Pasta z awokado i jajka
Pasta z awokado i jajka to super smaczna i zdrowa pasta na kanapki i nie tylko. Doskonale pasuje też do sałatek, wrapów czy jako dip.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: miseczka na kilka kanapek
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- jedno dojrzałe awokado
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka majonezu
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki soli
Pasta z awokado i jajkiem
Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i umieść w misce z awokado. Dodaj również pozostałe składniki.
Przy pomocy ręcznego blendera połącz wszystko na gładką masę.Gotową pastę możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać olejem.

Jeżeli lubisz awokado w formie pasty to koniecznie wypróbuj mój przepis na aromatyczne guacamole.
Smacznego.