Tiramisu w pucharku

Tiramisu w pucharku

Zapraszam po przepis na najpyszniejsze Tiramisu w pucharku. Deser nie tylko pięknie się prezentuje, ale i wspaniale smakuje. Do tego jest naprawdę prosty w przygotowaniu. 

- idealny na Walentynki
- dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku 
- w opisie również wersja na krem bez użycia jajek

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia deseru: 3 godziny
Liczba porcji: 2 pucharki po 350 ml

Kaloryczność kcal: 830 w 1 dużym pucharku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 9 podłużnych biszkoptów - około 85 g
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml parzonej kawy espresso*
  • 30 ml likieru Amaretto lub wina Marsala
  • 1 duże jajko i jedno żółtko - białko i żółtka osobno
  • 30 g cukru pudru - 3 płaskie łyżki
  • 3 płaskie łyżki kakao - około 30 g

Tiramisu w pucharku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pucharki do tiramisu: 2 sztuki po 350 ml każda. 
Serek mascarpone oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

*100 ml włoskiego espresso = 4 x espresso po 25 ml. Każde parzone z 7 gramów ziaren kawy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa duże desery Tiramisu w pucharku. Zanim zaczniesz szykować Tiramisu w pucharkach, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Tiramisu w pucharku, 1

Tiramisu w pucharku, 2

Tiramisu w pucharkach przepis

Na początku zaparz około 100 ml kawy espresso. U mnie było to 100 ml włoskiego espresso szykowane z 4 espresso po 25 ml każde. Jedna kawa parzona z 7 gramów świeżo mielonych ziaren kawy. Do przestudzonej kawy wlej około 30-40 ml likieru Amaretto lub Frangelico. Może być też wino Marsala lub ewentualnie likier Luxardo Maraschino a nawet rum, brandy, czy Bailey's. Całość wymieszaj i odstaw. 

Tiramisu w pucharku to deser bez pieczenia. Używamy zatem dowolnych pucharków lub ładniejszych szklanek bez nadruku. U mnie były to 2 pucharki o pojemności 350 ml każdy. Jeśli chodzi o biszkopty, to używam zazwyczaj biszkoptów podłużnych lady fingers marki Andante. Są idealnie twarde i nie zwierają posypki z cukru za którą osobiście nie przepadam. W paczce znajdują się 24 biszkopty, zaś do tego przepisu użyłam tym razem łącznie 9 sztuk. Gorąco polecam również biszkopty Savoiardi oraz Matilde Vicenzi Vicenzovo il Savoiardo. Trochę trudniej je dostać, ale też są świetne. 

Gdy kawa z likierem się studzi, a biszkopty są już wybrane, pora na krem. Jajka umieść na sitku metalowym w zlewie i "przelej" krótko wrzątkiem z czajnika, a następnie bardzo dokładnie oddziel żółtka od białek. Miałam jajka z dużymi żółtkami, które ważyły łącznie około 45 gramów (dwa żółtka). Białko z jednego jajka ważyło trochę ponad 30 gramów. (Białko z drugiego jajka można zamrozić albo upiec kokosanki, czy mini bezy). 

Białko odłóż do osobnej miski, zaś dwa żółtka umieść w metalowej lub w szklanej misce. Do żółtek wsyp 30 gramów cukru pudru. Miskę umieść na garnuszku do 1/3 wypełnionym wrzątkiem. Dno miseczki nie powinno dotykać do wody, za to ma być na tyle szerokie, by można je było umieścić "na garnku" (co widać na zdjęciu poniżej). Garnek z wodą i miską z żółtkami i cukrem pudrem umieść na płycie kuchennej. Ustaw taką moc palnika, by woda w garnku tylko lekko wrzała. Cały czas ubijaj żółtka z cukrem np. przy pomocy rózgi lub miksera ręcznego. Po 2-3 minutach ubijania na parze, możesz zdjąć miseczkę z garnka i ubijać całość jeszcze 2-3 minuty, aż żółtka z cukrem połączą ich w idealny, jasny krem. 

Tiramisu w pucharku, 3

Do kremu dodaj sporą łyżkę serka mascarpone (u mnie jest to zazwyczaj Piątnica lub Galbani) i znów miksuj całość przez chwilę. Dodawaj tak stopniowo serek mascarpone, aż wmiksujesz całe 250 gramów serka. Powstanie Ci jednolita, bardzo gęsta masa. 
Tiramisu w pucharku, 4

Tiramisu w pucharku, 5

W osobnym naczyniu (najlepiej szklanym) ubij na sztywno same białko. Zacznij od małych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Gdy białko zacznie zamieniać się w pianę, możesz dodać do niego szczyptę kwaśnego winianu potasu (cream of tartare), dzięki któremu ubita piana będzie dłużej stabilna. Białko miksuj z wyczuciem tak długo, aż zrobi się idealnie sztywne, ale nie dłużej niż jest to potrzebne. Nie podam dokładnego czasu, ponieważ jest to zależne i od obrotów miksera, od samego białka, jego świeżości oraz temperatury. Jeśli białko będzie miksowane za długo, to ponownie zacznie wracać do płynnej konsystencji. 

