Pierniki bez mleka
To jest super przepis na pierniczki bez mleka. Nie ma w nich też masła, jogurtu czy śmietany. Jeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne pierniczki bez nabiału, to zabierajmy się do pieczenia.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: około 50 pierniczków
Dieta: wegetariańska
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
- 1 małe jajko
- 3 łyżki miodu (prawdziwego)
- 3 łyżki cukru
- łyżka oleju roślinnego
- niecałe pół szklanki ciepłej wody lub mleka migdałowego lub ryżowego
- łyżeczka sody
- przyprawy: po płaskiej łyżce imbiru, i goździków, po dwie płaskie łyżki cynamonu i kakao, szczypta czarnego pieprzu i chilli
Pierniki bez mleka

Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu. Olej, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy podgrzewaj kilka minut w małym garnuszku.
Mąkę z sodą przesiej bezpośrednio do miski i dodaj jajko. Następnie dodaj ciepłą wodę i masę z przyprawami z rondelka. Ciasto wyrabiaj ręcznie do połączenia składników.
Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.
Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek - 2,5 -3 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.
Pierniczki piecz do 20 minut w zależności od ich grubości. W piekarniku wyrastają podwójnie. Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.


Po wystudzeniu pierniczki można dowolnie dekorować lukrem, jadalnymi farbkami czy barwnymi posypkami.
Smacznego.