Koktajl z mango
Cudowny i super prosty do zrobienia koktajl z mango i innych owoców. To jeden z pyszniejszych przepisów na zimowy koktajl owocowy bez dodatku, mleka oraz cukru. Smakuje wspaniale i gasi pragnienie.. Polecam!
- tylko 4 składniki i kilka minut szykowania
- koktajl z mango, gruszek, banana i pomarańczy
- bez dodatku nabiału oraz cukru
- świetny i zdrowy napój na drugie śniadanie
Czas przygotowania: 10 minut
Czas miksowania: 2 minuty
Liczba porcji: 1200 ml koktajlu
Kaloryczność kcal: 75 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 2 dojrzałe owoce mango
- 1 średni banan
- 3 małe gruszki - 400 g
- 5 średnich pomarańczy
Koktajl z mango
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia koktajlu potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego oraz dowolnej wyciskarki do cytrusów. Z podanych składników wychodzi pięć porcji koktajlu.
Do koktajlu z mango żyłam dwóch, średniej wielkości owoców mango. Wybrałam dojrzałe owoce z soczystym miąższem. Jeden owoc ważył około 300 gramów. Jeśli chodzi o gruszki, to wybrałam soczystą odmianę o jasnym miąższu. Sięgnęłam po gruszki Rocha. Trzy małe gruszki ważyły łącznie 400 gramów. Wszystkie owoce przed użyciem dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Owocowy koktajl z mango szykuję najczęściej zimą. Polecam pić go na drugie śniadanie lub jako orzeźwiający i sycący napój na weekend.

Koktajl z mango przepis
Wybierz pachnące i dojrzałe owoce mango. Jak obrać mango? Zazwyczaj odcinam dwa boki owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki. Następnie wydrążam łyżką miąższ z odciętych boków lub najpierw nadkrawam przy pomocy ostrego nożyka szatkownicę. Obieram pozostałe fragmenty przy pestce i odkrawam resztki miąższu. Z dwóch średniej wielkości owoców mango wyszło mi 460 gramów miąższu.

Miąższ z mango miksuję osobno w pierwszej kolejności, by pozbyć się ewentualnych włókien z miąższu. Obrane owoce umieść w małym garnuszku lub kielichu miksera z opcją blendowania. Ja zazwyczaj miksuję miąższ przy pomocy ręcznego blendera typu żyrafa. Po zmiksowaniu na ostrzu zbierają się włókna z miąższu (nie zawsze). Należy je wyrzucić i umyć ostrze. Dzięki temu koktajl jest jeszcze gładszy. Możesz też użyć gotowej pulpy z mango z puszki.

Do koktajlu z mango bardzo pasują gruszki. Wybrałam odmianę o jasnym i soczystym miąższu. Gruszki Rocha są niewielkie. Użyłam trzech małych gruszek o łącznej wadze 400 gramów. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych wyszło mi 320 gramów gotowego do użycia owocu. Możesz też użyć innych gruszek. Wybierz dojrzałe i soczyste owoce. Polecam bardzo popularne gruszki Konferencja.

Pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Możesz użyć ręcznej wyciskarki do cytrusów lub maszyny elektrycznej. Z pięciu sztuk średniej wielkości pomarańczy powinno Ci wyjść około 1,5 szklanki soku, czyli około 375 ml. Sok przecedź, by do koktajlu nie dostały się pestki. Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy możesz zastąpić sokiem pomarańczowym z kartonu lub z butelki. Jeśli sok ma zbyt delikatny smak, to możesz dodać też dwie łyżki soku z cytryny.

W jednym naczyniu umieść zblendowaną pulpę z mango, obrane gruszki oraz średniej wielkości banana. Najlepszy będzie banan dojrzały, jednak nie przejrzały (nie czerniejący). Wlej również przygotowany sok z pomarańczy. Całość zmiksuj bardzo dokładnie w blenderze kielichowym lub przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.

Wyszło mi około 1200 ml napoju. Koktajl z mango ma konsystencję dobrze wymieszanego kefiru. Jeśli więc chcesz, by koktajl był rzadszy, to polecam dolać do niego wody lub więcej soku z pomarańczy. Do koktajlu możesz też dodać sok z jabłek oraz kilka kostek lodu.


Zapraszam też po cudowny przepis na mój sprawdzony mango lassi.
Smacznego.