Kotleciki z kurczaka
Super pomysł na szybki obiad! Przepis na siekane kotleciki z kurczaka lub z indyka. Takie kotlety zrobisz bardzo szybko. Są ciekawą alternatywą dla kotletów w panierce - polecam!
Mam też świetny przepis na podobne kotleciki, ale z dodatkiem musztardy. Zobacz mój przepis na kotlety francuskie.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 40 minut
Liczba porcji: 12 kotletów
W 1 kotlecie:
Wartość energetyczna
150 kcal
Składniki
- 1 filet z indyka lub kurczaka - 600 g
- 1 cebula cukrowa - 160 g
- 100 g żółtego sera
- 2 średnie jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie: 2 łyżki majonezu
- zioła: garść mieszanki siekanej bazylii, natki pietruszki, tymianku, oregano lub 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu ziołowego lub cytrynowego
Aby zrobić kotlety siekane potrzebujesz również olej roślinny do smażenia. Polecam oleje o delikatnym smaku: ryżowy, rzepakowy, z pestek winogron..
Do zrobienia kotletów siekanych drobiowych używam zazwyczaj piersi z kurczaka lub z indyka. Częściej sięgam nawet po filety z indyka, ponieważ w kotletach siekanych najbardziej nam smakują. Bardzo popularnym składnikiem kotletów siekanych są pieczarki. W moim przepisie ich nie ma, ale oczywiście możesz zetrzeć na dużych oczkach lub posiekać kilka pieczarek i wymieszać z farszem na kotlety.
Kotlety siekane
Zacznij od umycia filetów z piersi z indyka lub kurczaka. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i usuń ewentualne chrząstki oraz włókna. Gotowe filety pokrój na drobne kawałki a następnie jeszcze posiekaj całość nożem.
Kawałek ulubionego żółtego sera zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Cebulę cukrową obierz i drobno posiekaj. Jeśli masz świeże zioła, to je również posiekaj. Jeśli planujesz użyć mieszanki ziół prowansalskich, to tylko dodaj je do reszty składników.
Dodaj jeszcze dwa średnie jajka, trzy czubate łyżki mąki pszennej oraz po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu ziołowego lub cytrynowego. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut, by masa się ustabilizowała.
Do masy na kotlety siekane możesz też dodać 1-2 łyżek majonezu. Nie musisz jednak tego robić. Wybór należy do Ciebie.
Przygotuj sobie większą patelnię. Dobrze ją nagrzej i wlej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje masy mięsnej na kotlety siekane. W zależności od wielkości patelni będą to 3-4 kotletów na raz. Na jeden kotlet kładę około 1,5 łyżki masy. Każdą partię kotletów smażę na średniej mocy palnika po około trzy minuty na jedną stronę. Kotlety przewracaj płaską szpatułką.
Usmażone kotlety siekane kładź na ręcznik papierowy, a potem już na talerz.
kotleciki z piersi z kurczaka polecam podawać z gotowanym makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą oraz warzywami lub surówką. Pyszna będzie sałatka z buraków, z którą podałam kotlety ze zdjęcia.
Zapraszam, sprawdź też koniecznie mój przepis na najlepsze kotlety mielone.
Smacznego!