Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym

Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym

Jeśli szukasz idealnego przepisu na pyszne i bardzo proste do zrobienia polędwiczki cielęce to gorąco polecam Ci mój sposób. Polędwica cielęca marynowana w czosnku i maśle a następnie smażona w sosie grzybowym.

Identycznie możesz też przygotować polędwiczki wieprzowe. To danie fantastycznie smakuje z makaronem, świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną niepaloną. 

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 1000 gramów dania

Kalorie: 185 w 100 gramach

Składniki na marynowane polędwice cielęce

  • 650 g polędwiczki cielęcej - 5 sztuk
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka pieprzu ziołowego

Pozostałe składniki

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • garść suszonych grzybów
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • świeża kolendra

Dodatkowy czas: 2 dni marynowania polędwiczek cielęcych
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Delikatne polędwiczki cielęce najbardziej smakują mi podane w śmietanowym sosie. Jeśli polędwiczki marynujemy wcześniej w czosnku i maśle, to dodatek grzybów i sosu sojowego jest wręcz pożądany. Zapraszam po przepis.. 

Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 1

Polędwica cielęca w sosie grzybowym

Zacznij od umycia, osuszenia i ewentualnego oczyszczenia polędwiczek cielęcych z błonek. Obierz też pięć ząbków czosnku.  

Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 2

Masło (najlepiej klarowane) roztop i wymieszaj z łyżką pieprzu ziołowego. Czosnek przepuść przez praskę i również dodaj do płynnego masła. Taką marynatą natrzyj polędwiczki. Najlepiej umieść je w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Resztę marynaty wylej na polędwiczki. Naczynie z mięsem przykryj szczelnie folią i odłóż do lodówki na dwa dni. Masło zastyga, więc nie trzeba zaglądać do mięsa i przewracać go na druga stronę.
Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 3

W dniu smażenia polędwiczek przygotuj sobie suszone grzyby. Garść suszonych grzybów (najlepsze będą borowiki i podgrzybki) umieść w rondelku lub małym garnku i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut, by grzyby napęczniały i zmiękły. Rondelek z grzybami umieść na palniku kuchenki. W razie potrzeby dodaj więcej wody i gotuj grzyby na małej mocy palnika przez około 5 minut. Po tym czasie odlej całą wodę. 

Nagrzej dobrze sporą patelnię. Polędwiczki cielęce razem z całym masłem umieść na nagrzanej patelni (resztki marynaty zeskrob z naczynia przy pomocy drewnianej łyżki). Prawie od razu zmniejsz moc palnika do średniej i wlej niecałą szklankę śmietanki 30 % (to ta rzadka, tłusta śmietanka). Dodaj tez podgotowane grzyby. Ja nie kroje grzybów drobniej, ale możesz to zrobić przed samym duszeniem. Następny w kolejności dodaj sos sojowy i duś/smaż całość około 10 minut. Jeśli nie masz sosu sojowego, to możesz w ostateczności dodać zamiast niego pół łyżeczki soli. Patelni nie przykrywaj przykrywką. Polędwiczki możesz raz przewrócić na drugą stronę.
Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 4

Po tym czasie polecam ostrożnie wyłowić każdą polędwiczkę i sprawnie pokroić ją na mniejsze kawałki. Kawałki polędwiczki przenieś ponownie na patelnię. Wrzuć garść pomidorków przekrojonych na połówki. Po dwóch minutach możesz wyłączyć patelnię i dodać świeżą kolendrę. 
Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 5

Takie polędwiczki cielęce w pysznym grzybowo śmietanowym sosie polecam podawać z makaronem, kaszą lub kawałkiem świeżego pieczywa. 
Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 6

Polędwiczka cielęca w sosie grzybowym, 7

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (32 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-07-31 10:08
Aniu, nie mam cielęcych ale wieprzowe. Czy czas ich duszenia będzie podobny czy dłuższy? Wspaniale się prezentują Twoje polędwiczki, a moje zazwyczaj były takie nijakie, bo nie wiedziałam jak je przygotować. Teraz wypróbuje Twoją wersję, wieczorem zamarynuję. 👏️
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-31 14:14
Polędwiczki wieprzowe są grubsze więc 5 minut więcej na patelni powinno być ok. 🙂

Polędwica cielęca 

Pyszna i super delikatna polędwica cielęca zasługuje na ciekawe podanie i pyszny przepis. Od razu zaznaczę, że w tym przepisie możesz polędwicę cielęcą zastąpić też polędwiczką wieprzową. Polędwiczki cielęce dla dzieci.. są delikatne i super smaczne. Moje polędwiczki cielęce marynowałam w maśle z czosnkiem i pieprzem ziołowym. Po dwóch dniach polędwiczki będą jeszcze bardziej delikatne i soczyste w środku. Mimo, że danie wydaję się skomplikowane, to tak nie jest. Po marynowaniu wystarczy podsmażyć polędwiczki cielęce z marynatą oraz grzybami i śmietanką 30 %. 

Prosty przepis na polędwiczki cielęce

Bardzo lubię cielęcinę i jeśli chodzi o polędwiczki, to wolę je smażyć i lekko poddusić niż piec w piekarniku. Wydaje mi się, że mam nad nimi większą kontrolę. Polędwiczki cielęce w sosie grzybowym są rewelacyjnym i bardzo uniwersalnym daniem. Najczęściej podaję je z pajdą świeżego pieczywa, którą maczam w sosie lub kaszą gryczaną niepaloną. Jeśli szukasz inspiracji na obiad, to zapraszam po inne moje pomysły na obiad. Gorąco polecam Ci też mój rewelacyjny przepis na sos kurkowy