Domowe kajzerki

Domowe kajzerki

Najcudowniejsze bułeczki śniadaniowe jakie do tej pory robiłam. Te domowe kajzerki to idealny zwiastun nadchodzącego weekendu. Piekę je ostatnio w piątki wieczorami, by rano uraczyć domowników pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami. Ostatnio z podwójnej porcji, ponieważ już wieczorem połowa kajzerek tajemniczo znika.

Te kajzerki pszenne są bardzo proste do zrobienia. Szykuje się je błyskawicznie. Wystarczy dać ciastu wyrosnąć. Bułeczki są też mega chrupiące pachnące. Jeśli macie pigwy, to zróbcie marmoladę z pigwy.. idealna z masłem do kajzerek!

Polecam również bardzo smaczne domowe bagietki na drożdżach.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Ilość porcji: 12 kajzerek

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka do posmarowania bułeczek, łyżka maku lub sezamu do posypania

Do miski wsyp drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Wlej odrobinę ciepłej wody (z odmierzonych 200 ml) i rozetrzyj całość łyżką. Od razu dodaj resztę wody, sól, miękkie lub rozpuszczone masło, wbij małe jajko i wsyp całą mąkę. Całość wytrąbiaj kilka minut na gładką, zwartą kulę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno przez ten czas ładnie wyrosnąć.

Po tym czasie ciasto przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Wydłuż je lekko i podziel na dwie części. Każdą część jeszcze wydłuż i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek roluj w dłoniach w kulkę. Kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. 

Każdą kulkę ciasta ponacinaj lekko nożem na krzyż. Wysmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem. Ponownie odstaw w ciepłe misce, już na 20-25 minut (nie przykrywaj niczym bułek). Nagrzej piekarnik do 220-230 stopni góra/dół i umieść w nim blaszkę z bułeczkami. Bułki piecz około 15-17 minut na rumiano - jeszcze urosną :-)

Po upieczeniu bułeczki można od razu wyjmować z piekarnika. 

