Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Deser na Halloween

Deser na Halloween

Koniecznie zobacz jak przygotować bardzo prosty, bardzo smaczny i niezwykle efektowny deser Halloween ze zwykłego budyniu, ciasteczek i kilku ozdób. Zapraszam po ten super przepis.

- 3 różne inspiracje
- budyń, ciasteczka i ozdoby
- super do robienia razem z dziećmi

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3 różne desery

Kaloryczność kcal: 160 w 1 porcji budyniu

Składniki na budyń na 3 porcje

  • 1 budyń czekoladowy bez cukru - około 40 g
  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego - 2 szklanki
  • 1 łyżeczka czarnego kakao lub szczypta czarnego barwnika - można pominąć
  • 2 łyżki cukru lub erytrolu albo stewii w proszku - do 20 g

Składniki na ozdoby Halloween

  • czarne ciasteczka typu Oreo lub Neo
  • żelki w kształcie robaków, duszków itp. stworków
  • kolorowe posypki w klimacie Halloween
  • domowej roboty figurki z masy cukrowej

Desery na Halloween

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności uwzględniłam tylko budyń, bez ciastek i innych ozdób. Z podanej ilości składników otrzymasz trzy desery. Zanim zaczniesz szykować swój deser Halloween, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Deser na Halloween, 1

Deser Halloween przepis

Przygotuj sobie trzy miseczki. Zalecam by były raczej małe, szklane (przezroczyste), szersze i niższe (do pojemności do 250 ml). W pierwszej kolejności ugotuj budyń. Przygotuj sobie 500 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego (dwie szklanki). Do garnka wlej większość mleka i wsyp dwie łyżki cukru (około połowę szklanki mleka zostaw do rozrobienia proszku budyniowego). Ustaw średnią moc palnika i zagotuj mleko, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by mleko tylko lekko mrugało.

Do szklanki do połowy wypełnionej mlekiem wsyp saszetkę budyniu czekoladowego bez cukru (może być sam lub z dodatkiem łyżeczki czarnego kakao lub szczypty czarnego barwnika). Mleko w szklance dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do wrzącego mleka w rondelku. Od razu zacznij mieszać całość łyżką lub rózgą kuchenną, aż do ponownego zagotowania się budyniu. Nie mieszaj budyniu zbyt gwałtownie, ale też nie za wolno. Gdy zgęstnieje i zacznie się gotować mieszaj go jeszcze powoli przez około 30 sekund, a następnie zdejmij z palnika. 

Od razu rozlej budyń do trzech miseczek Gotowy budyń odstaw na bok. 

Porady: Możesz też użyć budyniu z cukrem. Pomijasz cukier w składnikach. Do swojego budyniu dodałam nieco czarnego barwnika, ale nie jest to konieczne.

Deser na Halloween, 2

Deser ziemia z robakami

Przygotuj 2-3 czarne ciasteczka typu Oreo lub Neo (lub więcej). Usuń z nich biały krem. Połówki ciasteczek włóż do malaksera i zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Powstałą "ziemię" rozłóż na budyniu w wybranym naczynku. 

Kilka żelków w kształcie dłuższych robaków lekko wybrudź w piasku z ciasteczek i powtykaj w budyń. Ułóż je na różne sposoby. Niech jedne wystają, a inne leżą w naczynku. Dodatkowo możesz też dodać kilka czarnych cukrowych kulek (cukrowe ozdoby kupujesz wcześniej w sklepie).

Deser na Halloween, 3

Deser duszki na Halloween

Przygotuj 2-3 czarne ciasteczka typu Oreo lub Neo (lub więcej). Usuń z nich biały krem. Połówki ciasteczek włóż do malaksera i zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Powstałą "ziemię" rozłóż na budyniu w wybranym naczynku. 

Na jadalnym podłożu wyłóż duszki lub inne figurki wykonane z masy cukrowej. Mogą to być np. kostki, oczy, pajączki.. Rozsyp też mieszankę cukrowych posypek w klimacie Halloween. Możesz też wetknąć mały toper. Wystarczy wyciąć kształt np. strasznego drzewa z brokatowego, czarnego kartonu.

