. 
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (220 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Devolay

Kotlet de volaille szykujemy z piersi z kurczak. Kotlety de volaille to kotlety panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Czasem mąka jest pomijana, za to niektórzy panierują dewolaje dwa razy. Kotlet z piersi z kurczaka de volaille smażony jest zawsze na głębokim oleju roślinnym lub ewentualnie na maśle klarowanym. Jeśli smażymy na maśle, to dajemy raczej mniej tłuszczu i przewracamy dewolaje na kilka stron. Kotlet dewolaj zawsze trzeba rozbić, by powstał płaski i szeroki kotlet. Należy przy tym bardzo uważać, ponieważ filetu są znacznie delikatniejsze niż np. schab i łatwo je porwać na mniejsze kawałki lub zrobić dziurę na środku filetu. Na devolay przepis jest dość prosty, a składników i dodatków niewiele. Rozbite piersi z kurczaka należy wypełnić ziołowym masłem. Najbardziej oryginalny przepis na dewolaje to masło z siekanym koperkiem. Sama jednak wolę wersję na kotlet devolay, w którym masło ziołowe zawiera jeszcze czosnek. Bardzo często też koperek zastępuję natką pietruszki i dokładam jeszcze suszone zioła. Na dewolaje przepis zawiera jeszcze tylko podstawowe przyprawy, czyli sól oraz pieprz, które dodajemy do masła ziołowego. Nazwa kotlet de volaille sugeruje mocno, że danie to pochodzi z kuchni francuskiej. Kotlet dewolaj swoje korzenie ma w kuchni wschodnich krajów. Na Devolay mówi się też: kotlet po kijowsku. Bardzo smaczny i super pyszny jest też kurczak w cieście francuskim. Rewelacyjny jest również kapsalon podany na super sposób. Wypróbuj też przepis na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami. 

Kotlet de volaille

Aby kotlet de volaille można było nazwać de volaille, raczej nie powinien on zawierać sera, czy pieczarek. Będą to raczej roladki z kurczaka. Większość jednak osób nazywa i szykuje takie roladki właśnie: devolay z serem, czy też dewolaj z pieczarkami. Można oczywiście poszaleć z dodatkami i nic strasznego się tu nie stanie. Dewolaje z pieczarkami są bardzo smaczne. A jak jeszcze dodamy swój ulubiony ser, to devolay z serem też będzie pycha. Jeśli jednak szykujecie swoje devolaje po raz pierwszy, to zachęcam do przygotowania wersji klasycznej. Kolejnym razem na dewolaj przepisy można sobie już zmieniać, ale warto poznać ten podstawowy smak. Na devolay przepisy są raczej do siebie podobne, ale nawet mając ten sam przepis każda kucharka, czy też kucharz poda zupełnie innego kotleta de volaille. Tak więc na dewolaje przepisy są do siebie raczej dość podobne. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić dewolaje według mojego ulubionego sposobu, to zapraszam po przepis na pyszne i soczyste dewolaje. Dokładny opis oraz zdjecia krok po kroku i wiele porad, to u mnie podstawa. Warto wypróbować również kilka innych przepisów. Super smaczna jest potrawka z kurczaka, którą szykuję często po rosole. Uwielbiam też i często szykuję danie danie jak makaron z kurczakiem. Bardzo popularnym przepisem na moim Blogu jest kurczak curry, który również warto wypróbować.