Polędwiczki w sosie grzybowym
Jeśli szukasz idealnego przepisu na pyszne i bardzo proste do zrobienia polędwiczki w sosie grzybowym to gorąco polecam Ci mój sposób. Polędwica marynowana w czosnku i maśle, a potem smażona w sosie grzybowym.
Identycznie możesz też przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. To danie fantastycznie smakuje z makaronem, świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną niepaloną.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 1000 gramów dania
Kaloryczność kcal: 185 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa
Składniki na marynowane polędwice cielęce
- 650 g polędwiczki cielęcej lub wieprzowej
- 5 łyżek masła klarowanego
- 5 ząbków czosnku
- łyżka pieprzu ziołowego
Pozostałe składniki
- 200 ml śmietanki 30 %
- garść suszonych grzybów
- 4 łyżki sosu sojowego
- garść pomidorków koktajlowych
- świeża kolendra
Polędwica w sosie grzybowym
Dodatkowy czas: 2 dni marynowania polędwiczek cielęcych
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Delikatne polędwiczki cielęce najbardziej smakują mi podane w śmietanowym sosie. Jeśli polędwiczki marynujemy wcześniej w czosnku i maśle, to dodatek grzybów i sosu sojowego jest wręcz pożądany. Zapraszam po przepis..

Zacznij od umycia, osuszenia i ewentualnego oczyszczenia polędwiczek cielęcych lub wieprzowych z błonek. Obierz też pięć ząbków czosnku.

Masło (najlepiej klarowane) roztop i wymieszaj z łyżką pieprzu ziołowego. Czosnek przepuść przez praskę i również dodaj do płynnego masła. Taką marynatą natrzyj polędwiczki. Najlepiej umieść je w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Resztę marynaty wylej na polędwiczki. Naczynie z mięsem przykryj szczelnie folią i odłóż do lodówki na dwa dni. Masło zastyga, więc nie trzeba zaglądać do mięsa i przewracać go na druga stronę.

W dniu smażenia polędwiczek przygotuj sobie suszone grzyby. Garść suszonych grzybów (najlepsze będą borowiki i podgrzybki) umieść w rondelku lub małym garnku i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut, by grzyby napęczniały i zmiękły. Rondelek z grzybami umieść na palniku kuchenki. W razie potrzeby dodaj więcej wody i gotuj grzyby na małej mocy palnika przez około 5 minut. Po tym czasie odlej całą wodę.
Nagrzej dobrze sporą patelnię. Polędwiczki cielęce razem z całym masłem umieść na nagrzanej patelni (resztki marynaty zeskrob z naczynia przy pomocy drewnianej łyżki). Prawie od razu zmniejsz moc palnika do średniej i wlej niecałą szklankę śmietanki 30 % (to ta rzadka, tłusta śmietanka). Dodaj tez podgotowane grzyby. Ja nie kroje grzybów drobniej, ale możesz to zrobić przed samym duszeniem. Następny w kolejności dodaj sos sojowy i duś/smaż całość około 10 minut. Jeśli nie masz sosu sojowego, to możesz w ostateczności dodać zamiast niego pół łyżeczki soli. Patelni nie przykrywaj przykrywką. Polędwiczki możesz raz przewrócić na drugą stronę.

Po tym czasie polecam ostrożnie wyłowić każdą polędwiczkę i sprawnie pokroić ją na mniejsze kawałki. Kawałki polędwiczki przenieś ponownie na patelnię. Wrzuć garść pomidorków przekrojonych na połówki. Po dwóch minutach możesz wyłączyć patelnię i dodać świeżą kolendrę.

Takie polędwiczki cielęce w pysznym grzybowo śmietanowym sosie polecam podawać z makaronem, kaszą lub kawałkiem świeżego pieczywa.


Sprawdź też najlepsze risotto z grzybami oraz mój przepis zupa grzybowa. Jeżeli nie masz leśnych grzybów wypróbuj za to polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Smacznego!