Ciasto ze śliwkami
Cudownie pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto ze śliwkami. To proste ciasto z jest naprawdę wspaniałe. To idealne ciasto dla początkujących. Zawsze wychodzi i cudownie smakuje.
- tylko kilka składników
- szybkie i proste w wykonaniu
- to ulubione ciasto ze śliwkami Czytelników
Jeśli szukasz szybkiego ciasta ze śliwkami i kruszonką, to będzie to najlepszy wybór. Gorąco polecam również mój przepis na bardzo prosty placek ze śliwkami ucierany oraz rewelacyjne i najpopularniejsze ciasto Malinowa Chmurka. W tym cieście można się naprawdę zakochać!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm
Dieta: wegetariańska
- 2 szklanki mąki pszennej np. typ 550 - około 300- 320 g
- kostka masła - 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średnie jajko
- 1/3 szklanki cukru
- do 1000 g śliwek - ważone przed wypestkowaniem
Kruche ciasto ze śliwkami
Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek (opcjonalnie), papier do pieczenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: 20/30 cm

Ciasto ze śliwkami
Jak zrobić ciasto kruche:
W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiaj ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.
Śliwki
W trakcie chłodzenia ciasta umyj śliwki. Możesz użyć dowolnej, polskiej odmiany - ważne, by były to śliwki w których dobrze odchodzi pestka. Wypestkuj je a połówki śliwek pokrój jeszcze na 6 mniejszych kawałków.
---
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Możesz też nie wałkować ciasta tylko kawałek po kawałku oblepiać nim dno formy. Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem, a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia (do boków formy).
Na ciasto wyłóż kawałki śliwek. Wyrównaj powierzchnię.

Resztą ciasta oblep od góry śliwki. Rwij kawałek po kawałku, lekko spłaszczaj i układaj obok siebie kawałki ciasta. Na koniec lekko wszystko uklep.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz je 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Jeszcze gorące ciasto nie jest stabilne i trudniej się je kroi. Po schłodzeniu w lodówce kroi się idealnie a śliwki i powstały sok świetnie łączą się z ciastem.


Zapach ciasta rozniósł się po całym domu i w kilka minut miałam już kilka sterczących nade mną, wygłodniałych dusz. Zdjęcia musiałam zrobić, gdy ciasto było jeszcze ciepłe.. nie miałam wyboru.
Ciekawa jestem jak będzie u Was.
Piszcie!