Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos koperkowy

Sos koperkowy

Zapraszam po mój ulubiony i uniwersalny przepis na sos koperkowy na ciepło. Ten pyszny sos na bazie śmietanki szykuję łącznie w 15 minut. Przepis jest bardzo prosty i składa się zaledwie z kilku składników.

- prosty i szybki sos koperkowy
- idealny do ryby, jajek, czy też ryżu
- bardzo dokładny przepis krok po kroku 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 370 gramów sosu
W 10 g: Wartość energetyczna 18 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki

  • średni pęczek koperku
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego - 20 g
  • 2 ząbki czosnku - do 10 g
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu; po pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu

Sos koperkowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  

Przed szykowaniem sosu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć jakąś przyprawę lub też użyć większej ilości soku z cytryny.

Sos koperkowy, 1

Sos koperkowy przepis

Do małej miseczki wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. Dodaj do niej łyżkę mąki pszennej np. tortowej, czy uniwersalnej. Niech nie będzie to ani płaska, ani zbyt czubata łyżka mąki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, by w śmietance nie było grudek mąki. Miseczkę odłóż na bok.. 

Porada: Jeśli śmietanka będzie miała temperaturę pomieszczenia, to będzie Ci znacznie łatwiej połączyć ją z mąką, niż w przypadku śmietanki wyjętej prosto z lodówki. 

Sos koperkowy, 2

Średniej wielkości pęczek koperku przepłucz i osusz a następnie posiekaj drobno pomijając najgrubsze fragmenty bliżej korzeni. Wyszło mi równo 50 gramów siekanego koperku. Posiekany koperek odłóż na bok, tak samo jak mieszankę śmietanki i mąki. Za chwilę będą one potrzebne. 
Sos koperkowy, 3

Przygotuj sobie średnią patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Wyłóż na nią solidną łyżkę masła klarowanego. Dwa lub trzy ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Ja użyłam 12 gramów czosnku i uważam, że jest to umiarkowana ilość do tego sosu (dwa średnie i pół małego ząbka czosnku). Jeśli więc wolisz bardzo łagodny sos, który planujesz podać do ryby, to możesz użyć tylko jednego ząbka. Jeśli lubisz smak czosnku w sosie koperkowym, to daj nawet trzy ząbki, czyli do 15 gramów. 
Sos koperkowy, 4

Czosnek z masłem podsmażaj nie dłużej niż dwie minuty na małej mocy palnika, by nie przypiec czosnku. Jeśli bowiem zarumienisz go za mocno, zrobi się gorzki. Po tym czasie na patelnię wylej szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego lub ewentualnie szklankę wody. Zwiększ moc palnika do średniej i wlej też mieszankę śmietanki i mąki. Od razu dodaj również przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu; po pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu. Sos mieszaj cały czas przy pomocy drewnianej łyżki. Po chwili powinien zacząć się gotować. Zmniejsz moc palnika do takiej, by tylko lekko mrugał i gotuj go tak kilka minut, aż lekko zgęstnieje (nie zapominaj o mieszaniu sosu). 

Porada: Sos koperkowy możesz też przygotować bez dodatku kardamonu. Możesz za to dodać szczyptę kurkumy dla smaku i dla koloru. 
Sos koperkowy, 5

Gdy sos jest już lekko gęsty, możesz dodać do niego posiekany koperek oraz wycisnąć łyżkę soku z cytryny (ja daję zazwyczaj dwie łyżki). 

Porada: Aby otrzymać sos pietruszkowy wystarczy, że zamiast koperku dodasz na patelnię siekną natkę pietruszki.
Sos koperkowy, 6

Mieszaj sos jeszcze minutę, aż do ponownego zagotowania a następnie sprawdź jego smak oraz konsystencję. Jeśli jest za gęsty, to wlej jeszcze trochę bulionu lub wody. Jeśli chcesz, by jeszcze lekko zgęstniał, to polecam oprószyć go odrobiną mąki sypaną przez małe sitko (robisz to mieszając sos przy pomocy drewnianej łyżki). 

Jeśli chcesz by sos był bardziej słony, to dodaj szczyptę soli. Jeśli brakuje Ci smaku innej przyprawy, to dodaj jej odrobinę.
Sos koperkowy, 7

Sos koperkowy podawaj zawsze jeszcze gorący. Z podanej ilości składników wyszło mi około 370 gramów sosu, który tym razem podałam do białego ryżu gotowanego z odrobiną masła i soli.



