Domowe kajzerki

Domowe kajzerki

Najcudowniejsze bułeczki śniadaniowe jakie do tej pory robiłam. Te domowe kajzerki to idealny zwiastun nadchodzącego weekendu. Piekę je ostatnio w piątki wieczorami, by rano uraczyć domowników pysznymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami. Ostatnio z podwójnej porcji, ponieważ już wieczorem połowa kajzerek tajemniczo znika ;-)

Te kajzerki pszenne są bardzo proste do zrobienia. Szykuje się je błyskawicznie. Wystarczy dać ciastu wyrosnąć. Bułeczki są też mega chrupiące pachnące. Jeśli macie pigwy, to zróbcie marmoladę z pigwy.. idealna z masłem do kajzerek!

Polecam również bardzo smaczne domowe bagietki na drożdżach.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Ilość porcji: 12 kajzerek

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Dodatkowo: odrobina rozbełtanego jajka do posmarowania bułeczek, łyżka maku lub sezamu do posypania

Do miski wsyp drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Wlej odrobinę ciepłej wody (z odmierzonych 200 ml) i rozetrzyj całość łyżką. Od razu dodaj resztę wody, sól, miękkie lub rozpuszczone masło, wbij małe jajko i wsyp całą mąkę. Całość wytrąbiaj kilka minut na gładką, zwartą kulę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno przez ten czas ładnie wyrosnąć.

Po tym czasie ciasto przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Wydłuż je lekko i podziel na dwie części. Każdą część jeszcze wydłuż i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek roluj w dłoniach w kulkę. Kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. 

Każdą kulkę ciasta ponacinaj lekko nożem na krzyż. Wysmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem. Ponownie odstaw w ciepłe misce, już na 20-25 minut (nie przykrywaj niczym bułek). Nagrzej piekarnik do 220-230 stopni góra/dół i umieść w nim blaszkę z bułeczkami. Bułki piecz około 15-17 minut na rumiano - jeszcze urosną :-)

Po upieczeniu bułeczki można od razu wyjmować z piekarnika. 

domowe-kajzerki-1

domowe-kajzerki-2
Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (14 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Pichceniomania
2017-10-10 00:05
Piękne, puchate, muszę wypróbować!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-10 09:59
Zapraszam! Domowe bułeczki pszenne są najlepsze :-)
Dorota
2017-11-19 09:56
Pysznie wygladaja musze wyprobować
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:27
Daj znać Dorotko jak wyszły :-)
Asia
2017-10-11 22:39
Czy zamiast suchych drożdży można zrobić ze świeżych? Jakie wtedy proporcje?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-12 09:32
Asiu, do upieczenia tych kajzerek możesz użyć drożdży świeżych - wystarczy 15-18 gramów.
Jadwiga
2017-10-27 22:52
Aniu, kajzerki niesamowite, już połowy nie ma :))
zdjecie uzytkownika
Ewa
2017-11-19 10:39
Aniu mogę prosić o przepis na bułeczki z mąki żytniej lub żytniej razowej
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:26
Zapisałam Ewo na listę oczekującą :-)
Ania Zmaczynska
2017-11-19 20:27
Bułeczki wyszły przepyszne 😊😚
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-20 09:32
Super Aniu!! <3
Iwona
2017-11-20 11:45
A ja dziś upiekłam,żeby były na kolacje :-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-20 12:26
Wow!! Iwonko, bułeczki wyglądają pięknie i smacznie :-)
Jolanta
2017-11-24 18:24
Pyszne..przepis wpisany do zeszytu
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-24 18:47
Wyglądają bossssko!
Aga
2017-12-05 18:03
Pani Aniu buleczki pyszne dzis pieklam i napewno zagoszcza u mnie na dluzej.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 19:36
Super Agnieszko.. bardzo się cieszę, że te domowe bułeczki tak przypadły Ci do gustu :)
Sandra
2017-12-09 15:45
Bardzo dobre bułeczki . Dziś robiłam pierwszy raz ale pewnie nie ostatni . Super łatwy przepis . 😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 18:36
Twoje bułeczki wyglądają super Sandro!
AK
2017-12-13 13:28
Fantastyczny przepis! Dwa dni temu robilam z innego i wyszły strasznie twarde i cieżkie. Te sa niesamowite,delikatna chrupiąca skórka, puszyste, mięciutkie, no idealne są!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-14 10:02
Dziękuję i bardzo mi miło. To jeden z moich szybszych przepisów na domowe bułeczki. Jest prosty a do tego godny polecenia ;-)