Pudding chia z mango

Pudding chia z mango

Pudding chia z mango i mascarpone to jeden z moich ulubionych puddingów z nasionami chia. Przepis jest niezwykle prosty a sam deser szybki do zrobienia. To tylko kilka składników i 10 minut szykowania!

- to super prosty i piękny deser, który zachwyca każdego
- nasiona chia same pęcznieją po dodaniu ich do płynu
- wiesz, że to tylko 10 minut szykowania składników?

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pęcznienia chia: 6 godzin
Ilość porcji: 750 g deseru

Kalorie: 170 w 100 g deseru
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 4 płaskie łyżki nasion chia
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 duże mango - 500 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do zrobienia musu/pulpy z mango do puddingu potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. Jeśli używasz gotowej pulpy z mango z puszki, to nie potrzebujesz żadnych urządzeń, by zrobić ten deser. Z podanych składników wychodzą dwie bardzo duże lub cztery mniejsze porcje puddingu z chia. Do puddingu użyłam jednego, ale bardzo dużego owocu mango. 

Pudding chia z mango i serkiem mascarpone to super pomysł na deser na Walentynki. Bardzo często sięgamy po desery z truskawkami, jednak w lutym warto pomyśleć o owocach, które najlepiej sprawdzają się zimą. Mango jest jednym z takich idealnych owoców. 

Pudding chia z mango, 1

Pudding chia z mango i mascarpone

Do miseczki wlej szklankę mleka krowiego. Chodzi o szklankę o pojemności 250 ml. Jeśli nie masz lub nie możesz użyć mleka krowiego, to do tego deseru polecam Ci użyć mleka/napoju migdałowego lub kokosowego. Mleko może być lekko ciepłe. Wówczas pudding zgęstnieje trochę szybciej. Możesz też użyć zimnego mleka. Nasiona chia i tak napęcznieją.. to tylko kwestia czasu.

Do miseczki wsyp cztery płaskie łyżki nasion chia. Z tej ilości nasion szałwii hiszpańskiej wyjdzie gęsty pudding. Jeśli wolisz rzadsze desery, to daj trzy łyżki nasion chia. Całość wymieszaj i odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. Polecam szykować tę mieszankę wieczorem i deser kończyć szykować następnego dnia rano. 

Pudding chia z mango, 2

W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy zamieszać pudding. Ponieważ mieszanie nasion z mlekiem nie zajmie Ci dłużej niż minutę, to warto zalać nasiona rano, by po południu już tylko udekorować gotowy deser z chia.

Na zdjęciu poniżej mleko z nasionami chia po sześciu godzinach pęcznienia w lodówce. 
Pudding chia z mango, 3

W osobnej miseczce umieść 150 gramów serka mascarpone. Dodaj do niego dwie łyżeczki cukru waniliowego. Zobacz jak ja robię swój cukier waniliowy. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego, to możesz użyć zwykłego cukru i dodać pastę lub ekstrakt z wanilii lub też użyć cukru wanilinowego. 

Serek mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem. Możesz użyć miksera lub blendera ręcznego, by przyspieszyć rozpuszczenie cukru w serku. 
Pudding chia z mango, 4

Słodkie mascarpone z wanilią dodaj do napęczniałych nasion chia z mlekiem i dobrze wymieszaj. Tym razem nie wolno już użyć miksera oraz blendera, by nie rozdrabniać nasion chia.
Pudding chia z mango, 5

Pudding chia z mango, 6

Owoc mango umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obierz. Jak obrać mango? Zazwyczaj odcinam dwa boki owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki. Następnie wydrążam łyżką miąższ z odciętych boków lub też nadkrawam przy pomocy ostrego nożyka szatkownicę. Obieram pozostałe fragmenty przy pestce i odkrawam resztki miąższu.

Część miąższu pokrój w kostkę oraz podłużne dzwonka a część zblenduj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Po zmiksowaniu na ostrzach mogą się zbierać włókna z miąższu. Należy je wyrzucić i umyć ostrze. Dzięki temu pulpa jest jeszcze gładsza. Możesz też użyć gotowej pulpy z mango z puszki. 
Pudding chia z mango, 7

Na dno pucharków rozłóż po równo cały pudding chia z mascarpone. 
Pudding chia z mango, 8

Na pudding wylej lub wyłóż ostrożnie pulpę z mango. Postaraj się nie zabrudzić rantów owocami, by pudding chia pięknie i estetycznie się prezentował. Na koniec jeszcze pyszna dekoracja z kawałków owocu mango i pudding chia z mango i mascarpone jest już gotowy do podania. 
Pudding chia z mango, 9

