Pieczarki z grilla
Wspólne grillowanie to wielka przyjemność.. Aby było naprawdę super, polecam przygotować pieczarki faszerowane na grilla. To bardzo proste do zrobienia danie bez mięsa. A jak pachną.. gorąco polecam ten przepis!
Bardzo dobra jest również cukinia z grilla z serem halloumi oraz uniwersalna sałatka na grilla.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 12 minut
Liczba porcji: 5 dużych pieczarek
Kaloryczność kcal: 290 w 1 pieczarce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na pieczarki
- 400 g dużych pieczarek - 5 sztuk
- 5 łyżeczek oleju
- po pół płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki
Składniki na farsz do pieczarek
- 200 g sera gorgonzola
- 2 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki
- pół czerwonej papryki
- 3 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżeczka soli
Bardzo lubię szykować przepisy na grilla. Sam zapach żarzącego się węgla sprawia, że wszyscy domownicy i goście zaczynają się zbierać wokół paleniska, by sprawdzić czy już można coś smacznego zjeść.
Szykując przepis na pieczarki faszerowane z grilla zależało mi by:
- było to danie z grilla, ale bez mięsa, więc również dla wegetarian
- było szybkie i proste do zrobienia
- można było je serwować bez dzielenia na porcje
- było pyszne również po przestudzeniu
Farsz do pieczarek polecam przygotować sobie wcześniej - przed wyłożeniem kapeluszy pieczarek na grilla.
Pieczarki faszerowane na grilla
Zacznij od przygotowania farszu do pieczarek z grilla. W misce umieść razem: posiekaną natkę pietruszki, ser gorgonzola, oliwę, bardzo drobno posiekaną paprykę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sobie kilka większych pieczarek. Ważne jest, by kapelusze były dość szerokie i równe. Będzie Ci je łatwiej faszerować. Moje pieczarki były już mocno dojrzałe, więc nie zachowały zwartej struktury podczas grillowania. Były jednak tak samo pyszne jak zawsze.
Ja pieczarki obieram, szczególnie te duże i mocno dojrzałe. Usuwam również ogonki. W małej miseczce umieść razem 5 łyżeczek ulubionego oleju roślinnego lub oliwy oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki. Całość zamieszaj. Przy pomocy pędzelka kuchennego wysmaruj od zewnątrz kapelusze. Jeśli masz obrane pieczarki, to będą one bardzo szybko chłonęły olej. Najważniejsze jest dokładne posmarowanie olejem samych brzegów pieczarek.
Tak przygotowane kapelusze pieczarek układaj na dobrze rozgrzanym grillu. Najlepiej bezpośrednio na nagrzaną kratkę grilla. Optymalna temperatura nie powinna przekraczać 210 stopni. Najpierw pieczarki ułóż kapeluszem do góry. Bardzo dużo zależy też od tego, jak wysoko nad ogniem/żarem jest umieszczona kratka. Dlatego też zawsze polecam kontrolować stan podpieczenia warzyw. Szykuje się je znacznie szybciej niż mięso, więc polecam dosłownie stać nad grillem.
Po trzech minutach możesz przewrócić je na drugą stronę. Tutaj polecam już użyć długich szczypiec.
Na odwrócone kapusze wyłóż przygotowany wcześniej farsz. Polecam użyć dłuższej łyżki.. Uwaga - temperatura nad paleniskiem jest wysoka. Dlatego też możesz najpierw zdjąć pieczarki na chwilę z grilla, by nałożyć na nie farsz i tak przygotowane położyć z powrotem na grillu.
Pieczarki z farszem potrzebują około 8-12 minut, by można je było zdjąć z kratki grilla. Jeśli grillujesz pieczarki w piekarniku, to polecam na koniec włączyć na chwilę opcję grillowania od góry.
Smacznego!