Domowe kajzerki, 1

Domowe kajzerki, 2

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (27 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-10-10 00:05
Piękne, puchate, muszę wypróbować!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-10 09:59
Zapraszam! Domowe bułeczki pszenne są najlepsze :-)
2017-11-19 09:56
Pysznie wygladaja musze wyprobować
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-19 13:27
Daj znać Dorotko jak wyszły :-)
2017-10-11 22:39
Czy zamiast suchych drożdży można zrobić ze świeżych? Jakie wtedy proporcje?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-12 09:32
Asiu, do upieczenia tych kajzerek możesz użyć drożdży świeżych - wystarczy 15-18 gramów.
2017-10-27 22:52
Aniu, kajzerki niesamowite, już połowy nie ma :))
zdjecie uzytkownika
2017-11-19 10:39
Aniu mogę prosić o przepis na bułeczki z mąki żytniej lub żytniej razowej
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-19 13:26
Zapisałam Ewo na listę oczekującą :-)
2017-11-19 20:27
Bułeczki wyszły przepyszne 😊😚
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-20 09:32
Super Aniu!! <3
2017-11-20 11:45
A ja dziś upiekłam,żeby były na kolacje :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-20 12:26
Wow!! Iwonko, bułeczki wyglądają pięknie i smacznie :-)
2017-11-24 18:24
Pyszne..przepis wpisany do zeszytu
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-24 18:47
Wyglądają bossssko!
2017-12-05 18:03
Pani Aniu buleczki pyszne dzis pieklam i napewno zagoszcza u mnie na dluzej.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 19:36
Super Agnieszko.. bardzo się cieszę, że te domowe bułeczki tak przypadły Ci do gustu :)
2017-12-09 15:45
Bardzo dobre bułeczki . Dziś robiłam pierwszy raz ale pewnie nie ostatni . Super łatwy przepis . 😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-09 18:36
Twoje bułeczki wyglądają super Sandro!
2017-12-13 13:28
Fantastyczny przepis! Dwa dni temu robilam z innego i wyszły strasznie twarde i cieżkie. Te sa niesamowite,delikatna chrupiąca skórka, puszyste, mięciutkie, no idealne są!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-14 10:02
Dziękuję i bardzo mi miło. To jeden z moich szybszych przepisów na domowe bułeczki. Jest prosty a do tego godny polecenia ;-)
2018-01-02 20:35
Bułeczki wyszły pyszne właśnie zajadam z maselkiem i swojskim dżemem do tego szklanka kakao poprostu bosko szkoda że dopiero teraz trafiłam na ten przepis ale lepiej późno niż wcale
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bułeczki wyglądają cudnie Aniu!🌼🌼❤️
2018-01-05 21:21
pyszne, nic dodać nic ująć :)
jeszcze przydałby się jakiś przepis na bułeczki z mąki np. żytniej
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️wyglądają pyszniutko!
Reklama
2018-01-06 14:13
Pyszka
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Smacznego Aniu!
2018-01-07 09:55
Polecam,bułeczki przepyszne👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ✔️Wyglądają przesmacznie!
2018-01-07 11:59
Bułeczki pyszne!Całej rodzince bardzo smakowały!To będzie stała pozycja niedzielnego śniadania:-)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️Bułeczki wyglądają ślicznie! Smacznego
2018-02-04 15:23
Aniu,bułeczki są pyszne. Chrupiące a w środku mięciutkie👌Bardzo szybko sie je robi,bedą to moje bułeczki na śniadanie 🙂Mniam, nie wiem czy doczekają do kolacji😀😀Dziekuje bardzo za przepis💐
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 18:21
Bardzo proszę Aniu🌼 Twoje kajzerki wyglądają na chrupiące.. są bardzo apetyczne👏️
2018-02-09 00:42
Witam
Czy można piec w kuchence z termoobiegiem i w jakiej temperaturze, niestety kuchenka nie ma grzania góra,dół
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-09 09:34
Tak Iwono. Ustaw proszę 210 stopni przy termoobiegu. Smacznego!
2018-02-10 13:31
Zrobilam ciasto poki co i strasznie klei sie do rak podczas wyrabiania. Czy wszystko ok ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 16:08
Chyba będzie troszkę za późno na odpowiedź Ewelino.. albo za dużo wody albo za mało mąki. W takim wypadku można dodać odrobinę więcej mąki i dłużej wyrabiać ciasto.
2018-02-14 18:23
Komentarz zbędny, są prze pyszne 👌👏️😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wow! Jakie piękne😍😍
2018-05-11 10:32
Upiekłam wczoraj wieczorem ☺️ Dziś już połowy nie ma, a piekę zawsze z podwójnej porcji 🙂. Bardzo lubię ten przepis i bułki z niego😋. Z części ciasta wyczarowałyśmy z córcią mini chałki i świderki🤣😃. Radości było mnóstwo. A i satysfakcja ogromną zabrać do szkoły własnoręcznie zrobionego świderka ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-11 10:44
To prawda!! Dzieci bardzo lubią pomagać w kuchni. Domowe bułeczki, domowe kajzerki są najlepsze👏️❤️
2018-05-11 19:05
Wyglądają pysznie,moźe Pani ma przepis kajzerki na zakwasie,które utrzymują świeżość na duźej.Pozdrawiam serdecznie 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-12 09:27
Dziękuję Ewo.. jeszcze kajzerek na zakwasie nie ma.
Polecam przepis na chleb żytni na zakwasie 🙂
2018-05-12 15:18
Dziękuję Pani Asiu,na pewno skorzystam z przepisu.Pozdrawiam serdeczne ☺
2018-05-17 10:21
Dzien dobrý ..czy moge make tortowa wymienic za normální 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 11:08
Oczywiście 🙂
2018-07-11 12:18
A ile dać świeżych drożdży?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-11 17:40
Olu, proponuję 20-25 gramów.

Szybkie kajzerki

Co najlepiej upiec w sobotę rano? Oczywiście pyszne kajzerki domowej roboty. Cała rodzina będzie zachwycona a zapach świeżych, domowych bułeczek drożdżowych rozbudzi nawet największe śpiochy. Chrupiące kajzerki, świeże masło i dżem owocowy domowej roboty lub szynka i plasterek żółtego sera.. coś wspaniałego. 

Domowe bułeczki drożdżowe

Zrobienie takich bułek pszennych jest super proste. Jak formować kajzerki? Wystarczy zrobić kulkę i naciąć w krzyż. Podczas pieczenia kajzerki pięknie rośną a nacięcie idealnie się poszerza tworząc chrupiącą skórkę. Polecam Ci również inne moje przepisy na domowe wytrawne wypieki.