Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot z suszu to pyszny i bardzo tradycyjny napój, który serwujemy głównie na Wigilię. Mój przepis na kompot wigilijny jest bardzo prosty i sprawdzony. Możesz go zrobić bardzo tradycyjnie lub też nowocześniej.

- bez dodawania cukru
- esencjonalny i pyszny kompot 
- idealne proporcje suszonych owoców

Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia suszonych owoców: 12 godzin
Czas gotowania kompotu: 40 minut
Ilość porcji: 1500 ml mocnego kompotu

Kaloryczność kcal: 40 w 100 ml

Składniki:
  • 2 garście suszonych jabłek - 100 g
  • 1 garść suszonych jabłek wędzonych - 50 g
  • 1 garść suszonych moreli - 80 g
  • 1 garść suszonych śliwek - 80 g
  • 1 garść żurawiny - 45 g
  • 3 małe gruszki wędzone - 100 g
  • 7 goździków
  • mała laska cynamonu
  • 3 litry wody
  • 1 pomarańcza - można pominąć
  • pół cytryny - można pominąć

Kompot wigilijny

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml bardzo mocnego, esencjonalnego kompotu z suszu, który polecam rozcieńczyć z gorącą wodą, w zależności od upodobań smakowych.  

Jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem kompotu, lub zwyczajnie nie udało Ci się go zakupić, to nic się nie martw. W przepisie będę na bieżąco podawać zamienniki lub też napiszę, które składniki kompotu można pominąć. 

Kompot z suszu, 1

Kompot z suszu przepis

Przygotuj sobie wszystkie suszone owoce. Najważniejsze w kompocie z suszu są plasterki suszonych jabłek. Jeśli więc nie posiadasz plasterków jabłek wędzonych, to możesz śmiało dać trzy garście wyłącznie suszonego jabłka (bez wędzonego). 

Ja kupuję morele naturalnie suszone. Można je odróżnić od tych siarkowanych już po kolorze. Naturalnie suszone morele są ciemne, zaś te siarkowane mają intensywnie pomarańczowy kolor. 

Do kompotu dodaję zawsze śliwki suszone bez pestek oraz suszoną żurawinę słodzoną, chociaż da radę znaleźć w sklepach żurawinę suszoną bez dodatku cukru. Jeśli nie masz żurawiny lub za nią nie przepadasz, to możesz ją pominąć i dać o 50 gramów więcej suszonych śliwek.

Od niedawna w moim kompocie zaczęła się też pojawiać wędzona gruszka. Jeśli uda Ci się znaleźć dobre i sprawdzone źródło, to warto do kompotu z suszu dodać chociaż jedną wędzoną gruszkę. Możesz ją zastąpić zwykłymi suszonymi gruszkami lub też garścią suszonych, wędzonych jabłek albo tylko suszonych jabłek. 

Kompot z suszu, 2

Pamiętam jak moja Babcia płukała suszone owoce w lodowatej wodzie prosto ze studni. Ja studni nie mam, więc do przepłukania wszystkich owoców używam zimnej, przefiltrowanej wody z kranu (nie musisz filtrować wody). Suszone owoce zalewam zimną wodą a następnie mieszam je chwilę i odlewam wodę do zlewu. Owoce płuczę tak dwa razy a następnie umieszczam w garnku, w którym będę gotować kompot. 

Do garnka wlewam też trzy litry wody (może być niefiltrowana). Garnek przykrywam przykrywką (głównie po to, by przez godziny moczenia do garnka nie dostał się kurz, czy też inne zanieczyszczenia krążące w powietrzu ;). 

Garnek odstaw gdzieś na bok, na 12 godzin (najlepiej przygotować suszone owoce na wieczór i zostawić je do moczenia na całą noc). 
Kompot z suszu, 3

Po moczeniu owoce wchłoną sporo wody i napęcznieją. Do garnka z wodą (wody nie wylewamy!) i suszonymi owocami dorzuć siedem goździków oraz małą i cienką laskę cynamonu.

Porada: Jeśli kompot będą poły małe dzieci, możesz dać o połowę mniej goździków. Jeśli nie masz laski cynamonu a tylko cynamon w proszku, to nie dodawaj go na tym etapie gotowania kompotu. Płaską łyżeczkę cynamonu mielonego można pominąć lub dodać pod koniec gotowania. 
Kompot z suszu, 4

Garnek przykryj przykrywką (możesz zostawić małą szparkę) i zagotuj. Od zagotowania kompotu zmniejsz moc palnika do takiej, by kompot z suszu tylko delikatnie się gotował. Kompot wigilijny gotuj tak przez 30 minut.

