Domowe kajzerki

Domowe kajzerki

Najcudowniejsze domowe kajzerki jakie do tej pory robiłam. Te bułeczki to idealny zwiastun nadchodzącego weekendu. Piekę je wieczorami, by rano uraczyć domowników pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami.

Te kajzerki pszenne są bardzo proste do zrobienia. Szykuje się je błyskawicznie. Wystarczy dać ciastu wyrosnąć. Bułeczki są też mega chrupiące pachnące. Jeśli macie pigwy, to zróbcie marmoladę z pigwy.. idealna z masłem do kajzerek!

Polecam również bardzo smaczne domowe bagietki na drożdżach.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Ilość porcji: 12 kajzerek

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka do posmarowania bułeczek, łyżka maku lub sezamu do posypania

Domowe kajzerki

Do miski wsyp drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Wlej odrobinę ciepłej wody (z odmierzonych 200 ml) i rozetrzyj całość łyżką. Od razu dodaj resztę wody, sól, miękkie lub rozpuszczone masło, wbij małe jajko i wsyp całą mąkę. Całość wytrąbiaj kilka minut na gładką, zwartą kulę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno przez ten czas ładnie wyrosnąć.

Po tym czasie ciasto przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Wydłuż je lekko i podziel na dwie części. Każdą część jeszcze wydłuż i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek roluj w dłoniach w kulkę. Kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. 

Każdą kulkę ciasta ponacinaj lekko nożem na krzyż. Wysmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem. Ponownie odstaw w ciepłe misce, już na 20-25 minut (nie przykrywaj niczym bułek). Nagrzej piekarnik do 220-230 stopni góra/dół i umieść w nim blaszkę z bułeczkami. Bułki piecz około 15-17 minut na rumiano - jeszcze urosną :-)

Po upieczeniu bułeczki można od razu wyjmować z piekarnika. 

Domowe kajzerki, 1

Domowe kajzerki, 2

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (50 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/17853

