Kruszonka

Kruszonka

Idealna kruszonka do ciasta składa się z grudek o różnej fakturze. Mój przepis na prostą kruszonkę jest bardzo uniwersalny. Jest to kruszonka do ciast drożdżowych, do szarlotek, ciast ucieranych i kruchych. 

Czytaj dalej, a dowiesz się jakiego cukru najlepiej użyć do zrobienia kruszonki. Dowiesz się także co jeszcze można dodać do ciasta na kruszonkę, by wzbogacić jej smak oraz jak najlepiej mieszać składniki na domową kruszonkę. 

Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 350 g kruszonki

Kaloryczność kcal: 465 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Kruszonka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Domowa kruszonka na cieście jest jak wisienka na torcie. Kruszonka sprawia, że ciasto wygląda i smakuje ciekawiej. Słodycz kruszonki neutralizuje często kwaśny smak owoców dodanych do ciasta. Chrupiąca struktura sprawia zaś, że ciasto smakuje cudownie.

Jak zrobić kruszonkę

Na czysty i suchy blat, dużą deskę lub stopnicę przesiej mąkę pszenną. Może to być mąka pszenna tortowa typ. 450, jeśli szykujesz ciasta ucierane i biszkoptowe oraz kruche. Wybierz mąkę pszenną wrocławską typ. 500 jeśli planujesz ciasto drożdżowe. Mąka krupczatka typ. 500 wymieszana z dowolną mąką pszenną sprawdzi się idealnie jeśli pieczesz ciasto kruche. 150 gramów mąki pszennej to niepełna szklanka pojemności 250 ml (około 4/5 szklanki).

Na mąkę wysyp cukier. Do kruszonki polecam użyć zwykły cukier, który zazwyczaj ma średnią rafinadę. Możesz jednak użyć też mieszanki cukru zwykłego z cukrem drobnym lub cukru zwykłego lub drobnego z cukrem o grubej rafinadzie. Kruszonka z dodatkiem cukru o grubej rafinadzie będzie mniej stabilna. Cukier będzie też bardziej wyczuwalny pod zębami podczas jedzenia. Jeśli planujesz użyć połowy cukru o grubej rafinadzie, to polecam dać do kruszonki o jedną łyżkę masła więcej. 100 gramów cukru, to pół szklanki o pojemności 250 ml. 

Na koniec dodaj też masło. Sto gramów masła to równo pół kostki o wadze 200 gramów. Masło może być prosto z lodówki. Dla ułatwienia mieszania składników możesz je pokroić w kostkę. 

Kruszonka, 1

Składniki na kruszonkę łączę zazwyczaj dłońmi. Nie przepadam za narzędziami do szykowania kruszonki. Lubię czuć w palcach, jak masło łączy się z mąką i cukrem. Obiema dłońmi rozcieraj składniki. Łączenie ich w jednolite ciasto powinno zająć chwilę. Można na początku kroić wszystko nożem, by nie ocieplać masła. Nie jest to jednak według mnie konieczne. 

Kawałek ciasta wzięty w dłoń i ściśnięty powinien połączyć się w jednolitą grudę. Nie musi być stabilny, jednak nie może być tak, że mąka przesypuje się między palcami. 

Do kruszonki możesz też dodać:
- odrobinę tartej skórki z cytryny lub pomarańczy
- 2 krople aromatu waniliowego lub innego np. śmietankowego
- małą saszetkę cukru wanilinowego lub prawdziwą wanilię

Kruszonka, 2

Jeśli wolisz, by kruszonka była bardziej zwarta i tworzyła bardziej jednolite i większe grudki, to jest to ostatni moment na to, by dodać jeszcze jedną łyżkę masła. Dla mnie jest to jednak struktura idealna. Kruszonkę można śmiało odłożyć na kilka godzin do lodówki, jeśli nie jest potrzebna od razu. 

Taka ilość kruszonki wystarczy do wyłożenia na ciasto z użyciem dużej keksówki, tortownicy o średnicy 26-28 cm lub formy o wymiarach 20/35 cm. Ta kruszonka będzie smakowała cudownie z ciastami z dodatkiem owoców. Możesz ją zapiec w przepisie na proste ciasto jogurtowe z truskawkami.
Kruszonka, 3

Polecam Ci mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką właśnie z tego przepisu.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (890 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Przepis na kruszonkę

Idealna kruszonka powinna zawsze po wzięciu jej fragmentów w dłonie stworzyć jeden kawałek. Nie musi być on stabilny, jednak ciasto powinno się skleić. Najlepsza kruszonka zawsze wychodzi z prawdziwego masła. Według mnie margaryna sprawi, że kruszonka nie będzie miała tego pięknego zapachu i super smaku. Moja kruszonka jest bardzo uniwersalna. Jest to kruszonka do szarlotki, do ciasto z rabarbarem i kruszonką, do ciast kruchych oraz ciast ucieranych. Kruszonka przepis na szklanki oraz na gramy, bo nie każdy ma wagę w domu. Podawanie proporcji składników na szklanki oraz w gramach daje Czytelnikom pełniejszy obraz ilości podawanych składników. Zapraszam Cię tez po przepis na idealne ciasto kruche. A jak kruszonka, to i pyszna domowa chałka

Kruszonka do ciasta

Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosta kruszonka do ciasta składa się z mąki, cukru oraz masła. Do kruszonki do ciasta można też dodać wanilię oraz ulubione aromaty smakowe. Moja kruszonka do dowolnego ciasta ma strukturę, która nie jest ani za sypka ani za tłusta. Bardzo bowiem ważne jest to, by zachować odpowiednie proporcje składników bazowych kruszonki. Zobacz koniecznie jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast. Zapraszam też po inne moje przepisy.. zobacz na przykład szarlotka z kratką