Pudding chia z mango
Pudding chia z mango i mascarpone to jeden z moich ulubionych puddingów z nasionami chia. Przepis jest niezwykle prosty a sam deser szybki do zrobienia. To tylko kilka składników i 10 minut szykowania!
- to super prosty i piękny deser, który zachwyca każdego
- nasiona chia same pęcznieją po dodaniu ich do płynu
- wiesz, że to tylko 10 minut szykowania składników?
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pęcznienia chia: 6 godzin
Liczba porcji: 750 g deseru
Kaloryczność kcal: 170 w 100 g deseru
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 4 płaskie łyżki nasion chia
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 duże mango - 500 g
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia musu/pulpy z mango do puddingu potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. Jeśli używasz gotowej pulpy z mango z puszki, to nie potrzebujesz żadnych urządzeń, by zrobić ten deser. Z podanych składników wychodzą dwie bardzo duże lub cztery mniejsze porcje puddingu z chia. Do puddingu użyłam jednego, ale bardzo dużego owocu mango.
Pudding chia z mango i serkiem mascarpone to super pomysł na deser na Walentynki. Bardzo często sięgamy po desery z truskawkami, jednak w lutym warto pomyśleć o owocach, które najlepiej sprawdzają się zimą. Mango jest jednym z takich idealnych owoców.
Pudding chia z mango i mascarpone
Do miseczki wlej szklankę mleka krowiego. Chodzi o szklankę o pojemności 250 ml. Jeśli nie masz lub nie możesz użyć mleka krowiego, to do tego deseru polecam Ci użyć mleka/napoju migdałowego lub kokosowego. Mleko może być lekko ciepłe. Wówczas pudding zgęstnieje trochę szybciej. Możesz też użyć zimnego mleka. Nasiona chia i tak napęcznieją.. to tylko kwestia czasu.
Do miseczki wsyp cztery płaskie łyżki nasion chia. Z tej ilości nasion szałwii hiszpańskiej wyjdzie gęsty pudding. Jeśli wolisz rzadsze desery, to daj trzy łyżki nasion chia. Całość wymieszaj i odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. Polecam szykować tę mieszankę wieczorem i deser kończyć szykować następnego dnia rano.
W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy zamieszać pudding. Ponieważ mieszanie nasion z mlekiem nie zajmie Ci dłużej niż minutę, to warto zalać nasiona rano, by po południu już tylko udekorować gotowy deser z chia.
Na zdjęciu poniżej mleko z nasionami chia po sześciu godzinach pęcznienia w lodówce.
W osobnej miseczce umieść 150 gramów serka mascarpone. Dodaj do niego dwie łyżeczki cukru waniliowego. Zobacz jak ja robię swój cukier waniliowy. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego, to możesz użyć zwykłego cukru i dodać pastę lub ekstrakt z wanilii lub też użyć cukru wanilinowego.
Serek mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem. Możesz użyć miksera lub blendera ręcznego, by przyspieszyć rozpuszczenie cukru w serku.
Słodkie mascarpone z wanilią dodaj do napęczniałych nasion chia z mlekiem i dobrze wymieszaj. Tym razem nie wolno już użyć miksera oraz blendera, by nie rozdrabniać nasion chia.
Owoc mango umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obierz. Jak obrać mango? Zazwyczaj odcinam dwa boki owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki. Następnie wydrążam łyżką miąższ z odciętych boków lub też nadkrawam przy pomocy ostrego nożyka szatkownicę. Obieram pozostałe fragmenty przy pestce i odkrawam resztki miąższu.
Część miąższu pokrój w kostkę oraz podłużne dzwonka a część zblenduj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Po zmiksowaniu na ostrzach mogą się zbierać włókna z miąższu. Należy je wyrzucić i umyć ostrze. Dzięki temu pulpa jest jeszcze gładsza. Możesz też użyć gotowej pulpy z mango z puszki.
Na dno pucharków rozłóż po równo cały pudding chia z mascarpone.
Na pudding wylej lub wyłóż ostrożnie pulpę z mango. Postaraj się nie zabrudzić rantów owocami, by pudding chia pięknie i estetycznie się prezentował. Na koniec jeszcze pyszna dekoracja z kawałków owocu mango i pudding chia z mango i mascarpone jest już gotowy do podania.
Gotowy pudding możesz trzymać w lodówce nawet do dwóch dni przed podaniem go gościom. Warto więc przygotować go wcześniej, by mieć czas na szykowanie innych dań. Z podanych przeze mnie składników otrzymasz umiarkowanie słodki deser. Jeśli lubisz słodsze puddingi, to możesz dodać więcej cukru. A latem koniecznie zrób pudding jagodowy z chia.
Smacznego!