Pudding czekoladowy z chia
Pyszny, prosty i domowy czekoladowy pudding z chia. Możesz go podać zarówno jako danie na słodko np. na śniadanie oraz jako deser. To tylko kilka składników i niewiele pracy przy szykowaniu a efekt powalający.
- do podania na śniadanie lub jako deser
- super z kwaśnymi owocami lub dżemami
- bardzo ciekawy smak i faktura dania
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pęcznienia chia : 6 godzin
Liczba porcji: 300 g deseru - 2 porcje
Kaloryczność kcal: 220 w 100 g puddingu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 3 płaskie łyżki nasion chia
- pół tabliczki gorzkiej czekolady - 50 g
- garść malin lub dżem malinowy - 50 g
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia puddingu użyłam mleka krowiego pełnotłustego oraz czekolady gorzkiej 81 %. Możesz też użyć czekolady o mniejszej zawartości kakao.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 300 puddingu czekoladowego z chia. Są to dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Pudding ma intensywny smak, więc można go też podzielić na malutkie porcje i podawać w słoiczkach o pojemności do 100 ml. Udekorowany owocami i płatkami startej czekolady wygląda bosko.
Czekoladowy pudding z chia
Do naczynia wlej szklankę mleka krowiego. Chodzi o szklankę o pojemności 250 ml. Jeśli nie masz lub nie możesz użyć mleka krowiego, to do tego deseru polecam Ci użyć mleka/napoju migdałowego lub sojowego. Mleko może być lekko ciepłe. Wówczas pudding zgęstnieje trochę szybciej. Możesz też użyć zimnego mleka. Nasiona chia i tak napęcznieją.. to tylko kwestia czasu.
Do miseczki wsyp trzy płaskie łyżki nasion chia. Całość wymieszaj i odłóż do lodówki na minimum sześć godzin. Polecam szykować tę mieszankę wieczorem i deser kończyć szykować następnego dnia rano.
W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy zamieszać pudding. Ponieważ mieszanie nasion z mlekiem nie zajmie Ci dłużej niż minutę, to warto zalać nasiona rano, by po południu już tylko dokończyć szykowanie puddingu. Na zdjęciu poniżej mleko z nasionami chia po sześciu godzinach pęcznienia w lodówce. Do puddingu dodaj dwie łyżeczki cukru waniliowego i zamieszaj całość. Zobacz jak szybko zrobić cukier waniliowy.
Dobrej jakości czekoladę gorzką roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ja wybrałam czekoladę 81 %. Pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 gramów) połamałam na mniejsze kawałki i umieściłam w niewielkim garnuszku. Garnuszek włożyłam do większego garnka, do którego wcześniej nalałam trochę wody. Duży garnek umieściłam na palniku. Ustawiłam średnią moc.
W taki sposób roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej. Nie zajmie Ci to dłużej niż kilka minut. Możesz od czasu do czasu zamieszać czekoladę.
Rondelek z roztopioną czekoladą odstaw na kilka minut do przestudzenia. Po chwili wlej czekoladę do puddingu z chia. Całość dokładnie i powoli wymieszaj. Jeśli chcesz, by pudding miał bardzo intensywny, ciemny kolor i lubisz mocny smak gorzkiej czekolady, to możesz dodać jeszcze łyżkę dobrego kakao w proszku.
Pudding czekoladowy z chia przełóż do miseczek lub pucharków. Deser udekoruj świeżymi malinami lub dobrej jakości dżemem. Zamiast malin polecam czarna lub czerwone porzeczki oraz jagody leśne lub jeżyny. Poza sezonem możesz sięgnąć po dobrej jakości kwaśne dżemy zrobione z wcześniej wymieniowych owoców. Polecam Ci mój przepis na dżem porzeczkowy.
Pudding posypałam jeszcze przed podaniem płatkami wyciętymi z czekolady.
Smacznego.