Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pudding czekoladowy z chia

Pudding czekoladowy z chia

Pyszny, prosty i domowy czekoladowy pudding z chia. Możesz go podać zarówno jako danie na słodko np. na śniadanie oraz jako deser. To tylko kilka składników i niewiele pracy przy szykowaniu a efekt powalający.

- do podania na śniadanie lub jako deser
- super z kwaśnymi owocami lub dżemami
- bardzo ciekawy smak i faktura dania

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pęcznienia chia : 6 godzin
Liczba porcji: 300 g deseru - 2 porcje

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g puddingu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 szklanka mleka - 250 ml
  • 3 płaskie łyżki nasion chia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady - 50 g
  • garść malin lub dżem malinowy - 50 g
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia puddingu użyłam mleka krowiego pełnotłustego oraz czekolady gorzkiej 81 %. Możesz też użyć czekolady o mniejszej zawartości kakao.

Z podanej ilości składników otrzymasz około 300 puddingu czekoladowego z chia. Są to dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Pudding ma intensywny smak, więc można go też podzielić na malutkie porcje i podawać w słoiczkach o pojemności do 100 ml. Udekorowany owocami i płatkami startej czekolady wygląda bosko.

Pudding czekoladowy z chia, 1

Czekoladowy pudding z chia

Do naczynia wlej szklankę mleka krowiego. Chodzi o szklankę o pojemności 250 ml. Jeśli nie masz lub nie możesz użyć mleka krowiego, to do tego deseru polecam Ci użyć mleka/napoju migdałowego lub sojowego. Mleko może być lekko ciepłe. Wówczas pudding zgęstnieje trochę szybciej. Możesz też użyć zimnego mleka. Nasiona chia i tak napęcznieją.. to tylko kwestia czasu.

Do miseczki wsyp trzy płaskie łyżki nasion chia. Całość wymieszaj i odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. Polecam szykować tę mieszankę wieczorem i deser kończyć szykować następnego dnia rano. 

Pudding czekoladowy z chia, 2

W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy zamieszać pudding. Ponieważ mieszanie nasion z mlekiem nie zajmie Ci dłużej niż minutę, to warto zalać nasiona rano, by po południu już tylko dokończyć szykowanie puddingu. Na zdjęciu poniżej mleko z nasionami chia po sześciu godzinach pęcznienia w lodówce. Do puddingu dodaj dwie łyżeczki cukru waniliowego i zamieszaj całość. Zobacz jak szybko zrobić cukier waniliowy.
Pudding czekoladowy z chia, 3

Dobrej jakości czekoladę gorzką roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ja wybrałam czekoladę 81 %. Pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 gramów) połamałam na mniejsze kawałki i umieściłam w niewielkim garnuszku. Garnuszek włożyłam do większego garnka, do którego wcześniej nalałam trochę wody. Duży garnek umieściłam na palniku. Ustawiłam średnią moc. 

W taki sposób roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej. Nie zajmie Ci to dłużej niż kilka minut. Możesz od czasu do czasu zamieszać czekoladę.

Pudding czekoladowy z chia, 4

Rondelek z roztopioną czekoladą odstaw na kilka minut do przestudzenia. Po chwili wlej czekoladę do puddingu z chia. Całość dokładnie i powoli wymieszaj. Jeśli chcesz, by pudding miał bardzo intensywny, ciemny kolor i lubisz mocny smak gorzkiej czekolady, to możesz dodać jeszcze łyżkę dobrego kakao w proszku. 
Pudding czekoladowy z chia, 5

Pudding czekoladowy z chia przełóż do miseczek lub pucharków. Deser udekoruj świeżymi malinami lub dobrej jakości dżemem. Zamiast malin polecam czarna lub czerwone porzeczki oraz jagody leśne lub jeżyny. Poza sezonem możesz sięgnąć po dobrej jakości kwaśne dżemy zrobione z wcześniej wymieniowych owoców. Polecam Ci mój przepis na dżem porzeczkowy
Pudding czekoladowy z chia, 6

Pudding czekoladowy z chia, 7

Pudding posypałam jeszcze przed podaniem płatkami wyciętymi z czekolady.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (256 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pudding czekoladowy z chia

Chia suszone można przygotować na wiele sposobów. Domowe puddingi z chia to moje ulubione desery i dania na słodko z nasionami szałwii hiszpańskiej. Ponieważ wolę czekoladę gorzką od mlecznej, to mój pudding chia czekoladowy szykuję z czekolady gorzkiej 81 %. Zazwyczaj sięgam po mleko krowie pełnotłuste, ale śmiało można też zalać nasionka napojami orzechowymi, kokosowymi czy też sojowymi. Jeśli wolisz owocowe pudding, to polecam Ci mój pudding chia z mango, czyli najlepszy sposób na mango

Czekoladowy pudding chia

Mocno czekoladowy i bardzo intensywny pudding chia z gorzką czekoladą idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnych owoców. Wszystko zależy od pory roku, w której szykujesz pudding czekoladowy z chia. Latem warto sięgnąć po czarne lub czerwone porzeczki albo maliny lub jagody leśne. Zimą polecam domowe dżemy. Jeśli lubisz piec i gotować to mój Blog Kulinarny jest dla Ciebie. Przewinął się wcześniej mój pudding z mango, więc z pewnością warto też polecić coś równie pysznego. Koniecznie sprawdź mój przepis na koktajl z mango! Z czekoladowych pyszności zapraszam na najprostszy przepis na babeczki czekoladowe