Piernik królewski bez miodu

Piernik królewski bez miodu

To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. To sprawdzony, przesmaczny i puszysty, korzenny piernik bez miodu.  Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni.

Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Ten szybkie piernik wyrasta podwójnie :-) Taki domowy piernik możesz też przełożyć dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: foremka 10/30 cm

Składniki na ciasto

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • opakowanie śmietany 18 % - 200 g
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 4 średnie jajka
  • niecała szklanka cukru - 200 g
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • przyprawy: łyżka cynamonu, po płaskiej łyżeczce czarnego pieprzu i mielonych goździków, po szczypcie chilli, kardamonu i imbiru

Składniki na polewę i dekorację

  • 100 g śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g migdałów w płatkach

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka, śmietanę i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

W misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawami i cukrem. Dodaj całe jajka, śmietanę i roztopione w rondelku masło. Dokładnie wymieszaj gęste ciasto.

Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 60 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Piernik powinien z łatwością "wyskoczyć" z foremki.

Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlej śmietankę. Zagotuj i wyłącz. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu oblej ciasto polewą czekoladową i obsyp płatkami migdałowymi.

Piernik królewski bez miodu, 1

Piernik królewski bez miodu, 2

Wystudzony piernik (bez polewy) możesz przechowywać zawinięty w folię w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez 7-10 dni. Optymalna temperatura to 10-15 stopni.

Smacznego :-)
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.7 / 5 (110 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Puszysty piernik bez miodu

Szukasz przepisu na piernik bez miodu na dużą blachę? Ten przepis na super puszysty piernik robi się bardzo szybko. W 20 minut przygotujesz wszystkie składniki. Do przełożenia ciasta możesz użyć np. dżemu porzeczkowego lub innych pysznych powideł. Z pysznych pierników przekładanych gorąco polecam przepis na piernik z marmoladą lub piernik świąteczny przekładany suszoną śliwką. 

Przepis na piernik domowy

Ten szybki piernik można też upiec bez kakao. Ja jednak bardzo lubię dodawać je do pierników i pierniczków. Mój przepis na ciasto piernikowe polecam też osobom zabieganym. Bardzo szybko można je przygotować i upiec nawet na dzień przed Świętami. Jeśli szukasz innych ciekawych pomysłów sprawdź kategorię potrawy wigilijne, to zapraszam do buszowania po stronie.