Sos koperkowy

Sos koperkowy

Zapraszam po mój ulubiony przepis na sos koperkowy na ciepło. Ten pyszny sos na bazie śmietanki szykuję bez dodatku bulionu. Robię go więc dosłownie w kilka minut. Sosem koperkowym często polewam makaron. 

Mój sos to połączenie delikatnego koperku i ostrego czosnku. Jeśli wolisz łagodny sos, to polecam dodać tylko jeden ząbek. To naprawdę rewelacyjny sos koperkowy do łososia.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 8 minut
Ilość porcji: 600 ml sosu

Kalorie: 120 w 100 ml
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pęczek koperku
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i kardamonu

Sos koperkowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  

Nagrzej lekko patelnię i roztop na niej masło. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj do masła i podsmażaj około 1-2 minut. Uważaj, by czosnek się nie spiekł, inaczej zrobi się gorzki. Czosnek ma się tylko lekko podsmażyć, by wydobyć z niego olejki i aromat. Ja dodałam 3 duże ząbki czosnku. Jeśli jednak wolisz łagodniejszy smak sosu, to daj 1-2 ząbków czosnku.
 

Sos koperkowy, 1

Sos koperkowy, 2

Do śmietanki wlej szklankę wody i wsyp łyżkę mąki. Całość dobrze wymieszaj, by nie było żadnych grudek mąki. Ja używam do tego ręcznego spieniacza do mleka.  
Sos koperkowy, 3

Śmietankę z mąką przelej na patelnię z podsmażonym czosnkiem. Przygotuj sobie przyprawy i również dodaj do sosu. Wlej też dwie łyżki soku z cytryny. Dodaj posiekany koperek i zamieszaj sos. 
Sos koperkowy, 4

Sos koperkowy, 5

Sos koperkowy, 6

Sos gotuj na patelni jeszcze około 3-4 minuty. Możesz odrobinę zwiększyć moc palnika, ale tylko na tyle, by wyczuć lekkie wrzenie sosu koperkowego. Po 1-2 minutach sos zgęstnieje. Na koniec zmniejszyć moc palnika do minimum. Ciągle mieszaj sos koperkowy drewnianą łyżką, aż uznasz, że jest już wystarczająco gęsty i aromatyczny. Potrwa to zapewne nie dłużej niż 2 minuty.
Sos koperkowy, 7

Sos koperkowy na ciepło jest gotowy do użycia od razu po zdjęciu z palnika. Sos koperkowo czosnkowy bardzo pasuje do ryby. Można nim polać również makaron, czy pieczone mięso. Najlepiej smakuje jednak z łososiem.
Sos koperkowy, 8

Sosy na ciepło są świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy dań na bazie makaronu. Bardzo smacznie wychodzi również mój przepis na sos beszamelowy, który gorąco Ci polecam! 
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (178 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sos koperkowy

Mój najlepszy sos koperkowy do łososia. Jeśli planuję szykować ten sos koperkowy do ryby, w szczególności do smażonego lub pieczonego łososia, to zawsze dodaję do niego więcej czosnku. Nie jest to sos koperkowy fit, ponieważ używam śmietanki słodkiej 30 %, jednak dzięki tłustej śmietance smakuje najlepiej. Zapraszam też po przepis na sos pieczarkowy!

Sos koperkowy przepis

Sos koperkowy na śmietanie idealnie komponuje się nie tylko z rybą. Sos koperkowy do ryby, do mięsa czy też do samego makaronu sprawia, ze danie smakuje jeszcze lepiej. Mój sos koperkowy pasuje nawet do jajka ugotowanego na twardo. To najczęściej używany sos koperkowy do mięsa.. przynajmniej w moim domu. To niezwykłe prosty i szybki do zrobienia sos koperkowy. Nie używam bulionu, więc robię go w kilka minut. Zobacz też inne moje super pyszne sosy. Bardzo dobry sos tatarski oraz sos musztardowy czeka na moim Blogu Kulinarnym.