Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Cudownie pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto kruche ze śliwkami. To proste ciasto z jest naprawdę wspaniałe. Ciasto kruche jest na tyle uniwersalne, że wystarczy podwoić ilość składników i upiec je na dużą blachę. To idealne ciasto dla początkujących. Zawsze wychodzi i cudownie smakuje. Jeśli szukasz szybkiego ciasta ze śliwkami i kruszonką, to będzie to najlepszy wybór. Gorąco polecam również mój przepis na bardzo proste ciasto ucierane ze śliwkami

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej np. typ 550 - 300 g
  • 200 g masła - typowa kostka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 800-1000 g śliwek - ważone przed wypestkowaniem

Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek (opcjonalnie), papier do pieczenia 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Ciasto kruche
W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiaj ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.

Śliwki
W trakcie chłodzenia ciasta umyj śliwki. Możesz użyć dowolnej, polskiej odmiany - ważne, by były to śliwki w których dobrze odchodzi pestka. Wypestkuj je a połówki śliwek pokrój jeszcze na 6 mniejszych kawałków.
---
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Możesz też nie wałkować ciasta tylko kawałek po kawałku oblepiać nim dno formy. Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia. 

Na ciasto wyłóż kawałki śliwek. Wyrównaj powierzchnię. 

Ciasto kruche ze śliwkami, 1

Resztą ciasta oblep od góry śliwki. Rwij kawałek po kawałku, lekko spłaszczaj i układaj obok siebie kawałki ciasta. Na koniec lekko wszystko uklep.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz je 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Gorące jest jednak trochę się rozpada. Po wystudzeniu jest już znacznie lepiej. Po schłodzeniu w lodówce kroi się idealnie a śliwki i powstały sok idealnie się łączą z ciastem.

Ciasto kruche ze śliwkami, 2

Ciasto kruche ze śliwkami, 3

Ciasto kruche ze śliwkami, 4

Zapach ciasta rozniósł się po całym domu i w kilka minut miałam już kilka sterczących nade mną, wygłodniałych dusz. Zdjęcia musiałam zrobić, gdy ciasto było jeszcze ciepłe.. nie miałam wyboru. 

Ciekawa jestem jak będzie u Was.
Piszcie!

