Kruszonka do ciasta

Kruszonka do ciasta

Idealna kruszonka do ciasta składa się z grudek o różnej fakturze. Mój przepis na prostą kruszonkę jest bardzo uniwersalny. Jest to kruszonka do ciast drożdżowych, do szarlotek, ciast ucieranych i kruchych. 

Czytaj dalej, a dowiesz się jakiego cukru najlepiej użyć do zrobienia kruszonki. Dowiesz się także co jeszcze można dodać do ciasta na kruszonkę, by wzbogacić jej smak oraz jak najlepiej mieszać składniki na domową kruszonkę. 

Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 350 g kruszonki

Kalorie: 465 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Domowa kruszonka na cieście jest jak wisienka na torcie. Kruszonka sprawia, że ciasto wygląda i smakuje ciekawiej. Słodycz kruszonki neutralizuje często kwaśny smak owoców dodanych do ciasta. Chrupiąca struktura sprawia zaś, że ciasto smakuje cudownie.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta:

Na czysty i suchy blat, dużą deskę lub stopnicę przesiej mąkę pszenną. Może to być mąka pszenna tortowa typ. 450, jeśli szykujesz ciasta ucierane i biszkoptowe oraz kruche. Wybierz mąkę pszenną wrocławską typ. 500 jeśli planujesz ciasto drożdżowe. Mąka krupczatka typ. 500 wymieszana z dowolną mąką pszenną sprawdzi się idealnie jeśli pieczesz ciasto kruche. 150 gramów mąki pszennej to niepełna szklanka pojemności 250 ml (około 4/5 szklanki).

Na mąkę wysyp cukier. Do kruszonki polecam użyć zwykły cukier, który zazwyczaj ma średnią rafinadę. Możesz jednak użyć też mieszanki cukru zwykłego z cukrem drobnym lub cukru zwykłego lub drobnego z cukrem o grubej rafinadzie. Kruszonka z dodatkiem cukru o grubej rafinadzie będzie mniej stabilna. Cukier będzie też bardziej wyczuwalny pod zębami podczas jedzenia. Jeśli planujesz użyć połowy cukru o grubej rafinadzie, to polecam dać do kruszonki o jedną łyżkę masła więcej. 100 gramów cukru, to pół szklanki o pojemności 250 ml. 

Na koniec dodaj też masło. Sto gramów masła to równo pół kostki o wadze 200 gramów. Masło może być prosto z lodówki. Dla ułatwienia mieszania składników możesz je pokroić w kostkę. 

Kruszonka do ciasta, 1

Składniki na kruszonkę łączę zazwyczaj dłońmi. Nie przepadam za narzędziami do szykowania kruszonki. Lubię czuć w palcach, jak masło łączy się z mąką i cukrem. Obiema dłońmi rozcieraj składniki. Łączenie ich w jednolite ciasto powinno zająć chwilę. Można na początku kroić wszystko nożem, by nie ocieplać masła. Nie jest to jednak według mnie konieczne. 

Kawałek ciasta wzięty w dłoń i ściśnięty powinien połączyć się w jednolitą grudę. Nie musi być stabilny, jednak nie może być tak, że mąka przesypuje się między palcami. 

Do kruszonki możesz też dodać:
- odrobinę tartej skórki z cytryny lub pomarańczy
- 2 krople aromatu waniliowego lub innego np. śmietankowego
- małą saszetkę cukru wanilinowego lub prawdziwą wanilię

Kruszonka do ciasta, 2

Jeśli wolisz, by kruszonka była bardziej zwarta i tworzyła bardziej jednolite i większe grudki, to jest to ostatni moment na to, by dodać jeszcze jedną łyżkę masła. Dla mnie jest to jednak struktura idealna. Kruszonkę można śmiało odłożyć na kilka godzin do lodówki, jeśli nie jest potrzebna od razu. 

