Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Cukinia smażona

Cukinia smażona

Cukinia smażona w talarkach to jedna z pyszniejszych przekąsek na lato. Super sezonowa i super smaczna a do tego jeszcze szybka do zrobienia cukinia w panierce!

- bardzo prosta przystawka
- uwielbiana przez dzieci i dorosłych
- tylko kilka łatwo dostępnych składników

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia łącznie: 25 minut
Liczba porcji: 24 talarki
W 1 talarku: Wartość energetyczna 40 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 większa młoda cukinia - około 440 g
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi
  • 5 łyżek bułki tartej - może być bezglutenowa
  • 2 średnie jajka
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • przyprawy: łyżeczka soli, po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki

Cukinia w panierce

Cukinia ważona była przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 24 talarków z cukinii w panierce. 

Cukinia smażona, 1

Cukinia smażona, 2

Cukinia smażona przepis

Jedną młodą, ale sporą cukinię umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Ja użyłam cukinii zielonej, bo ma zazwyczaj delikatniejszą skórkę od żółtej, ale można też śmiało sięgnąć po tę drugą. Odkrój oba końce i pokrój cukinię w plasterki o grubości około 7 mm. Postaraj się nie kroić ich grubiej niż na 1 cm.

Każdy talarek natrzyj solą. Do natarcia 24 plasterków jakie mi powstały zużyłam łyżeczkę soli, którą uwzględniłam w składnikach. Natarte solą talarki odłóż na talerz i odstaw na 20 minut. W tym czasie cukinia puści sporo wody. 

Cukinia smażona, 3

Każdy talarek umieść na kawałku ręcznika papierowego. Kładź go chwilę z obu stron, by ręcznik wchłonął wilgoć z powierzchni cukinii a następnie delikatnie oprósz plasterki cukinii szczyptą pieprzu i słodkiej papryki (z obu stron). 

Porada: Podałam mój ulubiony, podstawowy zestaw przypraw. Można jednak śmiało posypać cukinię przyprawą curry, chili, większą ilością soli (część zdjęliśmy razem z wodą) lub też ulubioną mieszanką gotowych przypraw... nawet gyros. 
Cukinia smażona, 4

Przygotuj sobie trzy miseczki. Do jednej wsyp 3 płaskie łyżki mąki pszennej, którą można zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Do drugiej miski wbij dwa jajka. Bardzo dokładnie rozbełtaj je idealnie na gładko. Do trzeciej miski wsyp 5 łyżek bułki tartej. Może to być bułka tarta pszenna lub bezglutenowa. Najważniejsze jest to, by była to dobrej jakości bułka np. z piekarni. 

Najpierw obtaczaj plasterki cukinii w mące (cieniutka warstwa). Następnie przekładaj je do miseczki z rozmąconymi jajkami a na koniec obtaczaj każdą sztukę w bułce tartej. Przygotowane do smażenia plasterki cukinii układaj jeden obok drugiego. Do obtaczania talarków polecam używać widelca lub szczypczyków, ponieważ panierka nie przykleja się tak do nich, jak do palców :)
Cukinia smażona, 5

Przygotuj sobie dużą patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Dodaj 4 łyżki oleju do smażenia (lub więcej) i ustaw średnią moc palnika. Na nagrzanym tłuszczu kładź plasterki cukinii w panierce. Przewracaj je na druga stronę, gdy zrobią się od spodu rumiane. U mnie trwało to około 3 minuty na stronę. To jak długo będą się smażyły zależy od patelni, mocy palnika i grubości talarków. W ten sposób usmaż wszystkie plasterki cukinii. 

Smażyłam je w trzech turach. Nie wyszły tłuste, więc nie odsączałam ich z nadmiaru oleju a na patelni zostało mi jeszcze najprzyjemniej, 1/3 tłuszczu. Od razu po usmażeniu nie kładź ich jeden na drugim, by pod wpływem ciepła nie zwilgotniały, co grozi rozwarstwieniem panierki. 

Cukinia smażona, 6

Cukinia smażona, 7

Cukinia smażona w panierce w formie plasterków to rewelacyjna przekąska na każdą okazję. Można ją jeść samą lub maczać w ketchupie lub ulubionym sosie na bazie jogurtu, czy majonezu. Cukinia w panierce może też stanowić dodatek do obiadu. Smakuje wspaniale na ciepło, ale można ją też śmiało podawać nawet po przestudzeniu. 

Jakie jest Twoje lubione danie z cukinią?

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (1904 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Cukinia smażona

Cukinia to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych ostatnio warzyw. Wydaje mi się, że nawet sama kupuję jej więcej niż zwykłych ziemniaków. Z cukinii można wyczarować ogrom wspaniałych dań. Moja cukinia z patelni to tylko jedna z wielu propozycji, jakie znajdziesz na moi Blogu Kulinarnym. Na pierwszym miejscu wśród szybkich przekąsek są bezkonkurencyjne placuszki z cukinii, które znikają u nas natychmiast i to w każdej ilości. Pasztet z cukinii zna każdy miłośnik tego warzywa i sama myśl o nim sprawia, że robię się głodna. Jest jeszcze oczywiście leczo z cukinii. Bardzo zdrowe i pyszne danie jednogarnkowe. Wyliczać można jeszcze długo, długo więc pora napisać coś więcej o tym, co tym razem mam dla moich Czytelników. Cukinia smażona na patelni to u mnie prawie zawsze cukinia panierowana, którą kroję w talarki i smażę w najprostszej panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Jest zatem szybko, jest super prosto i jest mega pysznie. Niebiańsko pyszna jest też cukinia faszerowana, którą gorąco polecam szykować latem. Wspaniałym pomysłem na użycie dużej ilości cukinii jest mój przepis na ketchup z cukinii. Bardzo dobry i szybki w przygotowaniu jest też makaron z cukinii

Cukinia w panierce

Jest jednak kilka zasad, których warto przestrzegać, by cukinia smazona była dosmażona, jędrna i by panierka nie odpadała. Smażona cukinia w panierce nie może być mokra, zatem po pokrojeniu jej w plasterki nie grubsze niż jeden centymetr warto ją posolić i poczekać aż puści nadmiar wody. Cukinia smażona w panierce zachowa swą jędrność również dzięki temu, że nie obieramy jej ze skórki. Warto oczywiście sprawdzić też, czy cukinia nie jest gorzka. Niestety czasem ma się pecha i można trafić na cukinię, która byłą za mocno nawożona a przy tym za mało lub nieregularnie podlewana. Ważne jest też zachowanie kolejności podczas samego panierowania talarków cukinii. Cukinia smazona w jajku najpierw dostaje porcję przypraw a potem odrobina mąki. Dopiero potem obtaczamy krążki w idealnie rozbełtanym jajku. Na koniec zaś cukinia smażona dostaje jeszcze warstwę bułki tartej. Bułka tarta też musi być dobrej jakości. Albo sami ścieramy bułkę albo kupujemy tylko taką, która pochodzi z dobrej piekarni. Jest zatem prosto, ale by było też pysznie i estetycznie, to polecam trzymać się moich wytycznych. Powodzenia!