Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Cudownie pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto kruche. Jest naprawdę wspaniałe.

- super prosty skład i wykonanie
- najlepsze ciasto dla początkujących
- zawsze wychodzi

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej np. typ 550 - 300 g
  • 200 g masła - typowa kostka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 800-1000 g śliwek - ważone przed wypestkowaniem

Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek (opcjonalnie), papier do pieczenia 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 20/30 cm.

CIASTO
W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiaj ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.

ŚLIWKI
W trakcie chłodzenia ciasta umyj śliwki. Możesz użyć dowolnej, polskiej odmiany - ważne, by były to śliwki w których dobrze odchodzi pestka. Wypestkuj je a połówki śliwek pokrój jeszcze na 6 mniejszych kawałków.
---
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Możesz też nie wałkować ciasta tylko kawałek po kawałku oblepiać nim dno formy. Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia. 

Na ciasto wyłóż kawałki śliwek. Wyrównaj powierzchnię. 

ciasto-kruche-ze-sliwkami-1

Resztą ciasta oblep od góry śliwki. Rwij kawałek po kawałku, lekko spłaszczaj i układaj obok siebie kawałki ciasta. Na koniec lekko wszystko uklep.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz je 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Gorące jest jednak trochę się rozpada. Po wystudzeniu jest już znacznie lepiej. Po schłodzeniu w lodówce kroi się idealnie a śliwki i powstały sok idealnie się łączą z ciastem.

ciasto-kruche-ze-sliwkami-2

ciasto-kruche-ze-sliwkami-3

ciasto-kruche-ze-sliwkami-4

Zapach ciasta rozniósł się po całym domu i w kilka minut miałam już kilka sterczących nade mną, wygłodniałych dusz. Zdjęcia więc musiałam zrobić, gdy ciasto było jeszcze ciepłe.. nie miałam wyboru :-)

Ciekawa jestem jak będzie u Was.
Piszcie!

Średnia 4.5 / 5 (29 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Na talerzu studenta
2017-09-12 22:39
Bardzo fajny przepis :) Pozdrawiamy :)
user pic
Pichceniomania
2017-09-12 23:57
Ja może i nie jestem początkująca, ale jednak pieczenie to nie do końca moja bajka, więc wszystkie proste przepisy i porady mile widziane :) Wygląda pysznościowo :)
user pic
Candy Pandas
2017-09-13 19:06
To rozpływające się nadzienie śliwkowe <3 miazga <3
user pic
Karola
2017-09-14 12:30
ciekawe czy zamiast śliwek można użyć jabłek i posypać lekko cynamonem?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-14 17:12
Tak, można :-)
user pic
Sylwia.
2017-09-14 12:42
Zaraz sprawdzę, z gotowaniem dopiero zaczynam, ciasta z przepisów z Internetu często lądowały w koszu. Zaczynam przygody z gotowaniem,pieczeniem i w ogóle, więc muszę mieć bardzo dokładne przepisy. Ciasto się chłodzi, więc dam znać! :) Pewnie nie jedna z Was to zna, niebawem będę żoną, więc chciałabym mieć kulka sprawdzonych przepisów. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-14 17:13
Super Sylwio.. fajnie, że zbierasz już sobie przepisy :-)
user pic
Aneta
2017-09-14 13:47
Takiego mam smaka na to ciasto ze będę robić w sobotę, mniam miam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-14 17:13
Smacznego Anetko :-)
user pic
Sylwia. :)
2017-09-14 15:53
Udało się! Polecam, robiłam dokładnie według przepisu. Dziękuję,pyszne!:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-14 17:14
I suuuper!!!
user pic
asia
2017-09-17 17:53
Dzisiaj robiłam, wyszło pyszne i szybko zniknęło.
user pic
Wioletta
2017-09-20 21:14
Dziś piekę 2 raz, tym razem późno wieczorem żeby mogło ostygnać, bo poprzednim razem nie dało rady przetrwać inwazji domowników. Wyśmienite i polecam 😍
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-21 10:14
Bardzo miło czytać ;-)
user pic
Maria
2017-09-22 10:30
Piekłam ciasto było bardzo dobre,wszystkim smakowało. Dzisiaj teź upiekę! Pozdrawiam ☺
user pic
Beata
2017-09-29 17:36
Pyszne ciacho :) robiłam dziś -zapach wypełnił cały dom,robi się szybko a smak cudowny,pół blaszki już zniknęło.Polecam wszystkim a Tobie Aniu dziękuję u ciebie mnóstwo pysznych przepisów-skorzystam napewno :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-29 18:21
Dziękuję Ci Beatko!
user pic
Kinga
2017-10-18 22:23
Mozna uzyc mrozonych śliwek?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-19 09:50
Do tego ciasta kruchego możesz użyć śliwek mrożonych. Koniecznie jednak odparuj z nich nadmiar płynu. Najlepiej w rondelku bez przykrywki (ewentualnie odlej) i chwilę gotuj. Taki dżem śliwkowy też możesz użyć. Ważne byś cały czas mieszała śliwki. W 5 minut powinny być gotowe. Następnie przełóż je do innego naczynia, to szybciej ostygną.