Smoothie bowl tropikalne
Tropikalne smoothie bowl to przepyszny, aksamitny deser lodowy, który zrobisz dosłownie w kilka minut. Przepis jest prosty, a smoothie bowl z mango, ananasem i bananem zachwyca smakiem i wyglądem.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: około 850 g - 4 małe porcje
Kaloryczność kcal: 70 w 100 g deseru
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 400 g mrożonego mango - 1 sztuka pokrojona w kostkę
- 160 g mrożonego ananasa z puszki - 4 pokrojone krążki
- 2 średnie banany - 200 g po obraniu
- 80 g mleczka kokosowego - 3 pełne łyżki
- dekoracja: plasterki bananów, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce
Smoothie bowl tropikalne
Przygotuj 400 gramów mrożonego mango (u mnie obrany owoc i pokrojony miąższ) oraz 160 gramów mrożonego ananasa z puszki (4 pokrojone krążki). Polecam pokroić je wcześniej drobniej i mrozić w woreczku do mrożenia lub w szklanym naczyniu. Ułatwi to późniejsze miksowanie ich na gładko w blenderze.
Zamrożone mango i ananasa oraz dwa dojrzałe banany (u mnie łącznie 200 gramów po obraniu) umieść w komorze wybranego naczynia. Wlej też trzy pełne łyżki mleczka kokosowego. Całość miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy lodowej. Użyłam mocnego blendera próżniowego wysokoobrotowego z opcją rozdrabniania i dobrymi ostrzami. Możesz też użyć popularnych wielofunkcyjnych robotów kuchennych z odpowiednią opcją miksowania.
Porada: Mleczko można zamienić na śmietankę kremówkę 30 %, ulubiony napój roślinny, lub nawet na sok odlany z puszki po krążkach ananasa.
Natychmiast po zmiksowaniu, lodowe smoothie z mango przełóż do miseczek, udekoruj np. plasterkami bananów, ananasem, wiórkami kokosowymi i kandyzowaną papają.
Porada: Do tego zestawu pasuje też musli lub zwykłe płatki kukurydziane albo granola.
Smacznego!