Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym

Jeśli szukasz idealnego przepisu na pyszne i bardzo proste do zrobienia polędwiczki w sosie grzybowym to gorąco polecam Ci mój sposób. Polędwica marynowana w czosnku i maśle, a potem smażona w sosie grzybowym.

Identycznie możesz też przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. To danie fantastycznie smakuje z makaronem, świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną niepaloną. 

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 1000 gramów dania

Kaloryczność kcal: 185 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki na marynowane polędwice cielęce

  • 650 g polędwiczki cielęcej lub wieprzowej
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka pieprzu ziołowego

Pozostałe składniki

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • garść suszonych grzybów
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • świeża kolendra

Polędwica w sosie grzybowym

Dodatkowy czas: 2 dni marynowania polędwiczek cielęcych
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Delikatne polędwiczki cielęce najbardziej smakują mi podane w śmietanowym sosie. Jeśli polędwiczki marynujemy wcześniej w czosnku i maśle, to dodatek grzybów i sosu sojowego jest wręcz pożądany. Zapraszam po przepis.. 

Polędwiczki w sosie grzybowym, 1

Zacznij od umycia, osuszenia i ewentualnego oczyszczenia polędwiczek cielęcych lub wieprzowych z błonek. Obierz też pięć ząbków czosnku.  

Polędwiczki w sosie grzybowym, 2

Masło (najlepiej klarowane) roztop i wymieszaj z łyżką pieprzu ziołowego. Czosnek przepuść przez praskę i również dodaj do płynnego masła. Taką marynatą natrzyj polędwiczki. Najlepiej umieść je w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Resztę marynaty wylej na polędwiczki. Naczynie z mięsem przykryj szczelnie folią i odłóż do lodówki na dwa dni. Masło zastyga, więc nie trzeba zaglądać do mięsa i przewracać go na druga stronę.
Polędwiczki w sosie grzybowym, 3

W dniu smażenia polędwiczek przygotuj sobie suszone grzyby. Garść suszonych grzybów (najlepsze będą borowiki i podgrzybki) umieść w rondelku lub małym garnku i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut, by grzyby napęczniały i zmiękły. Rondelek z grzybami umieść na palniku kuchenki. W razie potrzeby dodaj więcej wody i gotuj grzyby na małej mocy palnika przez około 5 minut. Po tym czasie odlej całą wodę. 

Nagrzej dobrze sporą patelnię. Polędwiczki cielęce razem z całym masłem umieść na nagrzanej patelni (resztki marynaty zeskrob z naczynia przy pomocy drewnianej łyżki). Prawie od razu zmniejsz moc palnika do średniej i wlej niecałą szklankę śmietanki 30 % (to ta rzadka, tłusta śmietanka). Dodaj tez podgotowane grzyby. Ja nie kroje grzybów drobniej, ale możesz to zrobić przed samym duszeniem. Następny w kolejności dodaj sos sojowy i duś/smaż całość około 10 minut. Jeśli nie masz sosu sojowego, to możesz w ostateczności dodać zamiast niego pół łyżeczki soli. Patelni nie przykrywaj przykrywką. Polędwiczki możesz raz przewrócić na drugą stronę.
Polędwiczki w sosie grzybowym, 4

Po tym czasie polecam ostrożnie wyłowić każdą polędwiczkę i sprawnie pokroić ją na mniejsze kawałki. Kawałki polędwiczki przenieś ponownie na patelnię. Wrzuć garść pomidorków przekrojonych na połówki. Po dwóch minutach możesz wyłączyć patelnię i dodać świeżą kolendrę. 
Polędwiczki w sosie grzybowym, 5

Takie polędwiczki cielęce w pysznym grzybowo śmietanowym sosie polecam podawać z makaronem, kaszą lub kawałkiem świeżego pieczywa. 
Polędwiczki w sosie grzybowym, 6

Polędwiczki w sosie grzybowym, 7

Sprawdź też najlepsze risotto z grzybami oraz mój przepis zupa grzybowa. Jeżeli nie masz leśnych grzybów wypróbuj za to polędwiczki w sosie pieczarkowym.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (445 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Polędwiczki w sosie grzybowym

Pyszna i super delikatna polędwica cielęca zasługuje na ciekawe podanie i pyszny przepis. Od razu zaznaczę, że w tym przepisie możesz polędwicę cielęcą zastąpić też polędwiczką wieprzową. Polędwiczki cielęce dla dzieci są delikatne i super smaczne. Moje polędwiczki cielęce marynowałam w maśle z czosnkiem i pieprzem ziołowym. Po dwóch dniach polędwiczki będą jeszcze bardziej delikatne i soczyste w środku. Mimo, że danie wydaję się skomplikowane, to tak nie jest. Po marynowaniu wystarczy podsmażyć polędwiczki cielęce z marynatą oraz grzybami i śmietanką 30 %. Świetnym przepisem są też moje tradycyjne łazanki z kapustą i pieczarkami. Polędwiczki w sosie grzybowym możesz zrobić zarówno z polędwicy cielęcej, jak i wieprzowej. 

Polędwiczka w sosie grzybowym

Bardzo lubię cielęcinę i jeśli chodzi o polędwiczki, to wolę je smażyć i lekko poddusić niż piec w piekarniku. Wydaje mi się, że mam nad nimi większą kontrolę. Polędwiczki cielęce w sosie grzybowym są rewelacyjnym i bardzo uniwersalnym daniem. Najczęściej podaję je z pajdą świeżego pieczywa, którą maczam w sosie lub kaszą gryczaną niepaloną. Jeśli szukasz inspiracji na obiad, to zapraszam po inne moje pomysły na obiad. Gorąco polecam Ci też mój rewelacyjny sos z kurek. Polecam też coś innego, ale równie pysznego. Łosoś, czyli filety z łososia smażone na patelni z masłem.