Pasta z makreli
Bardzo proste smarowidło na kanapki, czyli moja ulubiona pasta z makreli wędzonej z dodatkiem jajek na twardo i szczypiorku. Szykuję ją w kilka minut i podaję do kanapek lub jajek faszerowanych - super!
- świetna pasta na kanapki
- prosta i super szybka do zrobienia
- pasta idealna również do faszerowania jajek
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: do 650 g pasty
Kaloryczność kcal: 190 w 100 g pasty
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 duża wędzona makrela - około 350 g
- 4 jajka ugotowane na twardo - 215 g
- 2 średnie ogórki konserwowe - 100 g
- kawałek czerwonej cebuli - 30 g
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- garść siekanego szczypiorku
- szczypta pieprzu
Pasta z makreli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 650 gramów pasty z makreli.
Domowe pasty są świetną alternatywą do tradycyjnych kanapek z szybką i żółtym serem.
Pasta z makreli przepis
Makrelę umieść na desce przy dobrym oświetleniu. Podziel ją na dwie części i usuń ogon i głowę. Zdejmij cały kręgosłup z ośćmi. Odrywaj kawałki mięsa sprawdzając jednocześnie, czy nie zostały jeszcze małe ości. Oczyszczone kawałki makreli odkładaj na talerz i rozdrabniaj widelcem jeszcze raz przeglądając mięso. Skórkę z ryby wyrzuć razem z ogonem, głową i ośćmi.
Cztery jajka ugotuj na twardo. Obierz je i posiekaj drobno nożem. Zobacz jak ugotować jajka na twardo.
Dwa ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj drobno kawałek czerwonej cebuli oraz szczypiorek.
Porada: Zamiast cebuli czerwonej możesz użyć cebulę cukrową, czosnkową lub zwykłą. Jeśli lubisz czosnek w pastach, to możesz wycisnąć przez praskę jeden mały ząbek.
W miseczce umieść razem dwie łyżki dobrego majonezu, łyżeczkę musztardy delikatesowej oraz sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
Porada: Zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny lub delikatny kremowy serek.
Wszystkie składniki przełóż do jednego naczynia i wymieszaj dokładnie.
Gotową pastę z makreli polecam podawać ze świeżymi ziołami. Super smakuje od razu po zrobieniu lub schłodzona w lodówce. Pastę można jeść na kanapkach, czy też zajadać z krakersami, warzywami pokrojonymi w słupki albo na jajkach gotowanych na twardo i pokrojonych w polówki. Taka pasta jest zatem idealna również jako farsz do jajek gotowanych wielkanocnych.
Z rybnych dań sprawdź też koniecznie ryba po grecku. Prosty i sprawdzony przepis. Rybę możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Podaję również szybki przepis na kremową pastę z makreli.
Składniki:
- 1 makrela wędzona - 300 g
- łyżka koncentratu pomidorowego
- garść siekanego szczypiorku
- 150 g serka kremowego typu Philadelphia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (może być też gęsty jogurt)
- płaska łyżeczka oregano lub szczypta pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Makrelę oczyść dokładnie z ości i skóry. Wszystkie składniki umieść razem w misce i zmiksuj na gładki krem. Polecam użyć do tego zadania blendera ręcznego typu żyrafa.
To świetna kremowa pasta na kanapki i na krakersy.
Którą wersję wolisz?
Smacznego.