Piernik bez leżakowania

Piernik bez leżakowania

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Pyszny piernik, który możesz upiec i zjeść już tego samego dnia. Nie wymaga leżakowania.

Keks: forma 12/15 x 30 cm

Składniki:
• 100 g drobnego cukru - około 0,5 szklanki
• 100 g gęstego miodu - 3 czubate łyżki
• 50 g masła - 1/4 kostki
• 3 średnie jajka
• 230 g mąki - 1 szklanka
• po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
• 100 ml mleka - niecałe pół szklanki

Przyprawy: czubata łyżka cynamonu, po płaskiej łyżeczce kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, imbiru, gałki muszkatołowej, kakao*

*Możesz użyć też gotowej mieszanki przypraw do piernika (10 g). Zwróć jednak uwagę na skład. Zazwyczaj pierwszym składnikiem jest mąka. Unikaj takich mieszanek.

W rondelku umieść masło, cukier, miód, wszystkie przyprawy oraz mleko. Podgrzewaj stopniowo zwiększając moc palnika, cały czas mieszając. Zagotuj masę i wyłącz. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Ustaw piekarnik na 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Mąkę oraz sodę i proszek przesiej do miski. Umyj jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w małej miseczce. Białka ubijaj w osobnej misce na sztywno.

Do mąki dodaj żółtka i zacznij miksować mikserem na małych obrotach. Po trochu wlewaj do miski masę z przyprawami z rondelka i nadal miksuj. Nie ma potrzeby czekać, aż masa z rondelka całkiem ostygnie. Moja była jeszcze lekko gorąca. Ważne jednak, by dodawać ją w małych porcjach.

Na koniec do ciasta przełóż białka i wmieszaj je delikatne szpatułką.

Przelej całe ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Ja natłuściłam formę łyżką oleju.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

 

piernik-bez-lezakowania-1

 

Po upieczeniu wystudź na kratce. Możesz obłożyć gęstą masą do piernika na bazie powideł śliwkowych, z dodatkiem prażonych orzechów. Przepis tutaj.

Smacznego :-)

Blogerka
2015-12-23 12:56
Muszę namówić mamę, abyśmy to razem upiekły !
Ania
2015-12-23 15:41
Świetny pomysł!