Komentarze

2017-10-10 00:05
Piękne, puchate, muszę wypróbować!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-10 09:59
Zapraszam! Domowe bułeczki pszenne są najlepsze :-)
2017-11-19 09:56
Pysznie wygladaja musze wyprobować
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-19 13:27
Daj znać Dorotko jak wyszły :-)
2017-10-11 22:39
Czy zamiast suchych drożdży można zrobić ze świeżych? Jakie wtedy proporcje?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-12 09:32
Asiu, do upieczenia tych kajzerek możesz użyć drożdży świeżych - wystarczy 15-18 gramów.
2017-10-27 22:52
Aniu, kajzerki niesamowite, już połowy nie ma :))
zdjecie uzytkownika
2017-11-19 10:39
Aniu mogę prosić o przepis na bułeczki z mąki żytniej lub żytniej razowej
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-19 13:26
Zapisałam Ewo na listę oczekującą :-)
2017-11-19 20:27
Bułeczki wyszły przepyszne 😊😚
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-20 09:32
Super Aniu!! <3
2017-11-20 11:45
A ja dziś upiekłam,żeby były na kolacje :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-20 12:26
Wow!! Iwonko, bułeczki wyglądają pięknie i smacznie :-)
2017-11-24 18:24
Pyszne..przepis wpisany do zeszytu
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-24 18:47
Wyglądają bossssko!
2017-12-05 18:03
Pani Aniu buleczki pyszne dzis pieklam i napewno zagoszcza u mnie na dluzej.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 19:36
Super Agnieszko.. bardzo się cieszę, że te domowe bułeczki tak przypadły Ci do gustu :)
2017-12-09 15:45
Bardzo dobre bułeczki . Dziś robiłam pierwszy raz ale pewnie nie ostatni . Super łatwy przepis . 😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-09 18:36
Twoje bułeczki wyglądają super Sandro!
2017-12-13 13:28
Fantastyczny przepis! Dwa dni temu robilam z innego i wyszły strasznie twarde i cieżkie. Te sa niesamowite,delikatna chrupiąca skórka, puszyste, mięciutkie, no idealne są!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-14 10:02
Dziękuję i bardzo mi miło. To jeden z moich szybszych przepisów na domowe bułeczki. Jest prosty a do tego godny polecenia ;-)
2018-01-02 20:35
Bułeczki wyszły pyszne właśnie zajadam z maselkiem i swojskim dżemem do tego szklanka kakao poprostu bosko szkoda że dopiero teraz trafiłam na ten przepis ale lepiej późno niż wcale
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bułeczki wyglądają cudnie Aniu!🌼🌼❤️
2018-10-26 20:13
Zrobiłam bułeczki ,ale nie wiem dlaczego po upieczeniu są twarde a nie mięciutkie za to w smaku pyszne. Jaki powód i co źle zrobiłam że są twarde po upieczeniu .Proszę pomóż .
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-27 09:57
Być może za długo się piekły?
2018-01-05 21:21
pyszne, nic dodać nic ująć :)
jeszcze przydałby się jakiś przepis na bułeczki z mąki np. żytniej
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️wyglądają pyszniutko!
2018-01-06 14:13
Pyszka
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Smacznego Aniu!
2018-01-07 09:55
Polecam,bułeczki przepyszne👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ✔️Wyglądają przesmacznie!
2018-01-07 11:59
Bułeczki pyszne!Całej rodzince bardzo smakowały!To będzie stała pozycja niedzielnego śniadania:-)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️Bułeczki wyglądają ślicznie! Smacznego
2018-02-04 15:23
Aniu,bułeczki są pyszne. Chrupiące a w środku mięciutkie👌Bardzo szybko sie je robi,bedą to moje bułeczki na śniadanie 🙂Mniam, nie wiem czy doczekają do kolacji😀😀Dziekuje bardzo za przepis💐
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 18:21
Bardzo proszę Aniu🌼 Twoje kajzerki wyglądają na chrupiące.. są bardzo apetyczne👏️
2018-02-09 00:42
Witam
Czy można piec w kuchence z termoobiegiem i w jakiej temperaturze, niestety kuchenka nie ma grzania góra,dół
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-09 09:34
Tak Iwono. Ustaw proszę 210 stopni przy termoobiegu. Smacznego!
2018-02-10 13:31
Zrobilam ciasto poki co i strasznie klei sie do rak podczas wyrabiania. Czy wszystko ok ?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 16:08
Chyba będzie troszkę za późno na odpowiedź Ewelino.. albo za dużo wody albo za mało mąki. W takim wypadku można dodać odrobinę więcej mąki i dłużej wyrabiać ciasto.
2018-02-14 18:23
Komentarz zbędny, są prze pyszne 👌👏️😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow! Jakie piękne😍😍
2018-05-11 10:32
Upiekłam wczoraj wieczorem ☺️ Dziś już połowy nie ma, a piekę zawsze z podwójnej porcji 🙂. Bardzo lubię ten przepis i bułki z niego😋. Z części ciasta wyczarowałyśmy z córcią mini chałki i świderki🤣😃. Radości było mnóstwo. A i satysfakcja ogromną zabrać do szkoły własnoręcznie zrobionego świderka ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-11 10:44
