Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to proste i szybkie do przygotowania ciasto ucierane. Kruszonka idealnie pasuje do kwaśnego rabarbaru. To super przepis na każdą okazję.

- najprostsze ciasto z rabarbarem
- szykowanie zajmie Ci tylko 25 minut
- przepis nawet dla osób początkujących w kuchni

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia ciasta: 45 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 2000 g

Kaloryczność kcal: 240 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 200 g prawdziwego masła lub 200 ml oleju roślinnego
  • 5 średniej wielkości jajek - łącznie około 250 g po rozbiciu
  • 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600-700 g łodyg rabarbaru

Składniki na kruszonkę

  • 120 g mąki pszennej - np. uniwersalna pół na pół z krupczatką
  • 90 g cukru zwykłego lub drobnego - około 6 łyżek
  • 90 g prawdziwego masła - niecałe pół klasycznej kostki

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.

Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 23-24 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 45-50 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto o wadze około 2000 g. Zanim zaczniesz szykować ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 1

Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 2

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

To ciasto szykuje się super szybko, więc możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. 
Do osobnej miski przesiej razem dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie szklanki mąki pszennej tortowej (320 gramów). Możesz też mąkę z proszkiem wymieszać dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej. 

Porada: W tym momencie możesz też przygotować sobie kruszonkę i odstawić ją do lodówki. 

Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 3

Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru. Będzie to nie więcej niż 150 gramów cukru. Wbij pięć średniej wielkości lub większych jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut).

Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej (200 ml) lub też 200 gramów (kostkę) roztopionego i przestudzanego masła (może być też bardzo miękkie masło. Po chwili wyłącz mikser. 

Porada: Jeśli po dodaniu masła całość będzie wyglądała jakby się zwarzyła, to nic się nie martw i szykuj ciasto dalej. Ten "efekt" nie ma wpływu na to, czy ciasto się uda. 
Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 4

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. Osoby wprawione mogą użyć miksera na najniższych oborach (miksujemy ciasto tylko chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza). 
Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 5

Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 23 lub 24 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp bułką tartą. Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię.

Porada: Możesz też boki formy wyłożyć paskami papieru do pieczenia. 

Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 6

Umyj dokładnie rabarbar i osusz łodygi. Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem. Łodygi obierz z cienkiej skórki. Każdą łodygę pokrój na małe plasterki nie grubsze niż 1 cm. Rozłóż je w miarę równo na całej powierzchni ciasta. 

Porada: Tym razem nie miałam rabarbaru malinowego, a ten pospolity z zielonymi łodygami. Aby rabarbar chociaż z wierzchu miał ładny, malinowy kolor wystarczy, że pokrojone kawałki rabarbaru polejesz kilkoma łyżkami świeżo wyciśniętego soku z buraka. Nadmiar soku odlej. Nie jest to jednak konieczne i można śmiało piec rabarbar bez "efektów kolorystycznych".

Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 7

Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Masło ma być zimne, czyli wyjęte prosto z lodówki. Dla ułatwienia warto pokroić je wcześniej na mniejsze kawałki. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego lub trzcinowego. Gotową kruszonkę wyłóż do formy z rabarbarem. 
Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 8

Ciasto z rabarbarem i kruszonką umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że placek jest już upieczony. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy, a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.


Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 9

Ciasto z rabarbarem i kruszonką, 10

Upieczone i przestudzone ciasto zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Świeżość zachowa przynajmniej przez dwa dni. Jeśli planujesz trzymać ciasto dłużej, to przechowuj je w lodówce pod kloszem.
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (520 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Można piec różne ciasta z rabarbarem i kruszonką, czy też kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Do picia polecam oczywiście mój przepis na kompot z rabarbaru. Super smaczne i godne polecenia jest też ciasto drożdżowe z rabarbarem. Bardzo popularny i lubiany jest też przepis na tatrę. Tarta z rabarbarem zawsze zrobi furorę i pierwsza znika ze stołu ze słodkościami. Na moim blogu kulinarnym znajdzie się tez przepis na kisiel, czy też inne pyszności. Tym razem mam dla moich Czytelników super przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Samo ciasto należy do wyjątkowo prostych ciast ucieranych. Wykorzystałam je już jako baza do wielu ciast. Czasem zmieniam tylko ilość cukru lub też używam albo masło albo też olej rośliny. Ten super szybki do przygotowania placek z rabarbarem i kruszonka, to idealny przepis na ciasto, którym przywitasz sezon na rabarbar. Rabarbar pojawia się jako jeden z pierwszych w sezonie wiosennym. Razem ze szparagami, które królują na majowych grillach. Ciasto z rabarbarem i kruszonką polecam zatem piec właśnie np. na majówkę. Gorąco polecam też upiec super proste ciasto rabarbarowe

Placek z rabarbarem i kruszonką

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką to ciasto idealne dla początkujących. Wystarczy trzymać się instrukcji, by krok po kroku przygotować super ciasto oraz dodatki. Ponieważ rabarbar jest kwaśny, to moje ciasto z rabarbarem i kruszonka jest słodsze, niż inne wypieki, do których przyzwyczaili się moi Czytelnicy. Ciasto z rabarbarem i kruszonką składa się z umiarkowanej ilości rabarbaru. Wystarczy go obrać i pokroić na małe kawałki. Zawsze zalecam do tego ciasta sięgać po jak najmłodszy rabarbar. Jest on soczysty i szybko się piecze. Super byłoby zakupić rabarbar malinowy, który jest trochę delikatniejszy od tego pospolitego i ma piękny, malinowy kolor. Oczywiście ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką wyjdzie równie pyszne ze zwykłym, zielonym rabarbarem. Podobne jest też moje szybkie ciasto, które można piec z różnymi owocami.  W przepisie na placek z rabarbarem i kruszonką jest jednak właśnie kruszonka. Dodaję ją aby złagodzić smak rabarbaru i stworzyć dodatkową, chrupiącą strukturę. Bardzo gorąco polecam przepis na pyszne i super proste ciasto z rabarbarem i kruszonką.