Piernik bez leżakowania

Piernik bez leżakowania

Przepis na pyszny piernik i szyki do zrobienia piernik Świąteczny. Jeśli szukasz przepisu na ciasto piernikowe, które możesz upiec i zjeść już pierwszego dnia po jego zrobieniu, to świetnie się składa. Ten piernik domowy z miodem będzie idealnym wyborem. 

Jeśli zaś wolisz upiec piernik bez miodu, to gorąco polecam przepis na piernik królewski bez miodu.

Reklama

Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: forma 12/15 x 30 cm

Składniki:
  • 100 g drobnego cukru - około 0,5 szklanki
  • 100 g gęstego miodu - 3 czubate łyżki
  • 50 g masła - 1/4 kostki
  • 3 średnie jajka
  • 230 g mąki - 1 szklanka
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka - niecałe pół szklanki
  • przyprawy: czubata łyżka cynamonu, po płaskiej łyżeczce kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, imbiru, gałki muszkatołowej, kakao*

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

*Możesz użyć też gotowej mieszanki przypraw do piernika (10 g). Zwróć jednak uwagę na skład. Zazwyczaj pierwszym składnikiem jest mąka. Unikaj takich mieszanek.

W rondelku umieść masło, cukier, miód, wszystkie przyprawy oraz mleko. Podgrzewaj stopniowo zwiększając moc palnika, cały czas mieszając. Zagotuj masę i wyłącz. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Ustaw piekarnik na 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Mąkę oraz sodę i proszek przesiej do miski. Umyj jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w małej miseczce. Białka ubijaj w osobnej misce na sztywno.

Do mąki dodaj żółtka i zacznij miksować mikserem na małych obrotach. Po trochu wlewaj do miski masę z przyprawami z rondelka i nadal miksuj. Nie ma potrzeby czekać, aż masa z rondelka całkiem ostygnie. Moja była jeszcze lekko gorąca. Ważne jednak, by dodawać ją w małych porcjach.

Na koniec do ciasta przełóż białka i wmieszaj je delikatne szpatułką. Przelej całe ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Ja natłuściłam formę łyżką oleju.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 50 minut (środkowa półka z grzaniem góra/dół) do tzw. suchego patyczka. Ciasto może być gotowe już po 40 minutach pieczenia. 

Piernik bez leżakowania, 1

Po upieczeniu piernik wystudź na kratce. Możesz go obłożyć gęstą masą do piernika na bazie powideł śliwkowych, z dodatkiem prażonych orzechów - zobacz przepis na śliwkową polewę do piernika

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (14 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10736

Komentarze

2015-12-23 12:56
Muszę namówić mamę, abyśmy to razem upiekły !
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2015-12-23 15:41
Świetny pomysł!
2017-12-13 21:33
Aniu, Twoje przepisy są świetne! Mogłabyś podać łatwy przepis na drożdzowe paszteciki z grzybami(pieczarkami) do wigilijnego barszczyku? Myślę,że nie tylko ja będę wdzięczna. Pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-14 10:03
Dziękuję Ci Haniu.. mam przepis na pierożki drożdżowe z pieczarkami. Tak sobie czekają a ja ich jeszcze nie dodałam. A paszteciki jak najbardziej muszę zrobić. Postaram się jak najszybciej.

Przepis na piernik świąteczny

Przepisów na pierniki jest bardzo dużo.. Możesz upiec piernik z rumem, szybki piernik na oleju, czy też piernik z powidłami. Jeśli tylko masz w domu miód i trochę przypraw korzennych, a do tego mało czasu, to polecam upiec ten właśnie szybki piernik last minute. Piernik ten można upiec rano i będzie gotowy do zjedzenia od razu po przestudzeniu. 

Piernik przepis z miodem

Jeśli masz dużą rodzinę, to możesz podwoić ilość składników i upiec piernik na dużą blachę. To jeden z lepszych przepisów na piernik domowy jaki można upiec na szybko. Jeśli lubisz piec ciasta i eksperymentować w kuchni, to polecam zerknąć na inne moje przepisy na ciasta