Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zrazowe w sosie

Zrazowe w sosie

Wołowe zrazowe duszone w sosie własnym z cebulą to świetny pomysł na przepyszny obiad. Przepis zaskoczy Cię nie tylko prostotą wykonania, ale i wspaniałym smakiem.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia łącznie: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 1400 g

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g dania [ więcej ]

Składniki [ więcej ]

  • 1 kg wołowiny zrazowej - zrazówka
  • 3 cebule - około 580 g
  • pół szklanki wody - 125 ml
  • olej lub oliwa - 50 ml
  • 2 listki laurowe
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • po płaskiej łyżeczce pieprzu i tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego lub pół łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru np. trzcinowego
  • 1,5 płaskiej łyżki skrobi ziemniaczanej

Zrazowe w sosie
Zrazowe w sosie, 1

Krok 1: Przygotuj cebule

Do średniej wielkości garnka z grubym dnem wlej 50 ml oleju roślinnego do smażenia. Cebule (około 580 g) obierz i pokrój np. w krążki. Dodaj też dwa listki laurowe. 

Porada: Olej można zamienić na tyle samo oliwy lub też na plastry słoniny. Do garnka można dorzucić dwa ziarna ziela angielskiego. 

Przygotuj cebule

Krok 2: Dodaj mięso w przyprawach

Wołową zrazówkę (mięso zrazowe) podziel na mniejsze kawałki, a następnie pokrój jeszcze w plastry (w poprzek włókien) nie grubsze niż 1 cm. Kawałki mięsa oprósz mieszanką przypraw: płaska łyżka słodkiej papryki oraz po płaskiej łyżeczki pieprzu i suszonego tymianku. Plastry mięsa wyłóż na cebuli.

Dodaj mięso w przyprawach

Krok 3: Duś całość 1,5 h

Do garnka wlej jeszcze pół szklanki (125 ml) wody. Całość przykryj przykrywką, doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika tak, by zawartość garnka delikatnie się gotowała. Zrazowe z cebulą duś tak przez 90 minut (lub do momentu, gdy mięso zrobi się miękkie i kruche). 

Porada: Pod koniec duszenia (np. 10 minut przed końcem) można dołożyć do garnka kilka ząbków obranego czosnku. 

Duś całość 1,5 h

Krok 4: Dopraw, zagęść i podawaj

Po tym czasie z garnka odlej około 1/4  szklanki sosu. Dodaj za to dwie łyżki sosu sojowego lub pół łyżeczki soli oraz płaską łyżeczkę cukru (najlepiej ciemnego) lub też łyżeczkę syropu np. klonowego. Poczekaj kilka minut, aż odlany sos się przestudzi i dodaj do szklanki 1,5 płaskiej łyżki skrobi ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek skrobi i wlej do garnka z gotującym się mięsem w sosie. Od razu mieszaj całość. Poczekaj aż sos ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Po niecałej minucie gotowania można już zdjąć garnek z palnika i sprawdzić smak sosu. W razie potrzeby dodaj do niego więcej wybranych przypraw. 

Porada: Jeśli używasz dobrej jakości garnka i przykrywki, to powinno powstać sporo sosu (woda nie odparuje tak bardzo), którego podana przeze mnie ilość skrobi idealnie zagęści. Jeśli sosu wyszło bardzo mało (u mnie mięso nim pływało) to możesz zagęścić sos wodą z mniejszą ilością skrobi. 

Dopraw, zagęść i podawaj

Zrazowe w sosie, 6

Wołowe zrazowe w sosie podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Do tego pysznego dania pasują też makarony, inne kasze, ziemniaki oraz kluski śląskie, czy kopytka. Jako warzywny dodatek bardzo dobrze komponują się również wszelkie inne kiszonki, buraczki na ciepło lub ulubione sałatki. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zrazowe w sosie własnym

Wołowina zrazowa w sosie własnym z cebulą to danie, które wręcz zaprasza do kuchni, by spróbować swoich sił i przygotować je samodzielnie. Jest to klasyk kuchni polskiej, który zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Kluczowe składniki to tylko wołowina zrazowa, cebula, woda i przyprawy, co sprawia, że przygotowanie tego dania jest niezwykle łatwe i szybkie. Dzięki temu nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, mogą bez obaw podjąć się tego zadania. Dlaczego warto sięgnąć po wołowe zrazowe w sosie własnym? Wołowina jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, a cebula dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Połączenie tych składników w smacznym, gęstym sosie sprawia, że to danie jest nie tylko pyszne, ale i wartościowe pod względem odżywczym. Zrazowe w sosie są niezwykle uniwersalne, jeśli chodzi o dodatki. Klasycznym wyborem będą ziemniaki, które idealnie komponują się z gęstym sosem. Jeśli szukasz urozmaicenia, świetnym pomysłem będzie podanie ich z kaszą, np. gryczaną lub jęczmienną, które dodadzą daniu intrygującej tekstury. Makaron to kolejna opcja, która sprawdzi się doskonale, zwłaszcza jeśli masz ochotę na szybką kolację. Ale to nie wszystko! Wołowe zrazowe w sosie można z powodzeniem łączyć z tradycyjnymi kluskami śląskimi lub kopytkami, co z pewnością zachwyci miłośników polskiej kuchni. Samodzielne przygotowanie mięsa wołowego zrazowego w sosie własnym to nie tylko gwarancja pysznego posiłku, ale także satysfakcja z dobrze wykonanego zadania kulinarne. Spróbuj, a przekonasz się, jakie to proste i przyjemne. Bardzo dobry jest też kurczak w sosie śmietanowym na obiad. Warto wypróbować też szybki pomysł na obiad, czyli makaron orzo z kurczakiem