Szybki sos jajeczno chrzanowy
Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia sos jajeczny.
Zastosowanie:
- dodatek do jajek faszerowanych
- sos do mięs pieczonych
- na wędlinę do kanapek
- do pieczonej kiełbasy
- dip do warzyw, kabanosów, krakersów
- jako sos do polania na surówki i sałatki
Czas przygotowywania: do 5 minut + gotowanie jajek
Ilość sosu: około 300 g
Składniki:
• 3 średnie jajka ugotowane na twardo
• 2 pełne łyżki chrzanu
• 2 pełne łyżki śmietany do 10 - 18 %
• 2 łyżki majonezu
• szczypta soli i pieprzu
Jajka ugotuj na twardo - tutaj przepis.
Obrane i ostudzone jajka umieść w misce. Dodaj resztę składników i całość dobrze zmiksuj najlepiej przy pomocy ręcznego blendera. Widelcem też się uda.
Sos przełóż do słoiczka. Można go przechowywać około 5 dni w lodówce.


Zainspirowałam się jednym z przepisów Olgi, www.olgasmile.com
Smacznego!
Komentarze