Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

Domowe krążki cebulowe to niezwykle prosta i super pyszna przekąska na każdą okazję. Przepis na onion rings sprawdzi się na każdym przyjęciu oraz zawsze, gdy masz ochotę na ciekawą przystawkę. 

- niezwykle proste do zrobienia
- tylko kilka tanich i łatwo dostępnych składników
- bardzo prosta przekąska i dodatek do wielu dań

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia łącznie: 30 minut
Liczba porcji: minimum 70 krążków

Kaloryczność kcal: 30 w 1 krążku cebulowym
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 średnie cebule zwykłe lub czosnkowe - około 350 g
  • 130 g mąki pszennej np. uniwersalnej - około 5 czubatych łyżek
  • około 3/5 szklanki mleka lub wody - 150 ml
  • 1 średnie lub duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli, po 1/4 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki i oregano*
  • trochę ponad pół szklanki bułki tartej - około 85 g
  • około 500 ml oleju do smażenia

Krążki cebulowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko oraz jajko koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc bardzo ogólna i tylko orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz zapewne minimum 70 chrupiących krążków cebulowych.

*W składnikach podałam moją ulubioną mieszankę przypraw. Można jednak śmiało zastosować inną kompozycję smakową. Można dodać szczyptę chili lub ostrej papryki oraz szczyptę pieprzu. Ciekawym pomysłem jest zastąpienie wszystkich przypraw gotową mieszanką np. do gyros - jedna łyżeczka wystarczy. 

Do zrobienia onion rings potrzebujesz również: dobrej jakości mały garnek z grubym dnem lub głębszą patelnię; około 500 ml oleju roślinnego do smażenia; szczypce przydatne do panierowania i łowienia krążków cebulowych; ręcznik papierowy do odcedzania z nadmiaru tłuszczu gotowych krążków cebulowych.

Krążki cebulowe, 1

Krążki cebulowe przepis

W pierwszej kolejności przygotuj sobie gęste ciasto naleśnikowe do krążków cebulowych. Wystarczy, że do jednej miski wsypiesz 130 gramów mąki pszennej np. uniwersalnej, czyli około 5 czubatych łyżek mąki. Wsyp też łyżeczkę proszku do pieczenia (lub przesiej do miski mąkę z proszkiem). Wbij jedno średnie lub duże jajko i wlej około 3/5 szklanki, czyli 150 ml mleka lub wody (albo też wody wymieszanej pół na pół z mlekiem). Na koniec dodaj też przyprawy: u mnie jest to 1/3 płaskiej łyżeczki soli oraz po 1/4 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki i oregano. Całość mieszaj rózgą kuchenną, aż ciasto zrobi się idealnie jednolite. Możesz też użyć miksera lub blendera. Ciasto do krążków cebulowych powinno być gęste jak ciepły kisiel. 

Krążki cebulowe, 2

Cebule obieram i kroję dopiero wtedy, gdy mam już gotowe ciasto, aby cebula zachowała kruchość i nie miękła od zbyt długiego leżenia na desce. Do zrobienia onion rings używam wyłącznie zwykłej lub czosnkowej cebuli, ponieważ te dwie odmiany mają najwięcej zwartych i mocnych liści spichrzowych (łuski mięsiste). Otrzymamy w ten sposób dużo krążków cebulowych. 

Z cebul zdejmij liście okrywające (suche i twarde łuski). Każdą cebulę pokrój w poprzek tak na plastry nie grubsze niż 1 cm, a następnie ostrożnie oddziel każdy krążek. Zaczynaj od środka i oddzielaj od siebie poszczególne krążki. Zazwyczaj usuwam również cieniutkie łuski, które znajdują się pomiędzy poszczególnymi krążkami. Nie trzeba jednak tego robić. 

W ten sposób pokrój i oddziel od siebie wszystkie krążki. Ich ilość może się wahać od 50, do nawet 100. Bardzo dużo zależy bowiem od samej budowy cebuli oraz tego, na jak grube krążki pokroisz cebulę. Gotowe krążki obsyp niewielką ilością mąki pszennej (np. przy pomocy małego sitka). 
Krążki cebulowe, 3

Krążki cebulowe, 4

Przygotuj sobie mały lub średniej wielości garnek. Wlej do niego około 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 165 stopni. Jeśli masz termometr cukierniczy, to gorąco polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka lub nawet kilkanaście minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć. Ciasto może już ładnie skwierczeć przy temperaturze 140 stopni, wiec nie tak łatwo jest zorientować się w temperaturze. Warto więc poczekać trochę dłużej lub zaopatrzyć się w termometr, który może się w przyszłości przydać przy smażeniu pączków lub faworków.  

