Szybka pasta z awokado i jajka

Szybka pasta z awokado i jajka

Na moim kuchennym parapecie zawsze leży chociaż jedno awokado. Prawie codziennie macam je i sprawdzam, czy już wystarczająco zmiękło.

Gotowe awokado zazwyczaj ląduje w sałatce, lub jakiejś paście. Tym razem padło na pastę jajeczną.. idealną do kanapek, czy wrapów a nawet jako dodatek do pieczonego łososia :-)

Czas przygotowywania: 15 minut
Ilość porcji: miseczka na kilka kanapek

Składniki:
• jedno dojrzałe awokado
• 2 jajka na twardo
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżka oliwy z oliwek
• łyżka majonezu
• szczypta pieprzu
• pół łyżeczki soli

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski.

Jajka ugotuj na twardo - tutaj dokładny przepis i wiele poradObierz i umieść w misce z awokado. Dodaj również pozostałe składniki.

Przy pomocy ręcznego blendera połącz wszystko na gładką masę.Gotową pastę możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać olejem.

szybka-pasta-z-awokado-i-jajka-1

Pasta fantastycznie komponuje się jako dodatek do łososia pieczonego w majonezie.

Polecam!

 

Pat
2016-02-29 10:39
Fajny pomysł, nie trudny (co dla mnie ważne) - wiec wykorzystam.
Ania
2016-02-29 10:47
Super.. bardzo często najpyszniejsze dania są najprostsze.
Agata
2016-02-29 10:43
To moja ulubiona pasta na kanapki na śniadanie :) W wersji leniwej po prostu kładę na domowy, żytni chlebek na zakwasie plasterki awokado i ugotowanego jajka ;)
Ania
2016-02-29 10:48
Dokładnie tak Agato.. często tak robię, gdy chcę poczuć fakturę każdego składnika osobno.
Iza
2016-02-29 10:44
Choć nie przepadam za samym awokado, to pasty po prostu uwielbiam. I już chyba czas przyrządzić kolejną:)
Ania
2016-02-29 10:48
Smacznego Izo :-)
Joanna
2016-03-04 14:42
Super! Na pewno zrobię.