Taka ilość kruszonki wystarczy do wyłożenia na ciasto z użyciem dużej keksówki, tortownicy o średnicy 26-28 cm lub formy o wymiarach 20/35 cm. Ta kruszonka będzie smakowała cudownie z ciastami z dodatkiem owoców. Możesz ją zapiec w przepisie na proste ciasto jogurtowe z truskawkami.
Kruszonka do ciasta, 3

Mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem zrobiłam własnie z tą pyszną kruszonką.
Kruszonka do ciasta, 4

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (140 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-05-15 17:47
Osobiście używam mąki krupczatki. Spróbujcie kiedyś 🙂
2018-05-16 09:48
Dzień dobry P.Aniu!!! Moje serce cieszy sie gdy widzę Panią i czytam Pani mądrości. Pani Aniu mam pytanie dot.kruszonki.Jestem bowiem cukrzykiem.Czy mozna do kruszonki użyć zamienniki cukru typu Ksylitol? Moze Pani sie orientuje❤️❤️❤️❤️❤️❤️🍓🍓🍓🍓🍓🍓
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-16 10:55
Bardzo mi miło 🙂 Tak, możesz użyć ksylitolu. Musisz dać go jednak mniej niż cukru... do 70 gramów. Mąkę pszenną możesz wymieszać pół na pół z gryczaną. 🌼
2018-09-26 15:51
😀👏️Pyszne...
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👌👍
2018-10-07 10:44
Pani Aniu, być może radzi sobie Pani świetnie w kuchni ale , jeśli ma Pani dzieci, proszę nie pomagać im w matematyce. 4/5 z 250g to 200g i boję się, że tak już zostanie. Nie bacząc na Pani wysiłki. A poza tym wyrazy sympatii.
2019-06-01 14:08
Pan Marek wyjątkowo uszczyplipy chyba celo chce obrazić Panią Anię a jednak nie wyszło i dał popis swojej inteligencji i znajomości matematyki 😂😂😂 panie Marku proszę nie uczyć nikogo zasad matematyki bo słabo w tej dziedzinie i raczej już tak zostanie 😂😂
2018-10-07 10:51
Gdyby postanowiła Pani dalej zgłębiać tajniki matematyki, to na początek podpowiem Pani, że 150g to 3/5 z 250g. Życzę wielu wrażeń w kolejnych odkryciach.
2018-10-07 11:07
Panie Marku, Pani Ania podała składniki poprawnie.
4/5 szklanki o objętości 250 ml to około 140-150 gramów mąki pszennej.

