Pierniczki bez mleka

Pierniczki bez mleka

Jeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne, korzenne pierniczki, które już w dniu pieczenia chrupie się tak samo dobrze, jak każdego kolejnego dnia... zabierajmy się do pieczenia :-) To jest super przepis na pierniczki bez mleka

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: około 50 pierniczków

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki miodu (prawdziwego)
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka oleju roślinnego
  • niecałe pół szklanki ciepłej wody lub mleka migdałowego lub ryżowego
  • łyżeczka sody
  • przyprawy: po płaskiej łyżce imbiru, i goździków, po dwie płaskie łyżki cynamonu i kakao, szczypta czarnego pieprzu i chilli

Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu. Olej, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy podgrzewaj kilka minut w małym garnuszku.

Mąkę z sodą przesiej bezpośrednio do miski i dodaj jajko. Następnie dodaj ciepłą wodę i masę z przyprawami z rondelka. Ciasto wyrabiaj ręcznie do połączenia składników.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek - 2,5 -3 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki piecz do 20 minut w zależności od ich grubości. W piekarniku wyrastają podwójnie. Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.

pierniczki-bez-mleka-1

pierniczki-bez-mleka-2

pierniczki-bez-mleka-3

pierniczki-bez-mleka-4

Po wystudzeniu pierniczki można dowolnie dekorować lukrem, jadalnymi farbkami czy barwnymi posypkami.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Madame Malonka
2016-12-16 20:28
Pięknie udekorowane są Twoje pierniczki! Zachwycają wyglądem, a do tego przekonują mnie podwójnie, bo sama mieszałaś przyprawy, zamiast gotowych :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-17 09:55
Nie kupuję gotowych przypraw ponieważ zazwyczaj w składzie na pierwszym miejscu jest mąką pszenna.. a to nie o to chodzi ;-)
Ewa
2017-12-07 21:41
Naprawdę? Kotanyi w każdym markecie, nawet popularny Kamis nie ma w składzie mąki. Mąkę widziałam tylko w Prymacie, którego w ogóle nie kupuję ze względu na niską jakość.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-08 08:57
Bardzo się cieszę.. Kiedyś prawie w każdej gotowej mieszance byłą mąka. Być może teraz się to zmieniło.
Grunt to przepis!
2016-12-16 21:48
Przecudnie ozdobione :) Bardzo mi się też podoba zestaw użytych przypraw.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-17 09:56
Dziękuję bardzo! Zapraszam do pieczenia :-)
Kama
2016-12-17 10:40
Pięknie ozdobione..
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-17 18:26
Ślicznie dziękuję :-)

Zdrowe pierniczki dla dzieci

Pierniczki to najpopularniejsze i najbardziej tradycyjne ciasteczka, jakie szykuje się na Święta. Chyba w każdym domu piecze się te ciasteczka korzenne. Przepisów na pierniczki jest wiele. Można je piec bez jajek, bez miodu czy bez cukru. Moje zawierają w składzie tylko jedno małe jajko, za to nie mają mleka. 

Pierniczki bez mleka

Jeśli szukasz przepisu na pierniczki, w których nie ma mleka, to zapraszam do pieczenia. Mleko można zastąpić wodą, czy też mlekiem z mielonych orzechów np. migdałów. Mleko ryżowe czy sojowe a nawet kokosowe również się sprawdzą. Jeśli lubisz piec ciastka i szykować pyszne desery, to polecam Ci moje inne przepisy na ciastka i desery