Sos koperkowy, 8

Sos koperkowy, 9

Sos koperkowy jest są świetnym dodatkiem do drobiu, ryb, jajek gotowanych na twardo, czy też do dań na bazie makaronu lub ryżu.

A z czym Ty najchętniej jadasz sos koperkowy i jakie jest Twoje ulubione danie z dodatkiem koperku? Być może jest to zupa koperkowa...
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (1617 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sos koperkowy

Uwielbiam eksperymentować z rożnymi sosami. W wersji na ciepło mam już na Blogu kilka propozycji. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić sos koperkowy idealny, to zapraszam do przepisu. To mój najlepszy sos koperkowy do łososia, ale nie tylko. Jeśli planuję szykować ten sos koperkowy do ryby, w szczególności do smażonego lub pieczonego łososia, to zawsze dodaję do niego więcej czosnku. Myślę, że sos koperkowy do ryb powinien być trochę łagodniejszy, za to można do niego dodać więcej soku z cytryny. Z całą pewnością podany przeze mnie przepis to bardzo dobry sos koperkowy do jajka na twardo. Sama uwielbiam go jeść nawet tylko ze zwykłym ryżem gotowanym z odrobiną masła i soli. Nie jest to sos koperkowy fit, ponieważ używam śmietanki słodkiej 30 %, jednak dzięki tłustej śmietance smakuje najlepiej. Zapraszam też po przepis na sos pieczarkowy!

Sos koperkowy przepis

Sos koperkowy na śmietanie idealnie komponuje się nie tylko z rybą. Sos koperkowy do ryby, do mięsa czy też do samego makaronu sprawia, ze danie smakuje jeszcze lepiej. Jak już wcześniej o tym wspominałam to też świetny sos koperkowy do jajek. To też dość często używany sos koperkowy do mięsa.. przynajmniej w moim domu. To niezwykłe prosty i szybki do zrobienia sos koperkowy. Nie używam bulionu, więc robię go w kilka minut. Jednak śmiało można go przygotować na bazie bulionu warzywnego. Możesz też dodać szklankę rosołu. Tutaj polecam mój rosół z kury. Różne mogą być oczywiście przepisy na sos koperkowy. Najprostszy sos koperkowy może zawierać wyłącznie najbardziej podstawowe przyprawy takie jak sól i pieprz. Sos koperkowy polecam szykować w sezonie na świeży koperek, czyli już w maju. Jeśli decydujesz się na sos koperkowy zimą, to niestety będzie to dość kosztowne, ponieważ pęczek koperku poza sezonem to zaledwie kilak gałązek, zaś w sezonie będzie to solidny i grupy pęczek zieleniny. Zobacz też inne moje super pyszne sosy. Bardzo dobry sos tatarski oraz sos musztardowy czeka na moim Blogu Kulinarnym. 

Sos koperkowy do ryby

Sos koperkowy jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do wielu dań, szczególnie tych na bazie ryby, ziemniaków, jajek i sałatek. Większość z nas kupuje gotowe słoiczki w sklepach, nie zastanawiając się nad tym, co tak naprawdę otrzymujemy. I tu pojawia się nasza, kulinarnych blogerów, rola - aby zachęcić Was do przyrządzania domowych sosów. Po pierwsze, warto robić domowy sos koperkowy ze względu na to, jakim jest źródłem świeżości w naszym posiłku. Używanie świeżych składników daje nam pełną kontrolę nad tym, co spożywamy. Nie musimy już obawiać się o niezdrowe konserwanty czy dodatkowe cukry - wszystko zależy od naszych preferencji i wyborów. Po drugie, gotowanie w domu daje nam możliwość eksperymentowania z różnymi smakami i dodatkami. Znajomość składników pozwala nam dowolnie modyfikować przepis, dodając np. odrobinę chili czy czosnku dla urozmaicenia smaku. Dodatkowo, samodzielne przygotowanie sosu koperkowego to doskonała okazja do odkrywania swoich własnych, unikalnych smaków, czego gotowe produkty sklepowe po prostu nie zapewnią. Na koniec warto podkreślić, że przygotowywanie własnych sosów jest prostsze, niż myślimy. Sos koperkowy to idealny przykład - nie wymaga od nas wielu skomplikowanych technik kulinarnych ani ekskluzywnych składników. Choć same gotowanie może zająć nam trochę czasu, zdecydowanie warto zainwestować ten czas w coś, co będzie smaczne, zdrowe i przygotowane z sercem.