Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb w jajku

Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis na chleb w jajku, to świetny pomysł na smaczne wykorzystanie pieczywa, świeżego lub czerstwego. Warto od czasu do czasu do niego wrócić. 

- błyskawiczny posiłek
- można do niego dodać ser oraz szynkę
- do zrobienia ze zwykłym pieczywem lub bułką

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4 kromki

Kaloryczność kcal: 150 w 1 kromce
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 4 kromki pszennego pieczywa - może być czerstwe
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: pół łyżeczki oregano; po sporej szczypcie pieprzu i soli

Chleb w jajku 

Z podanej ilości składników otrzymasz 4 kromki chleba w jajku. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować chleb smażony w jajku, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W treści przepisu podaję bowiem jak urozmaicić tę przekąskę przez dodanie żółtego sera, czy też szynki. 

Chleb w jajku, 1

Chleb w jajku przepis

Aby zrobić chleb w jajku polecam sięgnąć albo po zwykłe pieczywo jasne lub mieszane, albo po bułkę paryską lub też po pieczywo tostowe. Chleb może być już lekko czerstwy. U mnie był to domowy chleb wiejski. Kawałek chleba pokroiłam na cztery kromki, które dla wygody nie powinny być grubsze niż na 1,5 cm. 

Do niskiej i szerokiej miski wbij dwa średniej wielkości jajka. Dodaj też pół łyżeczki suszonego oregano oraz sporą szczyptę pieprzu. Jeśli chodzi o sól, to akurat przy chlebie w jajku dodaję ją na końcu, czyli na talerzu z gotowymi chlebkami. Całość (jajka z przyprawami) wymieszaj dokładnie przy pomocy np. rózgi kuchennej.

Zacznij już nagrzewać szeroką patelnię. Wylej na nią nie więcej niż dwie łyżki oleju do smażenia. Olej ma tylko pokryć całe dno patelni. Kromki chleba maczaj z obu stron w rozbełtanych jajkach. 

Porada: Do jajek można też dodać małą garść dobrej jakości tartego sera żółtego oraz/lub pokrojony na kawałki plasterek szynki oraz siekany szczypiorek. 

Chleb w jajku, 2

Namoczone kromki kładź na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ustaw średnią moc palnika. Chleb w jaku podsmażaj z obu stron na lekko rumiano. Jedna strona powinna się smażyć nie krócej niż minutę. Jeśli kromki pieczywa podsmażają się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Chleb w jajku podawaj od razu po usmażeniu. Na talerzu dodaj odrobinę soli oraz ewentualnie ulubione zioła (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek). Na gotowe chlebki można też położyć plasterek sera oraz szynki, czy też wyłożyć na talerz świeże warzywa: pomidory, ogórki, papryka. 
Chleb w jajku, 3

Chleb w jajku, 4

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (560 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chleb w jajku

Są takie dania, które kojarzą mi się z dzieciństwem i należą do kategorii posiłków szybkich, prostych i tanich. Nie chodzi tu o przepisy bardziej czasochłonne jak gołąbki, czy też moje ulubione kartacze z mięsem. Chodzi mi o takie pyszności jak kluski lane, które można dodawać i do rosołu i do mleka. Na słodko z wanilią powstaje zupa mleczna, którą bardzo lubię szykować nawet na mleku roślinnym. Kolejne szybkie i pyszne przekąski jakie przychodzą mi do głowy myśląc o przepisie na chleb smażony w jajku, to szare kluski. Takich właśnie szybkich i smacznych posiłków, które są robione z niewielkiej ilości składników oraz są takie jest jeszcze więcej. Skupmy się zatem na aktualnym przepisie. Dla wielu moich Czytelników chleb w jajku to żadna nowość i być może wielu z Was szykuje je w swoim domu bardzo często. Jestem jednak pewna, że dużo grono kiedyś ten przepis znało, ale kompletnie o nim zapomniało. Po to właśnie między innymi pokazuję na swoim Blogu Kulinarnym AniaGotuje takie proste i znane przepisy. Po to, by moi Czytelnicy przypomnieli sobie, że takie dania kiedyś były na porządku dziennym i nie ma nic złego w tym, by sobie o nich ponownie przypomnieć. 

Jak zrobić chleb w jajku

Na chleb w jajku przepisy są rozmaite i wielu z Was pewnie pomyśli, że nie ma sensu dodawać tak oczywistego i prostego przepisu. Nie zgadzam się. Bardzo często jest bowiem tak, że te najprostsze dania można robić na wiele sposobów, a do tego czadem tylko jedna przyprawa może sprawić, że takie pospolite danie jak przepis na chleb w jajku może smakować inaczej, ciekawiej. Na chleb w jajku przepis jest faktycznie super prosty, jednak myślę, że warto napisać o kilku istotnych rzeczkach, które mogą pomóc w tym, by nawet tak proste jedzenie jak chleb w jajku smakowy wybornie. Jeśli interesuje Cię kwestia kaloryczności, czyli chleb w jajku kcal, to oczywiście w dużej mierze jest to zależne od rodzaju pieczywa oraz tego ile oleju wylejesz na patelnię. Chleb w jajku jest przekąskom raczej kaloryczną, a z pewnością nie plasuje się gdzieś nisko wysoko wśród dań o niewielkiej ilości kalorii. Chleb w jajku to nie to samo co tosty francuskie, ponieważ nie dajemy do jajek mleka. Chleb w jajku to typowo polskie, proste i smaczne danie, które zawsze można urozmaicić dodając do niego ser żółty tarty lub kawałki szynki oraz warzywa. Zapraszam po szybki przepis na chleb w jajku i życzę smacznego.