Pierniczki bez mleka

Pierniczki bez mleka

To jest super przepis na pierniczki bez mleka.  Nie ma w nich też masła, jogurtu czy śmietany. Jeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne pierniczki bez nabiału, to zabierajmy się do pieczenia.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: około 50 pierniczków

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki miodu (prawdziwego)
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka oleju roślinnego
  • niecałe pół szklanki ciepłej wody lub mleka migdałowego lub ryżowego
  • łyżeczka sody
  • przyprawy: po płaskiej łyżce imbiru, i goździków, po dwie płaskie łyżki cynamonu i kakao, szczypta czarnego pieprzu i chilli

Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu. Olej, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy podgrzewaj kilka minut w małym garnuszku.

Mąkę z sodą przesiej bezpośrednio do miski i dodaj jajko. Następnie dodaj ciepłą wodę i masę z przyprawami z rondelka. Ciasto wyrabiaj ręcznie do połączenia składników.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek - 2,5 -3 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki piecz do 20 minut w zależności od ich grubości. W piekarniku wyrastają podwójnie. Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.

Pierniczki bez mleka, 1

Pierniczki bez mleka, 2

Pierniczki bez mleka, 3

Pierniczki bez mleka, 4

Po wystudzeniu pierniczki można dowolnie dekorować lukrem, jadalnymi farbkami czy barwnymi posypkami.
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (15 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2016-12-16 20:28
Pięknie udekorowane są Twoje pierniczki! Zachwycają wyglądem, a do tego przekonują mnie podwójnie, bo sama mieszałaś przyprawy, zamiast gotowych :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-17 09:55
Nie kupuję gotowych przypraw ponieważ zazwyczaj w składzie na pierwszym miejscu jest mąką pszenna.. a to nie o to chodzi ;-)
2017-12-07 21:41
Naprawdę? Kotanyi w każdym markecie, nawet popularny Kamis nie ma w składzie mąki. Mąkę widziałam tylko w Prymacie, którego w ogóle nie kupuję ze względu na niską jakość.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-08 08:57
Bardzo się cieszę.. Kiedyś prawie w każdej gotowej mieszance byłą mąka. Być może teraz się to zmieniło.
2016-12-16 21:48
Przecudnie ozdobione :) Bardzo mi się też podoba zestaw użytych przypraw.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-17 09:56
Dziękuję bardzo! Zapraszam do pieczenia :-)
2016-12-17 10:40
Pięknie ozdobione..
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-17 18:26
Ślicznie dziękuję :-)
2018-11-09 13:10
Czemu tylko 10dni?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-09 16:48
Te pierniczki bardzo szybko łapią wilgoć z powietrza.
2018-11-30 14:36
A jeśli zamknęłabym je w szczelny pojemniku to mogę dłużej przechowywać?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Asiu.
2018-12-15 10:49
Czy można je zjeść po wystygnięciu?\
-- Ania z AniaGotuje.pl Oczywiście, ale będą lekko chrupiące.
2018-12-19 11:42
Witam, czy da się je zrobic na choinkę? Tzn czy dziurki nie "zarosną" w trakcie pieczenia?
Może dac mniej sody?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-19 12:55
Da się.. polecam umieścić grubszy kawałek patyczka w każdym pierniczku (wykałaczka lub patyczek do szaszłyków) i wyjąć po upieczeniu.
2018-12-21 15:05
Spróbujemy, dziękuję! :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-12-22 22:35
Nie mam pojęcia dlaczego, ale wyszlo ciasto jak na pizzę :/ wykrawanie ich było tragiczne, od razu się znieksztalcaly. Po upieczeniu nadal są elastyczne, "gumowate" :(
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-23 10:54
Ciasto leżakowało przed wykrawaniem?
2018-12-27 16:23
Tak, kolo 2h

Zdrowe pierniczki dla dzieci

Pierniczki to najpopularniejsze i najbardziej tradycyjne ciasteczka, jakie szykuje się na Święta. Chyba w każdym domu piecze się te ciasteczka korzenne. Przepisów na pierniczki jest wiele. Można je piec bez jajek, bez miodu czy bez cukru. Moje zawierają w składzie tylko jedno małe jajko, za to nie mają mleka. 

Pierniczki bez mleka

Jeśli szukasz przepisu na pierniczki, w których nie ma mleka, to zapraszam do pieczenia. Mleko można zastąpić wodą, czy też mlekiem z mielonych orzechów np. migdałów. Mleko ryżowe czy sojowe a nawet kokosowe również się sprawdzą. Jeśli lubisz piec ciastka i szykować pyszne desery, to polecam Ci moje inne przepisy ciasteczka. Polecam też pierniki świąteczne z masłem.