Piernik królewski bez miodu

Piernik królewski bez miodu

To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. To sprawdzony, przesmaczny i puszysty, korzenny piernik bez miodu.  Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Ten szybkie piernik wyrasta podwójnie :-) Taki domowy piernik możesz też przełożyć dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: foremka 10/30 cm

Składniki na ciasto

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • opakowanie śmietany 18 % - 200 g
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 4 średnie jajka
  • niecała szklanka cukru - 200 g
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu i mielonych goździków, szczypta chilli, kardamonu i imbiru

Składniki na polewę i dekorację

  • 100 g śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g migdałów w płatkach

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka, śmietanę i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

W misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawami i cukrem. Dodaj całe jajka, śmietanę i roztopione w rondelku masło. Dokładnie wymieszaj gęste ciasto.

Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 60 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Piernik powinien z łatwością "wyskoczyć" z foremki.

Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlej śmietankę. Zagotuj i wyłącz. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu oblej ciasto polewą czekoladową i obsyp płatkami migdałowymi.

Piernik królewski bez miodu, 1

Piernik królewski bez miodu, 2

Wystudzony piernik (bez polewy) możesz przechowywać zawinięty w folię w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez 7-10 dni. Optymalna temperatura to 10-15 stopni.

Smacznego :-)
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 5.0 / 5 (12 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13783

Komentarze

2016-12-11 11:12
Jak bez miodu to muszę spróbować. Jakimi jeszcze orzechami mogę posypać?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-11 12:44
Teresko.. super będą orzechy włoskie, pekan.. wszystkie miększe, więc laskowe raczej już nie.
2016-12-11 12:58
Ale narobiłaś mi smaka, już dawno nie jadłam piernika, a w tym roku na święta musi sie on pojawić. Świetny przepis i na pewno z niego skorzystam.Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-11 13:11
Dziękuję Doroto! Udanego piecznia dla Ciebie :-)
2016-12-11 13:00
Bardzo fajny przepis i wydaje się dość prosty w wykonaniu. Czyli coś dla mnie ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-11 13:11
Tak Sylwio, jest bardzo prosty ;-)
2016-12-11 13:10
Aż mi ślinka cieknie!
Wygląda nieziemsko! A przepis naprawdę prosty :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-11 13:12
Dziękuję i polecam.
2016-12-11 17:47
Mnie także bardzo podoba się przepis. 20 minut na wymieszanie składników to optymalny czas. Swoją drogą wydaje mi się, że to czas liczony z górką, chętnie gowypróbuję.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-11 18:42
Dokładnie tak jest :-)
2016-12-11 19:37
Super! Takie szybkie i efektowne ciasta lubię najbardziej.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-12 10:04
Dziękuję Natalio.. Mamy tak już mają :-)
2016-12-11 20:23
Wygląda pięknie i bardzo świątecznie. Jeszcze nie wymyśliłam, jaki pierni będzie u nas na święta, i Twój wezmę pod uwagę :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-12 10:04
Ooo..bardzo mi schlebiasz ;-)
2016-12-11 22:46
Jak on wspaniale wygląda!!! Muszę spróbować go zrobić! :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-12 10:05
Super Marto, polecam gorąco!
2016-12-11 23:33
Nigdy nie piekłam piernika, a ten przepis wygląda na prosty. Chyba spróbuję w tym roku :) ale dam mniej cukru ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-12 10:05
Oczywiście.. jednak ten piernik już mam dość małą ilość cukru ;-) Smacznego!
O jak pysznie wyrośnięty <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-12 15:26
Dziękuję
2017-12-19 20:12
Czy można dodać bakalie do niego?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-20 09:39
Myślę Sylwio, że tak.. Garść mieszanki orzechów i suszonych owoców można dodać.
2017-12-21 19:34
Mięciutki i wilgotny
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowne!! ❤️👏️😍
2018-01-31 20:09
Rozumiem ze wszystko mieszamy łyżka?
Czym można zastąpić śmietanę ? (Nie mogę jeść :(
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-01 09:49
Magdo, a jogurt naturalny możesz? Jeśli tak, to użyj go zamiast śmietany. Tak, ciasto możesz mieszać łyżką.. byle dokładnie 🙂

Puszysty piernik bez miodu

Szukasz przepisu na piernik bez miodu na dużą blachę? Ten przepis na super puszysty piernik robi się bardzo szybko. W 20 minut przygotujesz wszystkie składniki. Do przełożenia ciasta możesz użyć np. dżemu porzeczkowego lub innych pysznych powideł. Z pysznych pierników przekładanych gorąco polecam przepis na piernik zamkowy lub przepis na piernik przekładany z suszoną śliwką

Przepis na piernik domowy

Ten szybki piernik można też upiec bez kakao. Ja jednak bardzo lubię dodawać je do pierników i pierniczków. Mój przepis na ciasto piernikowe polecam też osobom zabieganym. Bardzo szybko można je przygotować i upiec nawet na dzień przed Świętami. Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na Wigilię i Święta, to zapraszam do buszowania po stronie.