Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Błyskawiczne ślimaki z ciasta francuskiego polecam szykować nie tylko na przyjęcia, ale i całkowicie bez okazji. Przepis jest super prosty, a ślimaczki rozkosznie pyszne.

- tylko 10 minut szykowania
- do podania na ciepło i na zimno
- fenomenalne na imprezy i na Sylwestra

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 12 ślimaczków

Kaloryczność kcal: 130 w 1 ślimaczku

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego - 275 g
  • około 70 g sera feta lub sera koziego miękkiego
  • 100 g żółtego sera np. w plasterkach
  • 100 g ulubionej szynki
  • około 20-50 g szpinaku baby lub mrożonego w liściach
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich lub oregano z tymiankiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Z podanej ilości składników powinno wyjść około 12 ślimaczków na słono. 

Opakowanie ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki, by ciasto nie kruszyło się przy końcach podczas rozwijania. Ciasto może być też mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze niż ciasto z tłuszczem roślinnym. Najważniejsze jest jednak to, by ciasto było jak najświeższe. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować tę przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Ślimaczki z ciasta francuskiego, 1

Ślimaczki z ciasta francuskiego, 2

Ślimaczki z ciasta francuskiego przepis

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je potem rozprostować (bez łamania zwiniętego końca). Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj. W razie potrzeby lekko je rozwałkuj. Całą powierzchnię ciasta wysmaruj cieniutką warstwą koncentratu pomidorowego. Warto użyć do tego pędzelka kuchennego. Jedna łyżka koncentratu powinna pokryć płat ciasta. Całość oprósz łyżką mieszanki przypraw włoskich/prowansalskich. Można je pominąć lub też użyć tylko suszonego oregano lub oregano i tymianku. 

Porada: Koncentrat można zastąpić przecierem pomidorowym lub odrobiną rozbełtanego jajka. Sprawdzi się też kremowy serek śmietankowy lub też taki z dodatkami, np. z chrzanem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego, 3

Na całym płacie ciasta rozłóż również plasterki ulubionej szynki oraz plasterki dobrej jakości żółtego sera lub cienko pokrojonej mozzarelli w kostce. Ser można też zetrzeć na tarce i rozsypać po całej powierzchni ciasta francuskiego. Kolejno wyłóż też pokruszony ser feta oraz szpinak po lekkiej obróbce termicznej: Świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Możesz go też porwać na mniejsze kawałki. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 lub 250 gramów. Do zrobienia tego dania użyłam tym razem tylko odrobinę szpinaku baby (do 50 gramów). Umieściłam go na suchej patelni i ustawiłam trochę niższą niż średnia moc palnika. Mieszając listki drewnianą szpatułką czekałam chwilę, aż zmiękną. Trwa to około minuty. Po tym czasem zdejmuję szpinak z patelni i odkładam na talerzyk do przestudzenia. Jest "elastyczny", ale nie ocieka wodą. 

Możesz też użyć szpinaku mrożonego, ale tylko takiego, którego liście mrożone są w całości. Nie polecam szpinaku siekanego oraz mielonego. Szpinak mrożony rozmroź i odlej ewentualną wodę z glazury oraz dodatkowo odciśnij w dłoniach wodę z liści. 

Po dodaniu na ciasto wszystkich składników, można je zwinąć w ciasny rulon. Wolę większe ślimaczki, więc ciasto zwijam "krótszą stroną". 

Porada 1: Jeśli lubisz szpinak, to śmiało możesz go dodać nawet 100 gramów. Nie powinien być on jednak zbyt mokry, by ciasto nie nasiąkło wodą. Większą ilość szpinaku zalecam podgrzać i doprawić: Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż odrobinę masła klarowanego. Mały ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Po niecałej minucie dodaj też szpinak. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę, a następnie zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia. Szpinak "smaż" niecałe 5 minut. Warto na koniec dodać też posiekany drobno kawałek suszonego pomidora z oleju (zazwyczaj sprzedawane w słoiku) oraz posypać wszystko szczyptą pieprzu. Całość zamieszaj i wyłącz palnik. 

Porada 2: Ślimaczki będą ostrzejsze jeśli szynkę zamienisz na plasterki salami. Ponieważ salami jest dość tłuste, to radzę zredukować ilość żółtego sera. Do takiego zestawu warto dołożyć jeszcze drobno posiekane oliwki np. kalamata. Ser feta śmiało zastąpi kawałek sera pleśniowego lub odrobina bryndzy. 

Ślimaczki z ciasta francuskiego, 4

Na tym etapie można już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 190 stopni z grzaniem góra/dół lub też 180 stopni z termoobiegiem. 

Rulon z ciasta ze składnikami lekko ściskam/dociskam, a następnie kroję w plasterki o szerokości około 1,5 cm. Ślimaczki układam na płasko, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję między nimi spore odstępy, ponieważ ślimaczki z ciasta francuskiego jeszcze mocno rosną w trakcie pieczenia. Wyszło mi równo 12 ślimaczków. 

