Souvlaki
Souvlaki to popularne greckie danie będące esencją prostej, ale przemyślanej kuchni. Składa się z szaszłyków z mięsa, najczęściej wieprzowego, marynowanego w ziołach, a następnie pieczonego na grillu.
- można też użyć jagnięciny lub kurczaka
- podawane z tradycyjnym sosem tzatziki i pitą
- rewelacyjne danie na letnie przyjęcia w ogrodzie
Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania mięsa minimum: 1 godzina
Czas grillowania minimum: 8 minut
Liczba porcji: 6 szaszłyków
W 1 szaszłyku:
Wartość energetyczna
325 kcal
Składniki na mięso i marynatę
- 800 g karkówki wieprzowej - ewentualnie tłustsza łopatka
- 4 ząbki czosnku - około 20 g
- po małej garści siekanych ziół: mięta, oregano i tymianek
- 3 łyżki soku z cytryny i łyżeczka startej skórki z cytryny
- po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oliwy
Składniki do podania szaszłyków
- 6 x chlebek pita - np. z mojego przepisu
- Sos tzatziki - np. z mojego przepisu
- warzywa: sałata; pomidory; cebula, ogórki; mięta
Souvlaki
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia szaszłyków greckich użyłam drewnianych patyczków o długości około 24 cm. Możesz też użyć dłuższych patyczków lub też metalowych szpikulców do szaszłyków.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 szaszłyków Souvlaki. Kalorie liczone były tylko do Souvlaków, bez sosu, pity i warzyw.
Przed szykowaniem greckich szaszłyków zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może wolisz użyć innego mięsa lub też podać Souvlaki np. z ryżem lub z frytkami.
Souvlaki przepis
Greckie szaszłyki szykujemy tradycyjnie z tłustszego mięsa wieprzowego lub jagnięcego. Idealna będzie ładna karkówka lub też tłustsza łopatka. Sama bardzo lubię łączyć różne mięsa. Tym razem użyłam 400 gramów karkówki i 400 gramów łopatki wieprzowej. Pamiętaj o tym, że jakość użytego mięsa ma bardzo duże znaczenie i odgrywa najważniejszą rolę w finalnym smaku dania.
Mięso oczyść z ewentualnych żyłek, czy też ścięgien, a następnie pokrój w paski (grubość mniej więcej na dwa palce) wzdłuż włókien. Paski mięsa podziel w "kostkę", czyli na kawałki o mniej więcej podobnej wielkości, takie na jeden kęs.
Porada: Souvlaki można szykować dokładnie tak samo z użyciem tłustszej jagnięciny lub też z mięsem z kurczaka. Polecam mięso z podudzi, które nie jest tak chude jak piersi. Mięso drobiowe doprawiamy identycznie jak wieprzowinę. Uważamy jednak przy grillowaniu, ponieważ zapewne upiecze się znacznie szybciej.
Kawałki mięsa umieść w większym np. szklanym naczyniu. Zacznij do niego dodawać składniki na marynatę: 4 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku; 3 łyżki oliwy lub ewentualnie innego oleju do smażenia; 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny + łyżeczka startej z cytryny skórki; po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; po niedużej garści siekanych listków świeżych ziół: mięta, oregano oraz tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią lub dużym talerzem i odłóż do lodówki na minimum godzinę, lub nawet na całą noc. Na 20-30 minut przed planowanym grillowaniem, wyjmij miskę w lodówki, by mięso nie było zimne.
Porada: Jeśli nie masz np. świeżego tymianku (lub oregano), to możesz użyć użyć suszonego. Około jedną łyżkę suszonego tymianku rozcieraj w palcach podczas dodawania go do miski z mięsem i innymi składnikami marynaty. Ważne jest jednak, by użyć przynajmniej dwóch świeżych ziół. Miętę dajemy zawsze świeżą.
Przygotuj metalowe lub drewniane patyczki do szaszłyków. Sama użyłam 6 patyczków o długości 24 cm. Drewniane patyczki polecam przed użyciem moczyć przez chwilę w wodzie, by nie przypalały się potem za mocno w trakcie pieczenia. Oblepione marynatą kawałki mięsa nadziewaj na patyczki. Sama robię to ciasno, jednak możesz też śmiało nadziewać na patyczki miej mięsa i przygotować więcej szaszłyków greckich.
Porada: W sklepach dostępne są bardzo dobrej jakości bambusowe patyczki, których nie trzeba nawet moczyć w wodzie. Jeśli masz patyczki o długości 20 cm, to oczywiście użyjesz ich pewnie więcej niż ja. Bardzo długie patyczki można samodzielnie skrócić lub też nakładać trochę mniej kawałków mięsa.
Zanim zaczniesz grillować swoje szaszłyki, warto pomyśleć o tym z czym je podasz. Moje ulubione zestawienie to domowa pita oraz sos tzatziki, które polecam szykować z moich przepisów. Pitę można ewentualnie kupić w sklepie, jednak sos zdecydowanie przygotuj w wersji domowej.
Porada: Souvlaki można też śmiało podawać z ryżem lub z domowymi frytkami. Pita nie jest wówczas potrzebna.
Souvlaki układaj na nagrzanym grillu lub na patelni grillowej. W trakcie grillowania pamiętaj o tym, by kontrolować stopień przypieczenia greckich szaszłyków. Warto co kilka minut lub częściej przekręcać je na druga stronę. To jak szybko będą gotowe do zjedzenia zależy od wielkości kawałków oraz tego, jakiego grilla i mięsa używasz. Na grillu ogrodowym na węgiel souvlaki są gotowe nawet w kilka minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej. Dlatego też nie podam Ci dokładnego czasu. U mnie trwało to łącznie około 7-8 minut.
Gotowe souvlaki podawaj od razu z pitą, frytkami lub z ryżem. Pod ręką trzymaj również sos tzatziki, którym możesz polewać i szaszłyki i warzywa. Przygotuj też plasterki świeżych pomidorów oraz ogórków (w sezonie również małosolnych). Do tego jędrna sałata (karbowana, lodowa lub rzymska) oraz listki świeżej mięty i cebula pokrojona w cienkie piórka (czerwona lub cukrowa).
Porada: Jeśli robisz szaszłyki greckie z piekarnia, to nagrzej go do 190 stopni z pieczeniem góra/dół lub 175 stopni z termoobiegiem. Souvlaki układaj na kratce (pod kratką ewentualnie naczynie, by sok miał gdzie kapać), mniej więcej na środkowej półce w komorze piekarnika. Po około 5 minutach możesz je przekręcić na drugą stronę i piec je jeszcze około 5 minut. Pod koniec warto ustawić na chwilę grillowanie od góry. Cały czas jednak zalecam kontrolować stopień zarumienienia i w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć czas podpiekania szaszłyków, ponieważ każdy piekarnik trochę inaczej grzeje.
Smacznego.