Kajzerki
Najcudowniejsze kajzerki jakie przygotujesz samodzielnie w domu. Te bułeczki to idealny zwiastun nadchodzącego weekendu. Piekę je wieczorami, by rano uraczyć domowników pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami.
Te kajzerki pszenne są bardzo proste do zrobienia. Szykuje się je błyskawicznie. Wystarczy dać ciastu wyrosnąć. Bułeczki są też mega chrupiące pachnące.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Liczba porcji: 12 kajzerek
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml ciepłej wody
- 40 g miękkiego masła
- 7 g suchych drożdży
- 1 małe jajko
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Kajzerki
Dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka do posmarowania bułeczek, łyżka maku lub sezamu do posypania
Do miski wsyp drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Wlej odrobinę ciepłej wody (z odmierzonych 200 ml) i rozetrzyj całość łyżką. Od razu dodaj resztę wody, sól, miękkie lub rozpuszczone masło, wbij małe jajko i wsyp całą mąkę. Całość wyrabiaj kilka minut na gładką, zwartą kulę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno przez ten czas ładnie wyrosnąć.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Wydłuż je lekko i podziel na dwie części. Każdą część jeszcze wydłuż i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek roluj w dłoniach w kulkę. Kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy.
Każdą kulkę ciasta ponacinaj lekko nożem na krzyż. Wysmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem. Ponownie odstaw w ciepłe misce, już na 20-25 minut (nie przykrywaj niczym bułek). Nagrzej piekarnik do 220-230 stopni góra/dół i umieść w nim blaszkę z bułeczkami. Bułki piecz około 15-17 minut na rumiano - jeszcze urosną :-)
Po upieczeniu bułeczki można od razu wyjmować z piekarnika.
Kajzerki polecam na słono masłem i z serem, bądź na słodko, dodaj do nich na przykład dżem z pigwy. Jeżeli szukasz pomysłów na inne smaczne chleby i domowe bułeczki to sprawdź chleb przepisy.
Smacznego.