Piernik bez miodu
Piernik bez miodu to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. To sprawdzony, przesmaczny i puszysty, korzenny piernik bez miodu. Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni.
Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Ten szybkie piernik wyrasta podwójnie :-) Taki domowy piernik możesz też przełożyć dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: foremka 10/30 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
- opakowanie śmietany 18 % - 200 g
- 1/4 kostki masła - 50 g
- 4 średnie jajka
- niecała szklanka cukru - 200 g
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżeczka sody
- przyprawy: łyżka cynamonu, po płaskiej łyżeczce czarnego pieprzu i mielonych goździków, po szczypcie chilli, kardamonu i imbiru
Składniki na polewę i dekorację
- 100 g śmietanki 30 %
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g migdałów w płatkach
Piernik bez miodu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka, śmietanę i masło wyjmij wcześniej z lodówki.
W misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawami i cukrem. Dodaj całe jajka, śmietanę i roztopione w rondelku masło. Dokładnie wymieszaj gęste ciasto.
Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 60 minut, do suchego patyczka.
Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Piernik powinien z łatwością "wyskoczyć" z foremki.
Polewa czekoladowa:
Do rondelka wlej śmietankę. Zagotuj i wyłącz. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu oblej ciasto polewą czekoladową i obsyp płatkami migdałowymi.
Wystudzony piernik (bez polewy) możesz przechowywać zawinięty w folię w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez 7-10 dni. Optymalna temperatura to 10-15 stopni.
Polecam sprawdź też moje inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie.
Smacznego.