Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pasta z makreli

Pasta z makreli

Bardzo proste smarowidło na kanapki, czyli moja ulubiona pasta z makreli wędzonej z dodatkiem jajek na twardo i szczypiorku. Szykuję ją w kilka minut i podaję do kanapek lub jajek faszerowanych - super!

- świetna pasta na kanapki 
- prosta i super szybka do zrobienia
- pasta idealna również do faszerowania jajek

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: do 650 g pasty

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g pasty
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 duża wędzona makrela - około 350 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo - 215 g
  • 2 średnie ogórki konserwowe - 100 g
  • kawałek czerwonej cebuli - 30 g
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • garść siekanego szczypiorku
  • szczypta pieprzu

Pasta z makreli 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 650 gramów pasty z makreli. 

Domowe pasty są świetną alternatywą do tradycyjnych kanapek z szybką i żółtym serem.

Pasta z makreli, 1

Pasta z makreli przepis

Makrelę umieść na desce przy dobrym oświetleniu. Podziel ją na dwie części i usuń ogon i głowę. Zdejmij cały kręgosłup z ośćmi. Odrywaj kawałki mięsa sprawdzając jednocześnie, czy nie zostały jeszcze małe ości. Oczyszczone kawałki makreli odkładaj na talerz i rozdrabniaj widelcem jeszcze raz przeglądając mięso. Skórkę z ryby wyrzuć razem z ogonem, głową i ośćmi. 

Cztery jajka ugotuj na twardo. Obierz je i posiekaj drobno nożem. Zobacz jak ugotować jajka na twardo

Pasta z makreli, 2

Dwa ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj drobno kawałek czerwonej cebuli oraz szczypiorek.

Porada: Zamiast cebuli czerwonej możesz użyć cebulę cukrową, czosnkową lub zwykłą. Jeśli lubisz czosnek w pastach, to możesz wycisnąć przez praskę jeden mały ząbek. 
Pasta z makreli, 3

W miseczce umieść razem dwie łyżki dobrego majonezu, łyżeczkę musztardy delikatesowej oraz sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.

Porada: Zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny lub delikatny kremowy serek.
Pasta z makreli, 4

Wszystkie składniki przełóż do jednego naczynia i wymieszaj dokładnie. 
Pasta z makreli, 5

Gotową pastę z makreli polecam podawać ze świeżymi ziołami. Super smakuje od razu po zrobieniu lub schłodzona w lodówce. Pastę można jeść na kanapkach, czy też zajadać z krakersami, warzywami pokrojonymi w słupki albo na jajkach gotowanych na twardo i pokrojonych w polówki. Taka pasta jest zatem idealna również jako farsz do jajek gotowanych wielkanocnych.
Pasta z makreli, 6

Z rybnych dań sprawdź też koniecznie ryba po grecku. Prosty i sprawdzony przepis. Rybę możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Podaję również szybki przepis na kremową pastę z makreli.

Składniki:
- 1 makrela wędzona - 300 g
- łyżka koncentratu pomidorowego
- garść siekanego szczypiorku
- 150 g serka kremowego typu Philadelphia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (może być też gęsty jogurt)
- płaska łyżeczka oregano lub szczypta pieprzu ziołowego

Pasta z makreli, 7

Wykonanie:
Makrelę oczyść dokładnie z ości i skóry. Wszystkie składniki umieść razem w misce i zmiksuj na gładki krem. Polecam użyć do tego zadania blendera ręcznego typu żyrafa. 

To świetna kremowa pasta na kanapki i na krakersy.
Pasta z makreli, 8

Którą wersję wolisz?
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1363 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pasta z makreli

Takie pasty rybne robię błyskawicznie, dlatego też tak chętnie je wymyślam. Czasem robię kremową pastę z makreli i dodaję serek kremowy o neutralnym smaku, czyli serek naturalny. Można również ugotować jajka na twardo i przygotować taką pastę z makreli i jajek. Moja ulubiona, to właśnie pasta z makreli z jajkiem. Na koniec można też posiekać bardzo drobno ogórki kiszone i podać tę pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym. Czasem do pasty dodaję przecier pomidorowy i powstaje pasta z makreli pomidorowa. Pasta z wędzonej makreli to super przepis, który polecam szykować zawsze, gdy masz ochotę na domową pastę rybną. Pasta z makreli przepis, który sprawdza się super również jako farsz do jajek. To naprawdę świetna i super uniwersalna domowa pasta rybna z makreli. Bardzo smaczna jest też moja pasta warzywna na kanapki. Zapraszam też po przepis na proste jajka faszerowane makrelą wędzoną. 

Pasta z makreli i jajek

Pasta z makreli i jajka to nie tylko prosta, ale i tania do zrobienia pasta. Sama makrela wędzona jest łatwo dostępna. A ponieważ jest to jedna z najpopularniejszych wędzonych ryb, to można ją kupić w każdym sklepie. Na Wielkanoc i nie tylko warto przygotować kilka rodzajów farszu do jajek na twardo. Aby zrobić kolorowy farsz do jajek wystarczy wybrać jeden z moich przepisów i udekorować gotowe jajka na Wielkanoc siekanymi ziołami, rzeżuchą. Zobacz koniecznie jak ugotować jajka na twardo oraz zajrzyj po inne inspiracje na domowe pasty i smarowidła na kanapki. Moja pasta z makreli wędzonej bardzo często pojawia się u nas na kanapkach. Jeśli lubisz takie pasty kanapkowe, to koniecznie sprawdź również inne moje przepisy. Domowa pasta jajeczna to jest coś wspaniałego!