Sos jajeczno chrzanowy
Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia sos jajeczno chrzanowy.
Zastosowanie:
- dodatek jajek, np. jaja faszerowane awokado
- sos do mięs, np. schab karkowy
- na wędlinę do kanapek
- do pieczonej kiełbasy
- dip do warzyw, kabanosów, krakersów
- jako sos do polania na surówki i sałatek, np. sałatka z awokado i jajek
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 300 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 3 średnie jajka ugotowane na twardo
- 2 pełne łyżki chrzanu
- 2 pełne łyżki śmietany do 10 - 18 %
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Sos jajeczny
Jajka ugotuj na twardo.
Obrane i ostudzone jajka umieść w misce. Dodaj resztę składników i całość dobrze zmiksuj najlepiej przy pomocy ręcznego blendera. Widelcem też się uda.
Sos przełóż do słoiczka. Można go przechowywać około 5 dni w lodówce.


Smacznego!
Zainspirowałam się jednym z przepisów Olgi, www.olgasmile.com
Średnia 4.9 / 5
(17 głosów)
Oceń!