Blaszkę z gotowymi do pieczenia przekąskami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę i piecz ślimaczki przez około 25 minut, (lub trochę dłużej) do ładnego zarumienienia się ciasta i składników. 
Ślimaczki z ciasta francuskiego, 5

Ślimaki z ciasta francuskiego wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Będą pyszne i na ciepło i po przestudzeniu. Smakują super maczane w ketchupie. Możesz je podać jako samodzielne danie lub też przystawkę. Podane na stół, długo zachowają świeżość. Jest to więc przekąska idealna na wszelkie przyjęcia.  
Ślimaczki z ciasta francuskiego, 6

Ślimaczki z ciasta francuskiego, 7

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (103 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ślimaki z ciasta francuskiego

Z ciastem francuskim można poszaleć śmiało i na słodko i na słono. Ostatnio dość często robię rogaliki z ciasta francuskiego na słodko. ponieważ są śliczne, proste i szybkie. Ze słonych przekąsek polecam paszteciki z ciasta francuskiego. Klasyczne ciastka francuskie z dżemem i owocami też czasem robię razem z dziećmi. Tym razem jednak zabrałam się za równie prosty i szybki przepis na domowe ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Ma już super przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem, czy takie paszteciki ze szpinakiem, jednak te ślimaki z ciasta francuskiego na słono będą zawierały wszystkiego po trochu. Ten przepis na ślimaki z ciasta francuskiego szykuję z jednego, klasycznego opakowania ciasta francuskiego. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej, to może użyć opakowania XXL, które jest zazwyczaj o około 100 gramów cięższe, a zatem i trochę większe. Szykując ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem należy wówczas dać trochę więcej dodatkowych składników na farsz. Bardzo lubię szykować takie ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, ponieważ w super prosty sposób otrzymuję bardzo efektowną i smaczną przekąskę. A na słodko polecam przepis na ciasto francuskie z jabłkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ponieważ dobrej jakości francuskie ciasto można kupić już w każdym sklepie, to przygotowanie czegoś na słodko, czy tak jak tu, zabranie się za slimaczki z ciasta francuskiego jest niezwykle proste. Zawsze warto mieć w lodówce lub w zamrażalniku opakowanie ciasta francuskiego na słone ślimaki z ciasta francuskiego lub na inną przekąskę. Trzeba jednak pamiętać o tym, by takie ciasto było jak najświeższe, ponieważ bardzo szybko kwaśnieje i ślimaki z ciasta francuskiego z serem mogą nie być tak ładnie wyrośnięte i kruche. Pokazuję tym razem wyjątkowo uniwersalne ślimaczki z ciasta francuskiego na słono. Nie są one ani zbyt delikatne, ani też za ostre. Moje ślimaki z ciasta francuskiego z szynką są więc bardzo uniwersalne. Domowe ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem bardzo smakują również dzieciom. Można je zatem śmiało piec i podawac na wszelkie imprezy dla dzieci młodszych i starszych. Aby składniki farszu dobrze trzymały się płatu ciasta zazwyczaj smaruję go super cienką warstwą koncentratu. To fajny pomysł, ponieważ ślimaki z ciasta francuskiego przy okazji mają lekko kwaśny smak pomidora. Koncentrat śmiało można zamienić na roztrzepane małe jajko kurze lub dwa jajeczka przepiórcze. Sprawdzi się też cieniutka warstwa serka kremowego naturalnego lub smakowego. 

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Pieczone slimaki z ciasta francuskiego są gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Świetnie w tej przekąsce jest to, że ślimaczki z ciasta francuskiego można jeść i cieplutkie i przestudzone. Ślimaczki z ciasta francuskiego warto szykować na wszelkie przyjęcia oraz na Sylwestra, ponieważ po upieczeniu mogą leżeć na tacy imprezowej przez wiele godzin i zachować świeżość oraz kruchość i atrakcyjny wygląd. Aby ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie były bardziej wyraziste i ostrzejsze, wystarczy dodać do nich np. salami zamiast szynki oraz dodatek chili świeżego lub w proszku. Warto jednak mieć na uwadze to, by dodatki nie były łącznie zbyt tłuste, ponieważ ślimaki z ciasta francuskiego nie wyrosną już tak ładnie i nie będą tak kruche, jak powinny. Dlatego też szykując ślimaczki z ciasta francuskiego z salami dałabym mniej żółtego sera. Jeśli ktoś lubi oliwki, to może pokroić je w plasterki lub posiekać i dodać zamiast szpinaku. Zapraszam po mój ulubiony przepis na super proste ślimaczki z ciasta francuskiego oraz po garść porad, jakie znajdziesz w treści. Powodzenia i smacznego.