To prawda!! Dzieci bardzo lubią pomagać w kuchni. Domowe bułeczki, domowe kajzerki są najlepsze👏️❤️
2018-05-11 19:05
Wyglądają pysznie,moźe Pani ma przepis kajzerki na zakwasie,które utrzymują świeżość na duźej.Pozdrawiam serdecznie 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-12 09:27
Dziękuję Ewo.. jeszcze kajzerek na zakwasie nie ma.
Polecam przepis na chleb żytni na zakwasie 🙂
2018-05-12 15:18
Dziękuję Pani Asiu,na pewno skorzystam z przepisu.Pozdrawiam serdeczne ☺
2018-05-17 10:21
Dzien dobrý ..czy moge make tortowa wymienic za normální 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 11:08
Oczywiście 🙂
2018-07-11 12:18
A ile dać świeżych drożdży?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-11 17:40
Olu, proponuję 20-25 gramów.
2018-08-14 09:28
Pani Aniu czy można trochę skrócić ten czas wyrastania? Chciałabym takie bułki na śniadanie a trochę długo trwa to wyrastania.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-14 09:42
Możesz ciasto włożyć do lodówki i rano wyjąć, uformować bułki i gdy piekarnik będzie już nagrzany - piec. W upały szybko ciasto wyrasta. Zimą trzeba będzie troszkę poczekać.
2018-08-15 09:04
Zrobione 😊 Są cudownie puszyste. Część posypałam żółtym serem. Na pewno do powtórzenia
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pyszności!👍
2018-08-17 00:24
To są najlepsze bułeczki jakie kiedykolwiek piekłam!😍👌 Ja do ciasta dodałam trochę kminku i siemienia lnianego i wyszły rewelacyjne, nie doczekały wieczora choć piekłam je po poludniu, nie zdążyłam nawet zdjęcia zrobić😜 kto tylko spróbuje, zawsze prosi o przepis🙂 Aniu, jesteś genialna!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-17 09:47
Dziękuję Ci bardzo!! Strasznie mi miło i teraz nie mogę się doczekać aż zrobisz kolejną partię i tym razem już załączysz foteczkę 😜💐
2018-08-17 18:35
A ja mam pytanie odnośnie wcześniejszego przygotowania i zestawienia na noc w lodówce. Na którym etapie wkładamy do lodówki? Jak już są podzielone, uformowane i wyrośnięte bułeczki? Czy może wcześniej?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-17 18:57
Do lodówki najlepiej włożyć gotowe ciasto, ale jeszcze przed formowaniem w bułeczki. Potem tylko wyjmujesz kulę ciasta (trzeba je przykryć w misce i zostawić sporo miejsca, bo ciasto rośnie tez w lodówce), formujesz bułeczki i czekasz aż ponownie wyrosną..
2018-08-20 17:40
Zrobiłam kolejną partię bułeczek i załączam obiecane zdjęcie 😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-20 18:14
O rany!! Jestem w soku! Jakie piękne kajzerki Dominiko! ❤️❤️❤️
2018-08-29 18:37
O matko, pychota ❤️ posypałam część czarnuszką. Dopiekam właśnie jeszcze 8 z pieczarkowym farszem .
zdjecie uzytkownika
2018-08-29 18:43
W trakcie konsumpcji.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pyszności 😍😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-29 19:36
Wow❤️❤️ Te kajzerki wyglądają cudownie😍
2018-09-16 19:42
Moje, może mniej wyrośnięte jak moich poprzedniczek, ale z dżemikiem idealne 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-17 14:19
Piękne kajzerki Marto.. smacznego 🙂👏️
2018-09-17 19:40
Przepyszne 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudne bułeczki!🙂
2018-09-26 18:49
Wyszły pyszne ale czemu nie chrupiące?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-26 19:33
Wyglądają na chrupiące Asiu 🙂
2018-10-07 08:13
Czy można prosić o ciekawy przepis na pieczywo, czy bułeczki z maki orkiszowej? O ile oczywiście masz taki przepis. Ostatnio tylko takiej używam do pieczenia chlebka. Pozdrawiam z antypodów.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-07 11:13
Na stronie nie mam takiego przepisu, ale oczywiście zapisałam sobie Twoją prośbę do mojej listy "to do" 🙂
2018-10-08 09:55
Kajzerki - Jeju są pyszne dziękuję już nie będę kupować. Spadasz jak Aniol z nieba
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-08 10:25
Dziękuję Ewo! Piękne kajzerki a ja czekam na kolejne Twoje dzieła. 😍
2018-10-23 18:03
Pyszotka 👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne kajzerki 👍
Reklama

Szybkie kajzerki

Co najlepiej upiec w sobotę rano? Oczywiście pyszne kajzerki domowej roboty. Cała rodzina będzie zachwycona a zapach świeżych, domowych bułeczek drożdżowych rozbudzi nawet największe śpiochy. Chrupiące kajzerki, świeże masło i dżem owocowy domowej roboty lub szynka i plasterek żółtego sera.. coś wspaniałego. 

Domowe kajzerki drożdżowe

Zrobienie takich bułek pszennych jest super proste. Jak formować kajzerki? Wystarczy zrobić kulkę i naciąć w krzyż. Podczas pieczenia kajzerki pięknie rośną a nacięcie idealnie się poszerza tworząc chrupiącą skórkę. Polecam Ci również inne moje przepisy na domowe wytrawne wypieki. Szybkie kajzerki pachną i smakują cudownie.