Domowe kajzerki

Domowe kajzerki

Najcudowniejsze bułeczki śniadaniowe jakie do tej pory robiłam. Te domowe kajzerki to idealny zwiastun nadchodzącego weekendu. Piekę je ostatnio w piątki wieczorami, by rano uraczyć domowników pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami. Ostatnio z podwójnej porcji, ponieważ już wieczorem połowa kajzerek tajemniczo znika.

Te kajzerki pszenne są bardzo proste do zrobienia. Szykuje się je błyskawicznie. Wystarczy dać ciastu wyrosnąć. Bułeczki są też mega chrupiące pachnące. Jeśli macie pigwy, to zróbcie marmoladę z pigwy.. idealna z masłem do kajzerek!

Polecam również bardzo smaczne domowe bagietki na drożdżach.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Ilość porcji: 12 kajzerek

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka do posmarowania bułeczek, łyżka maku lub sezamu do posypania

Do miski wsyp drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Wlej odrobinę ciepłej wody (z odmierzonych 200 ml) i rozetrzyj całość łyżką. Od razu dodaj resztę wody, sól, miękkie lub rozpuszczone masło, wbij małe jajko i wsyp całą mąkę. Całość wytrąbiaj kilka minut na gładką, zwartą kulę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno przez ten czas ładnie wyrosnąć.

Po tym czasie ciasto przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Wydłuż je lekko i podziel na dwie części. Każdą część jeszcze wydłuż i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek roluj w dłoniach w kulkę. Kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. 

Każdą kulkę ciasta ponacinaj lekko nożem na krzyż. Wysmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem. Ponownie odstaw w ciepłe misce, już na 20-25 minut (nie przykrywaj niczym bułek). Nagrzej piekarnik do 220-230 stopni góra/dół i umieść w nim blaszkę z bułeczkami. Bułki piecz około 15-17 minut na rumiano - jeszcze urosną :-)

Po upieczeniu bułeczki można od razu wyjmować z piekarnika. 

