Pierniczki bez mleka

Pierniczki bez mleka

Jeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne, korzenne pierniczki, które już w dniu pieczenia chrupie się tak samo dobrze, jak każdego kolejnego dnia... zabierajmy się do pieczenia :-)

Czas przygotowywania: do 1h
Czas pieczenia: 
około 20 minut
Ilość pierniczków:
około 50 sztuk

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
• 1 małe jajko
• 3 łyżki miodu (prawdziwego)
• 3 łyżki cukru
• łyżka oleju roślinnego
• niecałe pół szklanki ciepłe wody lub mleka midałowego lub ryżowego
• łyżeczka sody

przyprawy: po płaskiej łyżce imbiru, i goździków, po dwie płaskie łyżki cynamonu i kakao, szczypta czarnego pieprzu i chilli

Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu.

Olej, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy podgrzewaj kilka minut w małym garnuszku.

Mąkę z sodą przesiej bezpośrednio do miski i dodaj jajko. Następnie dodaj ciepłą wodę i masę z przyprawami z rondelka. Ciasto wyrabiaj ręcznie do połączenia składników.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek - 2,5 -3 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki piecz do 20 minut
w zależności od ich grubości. W piekarniku wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.

pierniczki-bez-mleka-1

pierniczki-bez-mleka-2

pierniczki-bez-mleka-3

pierniczki-bez-mleka-4

Po wystudzeniu pierniczki można dowolnie dekorować lukrem, jadalnymi farbkami czy barwnymi posypkami.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Madame Malonka
2016-12-16 20:28
Pięknie udekorowane są Twoje pierniczki! Zachwycają wyglądem, a do tego przekonują mnie podwójnie, bo sama mieszałaś przyprawy, zamiast gotowych :)
Ania
2016-12-17 09:55
Nie kupuję gotowych przypraw ponieważ zazwyczaj w składzie na pierwszym miejscu jest mąką pszenna.. a to nie o to chodzi ;-)
Grunt to przepis!
2016-12-16 21:48
Przecudnie ozdobione :) Bardzo mi się też podoba zestaw użytych przypraw.
Ania
2016-12-17 09:56
Dziękuję bardzo! Zapraszam do pieczenia :-)
Kama
2016-12-17 10:40
Pięknie ozdobione..
Ania
2016-12-17 18:26
Ślicznie dziękuję :-)