Po 30 minutach gotowania do kompotu możesz dodać do garnka płaską łyżeczkę cynamonu mielonego (jeśli nie była wcześniej dodana mała laska cynamonu). Wlej też świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy oraz z połówki dużej cytryny. Dodatek soku z cytrusów nie jest niezbędny, jednak polecam spróbować, jak smakuje kompot z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Kompot z suszu, 5

Całość zamieszaj lekko i gotuj ostatnie 10 minut. Kompot z suszu jest już gotowy. Pod odcedzeniu owoców otrzymałam 1500 ml mocnego kompotu. Reszta wody wysiąknęła w suszone owoce i częściowo odparowała. 
Kompot z suszu, 6

Owoce suszone z tak przygotowanego kompotu polecam odcedzić i podać na stół. Są super pyszne i można je śmiało jeść. W pierwszej kolejności wyjadane są zazwyczaj morele, śliwki oraz żurawina :)
Kompot z suszu, 7

Kompot z suszu można też nalewać z dzbanka bez przecedzania owoców. Ja jednak wolę je wyjąć, by nie wpadały z pluskiem do szklanek w trakcie dolewania kompotu :)

Uwielbiam jeszcze gorący kompot wigilijny i w tej wersji rozcieńczam go z wodą 1 : 1. Kompot można też podawać ciepły, lub schłodzony, po wyjęciu z lodówki. Jeśli lubisz bardzo słodkie kompoty, to możesz do niego dodać cukier. 
Kompot z suszu, 8

Kompot z suszu, 9

Co Wy zawsze dodajecie do swojego kompotu wigilijnego i czy akceptujecie sok z cytrusów w kompocie świątecznym?

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (100 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców to kompot, który gotujemy zazwyczaj wyłącznie na Wigilię. To przepyszny, bardzo esencjonalny kompot, który szykujemy z suszonych owoców z odrobiną cynamonu oraz goździków. Tak naprawdę, to kompot z suszu można ugotować wyłącznie z suszonych plasterków jabłek oraz suszonych śliwek. Jednak ten najbogatszy smak osiągniecie, jeśli użyjecie wszystkich wymienionych przeze mnie składników. Kompot z suszonych owoców z mojego przepisu wyjdzie bardzo mocny. Można go zatem śmiało rozcieńczać z wodą w proporcji jeden do jednego. Mój kompot wigilijny absolutnie nie potrzebuje być w żaden sposób dodatkowo dosładzany. Przy tak dużej ilości słodkich, suszonych owoców dodatek cukru jest absolutnie zbędny. Nawet sama żurawina suszona jest mocno słodzona. A ją również dodajemy do kompotu wigilijnego. Bardzo tradycyjne danie jakie polecam zrobić na Wigilię oprócz słodkości, które znajdziesz na moim Blogu, to oczywiście kapusta z grochem oraz pierogi z kapustą i grzybami

Kompot wigilijny

Chyba w każdym domu na Święta gotuje się kompot wigilijny. Zdaję sobie sprawę z tego, że każda wersja kompotu z suszu może wyglądać zupełnie inaczej. Przepis na kompot z suszu może się różnić w zależności od tego, w jakim regionie Polski mieszkamy, ale i od samego domu oraz rodzinnej tradycji. Jeden kompot z suszonych owoców będzie się składał wyłącznie z suszonych gruszek, inny zaś tylko z suszonego jabłka. Jedli dodają owoce suszone wędzone, inni nie. Mój kompot z suszu przepis jest dość bogaty w składniki. Bardzo dobrze zaopatruj się zawsze w grudniu w suszone orzechy oraz owoce. Taki przepis na kompot wigilijny jest dla mnie normą. Zazwyczaj mam już wszystkie składniki. Kiedyś nie dodawałam do kompotu wigilijnego wędzonego jabłka oraz gruszek. Robię to jednak choćby dla tego cudownego zapachu, jaki rozchodzi się po całym domu, gdy tylko otworzę szafkę z zapasami suszonych owoców oraz orzechów i pestek. Zapach wędzonych owoców jest tak piękny i mocny, że za każdym razem przypomina mi o tym, że już niedługo powinnam zabrać się za gotowanie kompotu wigilijnego. W moim przepisie znajdziesz też cytrusy, które możesz pominąć, jeśli jesteś zwolennikiem ścisłej tradycji. Polecam jednak chociaż raz spróbować je dodać. Sok z pomarańczy oraz cytryny, sprawia że kompot ma cudownie cytrusową nutę i jest odrobinę kwaśny, co przydaje się w przypadku szykowania kompotu wigilijnego z samych suszonych owoców. Jeśli kochasz tradycję, to zapraszam Cię po przepis na najpyszniejszy makowiec, oraz pierniczki