Uczy Pan innych matematyki, a sam myli objętość z wagą 😂
2018-10-12 14:06
Panie Marku, z całym szacunkiem dla Pana ale czytanie ze zrozumieniem się kłania... Pani Ania przelicza miary mililitrowe na gramowe i odwrotnie. Szklanka o pojemności 250 ml mieści w sobie ok 150-170 gram mąki pszennej, 180-200 gram cukru kryształu. Każdy składnik ma swoją określoną wilgotność (suchość jak kto woli) i w związku z tym swoją również określoną wagę. Tylko płyn typu woda czy mleko w szklance o pojemności 250 ml ma wagę 250 g. "I tak już zostanie. Nie bacząc na Pana wysiłki". W przepisie nie ma ani jednego błędu, a powtórka z matematyki przyda się Panu a nie Pani Ani. "Życzę wielu wrażeń w kolejnych odkryciach".
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-01-09 23:37
zyje na emigracji od 36 lat, I choc jestem zonaty to sam musze gotowac . Zona z Ameriki Lacinskiej . Osobiscie troche gotuje po polsku jesli chce cos dobrego zjesc. Schabowy , najczesciej z ziemniakami I jakies warzywo, bo to najlatwiej. Od kilku miesiecy znalazlem Anie, I teraz juz nic wiecej nie potrzebuje , robie wiele rzeczy z jej przepisow , ponadto slodkie wypieki ma wspaniale . teraz juz wiecej nie szukam , wchodze do domu "Ani" I ona ma wszystkie Polskie smakolyki co potrzebuje. Dzieki Ci Aniu ze Cie spotkalem , nie wiem co bym bez Ciebie zrobil , pewnie codziennie tacos, burritos , tortillas, I frijoles.Jeszcze raz dzieki ze jestes. Kochama Anie !!!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-10 10:42
Bardzo, bardzo mi miło.. to super, że wybrałeś akurat mój Blog kulinarny. Życzę Ci samych udanych wypieków.. i tych słodkich i tych słonych. Pozdrawiam gorąco Ciebie i Żonę 🙂🙂
2019-03-30 05:31
ANDRZEJ !!Moze ty sasiad jestes ? Witaj w zachodniej Kanadzie..w Edmonton..i tez dokladnie 36 lat..a mam 73 lata..do przepisow Ani tez czesto zagladam.. Kuchnie serwowana przez Twoja zone bo dla mnie wakacje to Meksyk ,Kuba lub Panama..prosze pozdrowic Zone..nalesniki czasem robisz ? Ja wymyslilem nalesniki na piwie..jajko maka odrobina soli jasne piwo.Olej dodaje do ciasta..a potem tylko jedma kropla oleju pod pierwszy nalesnik..miksuje wszystko odstawiam zeby sie ciasto odpowietrzylo..i smaze..ile czego ? Moja mama by mnie zabila gdyby widziala ze cos mierze czy waze..na 2 litrowy dzbanek w ktorym miksuje daje 2/3 cale jajka jedno piwo i potem maki tyle zeby mozna bylo to wylewac na patelnie..ot i wszystko..smacznego !! Acha oleju okolo 1/4 szklanki..
2019-01-19 10:32
Najlepszy przepis na kruszonkę😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-03-22 20:00
Pani Aniu,zamierzam upiec Ciasto na maślance w/g Pani przepisu,prosze mi powiedzieć co moge dać na wierzch zamiast kruszonki??/pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-23 09:12
Elu, możesz ułożyć owoce pokrojone w drobną kostkę lub plasterki: maliny, jagody i borówki (w całości), truskawki w kostkę. Możesz też oprószyć ciasto cukrem pudrem lub dać lukier cytrynowy 🙂 Lukier i cukier puder dajesz już po upieczeniu i przestudzeniu ciasta. Owoce dajesz na wierzch przed umieszczeniem ciasta w piekarniku.
2019-03-30 19:11
Jakie to smutne, że w dzisiejszych czasach trzeba wrzucać przepis na kruszonkę i zwykłe ciasto drożdżowe. Ja mam to "w genach". Nauczył mnie mój ojciec. Pozdrawiam,
Łukasz
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo🙂
2019-05-29 19:46
Rewelacyjna kruszonka! Smak i zapach dzieciństwa😀😀😀Polecam i bardzo dziękuję za przepis😘😘😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️🔥
2019-06-01 14:05
Czy zamiast masła może być margaryna?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak👍
Reklama

Przepis na kruszonkę

Idealna kruszonka powinna zawsze po wzięciu jej fragmentów w dłonie stworzyć jeden kawałek. Nie musi być on stabilny, jednak ciasto powinno się skleić. Najlepsza kruszonka zawsze wychodzi z prawdziwego masła. Według mnie margaryna sprawi, że kruszonka nie będzie miała tego pięknego zapachu i super smaku. Moja kruszonka jest bardzo uniwersalna. Jest to kruszonka do szarlotki, do ciasta drożdżowego z rabarbarem, do ciast kruchych oraz ciast ucieranych. Kruszonka przepis na szklanki oraz na gramy, bo nie każdy ma wagę w domu. Podawanie proporcji składników na szklanki oraz w gramach daje Czytelnikom pełniejszy obraz ilości podawanych składników. 

Jak zrobić kruszonkę

Prosta kruszonka do ciasta składa się z mąki, cukru oraz masła. Do kruszonki do ciasta można też dodać wanilię oraz ulubione aromaty smakowe. Moja kruszonka do dowolnego ciasta ma strukturę, która nie jest ani za sypka ani za tłusta. Bardzo bowiem ważne jest to, by zachować odpowiednie proporcje składników bazowych kruszonki. Zobacz koniecznie jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast. Zapraszam też po inne moje przepisy.. szczególnie polecam przepis na szarlotkę z kratką