Deser na Halloween, 4

Grobowy deser Halloween

Przygotuj 2-3 czarne ciasteczka typu Oreo lub Neo (lub więcej). Usuń z nich biały krem. Połówki ciasteczek włóż do malaksera i zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Powstałą "ziemię" rozłóż na budyniu w wybranym naczynku. 

Na podłużnym, płaskim ciasteczku (można upiec je samodzielnie lub kupić) wykonaj napis R.I.P
Napis zrobisz z mieszanki cukru pudru, odrobiny wody i czarnego barwnika. Gdy "lukier" będzie odpowiednio gęsty umieść go w jednorazowym woreczku lub w zwykłym, małym woreczku strunowym. Odetnij malutki otworek przy jednym z końców i wykonaj napis. Ciastko wetknij w budyń z "piaskiem".

Obok umieść malutkie kwiatki (u mnie wrzosy) oraz cukrową posypkę i żelki. Jeśli uda Ci się kupić ciemne żelki w kształcie czaszki, to będą idealne. Całość dopasuj kolorystycznie. 

Deser na Halloween, 5

Takie desery na Halloween można przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać je w lodówce. 

Bardzo ciekawym pomysłem jest też umieszczenie na "ziemi" z ciasteczek garści popcornu, który przed podaniem polewasz czerwonym lukrem. Sprawdzi się też polewa truskawkowa lub wiśniowa do deserów, a także gęsty syrop z odrobiną czerwonego barwnika. 

W takim deserze umieścisz też paluchy widźmy, bezowe duszki lub duże białe pianki typu marshmallow z narysowanymi buźkami (lukrem lub roztopioną czekoladą). 

Deser na Halloween, 6

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (67 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Deser Halloween

Halloween to nie tylko czas straszeń, ale także okazja do dzielenia się zabawą i radością z bliskimi. Szykowanie specjalnych deserów na ten magiczny czas może przynieść wiele korzyści. Po pierwsze wspólne szykowanie kreatywnych deserów w klimacie Halloween daje dużo radości całej rodzinie. Gotowanie to sztuka, a Halloween daje nieograniczone możliwości w zakresie kreatywności. Możemy stworzyć piękne, straszne, a jednocześnie smaczne desery na Halloween, które zachwycą wszystkich gości. Szykowanie deserów na Halloween to doskonała okazja do wspólnego czasu z rodziną i naprawdę świetna zabawa. Doskonałym pomysłem jest zorganizowanie rodzinnego spotkania, gdzie wszyscy mogą dodawać swoje ulubione składniki do deseru, czy też jadalne, straszne ozdoby. Halloween jest znane z nadmiaru cukrów i przetworzonych pokarmów. Istnieje jednak mnóstwo zdrowszych przepisów, które są równie smaczne. Korzystając z naturalnych składników, możemy stworzyć przekąski, które są nie tylko smaczne, ale również pożywne. Zamiast szykować ciężki krem pod deser Halloween możesz bowiem ugotować zwykły budyń, który udekorujesz potem np. duszkami, czy popcornem polanym syropem truskawkowym. Desery tematyczne na Halloween z pewnością dodadzą też uroku naszej imprezie. Mogą one tylko podkreślić straszny nastrój i sprawić, że wszyscy goście poczują magię tego wyjątkowego czasu. Przy pięknych dyniach i innych ozdobach domu będą się super prezentować. W wielu krajach pieczenie specjalnych ciast i deserów na Halloween jest tradycją, którą warto pielęgnować. Tak jak świąteczne pieczenie na Boże Narodzenie, Halloween ma swoje unikalne przepisy, które przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Na moim blogu znajdziecie szereg przepisów na straszne, ale smaczne desery, które z pewnością zachwycą waszych gości na Halloween! Przetestujcie je, a gwarantuję, że willa pełna duchów nigdy nie smakowała tak dobrze! Tymczasem na zapraszam po uniwersalny przepis na deser na Halloween, który zrobisz na bazie budyniu i czarnych ciasteczek.