Piernik królewski bez miodu

Piernik królewski bez miodu

Jeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. Tym razem w wersji bez dodatku miodu.

Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Wyrasta podwójnie :-)
Gorąco polecam!

Czas przygotowywania: około 20 minut
Czas pieczenia: około 1 h
Ilość porcji: foremka 10/30 cm

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
• opakowanie śmietany 18 % - 200 g
• 1/4 kostki masła - 50 g
• 4 średnie jajka
• niecała szklanka cukru - 200 g
• 2 łyżki kakao
• płaska łyżeczka sody
• przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu, mielonych goździków, kardamonu, szczypta chilli, kardamonu i imbiru.

Dekoracja:
• 100 g śmietanki 30 %
• 100 g gorzkiej czekolady
• 40 g migdałów w płatkach


Jajka, śmietanę i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

W misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawami i cukrem. Dodaj całe jajka, śmietanę i roztopione w rondelku masło. Dokładnie wymieszaj gęste ciasto.

Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką.

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 60 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Piernik powinien z łatwością "wyskoczyć" z foremki.

Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlej śmietankę. Zagotuj i wyłącz. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

Po wystudzeniu oblej ciasto polewą czekoladową i obsyp płatkami migdałowymi.


piernik-krolewski-bez-miodu-1

piernik-krolewski-bez-miodu-2

piernik-krolewski-bez-miodu-3

Wystudzony piernik (bez polewy) możesz przechowywać zawinięty w folię w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez 7-10 dni. Optymalna temperatura to 10-15 stopni.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Pani Teresa
2016-12-11 11:12
Jak bez miodu to muszę spróbować. Jakimi jeszcze orzechami mogę posypać?
Ania
2016-12-11 12:44
Teresko.. super będą orzechy włoskie, pekan.. wszystkie miększe, więc laskowe raczej już nie.
Dorota
2016-12-11 12:58
Ale narobiłaś mi smaka, już dawno nie jadłam piernika, a w tym roku na święta musi sie on pojawić. Świetny przepis i na pewno z niego skorzystam.Pozdrawiam :)
Ania
2016-12-11 13:11
Dziękuję Doroto! Udanego piecznia dla Ciebie :-)
Sylwia W.
2016-12-11 13:00
Bardzo fajny przepis i wydaje się dość prosty w wykonaniu. Czyli coś dla mnie ;)
Ania
2016-12-11 13:11
Tak Sylwio, jest bardzo prosty ;-)
Lady Szpilka
2016-12-11 13:10
Aż mi ślinka cieknie! Wygląda nieziemsko! A przepis naprawdę prosty :D
Ania
2016-12-11 13:12
Dziękuję i polecam.
Madame Malonka
2016-12-11 17:47
Mnie także bardzo podoba się przepis. 20 minut na wymieszanie składników to optymalny czas. Swoją drogą wydaje mi się, że to czas liczony z górką, chętnie gowypróbuję.
Ania
2016-12-11 18:42
Dokładnie tak jest :-)
Wiszniówka
2016-12-11 19:37
Super! Takie szybkie i efektowne ciasta lubię najbardziej.
Ania
2016-12-12 10:04
Dziękuję Natalio.. Mamy tak już mają :-)
Monika
2016-12-11 20:23
Wygląda pięknie i bardzo świątecznie. Jeszcze nie wymyśliłam, jaki pierni będzie u nas na święta, i Twój wezmę pod uwagę :)
Ania
2016-12-12 10:04
Ooo..bardzo mi schlebiasz ;-)
Marta - Podróże od kuchni
2016-12-11 22:46
Jak on wspaniale wygląda!!! Muszę spróbować go zrobić! :)
Ania
2016-12-12 10:05
Super Marto, polecam gorąco!
Dietolog
2016-12-11 23:33
Nigdy nie piekłam piernika, a ten przepis wygląda na prosty. Chyba spróbuję w tym roku :) ale dam mniej cukru ;)
Ania
2016-12-12 10:05
Oczywiście.. jednak ten piernik już mam dość małą ilość cukru ;-) Smacznego!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-12 14:51
O jak pysznie wyrośnięty <3
Ania
2016-12-12 15:26
Dziękuję