Pudding chia z mango, 10

Gotowy pudding możesz trzymać w lodówce nawet do dwóch dni przed podaniem go gościom. Warto więc przygotować go wcześniej, by mieć czas na szykowanie innych dań. Z podanych przeze mnie składników otrzymasz umiarkowanie słodki deser. Jeśli lubisz słodsze puddingi, to możesz dodać więcej cukru. A latem koniecznie zrób pudding jagodowy z chia
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (121 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-02-15 09:20
Przepyszny deser. Mój mąż się zajadał i nie spodziewaliśmy się, że będzie tak pyszny, polecam. 👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-02-15 10:19
A to moja wersja puddingu chia z mango :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pyszna Gosiu!
2019-02-15 16:08
A to moja wersja
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przepysznie Danusiu! Dziękuję za zdjęcie ❤️
2019-11-02 18:51
Super, zabieram pomysł do mojej restauracji👍🙂😍
2019-02-17 09:33
Również smaczna wersja 😉✔️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ile warstw.. super!
2019-02-18 16:33
Przepis bardzo prosty 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dzięki Aniu 🙂
2019-02-19 09:49
Aniu co prawda nie prezentuje się tak pięknie jak Twój ale w smaku MEGA PYSZNY -dzięki za kolejny przepis !!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2019-02-23 15:22
Przepis super, ja zamiast mango dałam brzoskwinie, a zamiast musu galaretkę... no niestety nie miałam pod ręką wszystkich składników, ale jest pyszne no i prezentuje się dość efektownie ;) uwielbiam Pani stronę ;)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-23 15:32
Super Alicjo! Brawo za kreatywność. Twoje puddingi wyglądają super apetycznie 🙂🙂
2019-03-02 18:14
Obłędnie pyszne
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-03-08 14:03
Dziś wykonałam ten deser. Prezentuje się bardzo dobrze i tak samo smakuje :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️❤️
2019-05-01 09:44
Wyszedł przepyszny :) z brzoskwinkami :) pozdrawiam Aniu
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-05-06 12:29
Przepyszny 😍 Bardzo łatwy do zrobienia
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne są!😍
2019-05-16 20:16
Chciałam zapytać czemu mus z mango "wpadł" mi właściwie do mleka z chia? Na zdjęciach warstwa musu pięknie układa się nad warstwa białą, nie wpada do środka. Jak to robicie?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-17 17:35
Być może chia potrzebowały więcej czasu, by napuchnąć. A może dałaś ich trochę za mało?
2019-06-09 09:48
Mini deser z hia też pyszny wyżej w wersji maxi
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-06-09 09:49
Pudding chia z mango.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo!👍
2019-07-13 10:15
Zrobilam w wersji z borówka amerykańska
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super😀
2019-07-15 20:14
Czy mleko krowie tzn takie uht? :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.
2019-07-16 11:58
Dziękuję!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-07-22 17:51
Super pomysł na deser! Dzięki za przepis :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo Kaju!🙂
2019-07-24 10:04
Polecam serdecznie ,szybki ,prosty deser 👌👍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Widzę brzoskwinki 😀
2019-07-24 10:47
Pychota w moim wykonaniu 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudo!❤️
2019-07-27 18:56
👍 pyszny ten deser i wyszedł za pierwszym razem. Super pomysł
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jak cudnie!🙂
2019-08-02 22:05
Ten deser to strzał w dziesiątkę. Przepyszny. Polecam bardzo , bardzo 😊👌👍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥👍❤️
2019-09-08 21:25
Hit! Deser pyszny. Delikatny ale wyrazisty. Można się bawić z warstwami i łączyć różne owoce. Tutaj akurat na górę dałam jeszcze ananasa, ale testowane były już przeróżne wersje: banany, brzoskwinie, wiśnie, jeżyny... Wszystko wyszło super 😊
Pudding raz dodałam na wierzch do galaretki wiśniowej (przepis na galaretkę z Pani strony) i też bomba 😉
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny deser!!!🔥
2019-09-09 20:59
Bardzo dobry z mango
Muszę zrobić z innymi owocami
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pyszny!👌
2019-11-07 18:20
A to mój z musem bananowym malinami super 👏️👌👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jak pięknie!
Reklama

Pudding chia z mango

Przepyszny i bardzo prosty do zrobienia pudding chia z mango i mascarpone. To chyba mój ulubiony deser z chia. Domowy pudding z chia z owocem mango najlepiej jest szykować zimą. Możesz też zakupić pulpę z mango w puszce i robić ten pyszny deser chia z mango i mascarpone przez cały rok! Przygootwanie puddingu z chia jest super proste. Wystarczy wymieszać nasiona szałwii hiszpańskiej - chia z dowolnym płynem i poczeka aż nasionka napęcznieją. Deser chia gęstnieje a nasionka rozkosznie puchną. Zazwyczaj sięgam po mango świeże, ponieważ lubię zblendować część owocu mango a część pokroić w kostki i paski i udekorować takim owocem górę deseru. 

Pudding z chia i mascarpone

Pudding chia możesz przygotować na bazie mleka krowiego, owczego lub koziego. Jeśli nie używasz mleka pochodzenia zwierzęcego, to polecam Ci napój migdałowy, sojowy, czy kokosowy. Zazwyczaj do jednej szklanki napoju wlewamy trzy do czterech płaskich łyżek nasion chia. Nasiona chia powinny pęcznieć w płynie przez minimum cztery godziny. Po szczęściu godzinach spędzonych w lodówce deser jest zawsze gotowy do podania i zjedzenia. Zobacz koniecznie mój koktajl z mango oraz instrukcję jak obrać mango. Moje inne przepisy kulinarne to również domowe obiady, sałatki czy też pyszne ciasta i serniki. Bardzo dobry jest też pudding czekoladowy z chia