Proste ciasto jogurtowe

Proste ciasto jogurtowe

W te wakacje więcej czasu poświęcam ogrodowi, więc częściej decyduję się na szybkie, proste ciasta do herbaty. Jogurtowe, które zawsze się udaje. Zapraszam do pieczenia :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: tortownica 20 cm

Składniki:
  • 4 jajka (średnie)
  • pół szklanki oleju
  • 350 g mąki pszennej tortowej - 2 niepełne szklanki
  • 150 g cukru - pół szklanki
  • 270 g jogurtu naturalnego - niecała szklanka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jogurt i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka umyj i oddziel białka od żółtek.
Cukier oraz żółtka umieść razem w misce i ubijaj 5 minut mikserem na gładką masę. Dodaj olej i jogurt i jeszcze chwilę miksuj. 

Białka ubij na sztywno w osobnym, szklanym naczyniu.

Białka dodaj do masy z cukrem i lekko zamieszaj szpatułką. Powoli przesiewaj do miski również mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do formy wysmarowanej olejem i umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto piecz pełną godzinę. 

Proste ciasto jogurtowe, 1

Proste ciasto jogurtowe, 2

Do surowego ciasta możesz dodać również  płaską łyżeczkę dowolnego aromatu do ciast, bądź po wylaniu do formy posypać startą skórką z pomarańczy, cytryny, czy też limonki.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (57 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