Domowe kajzerki, 1

Domowe kajzerki, 2

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (25 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Pichceniomania
2017-10-10 00:05
Piękne, puchate, muszę wypróbować!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-10 09:59
Zapraszam! Domowe bułeczki pszenne są najlepsze :-)
Dorota
2017-11-19 09:56
Pysznie wygladaja musze wyprobować
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:27
Daj znać Dorotko jak wyszły :-)
Asia
2017-10-11 22:39
Czy zamiast suchych drożdży można zrobić ze świeżych? Jakie wtedy proporcje?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-12 09:32
Asiu, do upieczenia tych kajzerek możesz użyć drożdży świeżych - wystarczy 15-18 gramów.
Jadwiga
2017-10-27 22:52
Aniu, kajzerki niesamowite, już połowy nie ma :))
zdjecie uzytkownika
Ewa
2017-11-19 10:39
Aniu mogę prosić o przepis na bułeczki z mąki żytniej lub żytniej razowej
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:26
Zapisałam Ewo na listę oczekującą :-)
Ania Zmaczynska
2017-11-19 20:27
Bułeczki wyszły przepyszne 😊😚
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-20 09:32
Super Aniu!! <3
Iwona
2017-11-20 11:45
A ja dziś upiekłam,żeby były na kolacje :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-20 12:26
Wow!! Iwonko, bułeczki wyglądają pięknie i smacznie :-)
Jolanta
2017-11-24 18:24
Pyszne..przepis wpisany do zeszytu
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-24 18:47
Wyglądają bossssko!
Aga
2017-12-05 18:03
Pani Aniu buleczki pyszne dzis pieklam i napewno zagoszcza u mnie na dluzej.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 19:36
Super Agnieszko.. bardzo się cieszę, że te domowe bułeczki tak przypadły Ci do gustu :)
Sandra
2017-12-09 15:45
Bardzo dobre bułeczki . Dziś robiłam pierwszy raz ale pewnie nie ostatni . Super łatwy przepis . 😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 18:36
Twoje bułeczki wyglądają super Sandro!
AK
2017-12-13 13:28
Fantastyczny przepis! Dwa dni temu robilam z innego i wyszły strasznie twarde i cieżkie. Te sa niesamowite,delikatna chrupiąca skórka, puszyste, mięciutkie, no idealne są!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-14 10:02
Dziękuję i bardzo mi miło. To jeden z moich szybszych przepisów na domowe bułeczki. Jest prosty a do tego godny polecenia ;-)
Anna
2018-01-02 20:35
Bułeczki wyszły pyszne właśnie zajadam z maselkiem i swojskim dżemem do tego szklanka kakao poprostu bosko szkoda że dopiero teraz trafiłam na ten przepis ale lepiej późno niż wcale
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bułeczki wyglądają cudnie Aniu!🌼🌼❤️
Reklama
ania
2018-01-05 21:21
pyszne, nic dodać nic ująć :)
jeszcze przydałby się jakiś przepis na bułeczki z mąki np. żytniej
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️wyglądają pyszniutko!
Ania
2018-01-06 14:13
Pyszka
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Smacznego Aniu!
Dorota Mikuła
2018-01-07 09:55
Polecam,bułeczki przepyszne👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ✔️Wyglądają przesmacznie!
Kasia
2018-01-07 11:59
Bułeczki pyszne!Całej rodzince bardzo smakowały!To będzie stała pozycja niedzielnego śniadania:-)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️Bułeczki wyglądają ślicznie! Smacznego
Ania
2018-02-04 15:23
Aniu,bułeczki są pyszne. Chrupiące a w środku mięciutkie👌Bardzo szybko sie je robi,bedą to moje bułeczki na śniadanie 🙂Mniam, nie wiem czy doczekają do kolacji😀😀Dziekuje bardzo za przepis💐
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-04 18:21
Bardzo proszę Aniu🌼 Twoje kajzerki wyglądają na chrupiące.. są bardzo apetyczne👏️
Iwona
2018-02-09 00:42
Witam
Czy można piec w kuchence z termoobiegiem i w jakiej temperaturze, niestety kuchenka nie ma grzania góra,dół
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-09 09:34
Tak Iwono. Ustaw proszę 210 stopni przy termoobiegu. Smacznego!
Ewelina
2018-02-10 13:31
Zrobilam ciasto poki co i strasznie klei sie do rak podczas wyrabiania. Czy wszystko ok ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-10 16:08
Chyba będzie troszkę za późno na odpowiedź Ewelino.. albo za dużo wody albo za mało mąki. W takim wypadku można dodać odrobinę więcej mąki i dłużej wyrabiać ciasto.
Gabriela
2018-02-14 18:23
Komentarz zbędny, są prze pyszne 👌👏️😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow! Jakie piękne😍😍
Sylwia
2018-05-11 10:32
Upiekłam wczoraj wieczorem ☺️ Dziś już połowy nie ma, a piekę zawsze z podwójnej porcji 🙂. Bardzo lubię ten przepis i bułki z niego😋. Z części ciasta wyczarowałyśmy z córcią mini chałki i świderki🤣😃. Radości było mnóstwo. A i satysfakcja ogromną zabrać do szkoły własnoręcznie zrobionego świderka ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-11 10:44
To prawda!! Dzieci bardzo lubią pomagać w kuchni. Domowe bułeczki, domowe kajzerki są najlepsze👏️❤️
Ewa
2018-05-11 19:05
Wyglądają pysznie,moźe Pani ma przepis kajzerki na zakwasie,które utrzymują świeżość na duźej.Pozdrawiam serdecznie 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-12 09:27
Dziękuję Ewo.. jeszcze kajzerek na zakwasie nie ma.
Polecam przepis na chleb żytni na zakwasie 🙂
Ewa
2018-05-12 15:18
Dziękuję Pani Asiu,na pewno skorzystam z przepisu.Pozdrawiam serdeczne ☺
Kajzerki
2018-05-17 10:21
Dzien dobrý ..czy moge make tortowa wymienic za normální 😀
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-17 11:08
Oczywiście 🙂

Szybkie kajzerki

Co najlepiej upiec w sobotę rano? Oczywiście pyszne kajzerki domowej roboty. Cała rodzina będzie zachwycona a zapach świeżych, domowych bułeczek drożdżowych rozbudzi nawet największe śpiochy. Chrupiące kajzerki, świeże masło i dżem owocowy domowej roboty lub szynka i plasterek żółtego sera.. coś wspaniałego. 

Domowe bułeczki drożdżowe

Zrobienie takich bułek pszennych jest super proste. Jak formować kajzerki? Wystarczy zrobić kulkę i naciąć w krzyż. Podczas pieczenia kajzerki pięknie rośną a nacięcie idealnie się poszerza tworząc chrupiącą skórkę. Polecam Ci również inne moje przepisy na domowe wytrawne wypieki.