Pasta z awokado i jajka

Pasta z awokado i jajka

Pasta z awokado i jajka to super smaczna i zdrowa pasta na kanapki i nie tylko. Doskonale pasuje też do sałatek, wrapów czy jako dip.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: miseczka na kilka kanapek

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • jedno dojrzałe awokado
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka majonezu
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki soli

Pasta z awokado i jajkiem

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski.

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i umieść w misce z awokado. Dodaj również pozostałe składniki.

Przy pomocy ręcznego blendera połącz wszystko na gładką masę.Gotową pastę możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać olejem.

Pasta z awokado i jajka, 1

Jeżeli lubisz awokado w formie pasty to koniecznie wypróbuj mój przepis na aromatyczne guacamole.

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (214 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pasta z awokado i jajek

Zobacz jak w kilka minut wyczarować aksamitnie kremową pastę z awokado. Taka kremowa awokado z jajkiem jest super w zastępstwie masła na kanapki. Gorąco zachęcam też do spróbowania innych moich przepisów na domowe pasty z wykorzystaniem awokado. Zobacz koniecznie jak smakuje moja pasta z awokado i serka. Najlepsza jest też klasyka, zatem i moja ukochana pasta z awokado. Jeżeli lubisz awokado z jajkami to sprawdź też wersję z jajkami przepiórczymi - jaja przepiórcze przepis.