Chleb w jajku
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis na chleb w jajku, to świetny pomysł na smaczne wykorzystanie pieczywa, świeżego lub czerstwego. Warto od czasu do czasu do niego wrócić.
- błyskawiczny posiłek
- można do niego dodać ser oraz szynkę
- do zrobienia ze zwykłym pieczywem lub bułką
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4 kromki
Kaloryczność kcal: 150 w 1 kromce
Dieta: wegetariańska
- 4 kromki pszennego pieczywa - może być czerstwe
- 2 średniej wielkości jajka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: pół łyżeczki oregano; po sporej szczypcie pieprzu i soli
Chleb w jajku
Z podanej ilości składników otrzymasz 4 kromki chleba w jajku. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować chleb smażony w jajku, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W treści przepisu podaję bowiem jak urozmaicić tę przekąskę przez dodanie żółtego sera, czy też szynki.

Chleb w jajku przepis
Aby zrobić chleb w jajku polecam sięgnąć albo po zwykłe pieczywo jasne lub mieszane, albo po bułkę paryską lub też po pieczywo tostowe. Chleb może być już lekko czerstwy. U mnie był to domowy chleb wiejski. Kawałek chleba pokroiłam na cztery kromki, które dla wygody nie powinny być grubsze niż na 1,5 cm.
Do niskiej i szerokiej miski wbij dwa średniej wielkości jajka. Dodaj też pół łyżeczki suszonego oregano oraz sporą szczyptę pieprzu. Jeśli chodzi o sól, to akurat przy chlebie w jajku dodaję ją na końcu, czyli na talerzu z gotowymi chlebkami. Całość (jajka z przyprawami) wymieszaj dokładnie przy pomocy np. rózgi kuchennej.
Zacznij już nagrzewać szeroką patelnię. Wylej na nią nie więcej niż dwie łyżki oleju do smażenia. Olej ma tylko pokryć całe dno patelni. Kromki chleba maczaj z obu stron w rozbełtanych jajkach.
Porada: Do jajek można też dodać małą garść dobrej jakości tartego sera żółtego oraz/lub pokrojony na kawałki plasterek szynki oraz siekany szczypiorek.

Namoczone kromki kładź na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ustaw średnią moc palnika. Chleb w jaku podsmażaj z obu stron na lekko rumiano. Jedna strona powinna się smażyć nie krócej niż minutę. Jeśli kromki pieczywa podsmażają się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Chleb w jajku podawaj od razu po usmażeniu. Na talerzu dodaj odrobinę soli oraz ewentualnie ulubione zioła (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek). Na gotowe chlebki można też położyć plasterek sera oraz szynki, czy też wyłożyć na talerz świeże warzywa: pomidory, ogórki, papryka.


Smacznego.