Ubite na sztywno białko zacznij dodawać stopniowo do gęstego kremu z mascarpone. Mieszaj całość delikatnie i powoli przy pomocy szpatułki. 

Porada: Jeśli chcesz przygotować Tiramisu w pucharku bez jajek, to polecam mój przepis na krem do tortu, gdzie serek mascarpone łączę ze śmietanką. Stosujesz dokładnie takie same proporcje składników, jakie podałam w przepisie na krem. 

Tiramisu w pucharku, 6

Przygotuj dwa pucharki lub też dwie szklanki o pojemności około 350 ml każda. Biszkopty zanurzaj w przestudzonej kawie z likierem na dwie sekundy liczone już od momentu zanurzenia. Nasączony biszkopt łam na pół. Obie połówki układaj obok siebie na dnie pucharka. Zatem na dno daję tylko po jednym biszkopcie przełamanym na pół. 
Tiramisu w pucharku, 7

Kolej na pierwszą warstwę kremu. Krem można nakładać łyżką lub (tak jak ja) przy pomocy worka cukierniczego z większym otworem. Warstwę kremu przykryj odrobiną kakao np. przez małe sitko (klasyczne ciemne kakao w proszku).
Tiramisu w pucharku, 8

Kolejno wykładam kolejne połówki namoczonych biszkoptów.
Tiramisu w pucharku, 9

Znów warstwa kremu, kakao i jeszcze po dwa przełamane biszkopty. 
Tiramisu w pucharku, 10

Na samą górę daję resztę kremu. Delikatnie ugniatam krem spodem łyżki, by dotarł we wszystkie zakamarki. Pucharki z Tiramisu odłóż do lodówki, do schłodzenia na minimum trzy godziny. Po wyjęciu z lodówki Tiramisu w pucharkach oprósz kakao i udekoruj np. listkami mięty lub melisy oraz ewentualnie owocami (malina, truskawka, lub kilka borówek). Tiramisu w pucharku podajemy zawsze schłodzone np. do kawy. Jeśli nie masz kakao, to możesz ewentualnie oprószyć swoje Tiramisu w pucharku bardzo drobno startą gorzką czekoladą.

Tiramisu w pucharku, 11

Tiramisu w pucharku, 12

Wypróbuj też mój przepis mrożona kawa. Wiele wariantów do wyboru.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (107 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Tiramisu w pucharku

Tiramisu jest bardzo znanym deserem włoskim. Najbardziej podstawowy przepis na Tiramisu szykuje się w większej foremce i kroi porcje. Bardzo popularne i lubiane jest też tiramisu w szklance lub też w bardziej eleganckiej formie, czyli deser tiramisu w pucharkach. Domowe Tiramisu w pucharku może być nawet piękniejsze i bardziej apetyczne, niż te szykowane w dużej foremce. Z całą pewnością łatwiej jest podać takie Tiramisu w pucharku. W przypadku tiramisu w pucharku, czy też nawet tiramisu w szklance widać każdą warstwę deseru. Pucharki idealnie prezentują całą zawartość. Można zatem przygotować przepiękne tiramisu w pucharku na Walentynki lub też na inną okazję. Tiramisu w pucharkach znacznie łatwiej jest też przechowywać w lodówce. Do tego też Tiramisu w pucharku jest szykowane na jedną porcję, czyli dla jednej osoby. Każdy dostaje zatem swój deser tiramisu w pucharku. Pucharki, czy też szklanki nie muszą być takie same. Mogą być mniejsze lub też większe, by dostosować ilość tiramisu w pucharku do apetytu. 

Tiramisu w pucharkach

Podając tiramisu w pucharku można zaszaleć z dekoracją. Najbardziej podstawową dekoracją przy podawaniu Tiramisu w pucharku jest oprószenie całość od góry kakao lub też tartą czekoladą. Desery tiramisu w pucharkach można ozdabiać dodatkowo listami mięty lub melisy. Tiramisu w pucharku pięknie wygląda z dodatkiem owoców. Jedna malina, truskawka lub kilka borówek sprawią, że Twoje tiramisu w pucharku prezentuje się jeszcze ciekawiej. Jeśli wśród Czytelników mojego Bloga Kulinarnego Ania Gotuje są miłośnicy deserów w pucharku, to polecam mój ulubiony i bardzo prosty deser z truskawkami. Super prosty i pyszny jest też mus truskawkowy, który można też użyć jako jedna z warstw tortu. Domowe Tiramisu w pucharku jest prawie tak pyszne jak niesamowite creme brulee, które uwielbiam i również bardzo gorąco polecam szykować np. na romantyczną kolację lub na Walentynki. Tymczasem zapraszam po mój ulubiony przepis na Tiramisu w pucharku i życzę smacznego.