Średnia 4.6 / 5 (48 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Na talerzu studenta
2017-09-12 22:39
Bardzo fajny przepis :) Pozdrawiamy :)
Pichceniomania
2017-09-12 23:57
Ja może i nie jestem początkująca, ale jednak pieczenie to nie do końca moja bajka, więc wszystkie proste przepisy i porady mile widziane :) Wygląda pysznościowo :)
Candy Pandas
2017-09-13 19:06
To rozpływające się nadzienie śliwkowe <3 miazga <3
Karola
2017-09-14 12:30
ciekawe czy zamiast śliwek można użyć jabłek i posypać lekko cynamonem?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-14 17:12
Tak, można :-)
Sylwia.
2017-09-14 12:42
Zaraz sprawdzę, z gotowaniem dopiero zaczynam, ciasta z przepisów z Internetu często lądowały w koszu. Zaczynam przygody z gotowaniem,pieczeniem i w ogóle, więc muszę mieć bardzo dokładne przepisy. Ciasto się chłodzi, więc dam znać! :)
Pewnie nie jedna z Was to zna, niebawem będę żoną, więc chciałabym mieć kulka sprawdzonych przepisów. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-14 17:13
Super Sylwio.. fajnie, że zbierasz już sobie przepisy :-)
Aneta
2017-09-14 13:47
Takiego mam smaka na to ciasto ze będę robić w sobotę, mniam miam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-14 17:13
Smacznego Anetko :-)
Sylwia. :)
2017-09-14 15:53
Udało się! Polecam, robiłam dokładnie według przepisu. Dziękuję,pyszne!:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-14 17:14
I suuuper!!!
asia
2017-09-17 17:53
Dzisiaj robiłam, wyszło pyszne i szybko zniknęło.
Wioletta
2017-09-20 21:14
Dziś piekę 2 raz, tym razem późno wieczorem żeby mogło ostygnać, bo poprzednim razem nie dało rady przetrwać inwazji domowników. Wyśmienite i polecam 😍
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-21 10:14
Bardzo miło czytać ;-)
Maria
2017-09-22 10:30
Piekłam ciasto było bardzo dobre,wszystkim smakowało. Dzisiaj teź upiekę! Pozdrawiam ☺
Beata
2017-09-29 17:36
Pyszne ciacho :) robiłam dziś -zapach wypełnił cały dom,robi się szybko a smak cudowny,pół blaszki już zniknęło.Polecam wszystkim a Tobie Aniu dziękuję u ciebie mnóstwo pysznych przepisów-skorzystam napewno :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-29 18:21
Dziękuję Ci Beatko!
Kinga
2017-10-18 22:23
Mozna uzyc mrozonych śliwek?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-19 09:50
Do tego ciasta kruchego możesz użyć śliwek mrożonych. Koniecznie jednak odparuj z nich nadmiar płynu. Najlepiej w rondelku bez przykrywki (ewentualnie odlej) i chwilę gotuj. Taki dżem śliwkowy też możesz użyć. Ważne byś cały czas mieszała śliwki. W 5 minut powinny być gotowe. Następnie przełóż je do innego naczynia, to szybciej ostygną.
Basia
2017-12-12 11:57
przepis Super ,, mala porcja i takiej mi bylo trzeba ,,, zrobilam z podsmazonymi jablkami z cynamonem ,,, mniam mniam ,,Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-12 12:58
Dziękuję Basiu, że napisałaś. Cieszę się bardzo, że ciasto kruche ze śliwkami tak pięknie się udało :-)
Gosia
2018-02-21 22:10
Aniu czy musi być margaryna zamiast masła?Nie piszesz jaki cukier czy puder czy zwykły?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-22 11:39
Jeśli inaczej nie zaznaczyłam, to chodzi o cukier zwykły. Możesz Gosiu użyć margaryny👍
Gabi
2018-02-22 14:52
To jest przepis na jaką blaszkę o jakich wymiarach?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-22 15:52
U mnie była to forma 20/30 cm.
Beata
2018-02-23 14:58
Aniu powiedz proszę czy dżem wiśniowy plus wiśnie mrożone będzie ok? Czy wiśnie wcześniej rozmrozić i odparować nadmiar wody? Czy na Twoja formę jeden dżem wystarczy o masie 410g? Maja forma to 24x24 i większą ok 25x36.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-23 17:24
Mrożone wiśnie rozmroź, odlej glazurę i zesmaż na patelni, by lekko zgęstniały i by odparować wodę. Całkowicie je przestudź i wymieszaj z dżemem. Jeśli używasz mokrego wsadu, to możesz wcześniej podpiec spód ciasta. Z foremką 24 x 24 zwiększ ilość składników na cisto o połowę. A możesz na dżem z wiśniami wyłożyć dodatkowo plasterki jabłka?
Wioletta
2018-03-31 10:22
Super ciasto. Polecam serdecznie.👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję ❤️
Magda
2018-04-22 17:58
Ciasto kruche mega pyszne.Zamiast śliwek dalam rabarber wyszlo obłędnie.👌pozdrawiam 🙂
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-22 18:08
Od razu widać Magdo, że ciasto wyszło pysznie.. jeszcze chwila i zostanie sam papier 😜

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jesienią pieczemy dużo ciast ze śliwek i jabłek oraz gruszek. Szukamy najlepszych przepisów na ciasta ze śliwkami. Jeśli chcesz zrobić proste ciasto kruche i mieć pewność, że się uda to zapraszam po mój przepis na kruche ciasto ze śliwkami. To ciasto jest tak pyszne, że od razu warto upiec je na dużą blachę i podwoić ilość składników. 

Ciasto kruche ze śliwkami mrożonymi

Nic nie stoi na przeszkodzie, by po sezonie upiec sobie takie ciasto ze śliwkami. Śliwki należy wówczas naturalnie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru soku. Jeśli wolisz upiec szybkie ciasto ze śliwkami na oleju, to polecam mój przepis na ciasto ucierane ze śliwkami - przepyszne! Wolisz wilgotny placek ze śliwkami? Albo jeszcze lepiej.. ciasto drożdżowe ze śliwkami? Oto super prosty przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jeśli lubisz piec, to zapraszam po inne moje przepisy na proste i szybkie ciasta