Kajzerki

Kajzerki

Najcudowniejsze kajzerki jakie przygotujesz samodzielnie w domu. Te bułeczki to idealny zwiastun nadchodzącego weekendu. Piekę je wieczorami, by rano uraczyć domowników pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami.

Te kajzerki pszenne są bardzo proste do zrobienia. Szykuje się je błyskawicznie. Wystarczy dać ciastu wyrosnąć. Bułeczki są też mega chrupiące pachnące.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Ilość porcji: 12 kajzerek

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Kajzerki

Dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka do posmarowania bułeczek, łyżka maku lub sezamu do posypania

Do miski wsyp drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Wlej odrobinę ciepłej wody (z odmierzonych 200 ml) i rozetrzyj całość łyżką. Od razu dodaj resztę wody, sól, miękkie lub rozpuszczone masło, wbij małe jajko i wsyp całą mąkę. Całość wytrąbiaj kilka minut na gładką, zwartą kulę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno przez ten czas ładnie wyrosnąć.

Po tym czasie ciasto przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Wydłuż je lekko i podziel na dwie części. Każdą część jeszcze wydłuż i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek roluj w dłoniach w kulkę. Kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. 

Każdą kulkę ciasta ponacinaj lekko nożem na krzyż. Wysmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem. Ponownie odstaw w ciepłe misce, już na 20-25 minut (nie przykrywaj niczym bułek). Nagrzej piekarnik do 220-230 stopni góra/dół i umieść w nim blaszkę z bułeczkami. Bułki piecz około 15-17 minut na rumiano - jeszcze urosną :-)

Po upieczeniu bułeczki można od razu wyjmować z piekarnika. 

Kajzerki, 1

Kajzerki, 2

Kajzerki polecam na słono masłem i z serem, bądź na słodko, dodaj do nich na przykład dżem z pigwy. Jeżeli szukasz pomysłów na inne smaczne chleby i domowe bułeczki to sprawdź chleb przepisy.

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (692 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kajzerki

Co najlepiej upiec w sobotę rano? Oczywiście pyszne kajzerki domowej roboty. Cała rodzina będzie zachwycona a zapach świeżych, domowych bułeczek drożdżowych rozbudzi nawet największe śpiochy. Bułka kajzerka, świeże masło i dżem owocowy domowej roboty lub szynka i plasterek żółtego sera.. coś wspaniałego. Zapraszam też po przepis na chleb owsiany

Kajzerki przepis

Zrobienie takich bułek pszennych jest super proste. Kajzerka przepis? Wystarczy zrobić kulkę i naciąć w krzyż. Podczas pieczenia kajzerki pięknie rośną a nacięcie idealnie się poszerza tworząc chrupiącą skórkę. Polecam Ci również inne moje przepisy na domowe wytrawne wypieki. Szybkie kajzerki pachną i smakują cudownie. Polecam też przepis na coś zupełnie innego, czyli chleb orkiszowy