Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym

Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym

Jeśli szukasz idealnego przepisu na pyszne i bardzo proste do zrobienia polędwiczki cielęce to gorąco polecam Ci mój sposób. Polędwica cielęca marynowana w czosnku i maśle a następnie smażona w sosie grzybowym.

Identycznie możesz też przygotować polędwiczki wieprzowe. To danie fantastycznie smakuje z makaronem, świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną niepaloną. 

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 1000 gramów dania

Kalorie: 185 w 100 gramach

Składniki na marynowane polędwice cielęce

  • 650 g polędwiczki cielęcej - 5 sztuk
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka pieprzu ziołowego

Pozostałe składniki

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • garść suszonych grzybów
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • świeża kolendra

Dodatkowy czas: 2 dni marynowania polędwiczek cielęcych
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Delikatne polędwiczki cielęce najbardziej smakują mi podane w śmietanowym sosie. Jeśli polędwiczki marynujemy wcześniej w czosnku i maśle, to dodatek grzybów i sosu sojowego jest wręcz pożądany. Zapraszam po przepis.. 

Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 1

Polędwica cielęca w sosie grzybowym

Zacznij od umycia, osuszenia i ewentualnego oczyszczenia polędwiczek cielęcych z błonek. Obierz też pięć ząbków czosnku.  

Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 2

Masło (najlepiej klarowane) roztop i wymieszaj z łyżką pieprzu ziołowego. Czosnek przepuść przez praskę i również dodaj do płynnego masła. Taką marynatą natrzyj polędwiczki. Najlepiej umieść je w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Resztę marynaty wylej na polędwiczki. Naczynie z mięsem przykryj szczelnie folią i odłóż do lodówki na dwa dni. Masło zastyga, więc nie trzeba zaglądać do mięsa i przewracać go na druga stronę.
Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 3

W dniu smażenia polędwiczek przygotuj sobie suszone grzyby. Garść suszonych grzybów (najlepsze będą borowiki i podgrzybki) umieść w rondelku lub małym garnku i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut, by grzyby napęczniały i zmiękły. Rondelek z grzybami umieść na palniku kuchenki. W razie potrzeby dodaj więcej wody i gotuj grzyby na małej mocy palnika przez około 5 minut. Po tym czasie odlej całą wodę. 

Nagrzej dobrze sporą patelnię. Polędwiczki cielęce razem z całym masłem umieść na nagrzanej patelni (resztki marynaty zeskrob z naczynia przy pomocy drewnianej łyżki). Prawie od razu zmniejsz moc palnika do średniej i wlej niecałą szklankę śmietanki 30 % (to ta rzadka, tłusta śmietanka). Dodaj tez podgotowane grzyby. Ja nie kroje grzybów drobniej, ale możesz to zrobić przed samym duszeniem. Następny w kolejności dodaj sos sojowy i duś/smaż całość około 10 minut. Jeśli nie masz sosu sojowego, to możesz w ostateczności dodać zamiast niego pół łyżeczki soli. Patelni nie przykrywaj przykrywką. Polędwiczki możesz raz przewrócić na drugą stronę.
Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 4

Po tym czasie polecam ostrożnie wyłowić każdą polędwiczkę i sprawnie pokroić ją na mniejsze kawałki. Kawałki polędwiczki przenieś ponownie na patelnię. Wrzuć garść pomidorków przekrojonych na połówki. Po dwóch minutach możesz wyłączyć patelnię i dodać świeżą kolendrę. 
Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 5

Takie polędwiczki cielęce w pysznym grzybowo śmietanowym sosie polecam podawać z makaronem, kaszą lub kawałkiem świeżego pieczywa. 
Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 6

Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 7

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (34 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/88623

Komentarze

2018-07-31 10:08
Aniu, nie mam cielęcych ale wieprzowe. Czy czas ich duszenia będzie podobny czy dłuższy? Wspaniale się prezentują Twoje polędwiczki, a moje zazwyczaj były takie nijakie, bo nie wiedziałam jak je przygotować. Teraz wypróbuje Twoją wersję, wieczorem zamarynuję. 👏️
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-31 14:14
Polędwiczki wieprzowe są grubsze więc 5 minut więcej na patelni powinno być ok. 🙂

Polędwica cielęca 

Pyszna i super delikatna polędwica cielęca zasługuje na ciekawe podanie i pyszny przepis. Od razu zaznaczę, że w tym przepisie możesz polędwicę cielęcą zastąpić też polędwiczką wieprzową. Polędwiczki cielęce dla dzieci.. są delikatne i super smaczne. Moje polędwiczki cielęce marynowałam w maśle z czosnkiem i pieprzem ziołowym. Po dwóch dniach polędwiczki będą jeszcze bardziej delikatne i soczyste w środku. Mimo, że danie wydaję się skomplikowane, to tak nie jest. Po marynowaniu wystarczy podsmażyć polędwiczki cielęce z marynatą oraz grzybami i śmietanką 30 %. 

Prosty przepis na polędwiczki cielęce

Bardzo lubię cielęcinę i jeśli chodzi o polędwiczki, to wolę je smażyć i lekko poddusić niż piec w piekarniku. Wydaje mi się, że mam nad nimi większą kontrolę. Polędwiczki cielęce w sosie grzybowym są rewelacyjnym i bardzo uniwersalnym daniem. Najczęściej podaję je z pajdą świeżego pieczywa, którą maczam w sosie lub kaszą gryczaną niepaloną. Jeśli szukasz inspiracji na obiad, to zapraszam po inne moje pomysły na obiad. Gorąco polecam Ci też mój rewelacyjny przepis na sos kurkowy. Polecam też coś innego, ale równie pysznego. Łosoś smażony, czyli filety z łososia smażone na patelni z masłem.