Gdy olej osiągnie temperaturę około 165 stopni, można zacząć smażyć krążki cebulowe. Każdy krążek zanurz całkowicie w cieście, a następnie odczekaj chwilkę, by nadmiar ciasta spłynął do miski. Krążek w cieście umieszczaj w misce z dobrej jakości bułką tartą. Sprawnie obtocz krążek bułce i od razu kładź do garnka z nagrzanym tłuszczem. W garnku umieść razem kilka krążków (tyle, by mogły swobodnie się obok siebie smażyć). Po około minucie krążki powinny już ładnie się od spodu zarumienić (mają być złociste, ale nie brązowe). Przewracaj je na drugą stronę i smaż ostatnie 30-40 sekund lub odrobinę dłużej. Gotowe krążki przekładaj na kawałek ręcznika papierowego i smaż kolejną partię. 
Krążki cebulowe, 5

Krążki cebulowe, 6

W ten sposób usmaż wszystkie krążki cebulowe. Onion rings powinny być jędrne i chrupiące, dzięki temu, że oprócz gęstego cista naleśnikowego obtaczamy je jeszcze w bułce tartej. Bardzo ciekawym pomysłem na wzbogacenie panierki, jest też wymieszanie bułki tartej z tartym parmezanem (trzeba go wcześniej lekko podsuszyć, by się nie skleił z bułką tartą). 
Krążki cebulowe, 7

Krążki cebulowe, 8

Krążki cebulowe podawaj od razu, lub też umieść np. na kawałku pergaminu i trzymaj w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Nie odkładaj ich do lodówki, ponieważ z czasem łapią wilgoć i miękną. Onion rings polecam maczać w sosie z jogurtu, majonezu i musztardy. Pyszny i prosty do zrobienia jest też sos czosnkowy

Cebulowe krążki mogą też stanowić taki sam dodatek do obiadu, jak frytki i pieczone ziemniaczki. 
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (369 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe w panierce, czyli onion rings, to bardzo popularna przekąska. Przepis na krążki cebulowe największą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i w Kanadzie. Krazki cebulowe bardzo dobrze znaną są również w Australii, Nowej Zelandii, czy w Irlandii. Coraz większą popularnością cieszą się też w innych krajach Europy, w tym również w Polsce. Krążki cebulowe w cieście to nic innego, jak pokrojona w plastry świeża cebula, z której odłączmy od siebie poszczególne krążki cebuli. Takie nie za grube krążki maczane są następnie w gęstszym cieście naleśnikowym z proszkiem do pieczenia, a następnie z bułką tartą lub inną chrupiąca panierką. Krążki cebuli w cieście smaży się potem na głębokim tłuszczu, aż zrobią się rumiane. Onion ring, czyli krążki cebulowe to klasyczna przekąska, którą można podawać do różnych dań lub nawet samodzielnie. Na onion rings przepisy są do siebie dość podobne. Można też zrobić onion rings przepis tylko z samym ciastem naleśnikowym, ale takie krążki cebulowe nie są już chrupiące. Dlatego też polecam panierować onion rings w bułce tartej. Z pysznych i szybkich przekąsek polecam też niezawodne frytki z piekarnika. W typowo amerykańskim stylu są też corn dog - coś wspaniałego dla dzieciaków i nie tylko. 

Onion rings

Na te pyszne krążki cebulowe przepis jest bardzo prosty. Zanim jednak się za nie zabierzesz, warto dowiedzieć się o nich kilku ciekawych rzeczy. Do dziś nie wiadomo skąd dokładnie wziął się przepis na krążki cebulowe. Jeśli jednak będziemy iść tropem przepisu, to w magazynie The New York Times z 1933 roku, znalazła się reklama Crisco, w której to opisany był przepis na maczaną w mleku cebulę, którą obtaczało się potem w mące i smażyło na tłuszczu. Co ciekawe, dobrze kiedyś znana sieć restauracji Kirby's Pig Stand, która na początku lat dwudziestych XX wieku założona została w Oak Cliff w Teksasie, twierdzi, że to oni są wynalazcami popularnych onion rings. Dość podobny przepis można też znaleźć w książce kucharskiej Johna Mollarda z 1802 roku pod tutułem:  „Łatwa i wyrafinowana sztuka gotowania”. Na stronie 152 znajduje się przepis: „Smażona cebula z parmezanem”. Tam ciasto szykowane było z mąki, śmietany, soli, pieprzu oraz parmezanu. Takie krążki cebulowe również smażyło się w gorącym oleju lub w smalcu. Jako sos do takich krążków cebulowych, Autor poleca sos z masła i musztardy. Tak więc sposobów na krążki cebulowe jest przynajmniej kilka. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić krążki cebulowe według mojego sposobu, to zapraszam po przepis na onion rings w moim wykonaniu.